Πλημμύρες!

Χαμός στο νησί το τελευταίο μήνα, τουλάχιστον! Ειδικά στα νοτιοδυτικά (Ατλαντικό) αλλά και κατα μήκος του Τάμεση υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις πλημμύρες. Ο καιρός έχει τρελλαθεί ακόμα και για την Αγγλία και βρέχει ασταμάτητα, τα νερά έχουν ξεφύγει και ολόκληρες πόλεις βρίσκονται κάτω από τη στάθμη των νερών. Τα βλέπαμε και εμείς στην τηλεόραση λέγαμε μα που γίνονται αυτά αφού από το παράθυρο μας δεν φαινόταν τίποτα  (!) ώσπου τις προάλλες θέλαμε να πάμε στο κοντινό σούπερ μάρκετ Tesco και ο δρόμος ήταν κλειστός αφού ολόκληρη η περιοχή Brooklands είχε μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα (!) Δεν υπερβάλω καθόλου!

Προχτές στο Windsor έπρεπε να περάσουμε από ποτάμια στον δρόμο, παντού αστυνομία και υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, χωράφια να έχουν γίνει λίμνες, σπίτια μέσα στο νερό βυθισμένα. Απίστευτα πράγματα. Φυσικά και εδώ οι πολίτες κράζουν το κράτος αλλά προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και όπως μπορεί ο καθένας να κάνει κάτι για την πληγείσα κοινότητα του. Λόγω των πλημμυρών η κίνηση στις περιοχές γύρω από τον Τάμεση (ήδη επιβαρυμένη από τους πολλούς κατοίκους και στενούς δρόμους) έχει γίνει αφόρητη. Χτες για να διανύσω 4 μίλια έκανα 60 λεπτά (!). Εγώ από τη Σαλονίκη είμαι δεν αντέχω τόσο traffic!!!

Όσοι ζείτε στην περιοχή καλό θα ήταν να ελέγχετε τακτικά την σελίδα του Environment Agency και τις τοπικές ειδήσεις (από ραδιόφωνο μέχρι twitter) γιατί δεν υπάρχει κάποιος γύρω από τον Τάμεση που να έχει μείνει ανεπηρέαστος. Μερικα links για το χάος που επικρατεί:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-26131515
http://news.sky.com/story/1209623/uk-floods-could-last-months-scientist-warns

flood alerts. source: bbc

Δεν τα γράφω όλα αυτά για κάποιο point. Πχ να συγκρίνω Ελλάδα με Αγγλία σε ανάλογες καταστάσεις. Αλλά τώρα που το ανέφερα θα κάνω μια μικρή σύγκριση. Και έχει σχέση με τον σεισμό στην Κεφαλλονιά. Βλέπω στην τηλεόραση τί γίνεται και καταλαβαίνω την αγωνία και τον πανικό του κόσμου. Το κράτος (κλασσικά) δυσκίνητο, ελλιπές και ανοργάνωτο. Αλλά έρχεται κάπου και η ατομική ευθύνη. Ξέρουμε όλοι σε τί κράτος ζούμε στην Ελλάδα. Αλλά το κράτος, την κοινωνία την διαμορφώνουμε και εμείς. Πρέπει ο γείτονας να φροντίσει να στεγάσει τον συνάνθρωπο που έμεινε χωρίς σπίτι, να προσφέρει ένα πιάτο ζεστό φαί. Δεν γίνεται να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και δεν το λέω συγκεκριμένα για την Κεφαλονιά. Χιονίζει, κλείνει ο δρόμος. Πάρε ένα φτυάρι άνθρωπε και καθάρισε το πεζοδρόμιο και μην γκρινιάζεις στα κανάλια για το κράτος. Αυτό που διέλυσε πλήρως στην Ελλάδα η κρίση ή μπορεί και να ήταν ένα από τα αίτια της κρίσης (έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον) είναι οτι σαν λαός, σαν έθνος είμαστε ολίγον παρτάκηδες: το σπίτι μας, η αυλή μας άντε το χωριό μας και όλοι οι άλλοι δεν μας νοιάζουν. Μας το λένε και οι ξένοι που έρχονται Ελλάδα για διακοπές. Τα σπίτια σας λένε είναι άψογα. Τέλεια. Είστε οι πιό φιλόξενοι. Αλλά μόλις βγεις ένα μέτρο έξω από το σπίτι…..το χάλι το μαύρο. Αυτό που λείπει είναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και γιαυτό όταν παρατηρείται σαν φαινόμενο στην Ελλάδα, το δείχνουν τα κανάλια (καλώς) σαν κάτι εξωγήινο (out of this world για να με καταλαβαίνει και ο κουμπάρος μου).

Αλληλεγγύη. Μια τόσο όμορφη λέξη που μπορεί να αλλάξει τα πάντα για όλους, προς το καλύτερο

You may also like...

Leave a Reply