Φορολογία στην Αγγλία

Δέχομαι αρκετές ερωτήσεις για το πως λειτουργεί η εφορία εδώ στην Βρετανία. Πώς υπολογίζονται οι φόροι, τί παίζει με μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Θα αρχίσω λέγοντας οτι τα πράγματα εδώ είναι σχεδόν 100% ηλεκτρονικά, ΔΟΥ δεν υπάρχουν και δεν υπάρχει περίπτωση να κλέψεις ή να κρύψεις κάτι χωρίς να σε πάρουν αργά ή γρήγορα χαμπάρι.

Καταρχάς για τους μισθωτούς -όπως είμαι και εγώ- υπάρχουν διάφορες κλίμακες φορολόγησης προφανώς ανάλογα με το μισθό. Όταν λέμε μισθό εδώ στην Αγγλία πάντα μα πάντα εννούμε το annual gross (δηλαδή ετήσια μικτά). Ανάλογα λοιπόν με το μισθό και ανάλογα και με άλλες περιστάσεις κάθε φορολογούμενος παίρνει τον αντίστοιχο tax code. Περισσότερα για το tax code εδώ. Εγώ πχ έχω κωδικό 1060L που σημαίνει οτι τα πρώτα £10,600 είναι αφορολόγητα. Το πρώτο καιρό στην Αγγλία μάλιστα όπως είχα περιγράψει εδώ, μου είχανε βάλει λάθος κωδικό και πλήρωνα παραπάνω φόρο. Η εταιρία που εργάζεστε δεν έχει καμία σχέση με αυτά. Η μισθοδοσία καθορίζεται από τον φορολογικό κωδικό που θα πάρει από το κράτος, δηλαδή από τον HMRC. Οπότε αν δείτε κάτι λάθος μην χάνετε χρόνο και πάρτε τηλέφωνο στο HMRC γιατί εδώ ΔΟΥ δεν έχει.

Οι φορολογικές κλίμακες εδώ είναι όπως φαίνεται στο παρακάτω πινακάκι:

Tax rate Taxable income above your Personal Allowance
Basic rate 20% £0 to £31,785
People with the standard Personal Allowance start paying this rate on income over £10,600
Higher rate 40% £31,786 to £150,000
People with the standard Personal Allowance start paying this rate on income over £42,385
Additional rate 45% Over £150,000

Αν θες να υπολογίσεις για την δουλειά σου πόσα θα παίρνεις καθαρά στο χέρι δεν υπάρχει καλύτερο site από αυτό: http://listentotaxman.com/ 

Γενικά εδώ λειτουργεί σχετικά καλά το πράγμα. Αν κάνει λάθος η εφορία και σου κρατήσει παραπάνω, όταν τελειώσει το φορολογικό έτος (Απρίλη με Μάρτιο) σου στέλνει εναν υπολογισμό και μια επιταγή ή στην χειρότερη περίπτωση περιμένει απο σένα να μπεις στο online συστημα και να κάνεις το λεγόμενο self-assessment όπου μάλλον θα πρέπει εκεί να πληρώσεις κάτι (ηλεκτρονικά ντε, δεν υπάρχει human interaction).

Για τους self-employed ή τις επιχειρήσεις δεν γνωρίζω τίποτα. Είμαι ειλικρινής. Μπορώ να σας παραπέμψω σε αυτό το link: https://www.gov.uk/topic/business-tax/self-employed  και απλώς να πω οτι το πρώτο τρίμηνο που δούλεψα στην Αγγλία ήμουν σαν contractor οπότε για να μην  ψάχνω λογιστές κτλ, υπάρχει online υπηρεσίες οι λεγόμενες umbrella companies όπως πχ η Parasol που γνωρίζω εγώ οι οποίες τί κάνουν; Εσύ απλώς εργάζεσαι κανονικά, δηλώνεις τις ώρες σου κτλ και αυτή η εταιρία λειτουργεί σαν εργοδότης σου. Ακριβώς αυτό! Είναι σαν να εργάζεσαι για την umbrella company και σε πληρώνει αυτή και αυτή εννοείται πληρώνεται από τον πραγματικό εργοδότη σου. Και με ένα σχετικά μικρό fee κάνει όλα τα λογιστικά σου, πληρώνει taxes κτλ και εσύ δεν έχεις με τίποτα άλλο να ασχολείσαι.

Αυτά γνωρίζω αυτά γράφω. Δεν πολυασχολούμαι να σας  πως την αλήθεια με τα φορολογικά και χαίρομαι που δεν υπάρχει ΔΟΥ να πάω να στήνομαι σε ουρές αν και το να πάρεις τηλέφωνο στο HMRC είναι μια περιπέτεια από μόνο του αφού την τελευταία φορά περίμενα 50 λεπτά στην αναμονή (!).

4 Responses

 1. Dimos says:

  To tip για να γλιτώσεις την αναμονή στο τηλέφωνο είναι να τους τηλεφωνήσεις μετά τις 19:00, μιας και δουλεύουν μέχρι τις 20:00.

  Κατά τα άλλα, είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις και είναι εξαιρετικό ότι δε χρειάζεται να πας σε κάποιο γραφείο για να εξυπηρετηθείς.

 2. nasia says:

  σε λίγο καιρό θα γίνονται και στην Ελλάδα όλα ηλεκτρονικά στην εφορία ,απλά αν θέλεις κάτι θα κλείνεις ραντεβού με έφορο …ήδη έχουν κλείσει εφορίες σε μικρές κωμοπόλεις.

 3. Πολύ χρήσιμο το άρθρο σου! Είχα 2 ώρες κοιτώντας το ταβάνι κ σκεπτόμενη πως θα ήταν άραγε να μην έχεις πάρε δώσε με εφορίες… Δεν το χωράει το μυαλό μου!
  Μήπως θα μπορούσες να κάνεις κάτι ανάλογο κ για τις ασφάλειες-ασφαλιστικές εισφορές?

Leave a Reply