Brexit….a fool’s dream

Σε περίπου 2 βδομάδες θα κληθούν οι Βρετανοί φίλοι μας να αποφασίσουν αν θα βγουν ή οχι από την Ε.Ε. Το δημοψήφισμα για το περίφημο Brexit ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του νυν πρωθυπουργού David Cameron έτσι ώστε να προσελκύσει και πιο ακραίους και εθνικιστές ψηφοφόρους και τα κατάφερε. Αλλά τώρα ίσως του γυρίσει boomerang καθώς σαν υπέρμαχος του ‘Stay’ αν βγεί το ‘Leave’ μάλλον θα πρέπει να παραιτηθεί.

Η άποψη μου είναι αρκετά απλή: απλά ρίξτε μια ματιά στα επιχειρήματα των “Leave” και ποιοί είναι αυτοί που θα ψηφίσουν “Leave” και θα καταλάβετε γιατί το “Stay” είναι η μοναδική επιλογή ενός σοβαρού και ορθά σκεπτόμενου ψηφοφόρου. Τα βασικά επιχειρήματα αυτών που θέλουν το Brexit είναι οτι θα γεμίσει η χώρα ξένους, ειδικά αν μπει η Τουρκία στην ΕΕ , οτι θα έρθουν λαθρομετανάστες και οτι βασικά θα γλυτώσουμε billions αν δεν τα δίνουμε στην Ευρώπη και τα ξοδεύουμε εδώ στο νησί. Χαζομάρες δηλαδή.

Καταρχάς είναι απίστευτα ρατσιστικό και ξενοφοβικό το μήνυμα της καμπάνιας του ‘Leave’. Κοιτάξτε poster για τη Τουρκία! Λες και υπάρχει περίπτωση να μπει η Τουρκία στην ΕΕ τα επόμενα 100 χρόνια ή και αν μπει και τα 76 εκατομμύρια θα τρέξουν στην UK ή και αν έρθουν Τούρκοι για εργασία στη UK τί σημαίνει αυτό; Είναι ‘κακοί’ επειδή είναι μουσουλμάνοι; Είναι κακής ποιότητας μετανάστες; Δηλαδή οι άπειροι Ινδοπακιστανομπαγλαντεσιανοί στο νησί είναι καλύτεροι;

 

Το επιχείρημα οτι θα γλυτώσουμε λεφτά και τα λεφτά που δίνουμε στην ΕΕ θα τα δίνουμε στο NHS πχ ή στους δικούς μας αγρότες είναι επίσης η μισή αλήθεια. Σύμφωνα με τα δεδομένα (https://fullfact.org/europe/our-eu-membership-fee-55-million/) το 2015 η UK έδωσε £8.5 δις παραπάνω σε σχέση με αυτά που πήρε πίσω σαν επιδοτήσεις κτλ. Δηλαδή η συνεισφορά μιας χώρας με την οικονομία και δυναμική της UK στην Ευρωπαϊκή της οικογένεια ήταν ψίχουλα. Για του λόγου το αληθές αν κοιτάξετε πολύ προσεκτικά ίσως και να βρείτε εκεί που λέει για EU:

 

Ξεχνάμε αυτοί οι τύποι οτι χωρίς την ΕΕ θα πληρώνουμε πάλι και περισσότερα για να πετύχουμε trade agreements που τώρα τα έχουμε δωρεάν. Ξεχνάνε την ελεύθερη πρόσβαση και των κατοίκων της UK στην ΕΕ. Λες και υπάρχουν λίγοι Βρετανοί που ζούνε και εργάζονται στην Ευρώπη. Το οτι η Ευρώπη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός αλλά δεν αλλάζεις κάτι όντας απέξω, αλλά μέσα σε αυτό παίρνοντας μέρος σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Αν βγεί εκτός και πάλι οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται εκτός, στα γραφεία των Βρυξελλών με τη διαφορά οτι η Βρετανία δεν θα έχει κανένα λόγο! Είναι απίστευτα αφελές να νομίζει κανείς οτι αν βγεί η UK από την ΕΕ όλα θα γίνουν καλύτερα και ξαφνικά το εισόδημα θα αυξηθεί και η εγληματικότητα θα μειωθεί. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί.  Υπάρχουν δεδομένα και υπάρχει και η προπαγάνδα.

Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε για τα FACTS και οχι μπούρδες, πάτε εδώ –> https://fullfact.org/ και για να διαβάσετε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς εδώ –> http://www.bbc.co.uk/news/politics/eu_referendum

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ‘STAY’ θα υπερισχύσει αλλά ακόμα και αν βγει το ‘LEAVE’ τότε για εμάς τους ΕΕ-πολίτες δεν θα αλλάξει κάτι άμεσα πιστεύω. Μέχρι να διασαφηνιστεί η νέα σχέση UK-EU θα περάσει αρκετός καιρός και στη χειρότερη να απαιτούνται μερικά χαρτιά παραπάνω. Προσωπικά περιμένω να περάσουν κανα δυό μήνες ακόμα να κλείσω 5 χρόνια εδώ πέρα και να αιτηθώ υπηκοότητα. Οχι γιατί φοβάμαι, είναι άσχετο με το δημοψήφισμα. Απλά εδώ ζώ πλέον, εδώ δουλεύω, εδώ θα μεγαλώσει ο γιός μου, εδώ είναι η χώρα μου πλέον και θέλω να είμαι πολίτης αυτής της χώρας. Θα έχω πλέον διπλή υπηκοότητα αλλά με Βρετανικό διαβατήριο. Αλλά αυτά σε μεταγενέστερο post.

You may also like...

1 Response

  1. Markos Thomadakis says:

    Συμφωνώ σε όσα έγραψες. Αν μπορέσεις να αφιερώσεις ένα κείμενο για τους Ινδο Μπαγκλαντες κλπ μετανάστες για να διαφωτίσεις λίγο τους ανθρώπους σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης. Οι κομπλεξικοί Άγγλοι, έχουν πρόβλημα με τους Ευρωπαίους με εμάς όλους δηλαδή, μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλοι, όταν πρόκειται για Ινδούς, Πακιστανούς κλπ κάνουν μόκο. Μέχρι και Πακιστανό δήμαρχο έβγαλαν στο Λονδίνο για να αποδείξουν την και καλά πολυπολιτισμικότητα τους, αλλά όταν ακούσουν Πολωνό, Ρουμάνο, Έλληνα κλπ αρχίζουν τα “εσείς οι μετανάστες που μας τρώτε τα benefits”. Γράψε πως όλο αυτο το λεφούσι έχουν στήσει ολόκληρη μηχανή με την οργάνωση και την αλληλεγγύη τους και πως καλούν για γάμο συμπατριώτες και συμπατριώτισες τους, παίρνουν υπηκοότητες και κάνουν και 3 παιδιά και μετά δεν τους κουνάει κανένας απολύτως. Άντε γιατί έχει βγει στον αφρό όλο το χειρότερο κομμάτι της Αγγλικής κοινωνίας, οι αμόρφωτοι, οι τεμπέληδες και οι άχρηστοι και κάνουν κριτική και βρίζουν και φέρονται απαίσια, μαζί με τους και καλά “επιχειρηματίες” των φορολογικών παραδείσων και τους ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και κράζουν υπέρ του Brexit. Αλλά ο Κάμερον καλά να πάθει, όπως και να έρθει το δημοψήφισμα ο ίδιος έχει τελειώσει σαν πολιτικός, κάηκε. Ο Μπόρις Τζόνσον πλασάρεται για ηγέτης των συντηρητικών, ενώ οι Εργατικοί είναι στην αφάνεια με τον βλάκα τον Κόρμπιν, τον Αλαβάνο της Αγγλίας.

Leave a Reply