UK politics & μετανάστες

Πολλά ακούγονται τελευταία και πολύ ανησυχία διακρίνω από αναγνώστες και μη για το νέο κλίμα που επικρατεί στη UK σχετικά με τους μετανάστες και ποιά μέτρα σκέφτονται να πάρουν ή ακόμα και για τις σκέψεις της Αγγλίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και ανεκτικοί σαν λαός  και χώρα με πάρα πάρα πολλούς μετανάστες, υπάρχει έντονη ανησυχία για το Γενάρη του 2014 όπου ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και υπάρχουν ενδείξεις οτι ορδές Βουλγαρο-Ρουμάνων θα έρθουν στην Αγγλία για να γραφτούν στον ‘ΟΑΕΔ’ και να παίρνουν benefits και να ζούνε σε council houses και απλώς να ζούνε από αυτά που για πολλούς είναι 10 φορές καλύτερα από αυτά που έχουν στη χώρα τους. Επίσης αν ήμουν Άγγλος δεν θα διαφωνούσα να βγει η χώρα από την ΕΕ αφού το πείραμα έχει αποτύχει, αλληλεγγύη δεν υπάρχει, η Γερμανία κάνει ό,τι γουστάρει και η Μ.Βρετανία μόνο χαμένη είναι οικονομικά από την ΕΕ.

Στο δια ταύτα τώρα: τί θα σημαίνουν για εμάς που είμαστε ήδη εδώ ή τους επίδοξους μετανάστες, αυτές οι αποφάσεις αν πραγματοποιηθούν; Φυσικά εικάζουμε εδώ πέρα έτσι αφού τίποτα ακόμα δεν έχει ψηφιστεί και όλα είναι προσχέδια. Αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά. Ας πάρουμε το σενάριο όπου ο Κάμερον αποφασίζει να μην δίνει NHS cover ή benefits σε μετανάστες μετά από 6 μήνες που είναι άνεργοι στην UK. Είναι παράλογο; Στην τελική οι μετανάστες που ερχόμαστε σε μια ξένη χώρα, φαντάζομαι για δουλειά ερχόμαστε και οχι να ζούμε με £500 το μήνα σε βρωμερά και υποβαθμισμένα council houses! Και στην τελική αυτό θα προστατέψει και τους πραγματικούς μετανάστες που έρχονται να δουλέψουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αφού είναι παράλογο να ανοίγει μια χώρα τα σύνορα της αβέρτα σε μια μάζα ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα να χάσουν αφήνοντας τις φτωχογειτονιές πχ της Σόφιας για να έρθουν να ζήσουν σε ένα απλό σπιτάκι στο Λονδίνο που θα το πληρώνει η πρόνοια, θα παίρνουν benefits σαν άνεργοι και για τα παιδιά τους και θα έχουν και δωρεάν ασφάλιση για πάντα (σας θυμίζει κάτι αυτό; μια ανεξέλεγκτη, μπάτε σκύλοι χώρα στο νότο των Βαλκανίων;). Και σκεφτείτε την εγκληματικότητα που υποβόσκει με τέτοια κύματα ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Δεν το παίρνω το θέμα ρατσιστικά, δείτε απλώς τη πραγματικότητα που βιώνουμε στην Ελλάδα από Έλληνες και αλλοδαπούς: Φτώχεια + Ανεργία + Απελπισία=Εγκληματικότητα. Από την άλλη μπορεί να πάρει τη μπάλα και εμάς αλλά είναι κάτι δύσκολο αφού αφενός υπάρχει η ομπρέλα του Ευρωπαίου πολίτη και υπάρχουν κανόνες για αυτό από την άλλη υπάρχουν τόσοι και τόσοι μη-ΕΕ μετανάστες που πιστεύω η αρχή θα πρέπει να γίνει από αυτούς, όσον αφορά αύξηση στους ελέγχους και τα benefits. Τέλος πάντων εγώ ένα child benefit της πλάκας παίρνω και αυτό θα μας το κουρέψουν απ’ότι φαίνεται.

Για τυχόν αποχώρηση της UK από την ΕΕ τα πράγματα είναι ακόμα πιο αβέβαια και ίσως περισσότερο ανησυχητικά ομολογώ, κυρίως για τους νέους μετανάστες που θέλουν να έρθουν στη χώρα. Αν αλλάξει το καθεστώς που επιτρέπει Ευρωπαίους (τρομάρα μας) πολίτες να εισέρχονται άνετα στη χώρα τότε αυτό λογικά θα δημιουργήσει προβλήματα γιατί πλέον θα χρειάζεται ίσως μέχρι και visa αλλά νομίζω οτι κάποια πρόβλεψη θα υπάρχει για τους πολίτες εντός ΕΕ ακόμα και αν η Αγγλία αποχωρήσει από αυτήν. Και σίγουρα θα υπάρξει πρόβλεψη για τους άπειρους Ευρωπαίους που δουλεύουν και ζούνε ήδη στη χώρα. Ίσως χρειαστεί να βγάλουν νέα χαρτιά, ίσως πλέον αλλάξει ο τρόπος ασφάλισης ή οτιδήποτε άλλο που δεν μπορώ να φανταστώ τώρα! Θα είναι μια περίργη εποχή αυτή αν υπάρξει ποτέ, για Βρετανούς και μη. Και είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί έτσι όπως σιγά-σιγά αποδομείται το σαθρό αυτό οικοδόμημα που έχτισε ο Βορράς για να πατήσει στα πτώματα του Νότου.

Αν ήμουν Άγγλος θα έλεγα ναι στην αποχώρηση από την ΕΕ και να βάλουμε πολύ αυστηρούς κανόνες στην είσοδο μεταναστών στην χώρα. Σαν μετανάστης όμως φυσικά και ανησυχώ αλλά δεν πανικοβάλλομαι γιατί ειλικρινά δεν πιστεύω οτι υπάρχει λόγος πανικού. Καταρχάς τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και θέλω να ελπίζω οτι πλέον ζω σε μια σοβαρή χώρα όπου οι νόμοι έχουν λογική, τηρούνται και αν είσαι νομοταγής και εργατικός δεν θεωρείσαι ‘μαλάκας’ ή ΄κορόιδο’ αλλά σωστός πολίτης και έτσι ελπίζω το κράτος -ακόμα και σαν μετανάστη- να με προστατεύσει. Ευσεβείς πόθοι; Θα δούμε.

Προς το παρόν προσπαθώ να συγκεντρωθώ στις τεράστιες αλλαγές στην δουλειά μου, να συνηθίσω στα μέσα της άνοιξης το απίστευτο κρύο και τα χιόνια και  να κάνω υπομονή μέχρι την άδεια μου στα τέλη του Ιούνη για τις πολυπόθητες διακοπές στην Ελλάδα (λατρεμένη Corfu!).

You may also like...

13 Responses

 1. markos says:

  Μόνο και μόνο που ξέρεις από τώρα ότι θα πας διακοπές το καλοκαίρι άρα έχεις και τα ανάλογα λεφτά και μια δουλειά να σε περιμένει πίσω φτάνει. Εδώ κάτω γίνεται σφαγή δεν ξέρουμε μέχρι το καλοκαίρι όχι αν θα πάμε διακοπές που δεν θα πάμε αλλά αν θα πάμε φυλακή ή όχι…. Οι πιο καλοπληρωμένοι πλέον είναι οι συνταξιουχοι με σίγουρα λεφτά κάθε τέλος μήνα, εκεί καταντήσαμε

 2. Για καλό και για κακό, αν κάποιος ζει και εργάζεται 5 συναπτά έτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν βλάπτει να βγάλει το Permanent Residence Certificate (για περισσότερες πληροφορίες, κοιτάξτε εδώ: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/documents-eea-nationals/) ή – ακόμα καλύτερα – να κάνη αίτηση για Βρεττανική υπηκοότητα (πληροφορίες εδώ: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/)

 3. mag says:

  κανει η Γερμανια οτι γουσταρει αλλα κ η Αγγλια δεν στηριξε ποτε την ΕΕ .παντα με το ενα ποδι εξω ηταν οπως και κανει παντα..και παντα κανει τον παραγιο στην Αμερικη…

 4. Nostalgia says:

  Τίποτα δεν είναι σίγουρο στην Ελλάδα.. Ποιά σύνταξη???Σάν πως θα αφήσουν και σύνταξη?? Αφού όλο κούρεμα κάνουν…Από αυτές θα κάνουν στο τέλος κούρεμα και για την Κύπρο…ικανούς τους έχω τα ζώα της συγκυβέρνησης και μη, να προτείνουν να τείνουν χείρα βοηθείας στους Κύπριους, με το να κουρέψουν τα πασχαλινά αυγά! (όποιος έχει κότες βεβαίως βεβαίως…)

 5. Petros says:

  μα καλα. ποσο ειναι πια αυτα τα benefits? αερα πατερα τα δινουν χωρις να εργαστουν?

  • fromGR2UK says:

   Αν δηλώσεις άνεργος και άπορος τότε δικαιούσαι αυτομάτως benefits και μπορείς να κάνεις αίτηση για council housing!Είναι λίγο αέρα πατέρα όντως αλλά μιλάμε για λίγα λεφτά που όμως για τον φτωχό Ρουμάνο μπορεί να φαντάζουν υπερ-αρκετά

   • mag says:

    ναι ειναι αρκετα στην χωρα του οχι εδω…

    • Petros says:

     στη χωρα του ισως. μα δεν ζει στη χωρα του αλλα στην αγγλια. του φτανουν λιγοτερες απο 100 λιρες την εβδομαδα για στεγη και φαγητο στην αγγλια??

 6. markos says:

  Εμείς πριν 4 μήνες που ήμασταν Ουαλία και ρωτήσαμε στις τοπικές υπηρεσίες για έναν εργαζόμενο με χαμηλό μισθό περίπου 20000 μικτά και 3 παιδιά και χωρίς καταθέσεις, μας έβγαλαν ένα ποσό γύρο στις 2.200 λίρες τον μήνα. Τώρα για την Βρετανία μπορεί όντως αυτά να μην φτάνουν για πολλά πράγματα αλλά εμείς όταν το ακούσαμε πάθαμε πλάκα….(ενοίκια στην Ουαλία περίπου 700-800 λίρες για 3bedroom house)

 7. Xristina says:

  αν μου επιτρεπεται, να κανω εδω μια διευκρινηση για να μη δημιουργουνται λαθος εντυπωσεις. Επειδη δουλευα για το Department for Work and Pensions και εχω ακομα connections εκει, θα ηθελα να πω οτι κανενα επιδωμα δε δινεται σε αλλοδαπους (εκτος ή εντος Ε.Ε.) επειδη ηρθαν στη χωρα. Οι asylum seekers ειναι αλλη υποθεση και μπερδευονται πολλοι παραγωντες, περα απο τους οικονομικους.
  Για να δικαιουσαι επιδωματα οταν ερθεις εδω πρεπει να αποδειξεις οτι εισαι settled και η μονιμη κατοικια σου ειναι εδω. Αυτο θα γινει ειτε μεσω συμβολαιου εργασιας (δικης σου ή του συντροφου σου), ειτε αποδεικνυοντας οτι ζουσες και εργαζοσουν εδω παλιοτερα (εχεις προσφερει δηλαδη) εφυγες προσωρινα και τωρα επεστρεψες. Ακομα και η βρετανικη υπηκοοτητα δε σου εγγυαται αυτοματως προσβαση στο welfare system.

  Κατα τ’αλλα συμφωνω με οσα λες, κι εγω ειμαι υπερ της εξοοδου απο την ευρωπαικη ενωση, δεν προσφερει τιποτα στη χωρα… καλα τα’λεγε η Θατσερ (που μας αφησε χρονους σημερα).

 8. markos says:

  Για να μην γίνονται παρεξηγήσεις να σημειώσω ότι η σύζυγος είναι Βρετανίδα οπότε με αυτό το δεδομένο μας έβγαλαν αυτά τα ποσά σε επιδόματα.

  • Xristina says:

   Καλησπερα φιλε Μαρκο. Τα ποσα σας τα εβγαλαν οχι με βαση την εθνικοτητα της συζυγου, αλλα με βαση το γεγονος οτι α)υπηρχε εργασια και β) τις αναγκες της οικογενειας (αριθμος τεκνων και υψος ενοικιων της περιοχης ειναι τα βασικα).

   Αυτο εννουσα παραπανω, βοηθεια υπαρχει απο το κρατος (και καλα κανει) οταν προσφερεις. Αλλα δεν χαριζει επιδωματα στον οποιοδηποτε (ξενο ή βρετανο) που ερχεται και ψαχνει την τυχη του στα τυφλα.

Leave a Reply