Διαβάστε και…κλάψτε

Πολύ κλάψα ρε παιδί μου αυτοί οι μετανάστες. Παγκοσμίως. Μια χαρά αφήνουν τη χώρα τους πάνε σε μια καλύτερη χώρα με περισσότερες ευκαιρίες, βγάζουν ένα σκασμό λεφτά, έχουν όλες τις ανέσεις και κλαίγονται κιόλας και θέλουν να τους λέμε και ‘μετανάστες’ προσβάλλοντας έτσι τους real, hardcore μετανάστες του ’50 που πήγαιναν στα ορυχεία του Βελγίου, στις φάμπρικες του Ντυσελντορφ και δουλεύανε 15 ώρες για ένα καρβέλι ψωμί.

Στα πλαίσια της κινητικότητας, νέοι από όλη την Ευρώπη και κυρίως από τον αχάριστο και τεμπέλικο Νότο αποφασίζουν να ψάξουν τη τύχη του ή καλύτερα, αποφασίζουν έτσι επειδή δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν, να μετακινηθούν σε μια άλλη χώρα όπως πχ την Μ.Βρετανία. H Independent με χθεσινό της άρθρο περιγράφει τις περιπέτειες μερικών τέτοιων νέων που αφού έφαγαν τα νιάτα τους να διαβάζουν και να αποκτούν πτυχία, είπανε να απορρίψουν τις ευκαιρίες που είχανε στις χώρες τους και να πάνε στην Αγγλία για να δοκιμάσουν τη τύχη τους στο καθάρισμα τουαλετών, στη τέχνη του barista και σε άλλες τέτοιες καταπληκτικές δουλειές. Φυσικά αυτοι οι αχάριστοι όταν τους ρωτάει ο δημοσιογράφος την άποψη τους, κλαίγονται και αυτοαποκαλούνται μετανάστες. Μάλιστα μια Ελληνίδα τολμάει να γκρινιάζει και να λέει οτι στην Ελλάδα το 65% των νέων είναι άνεργοι (το ποσοστό των άνεργων πτυχιούχων εκτινάχτηκε κατά 189%) και οτι στην Αγγλία ακόμα τα πράγματα είναι δύσκολα και πλέον δεν έχει τόσες πολλές δουλειές. Αίσχος!

Η κοπέλα που σου φτιαχνει το καφέ στην Αγγλία μπορεί φίλε να έχει 2 πτυχία παραπάνω από σένα και να είναι μετανάστης. Respect ρε.Πηγή: http://www.independent.co.uk/

Γενικά είναι κόλλημα ορισμένων να νομίζουν οτι εμείς που μεταναστεύουμε -Έλληνες, Πορτογάλοι, Ισπανοί- είμαστε ένα τσούρμο γκρινιάρηδες, ανικανοποίητοι, αχάριστοι που κατά τύχη βρεθήκαμε σε μια άλλη χώρα και αντί να γράφουμε καθημερινά παιάνες και να εξυμνούμε τη νέα χώρα που μας δινει ψωμί και να ευλογούμε τα γένια μας για το πόσο γαμάτη είναι η Ελλάδα, είματε μέσα στη μιζέρια, βρίζουμε συνεχώς την Ελλάδα, δεν μας αρέσει τίποτα στη νέα χώρα, παραπονιόμαστε συνεχώς και γενικά….κλάψα.

To get things straight- και αναγκαστικά θα μιλήσω και επί προσωπικού:

 1. Οι περισσότεροι από εμάς, φύγαμε επειδή αναγκαστήκαμε από τις συνθήκες να φύγουμε. Ακόμα και εγώ ήθελα πάντα να δουλέψω στο εξωτερικό, αν τα πράγματα στην Ελλάδα ήταν καλά δεν θα έφευγα ποτέ.
 2. Σύμφωνα με το λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας: μεταναστεύω : φεύγω από τη χώρα που μένω και εγκαθίσταμαι σε κάποια άλλη· (πρβ.αποδημώ): Οι άνθρωποι μεταναστεύουν για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς κτλ. ||Mεταναστεύουν τα ζώα / τα πουλιά. Το ποιά σύναψη κάνει ο εγκέφαλος του καθενός και τί συγκρίσεις κάνει είναι δικό του πρόβλημα. Κανείς δεν είπε οτι όλοι όσοι μεταναστεύουν πλέον είναι όπως οι άνθρωποι του ’50. Πλέον μιλάμε για χειρότερη μετανάστευση: για μορφωμένους ανθρώπους με γκρεμισμένα όνειρα. Γνώμη μου.
 3. Εγώ ήμουν τυχερός και βρήκα μια καλή σχετικά δουλειά. Όπως και η γυναίκα μου. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν δυσκολότερες καταστάσεις. Η καταγραφή, η αναφορά των γεγονότων που μας φαίνονται δύσκολα, περίεργα, αγχωτικά σε μια νέα χώρα (ακόμα νέος νιώθω στην Αγγλία εννοείται) δεν συνάδει με την έννοια ούτε της γκρίνιας, ούτε της κλάψας. Αν γράψω οτι μου λείπει το Χ,Ψ πράγμα από την πατρίδα δεν σημαίνει οτι κλαίω και οτι μετανιώνω. Μιλάμε γράφω για τόσο αυτονόητα πράγματα που δακρύζω αλλά για ορισμένους τα αυτονόητα είναι τόσο δυσνόητα όσο να προσπαθώ να εξηγήσω την κβαντική θεωρία σε μια γάτα (έλα ο Φυσικός!).
 4. Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι σκατά. Αν θέλετε να εθελοτυφλείτε και να λέτε οτι πάμε σαν χώρα καλά και δεν τρέχει κάστανο, προτείνω την άμεση εξέταση από γιατρό. Φυσικά υπάρχει ελπίδα και φυσικά υπάρχουν άνθρωποι και επιχειρήσεις άξιοι που προσπαθούν κτλ κτλ. Αυτονόητα πάλι αλλά πρέπει να τα γράφω γιατί αλλιώς θα περάσω ιερά εξέταση πάλι. Η ανεργία εκτός ελέγχου, το χρέος στα ύψη, διαφθορά, βία, πολιτικά αδιέξοδα, φτώχια, απελπισία. Δεν το λέω εγώ το λένε τα γεγονότα, οι ειδήσεις, το λέει όλος ο κόσμος εκτός απο το megamou. Αυτό δεν σημαίνει οτι βρίζω την Ελλάδα. Οτι δεν αγαπάω την πατρίδα μου όσο και αυτό κανονικά θα έπρεπε να σας είναι αδιάφορο. Και δεν σημαίνει οτι πρέπει οι άνθρωποι πίσω στην πατρίδα να σταματήσουν να προσπαθούν, να αγωνίζονται και να αρχίσουν οι μαζικές αυτοκτονίες. Αλλά πρέπει κάτι να αλλάξει. Και αυτό θα το καταφέρουμε όλοι μαζί, εντός και εκτός Ελλάδας. Μακάρι να είχα τη λύση αλλά δεν την έχω. Σίγουρα όμως θα ήμουν πρόθυμος να συμμετέχω σε μια κοινή προσπάθεια.
 5. Haters gonna hate. I simply don’t care

Δεν θέλουμε ούτε να μας λυπάστε ούτε τίποτα εμάς που φύγαμε. Όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και που καταλήξαμε. Ζούμε με τις επιλογές μας και οι περισσότεροι δεν το έχουμε μετανιώσει καθόλου. Και αν μας κριτικάρετε ή αν δεν σας αρέσουν αυτά που γράφω….

You may also like...

12 Responses

 1. Μια μικρή υποσημείωση όσο αφορά στο νόημα της φράσης “το ποσοστό των άνεργων πτυχιούχων έφτασε στο 189%”. Η φράση αυτή σημαίνει πως οι πτυχιούχοι άνεργοι είναι 189% περισσότεροι από τους λοιπούς άνεργους. Που εφόσων είσαι Φυσικός αντιλαμβάνεσε ότι δεν “βγάνει”. Το άρθρο μιλάει για “”έκρηξη” 189% των πτυχιούχων ανέργων” που προφανώς σημαίνει πως το ποσοστό των πτυχιούχων ανέργων αυξήθηκε 1,89 φορές από τη προηγούμενη μέτρηση. Αν δηλαδή είχαμε 1 πτυχιούχο άνεργο στους 2 ανέργους τώρα έχουμε 1,89 πτυχιούχους ανέργους στους 2 ανέργους. Συγκεκριμένα στο άρθρο γράφει “Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 το ποσοστό της ανεργίας των πτυχιούχων στη χώρα μας «εκτινάχθηκε» στο 18,2% έναντι 6,3% το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση «ρεκόρ» κατά 189%(!).”
  Πέραν αυτού, αντιλαμβάνομαι ότι βιώνετε μεγαλύτερο ρατσισμό είτε από Έλληνες μετανάστες “παλιούς” ή από τους “παραμένοντες” Έλληνες.
  Θεωρώ όμως πως αυτό είναι κλασσικό στοιχείο του έθνους μας και του λαού μας. Δυστυχώς, αλλά είμαστε – δεν βρίσκω τη σωστή λέξη, για αυτό θα πω – “σκατόψυχοι”.
  (Ακούγεται άσχημα, σίγουρα αδικώ πολλούς, αλλά το θέμα είναι ότι αυτοί που δεν αδικώ, είναι οι πλειοψηφία ή έστω η σημαίνουσα πλειοψηφία).
  Καλά να περνάτε εκεί στο Ανγκλετέρ!

 2. Nikos says:

  1&2. Διαφωνώ. Ναι μεν ο κόσμος αναγκάζεται να φύγει
  αλλά αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα, θετικά
  οφέλη για την χώρα. Τον ένα λόγο τον είπες ήδη: “αν τα πράγματα
  στην Ελλάδα ήταν καλά δεν θα έφευγα ποτέ.” Άρα πως οι άνθρωποι θα
  βελτιώσουν μια κατάσταση όταν έχουν άγνοια του έξω; Γιατί με την
  αξία της σταθερότητας και της μονιμότητας, δύσκολα θα έμπαιναν στη
  διαδικασία να βιώσουν άλλες κουλτούρες και νοοτροπίες. Κάνω λάθος;
  Ο άλλος είναι ο εξής. Ποιοι άνθρωποι πιστεύεις είναι ικανότεροι να
  αντιληφθούν τα στοιχεία μιας καλύτερης κοινωνίας και να τα
  μεταφέρουν, αργότερα, στη χώρα τους; Οι άνθρωποι του ’50 (που μας
  τα έπριξαν με τα 15ωρα δουλειάς για ένα καρβέλι ψωμί) ή οι άνθρωποι
  του ’13 (που μας τα πρίζουν με τα 100 πτυχία); 3. Να εξηγήσεις
  κβαντική θεωρία σε γάτα δεν γίνεται. Η γάτα (επειδή είναι γάτα) να
  εξηγήσει κβαντική θεωρία, γίνεται. Μην υποτιμάς την ανωτερώτητα του
  συγκεκριμένου είδους 😛 4. Είναι ΣΚΑΤΑ και όποιοι εθελοτυφλούν να
  πάνε να κάνουν αυτό που κάνουν πάντα. Να βάλουν μέσο βουλευτή για
  να κάνουν μήνυση αυτούς που έθιξαν την πατρις (κι εννοείται οι
  βουλευτές θα τους χαϊδέψουν τα αυτιά αφού θέλουν ψήφους). Είναι
  καιρός σιγά σιγά να αρχίσουν να ξυπνήσουν. Να συνειδητοποιήσουν
  επιτέλους ότι όταν μιλάμε για μια χώρα που έχει έλλειψη
  (αυτο)σεβασμού, ασύμμετρη διαφθορά και διάκριση, παράνοια,
  παραλογισμό, μηδενικές προοπτικές βελτίωσης και αυτοκαταστροφικές
  τάσεις, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ (σημείωση: ο blogger
  δημήτρης την αγαπάει. Εγώ όχι) να την αγαπάνε επειδή απλά έτυχε να
  γεννηθούν εκεί. Τόσο ωμά και νομίζω είναι καιρός να σεβαστούν τις
  επιλογές αυτών των ανθρώπων αν θέλουν πραγματικά να αρχίσει να
  αλλάζει κάτι προς το καλύτερο. 5. Haters gonna sue. Προβλέπω να
  έχεις καταιγισμό από απειλητικά μηνύματα ανθρωπάκων που θα
  μοχθήσουν να μάθουν την IP μου και να με ψάξουν στας ευρώπας για να
  με κατακρεουργήσουν εις το όνομα των χρυσών αυγών. Αν θες, βάζουμε
  και στοίχημα για το μέγεθος των μηνυμάτων. Good mornings (aka
  καλημέρες) 🙂

  • Markos says:

   αγαπώ την Ελλάδα, όμως περισσότερο αγαπώ το γιό μου, τη γυναίκα μου και τον εαυτό μου. αν η Ελλάδα αγαπούσε κι εμάς, τότε όπως είπε ο Δημήτρης κανείς δεν θα σκεφτόταν να φύγει. όμως έτσι είναι η μοίρα της χώρας αυτής. μια ζωή τα ίδια γίνονται και τίποτα δεν αλλάζει.

 3. Markos says:

  Δημήτρη τα λες όπως ακριβώς είναι

 4. Nikos says:

  Δημήτρη στείλε μου ένα e-mail

 5. msks says:

  Και εμεις στα δικα μας σε γραφουμε.Εκανες καλη αρχη τωρα το
  εχεις @@μησει πλεον.Ελπιζω να το καταλαβες …

 6. Εντυπωσιάστηκα με το άρθρο.Με τον τρόπο γραφής…Δεν ξέρεις
  να γελάσεις ή να κλάψεις! Ενα ξέρεις στα σίγουρα…respect! και
  καλό κουράγιο εκεί έξω!

 7. Billy says:

  I don’t love Albania and I don’t love Greece. I love Earth for its beauty and mystery. I’m Albanian and lived in Greece since I was 9 years old. I went to school there (elementary & high school), learned to speak the language, made friends, and Greece for me seemed like what the UK or US seems to Greeks now: A place for better opportunities.

  I left Greece in 2006 (20 years old at this time).

  In Greece I had zero skills and zero opportunities. I felt everything was going downhill for the country since then. I was being discriminated against for my nationality by some but loved by others. Humans, weird creatures we are!

  Other people didn’t feel there was anything wrong with the country because they still had lots of cash to burn and keep themselves busy. “Whatever”, I said. “I’m leaving”. I decided to walk the walk and not just talk the talk. I’m gone baby!

  Now, I live in the USA. Now, I’m a programmer and own stuff, cars, house, and have a life like any other American. In many other poor countries I’m probably considered rich.

  What’s next I ask myself? Not sure really… perhaps move to France? How about Netherlands? Mmm… I don’t know.

  The point is this: You can’t escape Earth, but you can explore it. If you’re ready to go through lots of shitty experiences and fight hard, yes, then you’ll make it.

  Be careful! Don’t fool yourself! Work hard, fight hard, die hard!
  Peace.

  • Nikos says:

   Καλή η ιστορία σου Billy αλλά πειράζει που είμαι λίγο κυνικός;

Leave a Reply