Το βιβλίο της εβδομάδας – Ιστορία της Αγγλίας Νικος Τσιφόρος
[slideshow num=”4″ custom_category=”agglia_tsiforos” autoplay=”4499″ slideheight=”450″ blankwindow=”true” pagination=”true” effect=”fade” custom_class=””]Περίεργο που ένας θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος γνωστός για το χιούμορ που διέκρινε την γραφή του να καταπιαστεί με ένα βιβλίο σχετικά με την ιστορία μιας χώρας! Αλλά ο Τσιφόρος δεν είναι τυχαίος. Και εξάλλου το χιουμορ που είναι συνιφασμένο με την Αγγλική ψυχή ταιριάζει στον Τσιφόρο. Τον οποίο ομολογώ τον ήξερα μόνο σαν σεναριογράφο για κάποιες γνωστές ταινίες (Η ωραία των Αθηνών, Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός ) αλλά και γενικά και αόριστα σαν συγγραφέα. Το πρώτο γραπτό κείμενο του που έπεσε στα χέρια μου ήταν η Ιστορία της Αγγλίας. Καλά δεν έπεσε στα χέρια μου, το κατέβασα και σίγουρα αν ψάξετε σε torrents θα το βρείτε και εσείς.
Το βιβλιό αυτό είναι γραμμένο με απίστευτο στυλ, σατιρικό, καυστικό και απίστευτα ουσιαστικό. Γράφει την ιστορία της Αγγλίας από την αρχή μέχρι και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντιγράφω από εδώ :
“Σε αυτά τα σχεδόν 2.000 χρόνια, το Νησί πέρασε, γνώρισε, έπαθε, έμαθε πολλά. Νίκησε πολέμους, έχασε πολέμους, υποδουλώθηκε, έφτιαξε αυτοκρατορίες που γκρεμίστηκαν αργότερα, 2.000 γεμάτα χρόνια με βασιλιάδες, σταυροφορίες, βιομηχανική επανάσταση, Αμερική, Βίκινγκς, παγκόσμιους πολέμους και τόσα ακόμα. (και) Στις μέρες μας, η Αγγλία συγκαταλέγεται, σε ένα από τα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου. Για να φτάσει, όμως, σε αυτή τη θέση πέρασε από πολλά στάδια. Αυτά τα στάδια μας παρουσιάζει ο Νίκος Τσιφόρος με το δικό του μοναδικό ύφος. Ένα βιβλίο που συνδυάζει και καταφέρνει να είναι και ευχάριστο χάρη στον τρόπο γραφής του και χρήσιμο με τα πράγματα που μας μαθαίνει.“
Εκτός από μια λεπτομερέστατη καταγραφή της ιστορίας της Αγγλίας μέσα από ένα κριτικό και χιουμοριστικό πρίσμα, υπάρχει και ένας έντονος στοχαστικός σχολιασμός της συμπεριφοράς και κουλτούρας των Άγγλων. Και πάντα σε σύγκριση με τους
Έλληνες. Και είναι σαν το βιβλίο να γράφτηκε σήμερα! Ο Τσιφόρος αντιμετωπίζει σε στιγμές με θαυμασμό την στάση ζωής των Άγγλων με ίχνος εθνικισμού γράφει: “[…] μέσα στα τόσα τους εκατομμύρια, υπάρχουνε και τα καθάρματα και οι κακοποιοί και οι γκάνγκστερς και τα παλιόπαιδα και τα πάντα. Κάθε λαός τα ‘χει. Το σύνολο όμως είναι ενας σωστός λαός που κοιτάει το καλό του τόπου του και που σέβεται τον εαυτό του. ”
Βασικό στοιχείο που ξεχωρίζει μέσα από την καταγραφή ιστορίας και κουλτούρας είναι αυτό το απίστευτα ισχυρό γνώρισμα των Άγγλων της αγάπης για την πατρίδα και την έννοια του συνόλου. Πρώτα το σύνολο, η χώρα και μετά εμείς. Γιατί αν πάει καλά η χώρα θα πάμε καλά και εμείς. Αντίστοιχη παρατήρηση κάνει και ο Καζαντζάκης στο Ταξιδεύοντας στην Αγγλία. Φυσικά σε αντίθεση με εμάς που πρώτα κοιτάμε το σπίτι μας και σε δεύτερη, τρίτη, ογδοηκοστή πέμπτη σειρά έρχεται η χώρα μας.
Σας αφήνω με το αγαπημένο μου quote από το βιβλίο:
[blockquote]Όποιος πάει στην Αγγλία θα καταλάβει οτι εκεί πραγματικά είναι χώρα της ελευθερίας. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πρεσβεύει και να πιστεύει ότι του αρέσει. Με έναν όρο αληθινά σωστό: Να μην ενοχλεί τους άλλους. [/blockquote]
No Comment