Hard Brexit & Hard Truth

Όλο λέω δεν θα γράφω για πολιτικά, δεν θα εκφράζω την άποψη μου και για ένα καιρό τήρησα την υπόσχεση μου και τελικά κατάντησα να γράφω ένα άρθρο κάθε δυο μήνες. Ε αν στο δικό μου blog κρατιέμαι να γράφω τη γνώμη μου επειδή σε μερικούς (ή σε όλους) δεν αρέσει τότε ας το κλείσω να τελειώνουμε. Ούτως ή άλλως δεν έχω πολλά να γράψω για τη ζωή στην Αγγλία που να μην το έχω γράψει ή οδηγίες για μετανάστευση και δουλειά. Έχω ακούσει οτι είμαι ανθέλληνας, οτι είμαι υπερβολικός, οτι γράφω μαλακίες, έχω μαλώσει με φίλους και δεν μιλάμε πλέον, έχω στεναχωρηθεί και υποσχεθεί στον εαυτό μου οτι δεν θα ξαναγράψω τη γνώμη μου αλλά ξέρετε κάτι; Fuck it. Σε όποιον αρέσει. Καμιά φορά απλά θέλω να γράψω τι έχω στο κεφάλι μου και να το κοινοποιήσω. Να γράψω τη γνώμη μου σαν ένας Έλληνας κάτοικος της Μεγάλης Βρετανίας. Ένας νεομετανάστης με 5+ χρόνια πλέον εμπειρίας στο εξωτερικό. Που θέλει να γράψει κάτι παραπάνω από το πόσο κάνουν τα μακαρόνια στο Τέσκο και αν θα βρει κάποιος εύκολα δουλειά στην Αγγλία χωρίς να ξέρει Αγγλικά (έχω ρωτηθεί κάτι τέτοιο, ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ!)

Σήμερα λοιπόν η ‘αγαπητή’, αδιάφορη, θατσερική, αναποτελεσματική, μη-εκλεγμένη πρωθυπουργός Theresa May ανακοίνωσε -χωρίς ποτέ να το χαρακτηρίσει ανοιχτά- οτι θα έχουμε hard Brexit γιατί η UK είναι η πιο γαμιστερή χώρα στο κόσμο και δεν χρειαζόμαστε κανέναν και θα κάνουμε συμφωνίες με όλο το κόσμο και θα γίνουμε φορολογικός παράδεισος και θα περιορίσουμε την ροή των μεταναστών και θέλουμε το καλύτερο deal για όλους αλλά μην μας απειλείτε γιατί ‘no deal is better than a bad deal’. Αλλά όλα αυτά που είπε είναι το τι θα ήθελε η ίδια να πετύχει ενώ γνωρίζει οτι η Ευρώπη δεν θα της χαρίσει κάστανο. Αυτό που κάνει -ή μάλλον δεν κάνει- είναι οτι δεν παρέχει καμία εγγύηση ασφάλειας για το μέλλον και τον μεταναστών σαν και μένα και είναι φανερό οτι θα μας χρησιμοποιήσει σαν διαπραγματευτικό χαρτί, γεμίζοντας παράλληλα την φαρέτρα των ξενοφοβικών με περισσότερες δικαιολογίες να είναι ακόμα πιο χειρότεροι! Φυσικά ένα (μικρό) μέρος αυτών που ήθελαν Brexit -χωρίς απαραίτητα να είναι ρατσιστές – είναι ξενοφοβικοί όπως έχουν καταντήσει οι περισσότεροι λαοί στην Ευρώπη. Παραδόξως στην Ελλάδα με τους τόσους κακόμοιρους πρόσφυγες, ο πληθυσμός έχει δείξει απείρως μεγαλύτερες ανοχές και αντοχές από τους κακομαθημένους Βρετανούς που είναι 3000 μίλια μακριά από τον Σύριο πρόσφυγα στη Λέσβο αλλά τον φοβάται τόσο πολύ που μέχρι και Brexit ψήφισε. Η πλειοψηφία των Brexiteers πιστεύω απλά ψήφισαν έτσι από αντίδραση σε όλα όσα πάνε στραβά στη ζωή τους.

Το τραγικότερο όλων; Πιστεύει οτι η Βρετανία είναι η αυτοκρατορία που ήταν κάποτε και θα βαράμε εμείς τα νταούλια και οι άλλοι θα χορεύουν -ποιόν μου θυμίζει; Θα έρθει μια μαγική λύση που όλοι θα είναι ευχαριστημένοι και η Βρετανία θα γίνει η σούπερ χώρα. Ξεχνάμε φυσικά τους Σκωτσέζους που φωνάζουν, ξεχνάμε τη Βόρεια Ιρλανδία της ειρήνης την οποία το Brexit βάζει σε ρίσκο, τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ξεχνάει τη Γερμανία που κάνει κουμάντο σε αυτή την ήπειρο και δεν πρόκειται να αφήσει τη Βρετανία σε χλωρό κλαρί και θα μας χρησιμοποιήσει σαν παράδειγμα όπως κάνει με την Ελλάδα για διαφορετικούς φυσικά λόγους.

Οι Brexiteers χαίρονται και λένε είδατε δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο που έγινε Brexit. Το χρηματιστήριο ανεβαίνει και οι εξαγωγές αυξήθηκαν και χαίρονται. Λες και ο ψαράς από το Sunderland που εργάζεται 15 ώρες τη μέρα για ψίχουλα είδε καμιά προκοπή που αυξήθηκαν τα κέρδη στον FTSE. Αλλά τι ωραία να πιστεύεις τη προπαγάνδα της Daily Mail και της Sun. Οι επιχειρήσεις -οι μεγάλες- είδαν κέρδη. Οι μικρές; Μόνο χασούρα; Τα πάντα έχουν ακριβύνει. Από τα καύσιμα μέχρι τις πρώτες ύλες που εισάγει σε αφθονία η Αγγλία και τα προϊόντα. Ο μέσος καταναλωτή σαν και μένα έχει διαπιστώσει 20% ακρίβεια από το καλοκαίρι και μετά σε όλα τα αγαθά. Αλλά ο FTSE να πηγαίνει καλά και προς Θεού μην χάσουν τα μπόνους οι directors των τραπεζών. Και η οικονομία δεν πάει τελείως κατά διαόλου επειδή ο Carney (Bank of England) μετά τo Brexit ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για να μην πάει τελείως κατά διαόλου η οικονομία και τα κατάφερε. Και επίσης -θα σας σοκάρω τώρα- το Brexit ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΚΟΜΑ! Όλη αυτή η ανερχόμενη κρίση, η μιζέρια, η διχόνοια είναι αποτέλεσμα απλά της ψήφου. Και αυστηρά στο context αυτού του blog, αν σκέφτεστε να μεταναστεύσετε στην Αγγλία για δουλειά κάντε το μέσα στα επόμενα 2 χρόνια το πολύ γιατί μετά ποιός ξέρει τι θα γίνει.

Φυσικά και έχω αποδεχτεί το αποτέλεσμα αλλά γαμώτο ακόμα δεν μπορώ να κατανοήσω την βλακεία που επικράτησε. Ο τεράστιος George Carlin το είπε “Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that”. Έγραψα και εγώ κάτι παρόμοιο για την συλλογική βλακεία και παρεξηγήθηκα αλλά είναι αλήθεια και το πιστεύω. Πώς αλλιώς να δικαιολογήσω το οτι πίστεψαν και πιστεύουν ακόμα τα χοντροειδή ψέμματα; Λέγανε για το NHS, λέγανε οτι δεν θα φύγουμε από το common market, λέγανε οτι για όλα φταίνε οι μετανάστες και οτι δεν έλεγχαν τα σύνορα. Απίστευτες παπάρες και ψέμματα που ο κόσμος τρώει αμάσητα. Οχι ένα Βρετανικό φαινόμενο σίγουρα, απλά κοιτάξτε τι γίνετε στην Ελλάδα και στο κόσμο (Trump). Αλλά μπορεί απλά ο τεράστιος βλάκας να είμαι εγώ που δεν τα πιστεύω όλα αυτά και επιμένω στη λογική και τον ορθολογισμό. Όπως τουλάχιστον εγώ τα αντιλαμβάνομαι.

Αλλά φυσικά τι ξέρω εγώ; Σίγουρα όταν ανεβάσω το άρθρο στο Facebook θα εμφανιστούν οι συνήθεις παντογνώστες και θα με κατηγορούν οτι άλλα έλεγα παλιά  και άλλα τώρα, θα έχουν άποψη για τη UK ενώ φυσικά δεν έχουν ζήσει μισή μέρα στο εξωτερικό και θα ξέρουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ και θα ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. Αφήστε εμένα να αλλάζω άποψη. Τι περίεργο ακούγεται σε κάποιους αλήθεια να μπορείς να αλλάζεις γνώμη μετά από μια συζήτηση, μια ενημέρωση, μια ανάγνωση, μια έστω επιφοίτηση. Άλλωστε ο κόσμος προχώρησε μπροστά από τους δογματικούς και τους κολλημένους, είναι γνωστό τοις πάσι αυτό.

2 Responses

 1. Nassos says:

  Καλημέρα και καλή χρονιά (ελπίζω). Μια χαρά τα λέτε γιατί είστε 5+ χρόνια στη Βρετανία και τέλος πάντων έχετε μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα του τι γίνεται εκεί από εμένα που έχω να πατήσω από το 2000.

  Και καταλαβαίνω το φόβο σας γιατί πολύ φοβάμαι ότι τόσο η Βρετανία όσο και η Ε.Ε θα χρησιμοποιήσουν ως leverage τους εν Βρετανία Ευρωπαίους μετανάστες και τους εν Ευρώπη Βρετανούς expats αντιστοίχως για να καταφέρουν καίρια πλήγματα. Η May και ο Johnson άλλωστε το είπαν ανοικτά άλλωστε “θα μας δώσετε αυτό και αυτό or else”. Καλά δεν το συζητώ για τη Σκωτία, θα αποσχιστεί παρά τις όποιες πρακτικές αντιξοότητες (βλ. πυρηνικά Trident).

  Δηλαδή τι τώρα, πρέπει να μαζεύεις χαρτούρα για να αποδείξεις ότι δεν είσαι “τρομοκράτης” ή “βάρος στη Βρετανική κοινωνία”; Έχουν αναρωτηθεί τι θα γίνει με το NHS και με τα benefits αν φύγουν οι μισοί Ευρωπαίοι μετανάστες;

  Θα δούμε δυστυχώς τραγικές καταστάσεις, και ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί το περιβόητο Άρθρο 50…

 2. aris says:

  Γιατί δεν κάνεις ένα άλλο blog να μιλήσεις εκεί για πολιτικά;

Leave a Reply