Τουρίστας στην χώρα μου!

Αυτό το post γράφεται από την Ελλάδα. Και συγκεκριμένα από το πατρικό μου στην Καλαμαριά. Λιγότερες από πέντε ημέρες για επιστροφή στο σπίτι, στην Αγγλία και αυτό ήταν ακριβώς και το κυρίαρχο συναίσθημα ως τώρα. Οτι δηλαδή το σπίτι μου πλέον είναι στο Λονδίνο και όχι στην Θεσσαλονίκη! Είναι τρομερό να κατεβαίνεις από το αεροπλάνο Ελλάδα και να είσαι με roaming στο κινητό, να μην έχεις δικό σου σπίτι, να μην έχεις αυτοκίνητο και ουσιαστικά να έρχεσαι σαν τουρίστας στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να το περιγράψω το συναίσθημα!

Και βγήκανε και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα μέχρι στιγμής από την επίσκεψη στην Ελλάδα, όπως οτι σίγουρα πάχυνα αφού με έχουνε πρήξει όλοι για το πόσο έχω παχύνει και το πόσο έχω φουσκώσει. Από Δευτέρα πραγματικά δίατα! Όπως το ότι τελικά δεν μου έλειψε και πολύ το πιτόγυρο αφού ένα βράδυ έφαγα και ακόμα το νιώθω να κολυμπάει στο στομάχι μου. Οι ταβέρνες όμως μου έλειψαν! Και κάθε  βράδυ του δίνω και καταλαβαίνει! Όπως πχ οτι δεν μου έλειψε καθόλου η ελληνική καφρίλα στους δρόμους: 7 μήνες οδηγώ στο Λονδίνο χαλαρά και ήρεμα και εδώ 3 μέρες παραλίγο να μαλώσω, να τρακάρω, να πατήσουν εμένα και τον γιό μου πάνω από 10 φορές. Μου έλειψαν εννοείται οι γονείς και οι φίλοι μου (περίεργο που τους γράφω κάτω από το πιτόγυρο αλλά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αυτό). Διαπιστώνω οτι είμαι γκαντέμης γιατί μόλις ήρθα χάλασε ο καιρός και καταλήγω να έρχομαι Ελλάδα και να μου λείπει ο καιρός της Αγγλίας. Διαπιστώνω επίσης οτι όταν φύγω την Μ.Δευτέρα θα μου λείψουν όλα πάλι πάρα πολύ και ας γκρινιάζω τώρα…

Η μεγαλύτερη βέβαια διαπίστωση είναι οτι τελικά κρίση στην Ελλάδα δεν υπάρχει! Ή μάλλον όχι όπως τη μεταδίδουν τα κανάλια. Μπορεί φίλοι μου και γνωστοί να πληρώνονται έναντι με 100 ευρώ το μήνα και να είναι απλήρωτοι για μήνες, νοσοκομεία να κηρύττουν στάση πληρωμών (κι όμως), οι τιμές να είναι στα ύψη, αλλά οι καφετέριες γεμάτες, για να βρεις τραπέζι σε ταβέρνα πρέπει να κλείσεις 2 μέρες πριν και γενικά με όποιον μιλάω να μου λέει ναι μεν κρίση αλλά όντως ακόμα λεφτά υπάρχουν, λίπος να καεί υπάρχει ακόμα! Και όσο υπάρχει τόσο μαύρο χρήμα και παραοικονομία ο Έλληνας θα ψευτοεπιβιώνει, θα συνεχίζει να ψηφίζει τους ίδιους άχρηστους πολιτικούς με την ελπίδα να τον διορίσουν και γενικά όλα εκείνα τα όμορφα και ωραία που μας έφεραν σε αυτή τη κατάσταση. Αρχίζω να πιστεύω ότι εγώ που δεν είχα άλλη επιλογή από την μετανάστευση και δεν έχω ούτε μισό ευρώ περιουσία στην Ελλάδα, μάλλον είμαι απλά ένας άτυχος Έλληνας και η εξαίρεση στον κανόνα!

Οι δουλειές έγιναν, οι βεβαιώσεις αποδοχών πάρθηκαν, κάποιοι κύκλοι έκλεισαν οριστικά και αμετάκλητα, respect στον ΟΑΕΔ Καλαμαριάς που με εξυπηρέτησε σε 2 λεπτά και ποτέ καμία συναλλαγή μου δεν ήταν πάνω από 10 λεπτά. Μερικά καλά πρέπει να λέγονται. Όσο περισσότερες εκκρεμότητες κλείνουν στην  Ελλάδα τόσο περισσότερο κάτοικος εξωτερικού νιώθω. Το καλύτερο μέχρι τώρα της επίσκεψης μου σαν τουρίστας στην Ελλάδα -και κλείνω- είναι ο Στέφανος: χαρούμενος, χορεύει, μιλάει και βρίσκεται στον 7ο ουρανό σαν να μην έφυγε μια μέρα από τους παππούδες και τα ξαδέρφια του.

Τα λέμε τώρα από Surrey μεριά. Πάω να βοηθήσω τον πατέρα μου να φτιάξουμε το κατσικάκι με τις πατάτες και να δοκιμάσω λίγο κρασάκι Ν.Μεσημβρίας.

You may also like...

6 Responses

 1. elenitsa says:

  Γεια σου βρε Δημήτρη μετανάστη!!!!! respect σε σένα πρώτα από όλα! Εγώ σου γράφω από Marktobedorf, κατεβαίνουμε και μεις με τη σειρά μας αύριο!!! Με αυτό τον καλό καιρό ακόμα και εδώ ούτε και μας θα μας πει κάτι ο καιρός του Πειραιά και το ξέρω χεχε!! και μας είναι πια το σπίτι μας η Γερμανία αν και η φάση με τα ποδήλατα που έκατσαν στις θέσεις αντί για μας γιατί μπήκαν πρώτα στο τραίνο και κανείς Γερμανός δεν μας λυπήθηκε με το μωρό να πάρει το ποδήλατο του δηλαδή όχι να σηκωθεί ο ίδιος, με έκανε να καταλάβω πως τελικά ίσως σε κάτι να είμαστε καλύτεροι….μπορεί να ταξήνουμε με γκασμά αλλά είμαστε άνθρωποι. για το ότι λεφτά υπάρχουν τώρα και τις ταβέρνες, ναι λεφτά για μάσα μπούκα στοΕλλαδιστάν πάντα θα υπάρχουν….αλλά μπορείς να πιεις καφέ με 2 ευρώ για 4 ώρες ενώ δεν έχεις δουλειά, κάτι δεν είναι κ αυτό? Να κάτσουμε όλοι οι άνεργοι της χώρας στο σπίτι????? Φιλιαααα

 2. maximosmom says:

  Κάτοικοι εξωτερικού…τουρίστες στη χώρα μας…οικονομικοί μετανάστες..κάτι σε τραβάει εδώ κάτι σε πονάει εκεί και πάλι από την αρχή…Enjoy your staying+moments with family & friends…PRECIOUS memories

 3. midlok says:

  Απορώ γιατί σου κάνει εντύπωση. Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν όσο στην Βρετανία, αλλά στην Ελλάδα όπως γνωρίζεις, ακόμα και μετά απο όλους αυτούς τους φόρους που έβαλαν παραμένει μια απο τις χώρες με την φθηνότερη ζωή.

  Για πες τι διαφορά έχει η ταβέρνα στην Ελλάδα με το εστιατόριο της Αγγλίας; Πες την διαφορά στα ενοίκια και τους λογαριασμούς του σπιτιού. Τέλος, πες μας πόσα παίρνει ένας εργαζόμενος σε σούπερμάρκετ στην Αγγλία. Δεν είναι όλοι με μεταπτυχιακά στην Αγγλία. Αναλογικά, είναι λιγότεροι απ ότι στην Ελλάδα, αλλιώς εσύ τώρα δεν θα ήσουν εκεί που είσαι. Υπάρχει και στην Αγγλία πολλή φτώχεια, άλλα οι Άγγλοι το αποκρύπτουν. Δεν είναι φτώχεια και κακομοιριά να μοιράζονται ξένοι στο ίδιο σπίτι με ετήσιες αποδοχές 25.000€; Για ποια Αγγλία μιλάμε; Για των πτυχιούχων με τα 40.000€; Τόσα βγάζει ένας πωλητής στην Αγγλία; Ή μήπως βγάζει 6€/ώρα σχεδόν 900€/μήνα, με το σπίτι (δυάρι) να κοστίζει απο 800€ μήνα και πάνω; Για ποία πλούσια Αγγλία μιλάμε και φτωχή Ελλάδα μιλάμε; (Γέλια)

  • dmoisidis says:

   Δεν μπορώ να πώ οτι συμφωνώ στο οτι η Ελλάδα είναι φθηνή χώρα. Φθηνότερη από Αγγλία σίγουρα αλλά με πολύ χαμηλότερο ισοζύγιο αναλογικά με την Αγγλία, δηλαδή βγάζεις παραπάνω εδώ και ξοδεύεις παραπάνω εδώ με αποτέλεσμα όμως πιο ακριβή ζωή και ίσως και καλύτερη (;). Μπορεί να μην έχουν τόσους πτυχιούχους εδώ αλλά στην Ελλάδα που και η κουτσή Μαρία παίρνει διδακτορικό είναι καλύτερα; Μήπως έτσι ρίχνουμε το επίπεδο της εκπαίδευσης μας; Η εκπαίδευση στην Αγγλία είναι έτη φωτός καλύτερη από πολλές χώρες του κόσμου (από Ελλάδα δεν το συζητώ) και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα της Αγγλίας στη βιομηχανία, στα έργα, στις επιχειρήσεις, στις τέχνες, σε όλα τις συνθέσεις της ζωής τέλος πάντων. Σίγουρα είναι μια άκρως καπιταλιστική χώρα όμως με τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και στην Ελλάδα το χάσμα αυτό ΑΚΟΜΑ είναι μικρό και γι’αυτό φαίνεται ο μέσος Έλληνας να έχει λεφτά να ξοδεύει, ασχέτως αν τα περισσότερα είναι μαύρα. Φτώχεια υπάρχει και εδώ, ανεργία υπάρχει και εδώ κανείς δεν λέει οτι είναι παράδεισος αλλά σίγουρα έχει ακόμα ευκαιρίες, έχει σχετική ισονομία και έχει κράτος, έννοιες παντελώς άγνωστες στην Ελλάδα. Αδιαμφισβήτητα η Αγγλία είναι μια πολύ-πολύ πλουσιότερη χώρα από την Ελλάδα και από πολλές χώρες του κόσμου, η μεσαία τάξη της Αγγλίας όμως μπορεί λόγω κουλτούρας και νοοτροπίας, μπορεί λόγω κόστους αν θέλεις να φαίνεται οτι ζεί χειρότερα από τον μέσο Έλληνα. Ούτε για καφέ θα βγεί καθημερινές, ούτε ταβέρνα θα πάει, θα πάει όμως τις διακοπές του 2 εβδομάδες στην Ελλάδα ή στην Ισπανία και την Τουρκία, θα ξοδέψει όσα μπορεί και θα είναι ευτυχισμένος. Εξάλλου αυτό που κάνει ευτυχισμένο τον κάθε λαό είναι υποκειμενικό. Γι’αυτό και εγώ σαν Έλληνας στο Λονδίνο δεν μου περισσεύει φράγκο! Ουφ. Μεγάλη συζήτηση άνοιξες και χωρίς να θέλω να διαφωνήσω σε αυτά που λές, πιστεύω υπάρχει περιθώριο για μεγάλη κουβέντα.

 4. midlok says:

  Φίλε μου, εδώ γίνεται μια κουβέντα μεταξύ δύο Ελλήνων. Το τι κάνει έναν Άγγλο ευτυχισμένο δεν νομίζω οτι έχει και τόση σημασία. Αυτά που περιέγραψες σχετικά με την ζωή του Άγγλου, εδώ στην Ελλάδα μετά απο όλη αυτή τη λαίλαπα που έχουμε περάσει, ακόμα δεν ζούμε με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε πολύ μακρυά απο την miserable ζωή του Άγγλου και προσωπικά, δεν πιστεύω οτι θα την φτάσουμε ποτέ όσο και να πέσουμε οικονομικά ακόμα. Την παραλιακή ταβέρνα με το τσίπουρο-ούζο-μεζέ των 10€-12€ για δύο άτομα αποτελεί “φθηνό εθνικό προϊόν” και τα είχαμε και την δεκαετία του ’50 με τις μεγάλες φτώχειες, οπότε μεγάλο κομμάτι απο τον τρόπο που ζούμε εδώ στην Ελλάδα δεν έχει τόσο σχέση με τα χρήματα όσο τον τρόπο του να ζεις. Στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα που σε μια άλλη χώρα είναι πάρα πολύ ακριβά, όποτε το αποτέλεσμα είναι οτι για να ζήσεις σαν Έλληνας σε μια ξένη χώρα να σου κοστίζει πολύ ακριβά.
  Η εκπαίδευση της Ελλάδας εκτός ότι είναι ποιοτικά κατεστραμμένη λόγω κομματικοποίησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (με την χούντα και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου να έχουν δώσει το τέλειο άλλοθι και γι΄αυτό το Μεταπολιτευτικό έγκλημα ), ήταν και τελείως λάθος ως προς το αντικείμενο. Δυστυχώς όλο το σύστημα εκπαίδευσης είναι λάθος στη χώρα μας γιατί πάει να μιμηθεί αυτό των άλλων χωρών όπως η Αγγλία και δεν είναι επικεντρωμένο στα δεδομένα μιας μεσογειακής χώρας ούτως ώστε να μάθει τους νέους να εκμεταλλευτούν τις πηγές του πλούτου της. Στην Ελλάδα υπάρχει δήθεν προγραμματισμός για τις θέσεις και τις σχολές και ταυτόχρονα αυτός ο (προφανώς λανθασμένος) σχεδιασμός δίνει πτυχία δίχως αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας της χώρας μας. Στην Αγγλία και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ ο καθένας είναι ελεύθερος να σπουδάσει αυτό που θεωρεί οτι τον ωφελεί και όχι αυτό που του “αξίζει” λόγω βαθμολογίας, με αποτέλεσμα να υπερεκτιμούνται άχρηστες σχολές και να υποτιμούνται χρήσιμες. Φιλελεύθερα συστήματα.
  Για να επανέλθω το θέμα η Αγγλία είναι μια “άσχημα” πλούσια χώρα γιατί έχει μεγάλη συγκέντρωση πλούτου (για το οποίο ποτέ δεν μιλάει αρνητικά) πράγμα για το οποίο δεν φταίει κανείς άλλος απο την ίδια την νοοτροπία των Άγγλων. Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι οργανωμένη σαν την Αγγλία, άλλα σίγουρα είναι πολύ πιο ανθρώπινη για να ζεις και ίσως είναι κι αυτό ένας λόγος που τα πράγματα έφτασαν εκεί που έφτασαν όταν το κοινωνικό κράτος της Ελλάδας συγκρατούσε όλα αυτά τα χρόνια τη διαφορά πλουσίων-φτωχών με δανεικά. Καλώς ως προς την πράξη, κακώς ως προς τον τρόπο.

  • dmoisidis says:

   Δεν ξέρω ειλικρινά αν η Ελλαδα είναι πιο ανθρώπινη ή όχι.Επίσης το πώς αντιλαμβάνεται κάθε λαός, κάθε κουλτούρα την διασκέδαση και την χαρά είναι κάτι τελείως υποκειμενικό και ιδίωμα του κάθε λαού. Αυτό που αρέσει στον Έλληνα μπορεί να είναι απαίσιο στον Άγγλο και τούμπαλιν. Όπως και αυτό που αρέσει στην πλειοψηφία αν θέλεις των Ελλήνων μπορεί να μην αρέσει σε εμένα όπου είμαι Έλληνας αλλά ίσως προτιμώ άλλου είδους διασκέδαση και τρόπο ζωής. Δεν λέω τον Αγγλικό τρόπο ζωής απλώς λέω άλλο τρόπο ζωής. Εν πάσει περιπτώση θέλω να καταλήξω οτι δεν υπάρχει σωστό και λάθος, άσπρο και μαύρο.

   Πάντως σε ευχαριστώ για τον διάλογο!

Leave a Reply