Διαρροή εγκεφάλων
Εγκεφάλου οχι εγκεφάλων με αυτά που ακούω στην Ελληνική τηλεόραση περί διαρροής εγκεφάλων. Είχε μια εκπομπή στο ΣΚΑΙ προχτές με μια κοπελίτσα που δεν ξέρω τί μέσο έχει και έχει 2 εκπομπές στον ΣΚΑΙ αλλά είναι τελείως βλήμα. Και γενικά οτι ρεπορτάζ ή είδηση έχω δει για τη μετανάστευση είναι γύρω από τη ‘διαρροή εγκεφάλων’ και οτι φεύγουν οι έξυπνοι και άλλες τέτοιες μπούρδες.
Δηλαδή αυτοί που είναι Ελλάδα είναι οι χαζοί και αυτοί που φεύγουν οι έξυπνοι; Δηλαδή το θέμα είναι απλώς να κάνουμε εκπομπές για να κάνουμε διαπιστώσεις; Για τα αίτια θα γίνει ποτέ κουβέντα ή θα είναι πάντα η απάντηση για όλα ‘η κρίση’; Είχε η κοπελίτσα αυτή καλεσμένους δυο νέους από τη Βοστώνη ο ένας καθηγητής στο ΜΙΤ και η άλλη μοριακή καρδιοχειρούργος ή κάτι τέτοιο. Respect αυτές είναι διάνοιες αλλά ρε παιδιά υπάρχουν και απλοί εργάτες που φεύγουν από την Ελλάδα απλώς για ένα μεροκάματο. Και δεν πάνε μέχρι την Αμερική. Πολλοί περνάνε απλά καθημερινά τα σύνορα για Βουλγαρία. Άλλοι φεύγουν Ευρώπη, άλλοι Αυστραλία και άλλοι Αμερική. Για το μεροκάματο ή ακόμα και για κάτι περισσότερο: για να κυνηγήσουν τα όνειρα που τους στέρησε αυτή η χώρα. Αλλά πόσο άδικο είναι να λέμε οτι απλά φεύγουν οι έξυπνοι δηλαδή οι χαζοί μένουν πίσω μόνο; Ή μήπως αυτοί που ζουνε και παλεύουν στην Ελλάδα είναι όλοι ανεγκέφαλοι;
Γνώμη μου είναι οτι με εξαίρεση φυσικά μερικές διάνοιες που στην Ελλάδα δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα οι υπόλοιποι από εμάς είμαστε απλά σπουδαγμένοι, υπερεκπαιδευμένοι με ένα σωρό πτυχία και μπουκωμένοι με γνώσεις αναντίστοιχες με την προσφορά εργασίας στην Ελλάδα (προ και μετά κρίσης) και ο καθένας από μας προσπαθεί να ζήσει όπως μπορεί. Και το εξωτερικό είναι απλά μια λύση. Δεν είναι διαρροή εγκεφάλων, αλλά απλή διαρροή εργατικού δυναμικού και κόστος για την Ελλάδα: Το κράτος έχει ένα κόστος για να μας προσφέρει σπουδές, οι γονείς μας ξοδεύουν λεφτά για να μας μεγαλώσουν, τρώμε πόρους της χώρα μας μέχρι να φτάσουμε σε ηλικία εργασίας και στο τέλος γινόμαστε εργάτες σε μια άλλη χώρα τις περισσότερες φορές ως ‘φτηνό εργατικό δυναμικό’. Ούτως ή άλλως είμαστε ‘φτηνό’ ακόμα και αν αμοιβόμαστε όσο ο ντόπιος πληθυσμός αφού η χώρα υποδοχής δεν ξόδεψε φράγκο να μας μεγαλώσει ή να μας σπουδάσει. Και αυτό είναι και η βάση της μεταναστευτικής πολιτικής πχ της Αγγλίας ή οποιαδήποτε άλλης ανεπτυγμένης χώρας. Οι μετανάστες δεν είναι κακό πράγμα αλλά βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ακούω ήδη τις φωνές διαμαρτυρίας για την Ελλάδα και οτι έχουμε πρόβλημα. Πρόβλημα έχουμε γιατί δεν έχουμε ούτε μισό έλεγχο και γιατί δεν υπάρχει κρατική πρόνοια πως να ‘εκμεταλλευτεί΄τους μετανάστες προς οικονομικό όφελος. Όντως δεχόμαστε πολλούς λαθρομετανάστες (ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ) αλλά δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός πως θα τους εντάξουμε στην χώρα σαν ενεργούς πολίτες ή πώς θα τους επαναπροωθήσουμε στις πατρίδες τους. Η χαρά του φασίστα δηλαδή.
Τώρα για το ποιός φταίει για την διαρροή δυναμικού; Η κρίση είναι η εύκολη απάντηση. Για μένα η κρίση απλώς έδωσε το απαραίτητο σπρώξιμο σε όσους σκέφτονταν να φύγουν αλλά το είχαν στην άκρη του μυαλού τους. Ούτως ή άλλως ανεργία υπήρχε και σπάνια αυτό που σπούδασες ανταποκρινόταν στα επαγγελματικά όνειρα που είχες. Δεν θα αναλύσω εδώ τα αίτια της κρίσης, υπάρχουν άπειρα βιβλία να διαβάσεις πλέον. Απλώς θα επαναλάβω αυτό που έγραφα από τη αρχή: Η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας που είναι χειρότερο από οποιαδήποτε κρίση ή ανεργία ή φτώχεια.
Το επόμενο post θα είναι προεκλογικό.
No Comment