Σχολείο στην Αγγλία
Ο μικρός μας μπορεί ακόμα να είναι στο nursery (παιδικός σταθμός) αλλά του χρόνου που μπαίνει στα 4 (Φεβρουάριο) θα πρέπει να τον γράψουμε στο δημόσιο σχολείο. Το σύστημα στην Αγγλία, απ’ότι μέχρι στιγμής έχω καταλάβει, είναι οτι το έτος που το παιδί γίνεται 4 τότε τον Σεπτέβρη ξεκινά τη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση. Και συγκεκριμένα το reception year (νηπιαγωγείο). Υπάρχουν τα λεγόμενα infant schools τα οποία είναι για τις πρώτες 3 τάξεις (reception,year 1 & year 2). Ακολουθούν τα junior schools για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και να μην τα πολυλογώ, πατήστε στο link παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες: http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_England#School_years
Οι αιτήσεις για το σχολείο που θέλεις να γράψεις το παιδί σου γίνονται online (έτσι τουλάχιστον γίνεται στο Surrey και στο Λονδίνο, για άλλες περιοχές δεν γνωρίζω). Εκεί υπάρχει και λίστα με τα κριτήρια για την προτεραιότητα και το νούμερο ένα κριτήριο είναι αν στο σχολείο υπάρχει κάποιο αδερφάκι, μετά αν υπάρχει social ή άλλος λόγος και μετά ακολουθεί το συνηθέστερο κριτήριο επιλογής που είναι η απόσταση του σπιτιού από το σχολείο. Γι’αυτό εξάλλου στην φόρμα καταχώρησης πρέπει να αναγράψεις και το κωδικό του council tax. Μπορείς να δηλώσεις μέχρι 4 σχολεία της επιλογής σου. Και γιατί να διαλέξεις σχολείο; Μα γιατί απλά μπορείς! Στην Αγγλία κάθε σχολείο, κάθε nursery, κάθε πρόσωπο που ασχολείται με παιδιά και με εκπαίδευση αξιολογείται από μια ανεξάρτητη αρχή που λέγεται OFSTED. Κάθε 2-3 χρόνια κάθε εκπαιδευτική οντότητα αξιολογείται με άριστα το 1 και χάλια το 4. Αξιολογείται γενικώς αλλά και στις επιμέρους δραστηριότητες που προσφέρει στα παιδιά αλλά και πχ στην απόδοση και στο επίπεδο παρακολούθησης των παιδιών όπως και στις εγκαταστάσεις και στους καθηγητές. Γενικώς μια πλήρης και αντικειμενική αξιολόγηση για δημόσια και ιδιωτικά σχολεία έτσι ώστε να ξέρεις που θα στείλεις το παιδί σου από τη μία αλλά και μια ευκαιρία για τα σχολεία να γίνουν καλύτερα. Όπως στην Ελλάδα δηλαδή….(κακόβουλο σχόλιο εδώ ντροπή μου).
Έτσι λοιπόν και εμείς ψάξαμε τα κοντινά σχολεία για τον Στεφανούλη και ενώ το διπλανότερο σχολείο μας έχει βαθμολογία 3 (δηλαδή μέτριο) βρήκαμε ένα λίγο πιο μακριά το οποίο είναι δίπλα στο nursery οπότε οι περισσότεροι φίλοι του θα πάνε του χρόνου εκεί και το οποίο είναι βαθμολογημένο με 2 και πολλά 1 σε επιμέρους στοιχεία του, ενώ οι εγκαταστάσεις του από την ιστοσελίδα φαινόταν πάρα πολύ καλές. To site του σχολείου μου έκανε τεράστια εντύπωση από το πόσες πολλές πληροφορίες είχε και πόσο προσεγμένο ήταν. Λες και επρόκειτο για ιδιωτικό σχολείο που ήθελε να εντυπωσιάσει. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα αν οχι όλα σχολεία εδώ. Εμπορικές ιστοσελίδες, καλοσχεδιασμένες με πληροφορίες για τα πάντα, newsletters, διαδραστικά για τους γονείς και με καθημερινές ανανεώσεις. Αλλά τίποτα δεν με προετοίμαζε για αυτό που θα διαπίστωνα ιδίοις όμασι όταν έκλεισα την προηγούμενη εβδομάδα να πάω σε ένα tour (!) του σχολείου.
Βασικά εγώ είχα πάρει τηλέφωνο για να δώ το σχολείο και μου είπανε να πάω στις 24 του μήνα στις 11. Νόμιζα οτι θα είναι privè παρουσίαση αλλά οκ είπαμε. Χαλάρωσα η αλήθεια είναι οταν είδα και άλλους γονείς στην γραμματεία του σχολείου με μια ευγενέστατη κυρία να μας καλωσορίζει και να μας λέει να συμπληρώσουμε μια φόρμα ενδιαφέροντος μέχρι να αρχίσει την παρουσίαση η headmaster του σχολείου. Η οποία ήρθε, μας καλωσόρισε, μας είπε μερικές γενικές πληροφορίες για το σχολείο, για το οτι υπάρχουν πχ 3 τάξεις από 30 (μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός από το νόμο) μαθητές ανά έτος, σύνολο 270 παιδάκια στο σχολείο κάθε χρόνο. Μας είπε οτι υπάρχει waiting list (!) και οτι σχεδόν όλοι οι μαθητές συνεχίζουν μετά το year 2 στο διπλανό junior σχολείο (το οποίο επίσης έψαξα και έχει καλά reviews από το Ofsted).
Πρώτη εντύπωση; Τρελλάθηκα! Μπήκαμε στην πρώτη αίθουσα που ήταν η κεντρική σάλα εκδηλώσεων αλλά και φαγητού και εκείνη την ώρα είχανε τα παιδάκια του reception μάθημα μουσικής και όλα μαζί κάτω στο πάτωμα μπροστά από ένα πιάνο (!) να τραγουδάνε παιδικά τραγουδάκια. Συνέχεια στις αίθουσες διδασκαλία που εγώ σαν Έλληνας που έχει άλλες εικόνες από σχολεία έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ. Υπολογιστές, laptops, iPads, 2 δάσκαλοι ανα αίθουσα (υπάρχει πάντα ο assistant για τα παιδάκια που θέλουν μεγαλύτερη βοήθεια), αίθουσες με άπειρα πράγματα για να απασχολείται το μυαλουδάκι των παιδιών. Βιβλιοθήκη, κήπος με λαχανικά, αυλή 3 στρέμματα για να παίζουν, clubs για να απασχολούνται μετά το σχολείο: drama, football, science, music και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες που δεν τις θυμάμαι καλά-καλά. Φυσικά τα παιδάκια στο reception ήταν φάση νηπιαγωγείου με άπειρα παιχνίδια, να παίζουν στην αυλή αλλά πάντα σε εκπαιδευτικά πλαίσια.
H headmaster να κάνει μια επαγγελματική και άψογη παρουσίαση όλων των χώρων, να διαφημίζει ουσιαστικά με πάθος το σχολείο, να μας δείχνει τις επιτυχίες του και το retention που έχει σε δασκάλους, να απαντάει με υπομονή στις ερωτήσεις των γονιών. Απίστευτα πράγματα. Για μένα τουλάχιστον. Και μιλάμε για δημόσιο σχολείο που δεν πληρώνεις τίποτα (εντάξει σχεδόν τίποτα αφού το φαγητό κοστίζει, όπως και η στολή αλλά και το να κρατάνε το παιδί σου μετά το σχολειο μέχρι να σχολάσεις αλλά αυτά μου φαίνονται πολύ λογικά). Δεν νομίζω σε ιδιωτικά σχολεία να γίνονται καλύτερες παρουσιάσεις και διαφήμιση του σχολείου. Και αυτό είναι ο κανόνας εδώ στην Αγγλία. Απίστευτο!
Έκανα την αίτηση, δήλωσα και ένα άλλο σχολείο που είναι λίγο πιο μακριά για backup αλλά νομίζω οτι ο Στεφανούλης του χρόνου θα φοράει την πρασινοκίτρινη στολή του Grange. Εύχομαι μόνο ο μικρός μου στην σχολική του πορεία στο μέλλον να έχει δάσκαλο τόσο υπέροχο όσο εγώ στην Κομοτηνή και αναφέρομαι στον κύριο Χρίστο Σμυλανάκη.
Περισσότερα links σύντομα και στη σελίδα του fromGR2UK στο facebook.
31 Comments
Εμείς κάνουμε επίσης την ίδια διαδικασία αυτή την εποχή. Εχουμε ραντεβού την άλλη εβδομάδα με δυο σχολεία. Κοίταγα και εγώ τις βαθμολογίες αλλά με διαφώτισε η Αγγελική και είδα τελικά οτι τουλάχιστον απο τις ιστοσελίδες τους το σχολείο που έχει 2, σε αντίθεση με αυτό που έχει 1 και είανι και πιο κοντά στο σπίτι μας, μου αρέσει πιο πολύ γιατί φαίνεται πιο βιωματικό ακι θεωρώ οτι θα ταιριάζει καλύτερα στον Μιχάλη. Θα δω και απο κοντά. Το πολιτισμικό σοκ το περιμένω και οφείλω να πω οτι είχα πολύ κακή γνώμη για τα δημόσια Αγγλικά σχολεία τρομάρα μου, λες και τα ήξερα. Αφελώς νόμιζα άλλα αντί άλλων. Καλά να πάθω, μου χρειαζόταν η ψυχρολουσία. Καλή τύχη λοιπόν, εύχομαι να τον πάρουν εκεί που θέλετε.
Σε ευχαριστώ Εύα. Θα το πάθεις το σοκ στο εγγυώμαι!
Δημήτρη καλό κουράγιο και εύχομαι να βρείτε το κατάλληλο σχολείο για τον Στέφανο.! Η επιλογή σχολείου για τα 2 παιδιά μου ήταν από τις πιο αγχωτικές εμπειρίες της ζωής μου – περισσότερο και από τις Πανελλήνιες. Και του χρόνου θα ξαναπεράσω τα ίδια για secondary school …
Εντωμεταξύ κοίταξε το provision που έχει κάθε σχολείο για EAL παιδιά (English as Additional Language, παιδιά που στο σπίτι δε μιλάνε Αγγλικά) και την πρόοδο που κάνουν αυτά τα παιδιά στο κάθε σχολείο.
Τώρα δουλεύω σε ένα δημοτικό και από μέρα σε μέρα περιμένουμε περιμένουμε επίσκεψη απο το OFSTED. Θα έχει ενδιαφέρον!
Αυτό το EAL δεν το έψαξα να σου πω την αλήθεια. Θα το τσεκάρω όμως σε ευχαριστώ για την επισήμανση.
Αυτό το EAL provision που το λέει;;;;
Αυτό πρέπει να το ρωτήσεις στην διευθύντρια. Δεν το γράφουν στις ιστοσελίδες. Είναι καλό επίσης να ενημερώσεις και το Education Authority και να τους ρωτήσεις τι βήματα πρέπει να κάνεις για να έχει ο Στέφανος την υποστήριξη που χρειάζεται.
ξέρετε πώς γίνεται η πρόσληψη εκπαιδευτικών στην
Αγγλία;
Αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι teacher training, kοίταξε σε αυτό το λινκ, νομίζω θα σου δώσει μια εικόνα http://www.education.gov.uk/get-into-teaching?ref=getintoteaching
Έχω ήδη μελετήσει την ιστοσελίδα και έχω κάνει αίτηση αλλά δεν έχω λάβει απάντηση. Ήθελα να επιβεβαιώσω ότι μπορείς να κάνεις αίτηση για πρόσληψη μόνο από το υπ.παιδείας και όχι απευθείας σε σχολείο. Μάλλον πρέπει να ξανακάνω αίτηση…Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση!
Δημήτρη, καλή επιτυχία κι ελπίζω ο Στεφανάκος να μπει στο σχολείο που είναι το καλύτερο γι’ αυτόν. Κι εμάς αύριο είναι η πρώτη μέρα υποβολής των αιτήσεων. Ο Ορέστης αρχίζει κι αυτός τον Σεπτέμβρη.
Το σημείο που αναφέρει η Αναστασία με το EAL είναι πολύ σημαντικό. Επίσης θα σε συμβούλευα να συμπληρώσεις όλες τις επιλογές και να βάλεις ως τελευταία επιλογή το κοντινότερό σας σχολείο (άσχετα με το αν είναι καλό ή όχι τόσο καλό), γιατί – λέμε τώρα – αν τύχει και σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και ο Στέφανος δεν μπει σε καμιά απ’τις δύο επιλογές, τότε το Education Authority θα τον βάλει σε οποιοδήποτε random σχολείο της ευρύτερης περιοχής, που μπορεί να είναι και στην άλλη άκρη της πόλης !!!
Σε ευχαριστώ Αγγελική. Θα το ψάξω άμεσα και έχεις δίκιο θα δηλώσω και το πιο διπλανό σχολείο just in case.
Ενδιαφερον το αρθρο σου και φανταζομαι πολυ βοηθητικο για οσους εχουν μολις ερθει Αγγλια. Εγω μενω εδω 15 χρονια τωρα και ασχολουμαι με την εκπαιδευση τα περισσοτερα απο αυτα (τωρα διδασκω σε secondary) και εχω πολλους συγγενεις εκπαιδευτικους στην Ελλαδα. Θα ηθελα λοιπον να διευκρινισω καποια πραγματα: πρωτα απ ολα και στην Ελλαδα γινονται επιθεωρησεις στα σχολεια, απλα τα στανταρ που δινονται απο το υπουργειο πολιτισμου ειναι διαφορετικα απο οτι εδω. Οσον αφορα τις βαθμολογιες του Ofsted, κρινουν κατα ενα παρα πολυ μεγαλο βαθμο τα γραφειοκρατικα του σχολειου και κατα ποσο τα παιδια αποδιδουν σε σχεση με τα targets που τους δινονται απο εναν οργανισμο σε διαφορα key stages. Οι βαθμοι λοιπον 1-4 δεν αντιπροσωπευουν αριστο-καλο-μετριο-χαλια, αλλα 1- ολοι οι μαθητες ξεπερνουν τα targets και το σχολειο εχει αριστο γραφειοκρατικο συστημα (και τυχη τη μερα της επιθεωρησης), 2- οι περισσοτεροι μαθητες κανουν καλη προοδο και τα συστηματα ειναι ενταξει, 3 – ηταν satisfactory, δηλαδη το σχολειο κανει οτι πρεπει αλλα δεν ξεπερνουν και τα targets τους, και τωρα αλλαξε σε ‘required improvement’ που σημαινει οτι τους δινονται συγκεκριμενα targets ως σχολειο για να γινουν ‘2’ και 4 – τα συστηματα δεν δουλευουν καλα και το σχολειο μπαινει σε special measures, δηλαδη συνηθως εχουν ενα guest headteacher που προσπαθει να διορθωσει τα συστηματα. Εχω δει σχολεια που πηγαινουν απο 4 σε 1-2 μεσα σε λιγα χρονια με πολυ μικρη αλλαγη προσωπικου. Επισης εδω, παρ ολα τα καλα των σχολειων, το επιπεδο γνωσεων των καθηγητων ειναι πολυ χαμηλο σε σχεση με την Ελλαδα: εμας για παραδειγμα η διευθυντρια του μαθηματικου παιρνει 1 σε observations απο υψηλοβαθμους συναδελφους επειδη τα μαθηματα της ειναι τελεια οργανωμενα, με ενδιαφεροντα activities κτλ., αλλα στα μαθηματικα κανει λαθη(!) που εχει τυχει να μην τα παιρνουν γραμμη στα observations (εμεις οι υπολοιποι τραβαμε τα μαλλια μας)! Εμεις παντως μετακομισαμε προσφατα για να ειμαστε στο catchment area καλυτερων σχολειων, και με καλυτερων εννοω χαμηλα ποσοστα παιδιων με free meals ( που συνηθως εδω σημαινει γονεις σε χρονια benefits) και με καλυτερη φημη. Τα reports ουτε τα εχω δει ακομα γιατι μου λενε πολυ λιγα. Υπαρχει ενα σχολειο εδω κοντα που ειναι ‘οutstanding’ αλλα σε περιοχη με τετοια εγκληματικοτητα που θα φοβομουν να παω το παιδι στο σχολειο καθε πρωι και απο μια φιλη που δουλευει εκει (και θελει να φυγει) εχω μαθει πως και το ποιον των καθηγητων δεν ειναι και super. Και το πιο σημαντικο ειναι να πας να δεις το σχολειο, κατα προτιμηση οχι σε parent tour αλλα με προσωπικο ραντεβου ωστε να παρεις ενα καλο feeling για το πως λειτουργει. Επισης οσον αφορα το EAL, ακομα και καλο Provision να μην εχει το σχολειο (που αν δεν εχει πολλα ξενα παιδακια δεν θα εχει), αν νομιζεις εσυ οτι το παιδι σου δυσκολευται λογω της γλωσσας, συνεχισε να παρενοχλεις το σχολειο ευγενικα μεχρι να σας δωσουν οση βοηθεια χρειαζεται – ειναι υποχρεωμενοι! Εν ολιγοις, δεν υπαρχουν κακα σχολεια γιατι αν δεν κρατουν τα στανταρ τα κλεινουνε αλλα καλο ειναι να πας σε ενα σχολειο που να το εμπιστευεσαι και να νοιωθεις οτι μπορεις να επικοινωνησεις.
Ουαου!!! Φανταστικό post και σε ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες αυτές. Πάρα πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
No problem! Τα πραγματα στα σχολεια ειναι οντως πολυ διαφορετικα απο Ελλαδα και αν δεν ξερεις ειναι πολυ μπερδεμα – εγω να δεις πολιτισμικο σοκ που εφαγα οταν αρχισα να διδασκω σε ενα!!
Παντως το curriculum εδω ειναι πολυ ανεβασμενο και η πιεση στους δασκαλους ειναι τρομερη – ειναι υποχρεωση σου να κανεις το μαθημα τοσο ενδιαφερον ωστε να μη βαριεται ουτε ενα παιδακι! Γι αυτο και χρησιμοποιουν τοση τεχνολογια. Εμενα για παραδειγμα ενας απο τους ρολους μου ειναι να δημιουργω εκπαιδευτικα παιχνιδια και αλλα resources που βοηθουν τα παιδια να αποκτουν κριτικη σκεψη και να μαθαινουν ευχαριστα.
salonikaUK έχουμε κάποια κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα!
Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας (έχουμε 3 παιδιά και το πρώτο πάει 7th year , το δεύτερο 1st year, και το τρίτο nercery) έχουμε καταλάβει πως το OFSTED ranking δεν είναι το μοναδικό που πρέπει να κοιτάμε. Μπορεί ένα σχολείο να έχει OFSTED 1 αλλά να είναι χειρότερο στο επίπεδο των μαθητών όσον αφορά τις επιδόσεις τους από ένα σχολείο με OFSTED 3.
Tα OFSTED έχουν να κάνουν με το target που θέλει να πιάσει το σχολείο. Αν τα targets είναι χαμηλά και το σχολείο τα πιάσει τότε θα πάρει 1.
Γνώμη μου είναι να κοιτάτε τα ψιλά γράμματα όσον αφορά τις επιδόσεις των μαθητών, την θέση του σχολείο στην γενική λίστα, καθώς και άλλα δεδομένα όπως ανέφερες free meals % Κλπ.
Γενικά θα μπορούσα να γράψω πολλά από την μέχρι τώρα εμπειρία μας. Το ρεζουμέ είναι ότι το επίπεδο εκπαίδευσης είναι χαμηλότερο από την Ελλάδα.
Συμφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρη. Δυστυχώς εκ πρώτης όψεως
όλα φαίνονται τέλεια, αλλά η πραγματικότητα είναι πολλές φορές
εντελώς διαφορετική. Αν έχετε βλέψεις τα παιδιά σας να πάνε καλά
στο σχολείο και να περάσουν σε κάποιο καλό πανεπιστήμιο,
ετοιμαστείτε να βάλτε το χέρι στην τσέπη για ιδιαίτερα μαθήματα.
Επίσης πολύ χρήσιμο θα σας φανεί το σάιτ του ελληνικού υπουργείου
παιδείας για να κατεβάζετε τα βιβλία της γλώσσας και των
μαθηματικών και να τα κάνετε με τα παιδιά σας στο σπίτι.
Αυτό ξαναπέστο!!
Ίσως θα ήταν πιο εύκολο να μάθω από κάποιον που δουλεύει στο αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα, τι χρειάζεται για να ξεκινήσει κάποιος να δουλέψει σε σχολείο εκεί.
Σωστότατες οι παρατηρήσεις της συν-salonikias (έτσι μπράβο … να μαζευόμαστε πολλά καρντάσια – χαχαχαχαχαα !) σε γενικές γραμμές. Έχω μερικές διαφωνίες σε κάποια μικρά σημεία, αλλά δεν έχουν νόημα να τις αναπτύξω εδώ.
Καλό επίσης είναι να βλέπεις το ποσοστό των παιδιών που έχουν Special Educational Needs (SEN). Όσο πιο πεγάλο το ποσοστό τόσο το καλύτερο γιατί το σχολείο παίρνει extra funding για τους μαθητές με SEN για την αγορά equipment και resources ή για διαμόρφωση χώρων από τα οποία επωφελούνται με ίσο τρόπο όλα τα παιδιά.
Αυτό το “μυστικό” μου το ‘πε φίλος μου Άγγλος εκπαιδευτικός και το βλέπω και στο σχολείο του Πάρι, το οποίο είναι πρότυπο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες και έχουν τους απίθανους χώρους και εξοπλισμό !
Ένα- ένα μου ‘ρχονται ! Θ’ αναγκαστώ να κάνω ανάρτηση στο τέλος – χαχαχαχαχαχααα !!!
Για EAL Δημήτρη μίλησε με το σχολείο. ΚΑι όπως ειπωθηκε ήδη παραπάνω μη μείνεις στο σκορ του σχολείου, ούτε στις πρώτες εντυπώσεις γιατί κάθε Έλληνας που θα επικεφθει Αγγλικό σχολείο θα εντυπωσιαστεί. Διαβασε αναλυτικά το OFSTED report και προσπάθησε να διαβάσεις between the lines. Το σχολείο που πάνε τα παιδιά μου έχει μεγάλο αριθμό αλλοδαπών (μεγαλύτερο του μέσου όρου), μεγαλύτερο του μέσου όρου παιδιά από μειονότητες, μεγαλύτερού του μέσου όρου παιδιά από χαμηλά εισοδήματα που δικαιούνται Free School Meals (όχι απαραίτητα γιατί στηρίζονται σε επιδόματα και ότι μπορεί να σημαίνει αυτό). Εκ πρώτης μάλλον δε θα θεωρηθει καλή επιλογή από πολλούς γονείς. Αλλά είναι ένα φανταστικό σχολείο, καταπληκτικα facilities, ethos, parent community. Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή, δεν υπάρχει bullying και το teaching ίναι φανταστικό. Το OFSTED θα τα περιγράφει αυτά και θα πάρεις σίγουρα και το vibe με μια επισκεψή σου εκεί…
Αγγελική να σε πιέσουμε το κοινό να κάνεις και εσύ
ανάρτηση. Γιατί προαναφέρθηκε οτι το σχολείο είναι υποχρεωμένο να
βοηθήσει ως προς τη γλώσσα; Ισχύει κάτι τέτοιο; Και επίσης αυτό που
είπατε με τα Free meals συνεπάγεται κάτι; Εννοούμε γονείς χαμηλού
μορφωτικού επιπέδου ή οικογένειες με άλλου είδους προβλήματα; Θα
πάω με κόλλα αναφοράς σχολείο γεμάτη με ερωτήσεις.
Πάντως εμάς στο Primary school πέρσι έφερναν Ελληνίδα δασκάλα δύο φορές την εβδομάδα. Φέτος φέρνουν την ίδια Eλληνίδα και για τον μικρό στο Nercery.
Στο seondary school την μεγάλη της κάνουν ιδιάιτερα μαθήματα αγγλικών.
Γενικά εξαρτάται από ότι κατάλαβα από το σχολείο αλλά αν πιέσεις τις καταστάσεις παίρνεις περισσότερα
Θα καταλάβεις με τα χρόνια ότι οι βαθμολογίες του Ofsted
δεν λένε πολλά πράγματα, ότι η έμφαση είναι στη φανφάρα και στη
γραφειοκρατική οργάνωση και ότι πολλά πράγματα που στην Ελλάδα
θεωρείς δεδομένα (δωρεάν βιβλία, δωρεάν τετράδια εργασιών,
καθηγητές με ειδικευμένη κατάρτηση) στην Αγγλία σπανίζουν ή απλά
δεν υπάρχουν. Μην θαμπώνεσαι από την ικανότητα της διευθύντριας να
σου πλασάρει το σχολείο της, αυτή πελάτες ψάχνει και έχει επιλεχθεί
για τη θέση με γνώμονα (και) τις ικανότητές στο μάρκετινγκ. Κράτα
μικρό καλάθι και κοίτα την ουσία.
Πως ακριβώς ψάχνει πελάτες όταν το σχολείο είναι … δημόσιο;
Για μια καλύτερη και πιο ενδελεχής ανάλυση στο σχολικό σύστημα της Αγγλίας διαβάστε εδώ: http://skepseis.co.uk/wp/archives/1189
Πολύ ωραίο άρθρο και τα σχόλια πολύ ενδιαφέροντα! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟ! Πάντως εμείς έχουμε εκπλαγεί μέτος με την συμμετοχή που έχουν οι γονείς, την συνεχή επικοινωνία που έχουμε με το σχολείο αλλά και τα τόσα κοινωνικά events! Πολύ το χαιρόμαστε! Και στα δικά σας οι προσχολικοί, καλή συνέχεια οι υπόλοιποι!!
Apo komotini ise? Ke ego. Meno Woking me dio pedia. Ime agglia 16 Xronia.
Καλησπέρα. Έμενα Κομοτηνή από τα 9 μέχρι τα 16 μου. Χινέλης….Πολύ γνωστό επίθετο!
pw pw eiste apistefti voitheia omws !!! eimai etoimi pros metanastefsi/metakomisi k egw gia UK, me dio paidia pou ta agglika tous den einai gia secondary school me tpt !!! afto ITAN k to megalo mou aghos. mehri pou milisa me tin ypefthini ekpedefsis tou Hampishire… itan toso ma toso kathisihastiki pou pire apo panw mou isws to megalitero mou varos !!! eftase se simeio na mou leei : “ta agglika twn paidiwn sas den einai diko sas provlima, emeis ofeiloume na tous didaksoume giati emeis eimaste oi daskaloi !” mou milise gia to EAL k alla support programmata pou ehoun. Para to gegonos oti den proerhomai apo elliniko systima ekpedefsis (germaniko) ofeilw na pw oti se afto to komati fenete na einai kala organomenoi. as mou epitrapei na parathesw k tin prosopiki mou empeiria apo kala idiwtika vretanika sxoleia ws pros to epipedo gnwsewn. ta paidia tou sintrofou mou ehoun teleiwsei gramma school. kapote ta kalitera dimosia sxoleia tis vretanias, pleon apo ta pio akriva. Vlepontas tis gnwseis pou ehoun apoktisei …sokaristika ! to epipedo se sxesh oxi me ta germanika sxoleia alla me ta dimosia ellhnika (o megalos mou gios teleinei fetos tin triti lykeiou se dimosio elliniko peiramatiko sxoleio), einai sxedon tragiko. eftasa na lew oti einai petamena lefta kyriolektika. genikes gnwseis miden. oti de einai ektos vretanias den yparhei logos na to gnwrizoume, afou oi alloi einai apla The Continent. pasalimata k ligo ap ola. OMWS … ta paidia afta ezisan k zoun tin efiveia tous ! sto college pleon epilegoun mono 4 pou meta ginonte 3 mathimata ! einai pio anemela k pio eftihismena apo ta Ellinopoula mas ! ehoun hrono gia filous gia athlitismo gia hobbies ! den vriskonte se ena systima pou se gonatizei k niwtheis kourasmenos prin kala kala enilikiotheis. oute ehoun to aghos twn paidiwn stin Ellada ean tha mpoun sto panepistimio, ean doulevei to panepistimio tous ean teleiwsoun stin wra tous ean ean ean. k teleionontas … spania den tha vroune douleia ! To kefalaio frontistirio den to ehw anaferei kan, einai poly ponemeni istoria. ehontas loipon traviksei olo to paketo me ton megalo mou, itan mia apo tis vasikes aities pou den ithela k ta mikra mou (alla oute k egw) na perasoume tin istoria afti pali, opote i metakomisi/metanastefsi pairnei pleon sarka k osta. itan para poly psihofthora ta dio teleftaia hronia, me apotelesmata pou den kseroume kan ean tha einai ta epithimita. simperasma ? proteimw to vretaniko systima, einai pio anthrwpino. den peirazei as min gnwrizoun poia einai i protevousa tis Polonias … An theloun na morfothoun tha to kanoun k ektos sholeiou !
tha mporousa na grafw me tis wres gia polla polla akoma alla den thelw na me kanete delete ! (joke)
tha sinehisw na parakolouthw me megalo endiaferon osa grafete oloi sas, giati apo olous sas thewrw oti mono na mathw ehw. Efharistw gia alli mia fora Dimitri gia tin ekpliktiki sou idea gi afto to site !
Firstly, συγχαρητήρια σε όλους όσους έχουν συμμετοχή σε αυτό το website-blog-forum, και πάνω απ’ολους στο Δημήτρη φυσικά.
Ήρθε η ώρα να γράψω κι εγώ καθώς μετά από 4 χρόνια που σας παρακολουθώ αθόρυβα, μου χτύπησε εντονότερα την πόρτα το ενδεχόμενο μετακίνησης μας στο νησί και πιο συγκεκριμένα στο Portsmouth.
Στο παρατσακ το αποφύγαμε τον Μάιο του 2015 αφού μια εβδομάδα πριν φύγω με τη σύζυγό μου για το Εξετερ προς διερεύνηση στέγης αρχικά και μετακόμισης με τα παιδιά μας ένα μήνα αργότερα βάσει σχεδίου, ήρθε μια καλή πρόταση εργασίας και ματαιώθηκε το σχέδιο. Τώρα πάλι, αφού έχουμε βρει και οι δύο πολλούς λόγους για να το κάνουμε το βήμα, χρειάζομαι τη βοήθειά σας αν γίνεται, για να με διαφωτίσετε με το θέμα του σχολείου μιας και τα παιδιά είναι τώρα 8 και 6 ετών και την φαντάζομαι δυσκολότερη την εξοικείωση τους απ’ ότι θα ήταν πριν 4 χρόνια. Κάθε συμβουλή ή εξιστόρηση εμπειριών ευπρόσδεκτη και επιθυμητή.
Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων και ειδικότερα εσένα Δημήτρη κι ας μην σε ξέρω προσωπικά.
Βαγγέλης από Νέα Φιλαδέλφεια (προς το παρόν)