Αναζήτηση εργασίας UK. Part II
Ήρθε η ώρα το blog αυτό να δικαιωθεί και να αποδείξει οτι αυτά που λέω για το πως να βρεις δουλειά στην Αγγλία δεν είναι απλά θεωρίες! Η θεωρία έγινε πράξη. Η Χριστίνα έψαξε, μόχθησε και βρήκε δουλειά! Και ήρθε η ώρα να γράψω πως. Έτσι ώστε όχι τόσο για αποδείξω οτι αυτές οι συμβουλές που γράφω είναι όντως πρακτικές αλλά περισσότερο να ανανεώσω το section των συμβουλών για όλους εσάς που θέλετε να έρθετε ή είστε ήδη στην Αγγλία και ψάχνετε για εργασία. Φυσικά επαναλαμβάνω για χιλιοστή φορά οτι κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί οτι θα βρείτε εργασία αν κάνετε τα βήματα 1,2,3 αλλά όσο περισσότερο ψάχνει κανείς και βρίσκει συμβουλές που μπορεί να εφαρμόσει και του ταιριάζουν, τόσο περισσότερο θα αυξήσει τις πιθανότητες να βρει κάτι. Δεν υπάρχει δυστυχώς το μαγικό ραβδάκι και κανείς δεν είπε οτι το να βρεις δουλειά είναι εύκολο. Θέλει προσπάθεια, υπομονή και κυρίως επιμονή!
Ήρθε λοιπόν ο καιρός που ο μικρός Στέφανος μεγάλωσε τόσο ώστε να αρχίσει full-time nursery. Ήρθε ο καιρός που μετά από 2 χρόνια απουσίας από εργασία, η Χριστίνα επιτέλους μπορούσε να επιστρέψει σε κάτι που πραγματικά αγαπά. Είναι από αυτούς τους τυχερούς ανθρώπους που πραγματικά γουστάρουν το επάγγελμα τους. Αρχές Αυγούστου λοιπόν και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την αναζήτηση. Ανέλαβα σαν manager-trainer και το πρώτο βήμα ήταν να φτιάξουμε το προφίλ της. Σκεφτείτε οτι θέλετε να πουλήσετε ένα προϊόν, πχ ένα νέο αυτοκίνητο. Το προϊόν είναι τέλειο, ταιριάζει σε ένα συγκεκριμένο target group αλλά στην αρχή κανείς δεν ξέρει ότι καν υπάρχει και ακόμα και ήξερε, υπάρχει ανταγωνισμός και πληθώρα άλλων επιλογών στην αγορά. Τόσο ψυχρά πρέπει να το βλέπετε. Το προϊόν αυτό, ο υποψήφιος εργαζόμενος, πρέπει να αναδειχθεί, να δημιουργηθεί ένα σωστό προφίλ που θα πλασαριστεί στα σωστά σημεία έτσι ώστε να προκαλέσει την αντίστοιχη προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού, δηλαδή να οδηγήσει σε interview.
Πρώτο βήμα λοιπόν το χτίσιμο του CV και του προφίλ στο LinkedIn. Έψαξα και βρήκα ένα ωραίο template και σιγά-σιγά αρχίσαμε να γράφουμε το CV χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που ανέφερα στο σχετικό wiki. Αγόρασα ένα premium μηνιαίο λογαριασμό στο LinkedIn έτσι ώστε να εμφανίζεται πρώτη σε σχετικές αναζητήσεις και φυσικά εμπλουτίσαμε το διαδικτυακό αυτό προφίλ της με summary, experience κτλ. Όπως περίπου στο CV. Το αρχικό προφίλ στο CV είναι το πιο σημαντικό κατά την άποψη μου αφού αυτό διαβάζει πρώτος ο ενδιαφερόμενος και αν του αρέσει μετά συνεχίζει και στις λεπτομέρειες. Μετά μια αναφορά σε εμπειρία και τα key χαρακτηριστικά κάθε ρόλου που ανέλαβε, κάποια βασικά skills σχετικά με το επάγγελμα και κάποια soft skills όπως επικοινωνία, motivation κτλ. Στην δεύτερη και τελευταία σελίδα ένα μικρό πινακάκι σαν portfolio με 10 από τις σημαντικότερες μελέτες που έκανε σαν structural engineer. Η φύση του επαγγέλματος της απαιτούσε να έχει και ένα κανονικό portfolio οπότε αγοράσαμε το σχετικό φάκελο και άρχισε να τον εμπλουτίζει με σχέδια και δείγματα από την εργασία της ως τώρα. Κάτι τέτοιο σίγουρα εντυπωσιάζει και φανερώνει επαγγελματισμό.
Ένα CV από μόνο του όμως δεν κάνει τίποτα.Πρέπει το προϊόν να διαφημιστεί κατάλληλα. Επιδρομή λοιπόν σε όλα τα γνωστά job sites (κάντε ένα Google search για τα πιο δημοφιλή στη UK) αλλά και αναζήτηση για job site vortals δηλαδή σελίδες με δουλειές μόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο (πχ μηχανικούς). Πέρα από την εγγραφή και το ανέβασμα του CV σε κάθε site, αφιέρωσα και αρκετό χρόνο στο να γράψω λεπτομέρειες που κάθε site ήθελε ξεχωριστά έτσι ώστε σε κάθε job site να υπάρχει ένα full profile και να εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες κάποιος recruiter να μπορεί να βρει την Χριστίνα σαν υποψήφιο μηχανικό με τα Χ προσόντα. Θέλει πολύ χρόνο και υπομονή αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να γραφτείτε σε όσα περισσότερα τέτοια sites μπορείτε και να αφιερώσετε χρόνο στο σωστό στήσιμο του προφίλ σας. Οι recruiters χρησιμοποιούν κοινές βάσεις δεδομένων, χτυπάνε μερικά keywords στον υπολογιστή τους (πχ structural engineer, communication, motivated κτλ) και σε όσα περισσότερα sites είστε με αυτά τα keywords στο CV και το προφίλ σας, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να σας ανακαλύψουν.
Φυσικά σε όλα αυτά τα sites υπάρχουν αναρτημένες και πολλές αγγελίες. Ψάχναμε και στέλναμε CV με Cover Letter. Πολλά, σε όσα περισσότερα μπορούσαμε. Αλλά με ρεαλισμό. Δεν είχε νόημα να σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια για θέσεις πχ manager ή άσχετες με αυτά που ήθελε ή μπορούσε στην τελική να κάνει η Χριστίνα. Απαντήσεις στις περισσότερες αγγελίες φυσικά δεν παίρναμε αλλά το σημαντικό είναι οτι το CV κυκλοφορούσε. Το όνομα γινόταν σιγά-σιγά γνωστό. Και έτσι με το να κυκλοφορεί πολύ το CV άρχισαν να έρχονται και τα πολύτιμα feedbacks. Οι recruiters άρχισαν να την ανακαλύπτουν, τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπάνε και οι πρώτες τηλεφωνικές -διερευνητικές κυρίως- συνομιλίες έλαβαν χώρα. Εκτός από την εμπειρία του phone interview βγάλαμε και συμπεράσματα για το CV αφού πολλοί recruiters μας έλεγαν οτι στην μορφή που το στέλναμε δεν μπορούσαν να το διαβάσουν. Υπόψιν: οι recruiters παίρνουν το word και το αντιγράφουν σε δικά τους εταιρικά template οπότε καλές οι εικόνες και τα γραφικά αλλά κατά κανόνα όσο πιο basic template, τόσο το καλύτερο. Οπότε αλλάξαμε το CV, φτάνοντας αισίως στην 6η ή 7η version του και φυσικά το ανανέωσα σε ΟΛΑ τα sites. Εννοείται πως κρατούσαμε αρχείο με τα sites, με τους recruiters που μίλησε κτλ. ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΛΕΜΕ!
Ο Αύγουστος ξεκίνησε δυναμικά με πολλά phone interviews αλλά μετά υπήρξε μια ησυχία που παρά το λογικό άγχος που επέφερε, ήταν φυσιολογική αφού ως γνωστόν ο Αύγουστος είναι ‘νεκρός’ μήνας. Με το που μπήκε κυριολεκτικά ο Σεπτέμβρης τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν ξανά, τα mail από recruiters πολλαπλασιάστηκαν και κλείστηκε και το πρώτο face-to-face interview με recruiter που ήθελε να γνωρίσει καλύτερα την Χριστίνα. Καλό αυτό. Αν σας το ζητήσει recruiter τρέξτε να τον συναντήσετε (με όλη τη πραμάτεια σας-πτυχία, διαβατήρια, κτλ) αφού είναι πολύ σημαντική η προσωπική σχέση και να έχετε ένα άτομο που θα ασχοληθεί μαζί σας λίγο παραπάνω. Πρέπει πρώτα να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του recruiter αν θέλετε να σας προωθήσει σωστά στις εταιρίες-πελάτες του. Γιατί αυτός θα πληρωθεί αν σας προσλάβουν (από την εταιρία εννοώ). Ευτυχώς η recruiter στην περίπτωση μας αποδείχτηκε αστέρι και μέσα σε δυο εβδομάδες είχε κλείσει και την πρώτη συνέντευξη με εταιρία στο κεντρικό Λονδίνο!
Η αλήθεια είναι οτι αρχικά ψάχναμε κάπου τοπικά στο Surrey λόγω απόστασης κτλ. Αλλά βλέποντας οτι περιορίζουμε σημαντικά τις επιλογές είπαμε να ψάξουμε και Λονδίνο αλλά κοντά στο Waterloo Station. Πάντως την ίδια μέρα έκλεισε και μια άλλη συνέντευξη μέσω άλλου recruiter σε μια τοπική μικρή εταιρία. Αν είναι να γίνει κάτι θα γίνει μαζεμένο, έτσι δεν γίνεται πάντα; Μέσα Σεπτέμβρη λοιπόν έγιναν οι συνεντεύξεις και πλέον εγώ δεν μπορούσα να κάνω και πολλά πράγματα πέρα από ψυχολογική υποστήριξη αλλά και μια μικρή προπόνηση σαν role playing. Αλλά ήταν η ώρα να μάθω και εγώ πράγματα από τη Χριστίνα.
Αν διαβάσεις για τους ‘κανόνες’ της συνεντευξης υπάρχουν τόσα στανταρ που αν τα ακολουθήσεις κατά γράμμα μάλλον θα πας σαν ρομπότ στην συνέντευξη. Πάντα έχει σημασία το context. Πώς θα σε αντιμετωπίσουν οι άλλοι, τί θα σε ρωτήσουν και πόσο άνετος θα είσαι εσύ. Το βασικότερο που έμαθα είναι οτι αν πας με αέρα, άνεση και χαμόγελο είσαι 80% πετυχημένος στο interview. Και κυρίως να είσαι ειλικρινής και να δείξεις ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για την θέση. Αν δεν ξέρεις κάτι να το πεις. Αν έχεις κάποιες ερωτήσεις να τις ρωτήσεις. Δεν είναι η Ιερά Εξέταση. Οι κανόνες και οι συμβουλές βοηθάνε αλλά το βασικότερο είναι η αυτοπεποίθηση και το χαμόγελο. Η Χριστίνα όσο απίστευτο άγχος είχε, πήγε για μια θέση που ούτε το φανταζόμασταν οτι μπορούσε να πάρει αλλά πήγε για interview με τον αέρα, είμαι η καλύτερη-πάρτε με. Και την πήρανε. Άμεσα! Σχεδόν την παρακάλεσαν να πάει! Το offer ήρθε ταχυδρομικώς μετά από δυο ημέρες, οι υπογραφές έπεσαν και εδώ και μια βδομάδα εργάζεται σε μια πολυεθνική κατασκευαστική στο κέντρο του Λονδίνου (ζηλεύω).
Όσο περήφανος και χαρούμενος είμαι δεν τα γράφω όλα αυτά για να παινευτώ αλλά σαν ένα updated σχόλιο για το πως μπορεί κανείς να βρει δουλειά στην Αγγλία. Ή μάλλον πώς μπορεί κανείς να έχει έναν ‘μπούσουλα’ για να κινηθεί. Και ίσως θέλω ψωνίστικα και εγωιστικά να αποδείξω οτι όλα αυτά που τόσο καιρό σε αυτό το blog δεν είναι μπαρούφες! Για χιλιοστή φορά το γράφω, διαβάστε, ψάξτε, ενημερωθείτε και ακολουθήστε τις συμβουλές που σας ταιριάζουν. ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να σας εγγυηθεί οτι θα βρείτε δουλειά αν κάνετε τα βήματα Α,Β,Γ. Δυστυχώς η ζωή δεν είναι αριθμητική 1+1=2. Είναι ένα χαοτικό σύστημα μαθηματικών πιθανοτήτων.
9 Comments
Congrats to both of you!
Ela pou zileueis… 🙂
Χαιρομαι παρα πολυ! Συγχαρητηρια!!!!!!!!!!!!
Μπράβο σας κι απο εμένα!
Δημήτρη συγχαρητήρια και απο εμένα, δεν αναφέρεις καπου ποσο όμορφη ειναι η γυναίκα σου όμως, γιατι άλλο ειναι να λες ειμαι η καλύτερη πάρτε με και να εισαι σα ντουλάπα και άλλο να εισαι η Χριστίνα 🙂
Συμφωνώ και επαυξάνω, δεν ειναι ακατόρθωτο να σε πάρουν σε μια δουλεια στην Αγγλία. Εμεις είμασταν της άποψης ότι έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε πάρουν καπου που άλλος δεν παει, ετσι ξεκινήσαμε απο φιλανδια σε ενα χωριό , και στη συνέχεια θα φτάσεις κ στο στόχο σου που ειναι πιο downtown , και ετσι είμαστε τώρα Αγγλία. Και αυτο ειναι μια συμβουλή για όσους ψάχνουν. Μην περιμένουν να πιάσουν την πρώτη δουλεια στο κέντρο του Λονδίνου. Φιλάκια πολλα
γιατι άλλο ειναι να λες ειμαι η καλύτερη πάρτε με και να
εισαι σα ντουλάπα και άλλο να εισαι η Χριστίνα Στην αγγλια δεν
περνανε αυτα. Οτι εμφανιση και να εχεις, αν εισαι ο καλυτερος στη
δουλεια σου, εισαι ο καλυτερος στη δουλεια σου. Τελεια και
παυλα.
Μα νόμιζα πως μιλάγαμε για το πως να ξεχωρίσεις, όχι όμως οταν εισαι ο καλύτερος. Άλλο άμα εισαι ο καλύτερος, άλλο αυτο. Άμα εισαι ο καλύτερος και τέρας να εισαι και στην Ελλάδα θα σε πάρουν ποσο μάλλον Αγγλία και εξωτερικό. Αυτο εννοείται , δεν ελεγα αυτο
Όταν πας στο interview πρέπει και να μπορείς να το αποδείξεις ότι κάνεις για μια θέση,με επιχειρήματα ,με την εμπειρία σου, με την προσωπικότητα σου κτλ. Άσχημος,όμορφος,χοντρός,λιγνός δεν έχει απολύτως καμία σημασία στην τυπική κοινωνία των Άγγλων. Πρέπει να πας και να δείξεις με τον αέρα και το στυλ σου ότι ναι για την θέση που ψάχνετε ΕΓΩ σας κάνω. Δηλαδή με αυτοπεποίθηση και θάρρος. Τόσο απλό αυτό που γράφω και νομίζω και αυτονόητο.
Συγχαριτήρια και στους 2 σας. Δημήτρη όσα λες είναι 100%
ρεαλιστικά και αποδεδειγμένα και στη δική μου περίπτωση! Keep
going!
Μπράβο στην Χριστίνα και τον … … … μάνατζέρ της – χαχαχαχαχαααα !!! Όντως το κλειδί για εύρεση εργασίας είναι η οργάνωση !!!