1. Απόφαση
Το πρώτο πράγμα όπως γράφω στο Going2UK είναι να το πάρεις απόφαση. Σκέψου: πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη απόφαση της ζωής σου! Μπορεί να είσαι αγανακτισμένος, απογοητευμένος, κουρασμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Μπορεί να μην αντέχεις να είσαι άνεργος πτυχιούχος με την αγωνία του αύριο για το πως θα ταΐσεις την οικογένεια σου. Μπορεί απλά να θέλεις να δοκιμάσεις την τύχη σου στο εξωτερικό. Όπως και να έχει, πρέπει να τα βάλεις κάτω και να σκεφτείς! Να συζητήσεις με την οικογένεια σου, να το ψάξεις, να το δείς σαν ένα project:
- Μπορείς να ζήσεις στο εξωτερικό; Η ζωή στην Αγγλία δεν είναι παράδεισος. Είναι σε μερικά πράγματα καλύτερη και σε μερικά χειρότερη. Πουθενά δεν είναι παράδεισος φίλε. Παράδεισο τον κάνουμε εμείς. Το αν θα μπορείς ή όχι να ζήσεις σε ξένη χώρα είναι μεν υποκειμενικό αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί παράγοντες όπως είναι το οικονομικό, όπως είναι ο καιρός για μερικούς, θα μπορούσα να πώ ακόμα και το φύλο πχ αν είσαι γυναίκα και πας στο Dubai αλλά το blog αυτό επικεντρώνεται στην μετανάστευση στη UK. Η νοοτροπία ακόμα μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας όπως και το life style. Αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς συχνές εξόδους, χωρίς τα μπουζούκια, χωρίς το καφεδάκι στην παραλία ή το ποτάκι το βράδυ τότε ίσως δεν είναι για σένα η Βρετανία.
- Ξέρεις τί θέλεις; Έχεις βάλει ένα στόχο; Πλάνο; Κάτι τέλος πάντων; Αν όχι τότε κάτσε στα αυγά σου και σκέψου το ξανά. Το να μεταναστεύσεις -ειδικά αν έχεις οικογένεια- εκτός από τεράστια ευθύνη προς την οικογένεια σου, αποτελεί τόσο μεγάλο και δύσκολο έργο που θέλει προγραμματισμό σε οικονομικό και χρονικό επίπεδο. Ωραία, ωραία θέλεις να φύγεις. Αλλά να πάς πού; Το νησί εδώ είναι τεράστιο. Στη Γλασκόβη βρέχει συνέχεια, στο Derby θα βαρεθείς τη ζωή σου σε ένα μήνα, στο Cardiff θα κάνεις παρέα με πρόβατα. Σε νοιάζει το πού; Αν ναι ψάξτο. Σε νοιάζει το τί; Τί δουλειά ψάχνεις; Γίνε ρεαλιστής. Δεν σε περιμένουν εδώ. Εσύ τους κυνηγάς. Όσο πιο προσγειωμένος τόσο το καλύτερο. Για το ρεαλισμό στην αναζήτηση εργασίας θα γράψω σε επόμενο κεφάλαιο, υπομονή!
- Συζήτα με την οικογένεια σου. Όχι μόνο με την γυναίκα σου αλλά και με το παιδί σου (αν είναι μεγάλο) και με τους γονείς σου. Με όλους όσους επηρεάσει αυτή η απόφαση. Μην υποτιμάς το συναισθηματικό κόστος και πάντα να σκέφτεσαι οτι οι αποφάσεις σου για μια τέτοια κίνηση ίσως επηρεάσουν τους ανθρώπους που αγαπάς και νοιάζονται για σένα. Για μένα ήταν πολύ δύσκολο να πάρω τον μικρό από τους παππούδες του και αν ευτυχώς αντέδρασαν σωστά γιατί ειλικρινά δεν ξέρω πως θα φερόμουν αν αντιδρούσαν διαφορετικά.
Να θυμάσαι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής σου. Η μετανάστευση δεν είναι μικρό πράγμα. Δεν τα γράφω όλα τα παραπάνω για να φοβίσω ή για να αποθαρρύνω αλλά προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής και να μεταφέρω μικρά δείγματα εμπειρίας και γνώσης που αποκόμισα από την φρέσκια εμπειρία μου. Παρακάτω μερικά χρήσιμα links που ίσως σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις το μυαλό σου:
- http://www.google.co.uk Ναι ναι. Η απαρχή κάθε σωστής αναζήτησης για οτιδήποτε! Αλλά στο .co.uk έτσι;
- Digital era Το blog που βοήθησε και εμένα όταν το σκεφτόμουν, όταν το αποφάσισα και με βοηθάει ακόμα
- Γαϊτανάκι Όπως το παραπάνω, ένα blog που με βοήθησε αρκετά να το ψάξω και να αποφασίσω
- DirectGov Το επίσημο site της κυβέρνησης (είναι χρόνια μπροστά ας το ομολογήσουμε)
- Workgateways Πολύ καλό site για τη ζωή και το κόστος στο UK
- UK Wikipedia Ε μάθε τη χώρα που θέλεις να πας να ζήσεις!