Nursery quest…complete
Η αναζήτηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς! Μετά από 4 διαφορετικά nurseries καταλήξαμε στο Cherrybrook το οποίο βρίσκεται κοντά στο σπίτι μας και το οποίο ήταν μακράν το καλύτερο από όσα είδαμε. Τί μας άρεσε και τί θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν οδηγός για αναζήτηση παιδικού σταθμού; Παραθέτω λοιπόν τη λίστα, πάντα στο πνεύμα του blog που είναι δηλαδή να μοιράζεται μαζί σας ό,τι γνώσεις αποκτώ καθημερινά από τη νέα μου ζωή. Πάμε λοιπόν:
- Καταρχάς το σημαντικότερο είναι το ένστικτο της μάνας. Των γονιών γενικότερα αλλά όπως και να το κάνουμε το ένστικτο της μάνας είναι ανίκητο. Η πρώτη αίσθηση που θα πάρεις από τον παιδικό σταθμό είναι μάλλον και η σημαντικότερη. Ρώτα τον εαυτό σου αν θα μπορούσες να δείς εκεί το παιδί σου για 8 ώρες να παίζει ευτυχισμένο και αν η απάντηση δεν είναι 100% καταφατική τότε μάλλον καλύτερα να συνεχίσεις το ψάξιμο.
- Υπάρχουν κάποια βασικά και στοιχειώδη πράγματα που θα πρέπει να ελέγξεις προσεκτικα. Το βασικότερο από αυτά είναι το προσωπικό και αν τα παιδάκια είναι ευτυχισμένα. Στο πρώτο nursery που επισκεφτήκαμε εμείς εδώ, το προσωπικό ήταν μές στα μούτρα, μια καλημέρα και αυτή με το ζόρι (πήγαμε σε προγραμματισμένο ραντεβού δηλαδή ξέρανε οτι θα πάμε και ούτε καν να προσποιηθούν) και τα παιδάκια ήταν όλα σοβαρά σαν να διαβάζαν για τις πανελλαδικές (ή τις παναγγκλικές) και όχι τα χαρούμενα προσωπάκια που περιμένεις να δείς. Είναι το προσωπικό ευδιάθετο και πρόσχαρο; Ασχολούνται με τα παιδάκια; Τα παιδάκια φαίνονται χαρούμενα και δραστήρια; Είναι περιποιημένα ή με τις μύξες να τρέχουν και μέσα στην βρώμα; Όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά.
- Σκέψου τί θα ρωτήσεις και ετοίμασε μια λίστα από πριν. Τί θα πρέπει να ρωτήσεις;
- Τί γίνεται σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης;
- Σε περίπτωση αρρώστειας του παιδιού ή επιδημίας (πχ ιλαρά);
- Με τί δραστηριότητες ασχολούνται τα παιδάκια;
- Υπάρχει παιδική χαρά και προαύλιος χώρος να παίζουν; Είναι ασφαλές;
- Πότε και τί τρώνε; Τί γίνεται αν το παιδί είναι αλλεργικό ή έχει ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες
- Υπάρχει σεβασμός στην διαφορετικότητα και την κουλτούρα κάθε παιδιού; Πχ εμάς μας είπαν και μας άρεσε, οτι αν υπάρχουν Ελληνικές γιορτές που θέλουμε να γιορτάσει ο Στέφανος ή ακόμα και την γιορτή του τότε μπορούν να το κανονίσουν.
- Είναι ασφαλές; Έχει έλεγχο ποιός μπαίνει στο nursery και ελέγχουν αν έρθει κάνας άσχετος να παραλάβει το παιδί;
- Το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο κατάλληλα; Έχει εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες;
- Και φυσικά διάβασε το OFSTED report του παιδικού σταθμού. Πρέπει να είναι τουλάχιστον κατηγορίας 2 και αν έχει και μερικά 3 ακόμα καλύτερα. Είδες άσσο; Μακριά!
Βέβαια ξαναλέω το ένστικτο σου είναι μάλλον ο καλύτερος οδηγός. Και φυσικά να υπολογίζεις και το κόστος γιατί εδώ ΝΑ Αγγλία, σχεδόν Λονδίνο που είμαι εγώ είναι πανάκριβοι.Και όταν λέω πανάκριβοι το εννοώ. Γύρω στο χιλιάρικο το μήνα! Και αυτό με την έκπτωση που δίνει η κυβέρνηση για παιδιά από 3-5 (στα 5 αρχίζει η δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση). Και δεν είναι και πολλοί οι παιδικοί σταθμοί, οπότε θέλει σωστό προγραμματισμό. Εμείς κλείσαμε από τώρα για του χρόνου (Μάρτη 2013)!!!
Αυτά. Συμβουλές τέλος για σήμερα και περιέργως μετά το προηγούμενο…καλοκαιρινό μου post η θερμοκρασία εδώ έχει ανέβει επικίνδυνα και δεν κατεβαίνει από τους 26 βαθμούς Κελσίου ενώ σήμερα Πέμπτη είχε 28! Για μένα είναι ΟΚ τέλεια αλλά για τους Άγγλους είναι καύσωνας και κυκλοφορούν ημίγυμνοι! Και αναμένεται να συνεχιστεί ο καλός καιρός. Υπέροχα!
Τα ξαναλέμε σύντομα. Εν τω μεταξύ keep an eye on my twitter στα δεξιά της σελίδας αυτής αλλά και στο twitter.com/dmoisidis
7 Comments
Γειά σου,
Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον όλα σου τα άρθα σχετικά με την μετακόμισή σας από την Ελλάδα στην Αγγλία. Βλέπω λοιπόν ότι λίγο πολύ όλα με μια μικρή ενημέρωση τακτοποιούνται και με πολύ προγραμματισμό βέβαια δεν το συζητώ! Αυτό που με ανησυχεί εμένα είναι η μετάβαση του παιδιού από την μια γλώσσα στην άλλη. Η Άννα μας είναι 1,5 έτους και δεν τίθεται θέμα για το σχολείο ακόμα. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα παιδάκι που θα ακούει τα πάντα γύρω του σε άλλη γλώσσα δεν θα πανικοβληθεί. Εσείς αρχίσατε να μιλάτε στον Στέφανο αγγλικά και έμαθε; Ή τον πήγατε σε ελληνοαγγλικό σταθμό;
Καλησπέρα. Και ο Στέφανος πριν τα 2 ήρθε Αγγλία. Η αλήθεια είναι οτι ίσως μπερδεύτηκε λιγάκι με την αλλαγή χώρας (υποσυνείδητα) γιατί ακόμα τώρα στα 3 αρχίζει να λέει λεξούλες και να σπάει η σιωπή του. Αγγλικά φυσικά γιατί έτσι θα μιλάει και στο παιδικό που αρχίζει τώρα δειλά-δειλά κ για 2-3 πρωινά την εβδομάδα, ακριβώς για να ενισχύσουμε την επικοινωνία του.
Στο σπίτι εγώ και η γυναίκα μου του μιλάμε Αγγλικά κ Ελληνικά (40%-60% σε αναλογία) κ ο μικρός τα καταλαβαίνει ΟΛΑ. Έχει ήδη αρχίσει να λέει πολλά πράγματα στα Αγγλικά και είναι φοβερό πόσο εύκολα προσαρμόζονται και πόσο γρήγορα μαθαίνουν. Είναι πολύ μικρή η κόρη σου και θα προσαρμοστεί πολύ εύκολα, μην το φοβάσαι αυτό. Βέβαια κ εμείς όσο περνάει ο καιρός μαθαίνουμε και θα γράψω και σχετικό post στο blog μόλις περάσει λίγος καιρός στο nursery κ δώ πως εξελίσσεται ο μικρός μου.
Εκτιμώ όμως οτι δεν υπάρχει περίπτωση να πανικοβληθεί ή να έχει άλλο πρόβλημα η μικρή σου.
Σ’ ευχαριστώ για την τόσο σύντομή απάντησή σου! Ελπίζω να είναι και για μας τόσο εύκολα τα πράγματα γιατί ως γνωστόν τα κορίτσια μιλάνε πιο γρήγορα και η Άννα ήδη λέει αρκετά για την ηλικία της. Εαν σιγουρέψουμε την άφιξή μας στην Αγγλία θα αρχίσω να της επαναλαμβάνω ότι λέω στα ελληνικά και αγγλικά. Μόνο που δεν το έχω με την γλώσσα και πολύ θα μπλέξω και παιχνίδια με λέξεις θα δούμε.. Το άλλο κουφό που διάβασα είναι το κόστος του παιδικού σταθμού! 1000 λίρες το μήνα είναι απίστευτο! Δηλαδή στις 2.500 λίρες που υπολογίζει μια οικογένεια για να περάσει πρέπει να συνυπολογίσει και αυτά. Μάλιστα.
Είναι τόσο πανάκριβοι οι παιδικοί σταθμοί. Να φανταστείς για 2 πρωινά (9-1) την εβδομάδα θα πληρώσουμε πάνω από £300!!!!
Καλησπέρα, διάβαζα το ποστ και είδα ακι τις ερωτήσεις για την δεύτερη γλώσσα και επειδή ξέρω για τι θέμα να σας πω να ξέρετε να μην άγχεστε. Τα δίγλωσσα παιδιά, ειδικά τα early sequential bilinguals, δηλαδή της ηλικίας που λέτε, είναι πολύ προνομιούχα παιδιά και αναπτύσσουν εξαιρετικές λειτουργίες σε σχέση με τα μονόγλωσσα οπότε μην ανησυχείτε. Μην επεκταθώ και σας κουράσω. Να προσέξετε να μην ξεχάσουν τα Ελληνικά, το input απο το σχολείο είναι υπεραρκετό, πιστέψτε με, contxt – cased learning, δεν τα πιάνει κανείς. Σημασία έχει να μην ξεχάσουν τα Ελληνικά γιατί πάνω σε αυτά θα χτίσουν πολύβασικά συναισθήματα και εμεπιρίες σε σχέση με την Ελλάδα και τους σημαντικούς άλλους στη ζωή τους. Αυτά ήθελα να σας πω εν ολίγοισ, προσπαθώντας να μην κουράσω.
Δημήτρη να σε ρωτήσω κάτι (θα έχω και άλλες ερωτήσεις για το μέλλον γιατό το σκεφτόμαστε για Λονδίνο του χρόνου, τώρα είμαστε York) έχεις κάνει αίτηση για child tax credit kai working credit εκτός απο child benefit? Είναι μαζί αυτά ή κάνεις ξεχωριστή αίτηση? Στείλαμε προχτές την αίτηηση για cHild benefit (ελπίζω να μην χαθεί το διαβατήριο του παιδιού και δεν μπορούμε να πάμε Ελλάδα διακοπές, δεν θα το αντέξω) αλλα΄δεν κατάλαβα αν υπάρχει διαφορετική αίτηση για τα άλλα απο αυτά που διαβάσαμε online. Aν ξέρεις τίποτα, πες μου σε παρακαλώ. Εχεις πάει πατρίδα ήδη? 🙂 Καλές διακοπές. Φίλησέ την και για εμάς.
Στο τσακ με πρόλαβες! Αύριο πετάω. χαχα
Σε ευχαριστώ για αυτά που λες για τη γλώσσα είναι κάπως reassuring. Σχετικά με τα benefits εγώ δεν δικαιούμαι άλλο πλην του child benefit αλλά απ’όσο γνωρίζω για κάθε benefit πρέπει να κάνεις ξεχωριστή αίτηση. Ψάξε στο site του HRMC για περισσότερες λεπτομέρειες.
Διορθωση στο κειμενο σου… οταν δεις 2 και 3 στις αναφορες
τοτε κακο ειναι και οχι καλο.Το 1 ειναι ο καλυτερος βαθμος και οχι
ο χειροτερος!