Brexit και Έλληνες στο UK
Και τώρα ένα post που θα ξεκινήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης και συζήτησης αλλά εγώ θα παραθέσω τα δεδομένα. Τί γίνεται λοιπόν με τους Ευρωπαίους πολίτες σαν και του λόγου μας στο μετά-Brexit Ηνωμένο Βασίλειο;
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το Brexit δεν έγινε ακόμα:
The first point to make here is that the referendum on 23 June 2016 has no immediate legal effect and does not change anybody’s legal status. The UK is still a Member State of the European Union and free movement laws continue to apply at the moment. Citizens of other EU countries and their family members living in the UK are still living here lawfully and can freely leave and re-enter the country (source)
Όταν με το καλό αποφασίσει η Theresa να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (προσωπικά το βλέπω να αργεί) τότε θα αρχίσουν οι –τουλάχιστον- διετείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit. Και όλο αυτό το διάστημα δεν θα αλλάξει τίποτα. Καλό 2019 δηλαδή αν και πριν το 2020 λένε εδώ πέρα οτι αποκλείεται να τελειώσει οτιδήποτε.
Τι θα γίνει τότε με εμάς τους Ευρωπαίους πολίτες που ζούμε και εργαζόμαστε στο νησί; Και οτι γράψω εδώ πέρα αναφέρεται στην κατηγορία των πολιτών που ανήκω εγώ, δηλαδή που ζούμε και εργαζόμαστε συνεχώς. Για φοιτητές ή απλώς κατοίκους (μη-εργαζόμενους) πιθανώς να ισχύουν διαφορετικά πράγματα.
Προσωπικά το έχω ψάξει, το έχω συζητήσει με φίλους εδώ πέρα και γνωστούς, έχω πλακωθεί σε διάφορα forums με διάφορους περίεργους τύπους αλλά το συμπέρασμα μου είναι αυτό και προκύπτει από την επίσημη σελίδα της Βρετανικής κυβέρνησης: https://www.gov.uk/government/news/statement-the-status-of-eu-nationals-in-the-uk
ΑΝ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ 5 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΤΕ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΟ PERMANENT RESIDENCY. ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΔΙΩΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
ΑΥΤΟΜΑΤΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ
Και για να μην νομίζετε οτι τα βγάζω από το μυαλό μου ορίστε και το πρωτότυπο από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης:
- EU nationals who have lived continuously and lawfully in the UK for at least 5 years automatically have a permanent right to reside. This means that they have a right to live in the UK permanently, in accordance with EU law. There is no requirement to register for documentation to confirm this status.
- EU nationals who have lived continuously and lawfully in the UK for at least 6 years are eligible to apply for British citizenship if they would like to do so. The eligibility requirements can be found here.
Ωστόσο, χρειάζεται να κάνεις αίτηση για permanent resident αν θέλεις να κάνεις αίτηση για υπηκοότητα μετά από 6 χρόνια μόνιμης κατοικίας, όπως φαίνεται εδώ: https://www.gov.uk/eea-registration-certificate/permanent-residence
You don’t need a document to get ‘permanent residence status’ (the right to live permanently in the UK) but you can apply for one if you want to: apply for British citizenship
Πηγή https://www.gov.uk/becoming-a-british-citizen :
You can apply for British citizenship by naturalisation if:
- you’re 18 or over
- you’re of good character, for example, you don’t have a serious or recent criminal record, and you haven’t tried to deceive the Home Office or been involved in immigration offences in the last 10 years
- you’ll continue to live in the UK
- you’ve met the knowledge of English and life in the UK requirements
- you meet the residency requirement
And you must usually have:
- lived in the UK for at least the 5 years before the date of your application
- spent no more than 450 days outside the UK during those 5 years
- spent no more than 90 days outside the UK in the last 12 months
- had settlement (‘indefinite leave to remain’) in the UK for the last 12 months if you’re from outside the European Economic Area (EEA)
- had permanent residence status for the last 12 months if you’re a citizen of an EEA country – you need to provide a permanent residence document
- not broken any immigration laws while in the UK
Λέει δηλαδή ο ποιητής οτι usually χρειάζεται permanent residence document για να αιτηθείς υπηκοότητα. Από την άλλη έχω γνωστό που πριν δυο χρόνια πήρε την υπηκοότητα χωρίς residence document. Εγώ λέω να το κάνω για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο από άποψη υπηκοότητας.
Συνοψίζουμε:
- To Brexit αργεί ακόμα και μέχρι τότε τίποτα δεν αλλάζει στο status μας
- Αν ζεις 5 χρόνια μόνιμα εδώ παίρνεις αυτόματα permanent resident status οπότε δεν θα σε διώξει κανείς ακόμα και αν πούνε μετά το Brexit έξω όλοι οι αλλοδαποί (που αποκλείεται)
- Αν θες στα 6 χρόνια να πάρεις υπηκοότητα τότε καλό είναι να έχεις πάρει το permanent resident card γιατί το θέλουν (μάλλον) στον φάκελο της αίτησης
Μπέρδεμα το ξέρω. Θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας εμπειρίες-γνώσεις επί του θέματος.
7 Comments
Ισχύει ότι πριν δυο χρονια δεν χρειαζόταν permanent residence. Είναι σχετικά καινούργια διαδικασία, δημιούργημα της May ως Home Secretary.
Καλό είναι στα πέντε χρονια να πάρει κάποιος το PR και μετα αν θελει και την υπηκοότητα. Σημαντικό σημείο: το PR βασίζεται σε νόμο της ΕΕ στον οποίο συμμορφώνεται υποχρεωτικά το ΗΒ. Όταν (και αν) φύγει εχει δικαίωμα να μην συνεχίσει να το κανει. Για αυτο καλό είναι το PR να το ακολουθήσει και η αίτηση για υπηκοότητα (με το αντίστοιχο κόστος βέβαια).
Όχι δεν είναι καινούριο φρούτο. Υπήρχε από πάντα – και μάλιστα είναι οδηγία της ΕΕ και ισχύει για όλες τις χώρες της. Απλά το όνομα άλλαξε. Παλιά το λέγανε Indefinite Leave to Remain.
Εγώ που ζω στο ΗΒ εδώ και 20 χρόνια, το είχα βγάλει 10 χρόνια πριν.
Υπήρχε πάντα, αλλα δεν ήταν προαπαιτούμενο για υπηκοότητα.
Καλησπέρα εμεις ήρθαμε αρχές Δεκεμβρίου 2015 πριν το δημοψήφισμα θα ειναστε εδω δλδ περίπου τρία με τέσσερα χρονια πριν βγουν για εμας τι θα ισχύει μιας και δεν μπορούμε να έχουμε PR αφού δεν ειμαστε 5τια ξέρει κανεις η εχει ακούσει κάτι
Πιστευω οτι ειναι αδυνατο να δεχτει η Ευρωπαικη Ενωση συμφωνια με την Βρετανια η οποια θα επιτρεπει προσβαση στην single market χωρις freedom of movement.
Βεβαιως η Αγγλια μπορει να αποφασισει να φυγει απο την ενιαια αγορα χωρις συμφωνια.Κατι τετοιο ομως θα ηταν καταστροφικο για την οικονομια της.
Μην ξεχναμε οτι εκατομυρια Βρετανοι ζουν στην Ευρωπη και αυτοι βεβαια θα επηρεαστουν αν το ΗΒ επιβαλλει σκληρους νομους στην μεταναστευση.
Τελος πιστευω οτι θα υπαρξει συμφωνια για καποιο ελεγχο στην μεταναστευση (μεταναστες με skills σε τομεις που υπαρχουν ελλεψεις) ο οποιος δεν θα αφορα τους παλιους μεταναστες αλλα μονο οσους ερθουν μετα απο το τελικο Brexit.
Πέρασα από τη διαδικασία πρόσφατα και αυτό που βρήκα δύσκολο είναι ότι ζητάνε να τους δώσεις τις ημερομηνίες της οποίες έλειπες από τη χώρα (ακόμα και για επαγγελματικούς λόγους) για τα τελευταία 5 χρόνια! Επίσης ζητάνε proof of address και proof employment (P60), επίσης για 5 χρόνια.
Οπότε ή συμβουλή μου είναι: κρατάμε ό,τι χαρτιά μας δίνουν απο δουλειά, utility bills, bank statements, κλπ και ΔΕΝ τα κάνουμε paperless (τουλάχιστον ένα από το καθένα) γιατί όλο και κάπου θα χρειαστούν.
Έχω μερικές ερωτήσεις: Αν δώσεις άλλες από τις πραγματικές ημερομηνίες τι θα γίνει? Δηλαδή θες να πεις διασταυρώνουν τι τους δηλώνεις με τις υπηρεσίες στο αεροδρόμιο? Τότε γιατί να ρωτήσουν αρχικά και δεν πάνε κατευθείαν στα διαβατήρια στο Γκάτγουικ ή Χήθρου να δουν πότε μπήκες και βγήκες. Αφετέρου, σχετικά με τη δουλειά: Εφόσον πληρώνεις εισφορές έχοντας βγάλει αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τι νόημα έχει το Π60 και η απόδειξη κατοικίας. Το μεν πρώτο, το έχουν έτοιμο από την εφορία τους σε συνάρτηση με τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης. Το δεύτερο από το δήμο κατοικίας εφόσον είσαι στους εκλογικούς καταλόγους δηλωμένους και πληρώνεις δημοτικό φόρο. Δηλαδή ειλικρινά τι μπούρδες είναι αυτές. Δεν απευθύνομαι σε σένα φίλε Βασίλη, μην παρεξηγηθείς. Απλά τίποτα από τα παραπάνω δε χρειάζεται αν το εξετάσεις λογικά. Εκτός εάν, τα πάντα είναι κατά δήλωση, οπότε και εσύ πες ότι γουστάρεις δίχως τύψεις και ενοχές. Σε σχέση με τη μεγαλύτερη εικόνα του πράγματος, ενώ αρχικά ήμουν ζεστός έχω ξενερώσει και ειλικρινά δεν ξέρω αν θέλω να γίνω υπήκοος αυτής της χώρας. Δηλαδη οκ, μπρέξιτ? Μπρέξιτ? Ε τόσα κιλά μ…. δε μπορώ να το πιστέψω ότι μπορεί να είναι κάποιος για να ψηφίσει έτσι. Οπότε σκέφτομαι ότι δεν αξίζει. Ούτε τα έξοδα, αλλά ούτε και το άγχος. Τίποτα απολύτως δε μπορούν να σου κάνουν ή να μας κάνουν. Εφόσον έχεις δουλειά και σπίτι εδώ κανένας δε μπορεί να σε διώξει άδικα. Υπάρχει η ευρωπαική νομοθεσία αλλά υπάρχει και η διεθνής νομοθεσία και το τοπικό δίκαιο. Στόχος τους είναι να ελέγξουν τη μεταναστευτική ροή, όχι να διώξουν τους ανθρώπους που πληρώνουν φόρους και κάνουν καλό στην οικονομία της χώρας. Στην τελική αν έχουν επιβιώσει εδω πέρα όλοι οι ανατολικοί, μελαμψοί, αφρικάνοι, ασιάτες και όλης της γης οι άνθρωποι, εμείς θα κάτσουμε να σκάσουμε? Το μόνο που είναι ταλαιπωρία είναι να ανανεώνεις τα ελληνικά διαβατήρια κάθε πέντε χρόνια…