Κόστος ζωής revisited
Μετά από μια φουλ (και παραπάνω) χρονιά στο UK, πιστεύω είναι η σωστή στιγμή να συνεχίσω το άρθρο που είχα ξεκινήσει για το κόστος ζωής στην Αγγλία και να σας παρουσιάσω τα συμπεράσματα μου, συγκεντρωτικά πλέον, για το αναλυτικό κόστος ζωής στην Αγγλία, εννοείται βασισμένο στο δικό μου τρόπο ζωής, οικογένεια, ανάγκες κτλ. Αλλά θα πάρετε μια καλή εικόνα για το τί παίζει έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι για το μεγάλο βήμα της μετανάστευσης και να μην έρθετε εδώ και πείτε οτι δεν τα περιμένατε (δείτε previous post). Είναι χωρισμένα κατά κατηγορία, χονδρικά και με σχετική εισαγωγή για να ξέρετε τί διαβάζετε. Εγκυκλοπαίδεια θα φτιάξω σε λίγο! Πάμε λοιπόν:
Νοίκι: Λοιπόν έχω ξαναπεί οτι το θέμα των σπιτιών θέλει πολύ ψάξιμο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Άλλο το σπίτι Α στο Λονδίνο και άλλο το ίδιο ακριβώς σπίτι Α στο Essex. Άλλο το σπίτι Β στην ΄καλή’ περιοχή του Essex και άλλο το ίδιο σπίτι στην υποβαθμισμένη περιοχή του Essex όποια και αν είναι αυτή! Λογικό και στην Ελλάδα το ίδιο δεν ισχύει άλλωστε; Υπάρχουν άρα χιλιάδες παράγοντες που καθορίζουν την αξία του σπιτιού αλλά εγώ θα αναφέρω κάτι κοντά στη δική μου εμπειρία και γνώση. Για σπίτι λοιπόν σε σχετικά καλή περιοχή στο νότο της Αγγλίας, γύρω από το Λονδίνο (όχι μέσα) όπου υπάρχουν και αρκετές δουλειές, για ένα μικρό δυάρι (μέχρι 80 τμ) υπολογίστε περίπου £900-£1000. Ας πούμε £950 το μήνα ==>£11,400
Council Tax: Εξαρτάται από την περιοχή και το σπίτι (υπολογίστε εδώ) αλλά ας πούμε για το ίδιο μικρό δυάρι χονδρικά το χρόνο £1,400
Νερό: Ίσως το μικρότερο έξοδο, πληρώνεται ανά 6μηνο και είναι περίπου £200 το χρόνο.
Gas & Electricity: Τα βάζω μαζί γιατί όλες οι εταιρίες προσφέρουν συνδυασμό αυτών των υπηρεσιών και συμφέρει οικονομικά (εγώ είμαι με την British Gas και όλα good). Είναι έξοδο που εξαρτάται από το πόσο κρυουλιάρηδες είστε, αν το σπίτι είναι ζεστό (εμάς πχ είναι φούρνος οπότε κάνουμε οικονομία–>όσο πιο καινούργιο το σπίτι τόσο το καλύτερο!) κτλ. Για το χρόνο υπολογίστε περίπου £1000 με συντηρητική χρήση.
MOT & Car service: Προφανώς χωρίς αυτοκίνητο δεν έχει νόημα η κατηγορία αυτή αλλά και χωρίς αυτοκίνητο, ειδικά με οικογένεια, στην Αγγλία πρέπει να είσαι ο Ιωβ για να τα καταφέρεις. Για το ετήσιο full car service λοιπόν, που πολλά συνεργεία το συνδυάζουν με το MOT (ΚΤΕΟ ελληνιστί) υπολογίστε περίπου £250 αν το αμάξι δεν έχει πρόβλημα, αλλιώς κλάφτα Χαράλαμπε…
Βενζίνες: Είναι φτηνότερη από Ελλάδα και μικρές διαδρομές το μήνα (300 μίλια το μήνα(;)) εγώ προσωπικά το υπολόγισα στις £70, οπότε το χρόνο: £840.
Κινητό: Για μια σύνδεση με 2000 χρόνο ομιλίας προς όλους, unlimited text & unlimited internet με το νέο iPhone 5 πληρώνω £36 το μήνα αλλά υπάρχουν πολύ φτηνότερα οπότε ας πούμε £20 το μήνα άρα=> £240 το χρόνο
Τηλέφωνο-Ιντερνετ: Και εδώ πολλές επιλογές, ας πούμε για μια landline με απεριόριστα Ελλάδα-UK και broadband (ως 24Mbps) είναι περίπου £30 το μήνα άρα => £360 το χρόνο
Car insurance: Με μη-αγγλικό δίπλωμα οδήγησης και χωρίς n0-claim bonus (δηλαδή οτι δεν χρησιμοποιήσει την ασφάλεια στην Αγγλία τελευταία 5 χρόνια) υπολογίστε για το αμάξι περίπου £600. Με κάθε χρόνο που δεν έχετε ατύχημα χρησιμοποιείτε το no-claim bonus και μειώνεται το ποσό. Φέτος, δεύτερη χρονιά μου στην Αγγλία, εγώ πήγα με την Tesco και πληρώνω περίπου £550 το χρόνο.
Nursery: Αν έχεις παιδιά <5 ετών θα σου χρειαστεί αυτή η πληροφορία, αν και το θέμα το έχω εξαντλήσει. Για φουλ ωράριο 8-6 κάθε μέρα και με την 15ωρη επιδότητηση του κράτους υπολογίστε περίπου £1000 το μήνα. Ναι £12,000 το χρόνο (το παιδί).
Super Market: Για μια τετραμελή οικογένεια, από το Tesco και με αγορές φτηνών προϊόντων (ετικέτες Tesco) αλλά χωρίς τσιγγουνιές υπολογίστε περίπου £500 το μήνα=>£6,000 το χρόνο.
TV license: Για να βλέπεις τηλεόραση πρέπει να πληρώσεις την σχετική άδεια=>£110 το χρόνο
Ας κάνουμε τη σούμα και οι καρδιακοί ας απομακρυνθούν από την οθόνη:
Χωρίς nursery: £22,400
Με nursery: £34,400
Φυσικά αν χρησιμοποιείς τρένα-μετρό κτλ για commuting τότε πρέπει να προσθέσεις και αυτό το κόστος που ανάλογα από την απόσταση μπορεί να κοστίζει από £400 ως £1000 το μήνα. Προσθέστε τώρα και όλα τα υπόλοιπα έξοδα που εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής σας (ρούχα, διασκέδαση,κτλ) αλλά και τα απαραίτητα εισητήρια για Ελλάδα (για 2 άτομα, 2 φορές το χρόνο Ελλάδα είναι τουλάχιστον £500) και το ποσό μπορεί να φτάσει τα £35,000 (χωρίς nursery) το χρόνο. Κάντε τα μαθηματικά και δείτε τί έσοδα θα πρέπει να έχει μια οικογένεια για να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια στην Αγγλία (υπολογίστε καθαρά-μικτά εδώ) και πιστεύω καταρρίπτεπται ο μύθος: ‘Πάω Αγγλία να κάνω λεφτά’. Δεν παίζει αυτό. Μόνο αν μετά από καιρό εξελιχθείς -που εδώ μπορείς και χωρίς ‘κονέ’- και παίρνεις ένα παχυλό μισθό με τον ιδρώτα και την προσπάθεια σου.
Αν ξεχνάω τίποτα παρακαλώ πείτε μου! Ελπίζω να λειτουργήσει ο παραπάνω ενδεικτικός οδηγός σαν βοήθεια και όχι σαν αγχωτικός παράγοντας για κάποιον που ετοιμάζεται να μεταναστεύσει προς τα εδώ πάνω. Μην παρατάτε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας αλλά και λίγο ρεαλισμός δεν βλάπτει αλλά οφελεί στον προγραμματισμό σας!
Good luck!
18 Comments
Wraio kai polytimo arthro. Na tonisw vevaia oti egw pou menw sto Luton ligo pio voreia toy Londinou plhrwnw 600 lires noiki kai 70 lires council tax to mhna. Oso pio voreia toso pio fthna epishs. Exw dei 350 lires noiki sto Sheffield.
Gia ola ftaiei to Londino! Oso pio konta, toso pio akriva!
Δημήτρη, επειδή έχω ξεχάσει (πάνε χρόνια που νοικιάζαμε σπίτι :-)), το Council Tax (Δημοτικά Τέλη) περιλαμβάνονται στο ενοίκιο ή τα πληρώνει έξτρα ο ενοικιαστής ;
Επίσης – όσον αφορά τα nurseries – να πω ότι υπάρχουν και τα Children Centres (για όσο καιρό υπάρχουν ακόμα, αν δεν τα καταργήσει η Κυβέρνηση Κάμερον – που κακό χρόνο να ‘χει – κι αυτά), τα οποία έχουν παιδικούς σταθμούς σε πολύ καλύτερες τιμές απ’ αυτές που αναφέρεις. Εμείς για τον Ορέστη, π.χ. που είναι 2.5 χρονών και πάει full time στο nursery (το οποίο έχει κριθεί ως outstanding από τον OFSTED), πληρώνουμε 160 λίρες την εβδομάδα κι απ’ τον Ιούνιο που θα γίνει τριών χρόνων θα πληρώνουμε 150 λίρες την εβδομάδα. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά Children Centres, αλλά αν κάποιος σκοπεύει ν’ ανέβει στην Αγγλία καλό είναι να τα έχει υπ’ όψιν του ότι υπάρχουν ΚΑΙ αυτά. Και να επισημάνουμε επίσης ότι τα nurseries εδώ δεν έχουν καμία σχέση με τους παιδικούς σταθμούς στην Ελλάδα. Εδώ δια νόμου επιβάλλεται η αναλογία προσωπικού-παιδιών να είναι 1:3 (μια κοπέλα ανά 3 παιδάκια δηλαδή) για παιδιά από 0-2 χρόνων, 1:4 για παιδιά 2-3 χρόνων και 1:8 για παιδιά 3-4 χρόνων, εξ ου και οι τιμές είναι ακριβές. Επίσης δίνονται ημερησίως 3 πλήρη γεύματα και 2 σνακς (σαντουιτσάκι με γάλα ή σουπίτσα ή φρούτα κλπ.) και – στο nursery που πάει ο Ορέστης τουλάχιστον – εμείς πάμε μόνο τις πάνες. Ο παιδικός διαθέτει μωρομάντηλα, κρέμα για τον πωπό και ακόμα γάλα (formula) σε όσα μικρά παιδιά πίνουν formula. Αυτά τα γράφω για να βάλω τα δεδομένα σε μια προοπτική, όχι για κανέναν άλλο λόγο. Πληρώνεις μεν τον παιδικό αδρά, αλλά έχεις σέρβις.
Το council tax το πληρώνεις εσυ και δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του ενοικίου. Τώρα για τα sure start children centres που αναφέρεις, το ρώτησα και είναι για λίγες ώρες την εβδομάδα και για συγκεκριμένα πράγματα, δηλαδή δεν κρατάνε το παιδί σου full time πχ δες αυτό. http://www.thepoplarscc.co.uk/ Εσείς πάτε το παιδί σε τέτοιο κέντρο full time και πληρώνετε μόνο τόσα!!!! Μου φαίνεται φοβερό! Αναμένω λεπτομέρειες!!!
Ναι, ο Ορέστης πηγαίνει εδώ: http://www.irelandwoodcc.co.uk/
Υπάρχει επίσης αυτό το site: http://www.payingforchildcare.org.uk/index.php όπου μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για επιδόματα και φοροαπαλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν με το κόστος του childcare.
ωραια!!παω για υπογλωσια μιας και 6/2 πεταμε…
Φαντάζομαι οριακά η αναλογία έσοδα-έξοδα ΑΛΛΑ 1) η αγγλία έχει ακόμα ύφεση και το λονδίνο είναι ακριβό, 2) έχετε στη διάθεση σας: στέγι με όλα τα απαραίτητα, φαγητό, αυτοκίνητο και βενζίνες, τηλέφωνα (κινητό και σταθερό), τηλεόραση, το nursery του μικρού και λοιπά μικρά έξοδα διασκέδασης συν αεροπορικά. Υποθέτω ότι τα πληρώνετε σε μετρητά, όχι σε κάποια πιστωτική κάρτα.
Για να μην μιλήσουμε για το εργασιακό περιβάλλον που η αξία του είναι ανεκτίμητη στη ψυχολογία σου, η κατά κανόνα αξιοκρατία, μέχρι και η τεχνογνωσία που αποκομίζεις από τη δουλειά σου.
Δουλειά και κόπο χρειάζεται μεν αλλά, ρε μαμώτο, αυτές τις έννοιες δεν μας έλεγαν όταν πηγαίναμε σχολείο που δίναμε δέσμες ή 2 χρονιές πανελλήνιες? Αυτές δεν μας επέβαλαν αργότερα σε στρατό/δουλειά? “Δουλειά και κόπο”. Ε, ας δουλέψουμε και ας κοπιάσουμε εκεί που αξίζει όμως, όχι στον κάθε καραγκιόζη.
Γνώμη μου πάντως να δοκιμάσετε λίγο παραπάνω οικονομία. Στη τελική, αν ήσασταν ελλάδα σκληρή λιτότητα θα κάνατε αλλά όπως είπαμε, τώρα έχετε πληρωμένο ενοίκιο, αμάξι, τηλέφωνο, φαγητό και λοιπά καθημερινά/απαραίτητα έξοδα και το βασικότερο ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ!
ΥΓ. Παραλίγο να το ξεχάσω. Δεν έχετε φραπέ και ήλιο….. Τι κρίμα……..
Βεβαια ο φιλος μας εχει οικογενεια και φυσικα πρεπει να νοικιασει σπιτι.Αμεσως τα εξοδα τουμπανιαζουν.Βεβαια πιστευω για ενα ατομο και δη ανδρα το καλυτερο θα ηταν να βρει ενα δωματιο να νοικιασει με κοστος απο 200-300 λιρες και φυσικα τα υπολοιπα εξοδα του σπιτιου μοιρασμενα συν το γεγονος οτι το council tax το πληρωνει ο ιδιοκτητης.Στην λιστα που παρεθεσε ο φιλος μας πολλα θα μπορουσα να κοψω με κυριοτερο το νοικοι οπως προειπα.
Βεβαια πανω απο ολα ισχυουν οι αρχες που εχει θεσει και βασικα πρεπει να υπαρχει προγραμματισμος και ψαξιμο για το τι δουλιες παιζουν οπως επισης και δυνατοτητα να σε στηριξει καποιος οικονομικα απο 1-2 χρονια!.Επισης πρεπει να εισαι ετοιμος και για δουλιες οι οποιες ισως να μην αρμοζουν στο προφιλ σου τουλαχιστον για αρχη(Ο νοων νοειτω).Φυσικα πρεπει να εχεις την δυνατοτητα να αποδειξεις ικανοτητες γνωσεις και φυσικα να γνωριζεις την γλωσσα.Αλλα και παλι μπορεις να πληρεις τα παραπανω αλλα ψυχολογικα να μην ταιριαζεις στο περιβαλλον της χωρας οπου μεταναστευεις.
Αποτελεσμα η επιστροφη στην Ελλαδα μετα απο καποιους μηνες και μαλιστα με ενα μικρο χρεος!!!
Ναι ειναι δυστυχως μια πολυ ακριβη υποθεση η υποθεση ψαχνω για δουλεια σε αλλη χωρα.
Κατατοπιστικό το άρθρο σου Δημήτρη για άλλη μια φορά. Η μόνη μου ένσταση (αν και το αναφέρεις) είναι ότι για να έχεις δυάρι με 950 λίρες το μήνα, πρέπει να μένεις σε προάστιο μακριά από το Λονδίνο. Όσοι εργάζονται στο κέντρο της πόλης και δε θέλουν να χάνουν πάνω από 45 λεπτά με τα ΜΜΜ (1.5 ώρα το πήγαινε-έλα δηλαδή) ας υπολογίζουν ~1500 λίρες το μήνα για ένα αξιοπρεπές δυάρι.
Το Λονδίνο είναι πανάκριβο, όποιος το σκέφτεται για να έρθει στη Μ. Βρετανία ας εξετάσει το ενδεχόμενο να μην έρθει στο Λονδίνο αν θέλει να έχει περιορισμένα έξοδα.
@ΜΚ: Με 200-300 λίρες δε βρίσκεις δωμάτιο μέσα στο Λονδίνο. Επίσης το council tax το πληρώνει ο ένοικος και όχι ο ιδιοκτήτης.
Συμφωνώ. Εγώ μένω Surrey, 30 μιλια από το Λονδίνο
@ΜΚ: To council tax το πληρώνει ο ένοικος, εκτός αν έχεις κάνει συμφωνία με τον ιδιοκτήτη.
Εξαιρέσεις για το council tax υπάρχουν. Τρόπος για να πληρώνεις μειωμένο council tax αν είσαι μόνος σου είναι να συγκατοικήσεις με φοιτητές, έτσι θα έχεις έκπτωση.
Το “καλό” με το council tax είναι ότι το ποσό είναι για το σπίτι οπότε αν σε ένα σπίτι είναι 3 άτομα τότε πάει το κόστος διά 3.
Εννοείται ότι αν είσαι μόνος σου τότε τα πράγματα αλλάζουν και μπορείς να είσαι πιο ευέλικτος στις επιλογές σου (πρέπει να γράψω για αυτό).
Eπειδη εζησα στην Αγγλια 5-6 χρονια βεβαια μαζι με αλλους συγκατοικηση ισως ο ιδιοκτητης το εβαζε με το νοικι.Ομως τετοιο φορο δεν πληρωσα ποτε ,με το νοικι να κυμαινεται απο 160-250 λιρες για ενα δωματιο/μηνα για περιοχες εκτος Λονδινου κοντα στο Leeds.
Και μαλιστα σε σπιτια πιο καινουρια απο το δικο μου.Φυσικα δεν ειναι για ολους η συγκατοικηση και δη για μια γυναικα.
Σιγουρα παντως καποιος που παει για εργασια θεωρω οτι ειναι καλυτερο να προτιμησει την λυση αυτη διοτι η αναζητηση μπορει να διαρκεσει ως 1-2 χρονια και φυσικα τα κοστη ειναι πιο διαχειρισιμα.
Φιλικα
καλησπερα, πολυ καλο το αρθρο, θα ηθελα κι εγω να πω οτι υπαρχουν πιο φθηνες λυσεις για childcare (και πιο φθηνα nurseries και φυσικα childminders που ειναι και πιο flexible). Θα ηθελα να προσθεσω (ετσι, για εξαπλωση πληροφοριων) οτι υπαρχουν τα working tax credits, τα child tax credits (με childcare element αν δουλευουν και οι δυο γονεις το οποιο σε απαλασσει απο καποιο κοστος), τα childcare vouchers που προσφερουν πολλοι εργοδοτες (χωρις κοστος στους ιδιους) και σε απαλασσουν απο καποια φορολογια και φυσικα το housing benefit και το council tax benefit.
Tα λεω ολα αυτα για να μην τρομοκρατηθουν καποιοι αναγνωστες οτι πρεπει οπωσδηποτε να εχεις 30,000+ καθαρο εισοδημα (=πανω απο 40,000 μικτο) για να ερθεις. Οσο εισαι ενεργο μελος της κοινωνιας και προσφερεις το κρατος θα σε στηριξει και θα σε βοηθησει να σταθεις στα ποδια σου (ειναι η δουλεια μου τετοια που ξερω πολλες λεπτομερειες για επιδοματα).
Τοποθεσία Maidenhead aka 30 μίλια δυτικά του Λονδίνου για 2 άτομα που εργάζονται:
Νοίκι (για top floor 2 bedroom flat του 1950): 980×12=11760
Council Tax: 120×10=1200
Νερό: το ίδιο aka 200
Gas & Electricity: 110×12=1320
Commute: 0 γιατί οι δουλειές μας είναι walking distance αλλά αν θέλαμε να δουλεύουμε κέντρο Λονδίνου 3500 (includes travelcard 1-6)
Κινητό (sim only συμβόλαιο για 2GB internet και 300 λεπτά): 12×12 = 240
Σταθερό+Internet (65Mbit BT Infinity): 40×12=480
Skype subscription για κλήσεις σε σταθερά (+assign ελληνικό νούμερο στο αγγλικό σταθερό για να παίρνουν γονείς με χρέωση αστικού): 5×12=60
Supermarket Tesco με delivery στο σπίτι: 300×12=3600
TV License: 110
Εισιτήρια: 1000 (βάζω περισσότερα αν δεν έχεις προνοήσει να κανονίσεις από νωρίς τα Χριστουγεννιάτικα ή τα Πασχαλινά)
Σύνολο: 19970 (κάντα 20000) χωρίς commute ή 23500 με commute για ένα άτομο ή 27000 για commute για 2 άτομα.
Έχω αφήσει απέξω τη διασκέδαση και ρουχισμό αλλά αυτό κι αν είναι υποκειμενικά. Εμείς προτιμάμε την δωρεάν περιπλάνηση στο Λονδίνο τα Σάββατα οπότε το κόστος είναι μόνο το εισιτήριο τρένου μετρό δηλαδή 15 λίρες το άτομο και για ρούχα στο Matalan με άνω όριο τις 20 λίρες για παντελόνια ή πουκάμισα.
Συμπέρασμα: αν δουλεύουν δύο άτομα τότε μένουν και κάποια λεφτά στην άκρη για να συντηρείς τους ελληνικούς λογαριασμούς χωρίς να επιβαρύνεις την οικογένειά σου. Αν είσαι μόνος σου η συγκατοίκηση είναι μονόδρομος εκτός εαν μένεις εκτός Λονδίνου και δεν έχεις έξοδα μετακίνησης.
Να σημειώσουμε οτι αυτα ειναι έξοδα για κάποιον με οικογένεια κ που μένει σχετικά μακριά απο το κέντρο του Λονδίνου. Εαν είσαι 3 ή 4 ζώνη σαφώς και δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Απο εκει και πέρα εχει σχέση καθαρά με τον τροπο ζωής που κανεις και αυτο που είπες ειναι σωστό..Αγγλία δεν έρχεσαι για να κανεις λεφτα!!
ΥΣ. Το council tax κάποια ενοίκια το περιλαμβάνουν κάποια όχι..όπως επίσης εαν μένεις μόνο σου (1 άτομο) πληρωνεις το μισό council tax.
Οχι το μισό αλλά έχεις 25% έκπτωση
Για αυτοκίνητο ξέχασα και τα τέλη κυκλοφορίας…εγώ πληρώνω £150 το χρόνο
Καλησπερα σας πολυ ωραιες οι πληροφοριες και κατανοητες !Μηπως ξερετε πως μπορω να μαθω τα ιδια για το Belfast ?? ειμαι ελλαδα και θα παω εκει για δουλεια και προσπαθω να μαθω λεπρομεριες πριν φυγω να δω αν αξιζει να παω .
Ευχαριστω πολυ !