Interview tips from the other end
Πρόσφατα είχα τη τύχη, ήταν κάτι που ήθελα πολύ, να βρίσκομαι από την άλλη μεριά του τραπεζιού σε ένα interview. Πήρα μέρα στην τριμελή ομάδα που έπαιρνε συνεντεύξεις για μια θέση στην εταιρία που δεν θα κάνει report σε μένα αλλά ουσιαστικά θα αποτελεί μέρος της ομάδας μου οπότε η γνώμη μου είχε μεγάλη σημασία και έπρεπε ο candidate να αρέσει κυρίως σε εμένα. Η θέση δεν ανακοινώθηκε από την εταιρία μας directly αλλά μέσω ενώ recruitment agency που συνεργαζόμαστε. Ανατέθηκε στο γραφείο αυτό δηλαδή να ψάξει να μας βρεί υποψήφιους για συνέντευξη. Εμείς τους δώσαμε το job description το οποίο -φαντάζομαι αυτό ισχύει παντού- είναι πολύ γενικό και σε μερικά σημεία αόριστο αφού προσπαθεί να καλύψει πάρα πολλά αλλά τα περισσότερα είναι σχετικά μεταξύ τους. Δηλαδή με διαφορετικές λέξεις περιγράφει τα ίδια πράγματα οπότε μην ψαρώνετε από μεγάλα job descriptions. Ένα 60% να έχετε από αυτά που γράφει you’re good to go.
Η εταιρία λοιπόν μας βρήκε κάποιους υποψήφιους και μας έστειλε τα CV τους για να τα μελετήσουμε και να δούμε αν μας κάνουν για συνέντευξη. Το πρώτο φίλτρο λοιπόν ήταν η εταιρία και το δεύτερο ήμουν πχ εγώ που διάβαζα το CV. Δεν σας κρύβω οτι συνολικά από τα 6 CVs που πήραμε τα 2 απορρίφθηκαν χωρίς καν συνέντευξη. Φαινόταν οτι δεν ταίριαζαν σε αυτό που ζητούσαμε. Δεν ήταν τίποτα σπουδαίο τα CV τους από πλευράς template κτλ και να σας πω κοιτούσα περισσότερο την εμπειρία και το τί έκανε σε κάθε δουλειά ο υποψήφιος και πόσο καιρό δούλευε σε κάθε θέση. Καλέσαμε λοιπόν 4 υποψηφίους για συνέντευξη….
Να σας πω από τώρα λοιπόν οτι δεν κάνει καθόλου μα καθόλου καλή εντύπωση οταν αργείς στη συνέντευξη! Και ειδικά ο πρώτος υποψήφιος ουτε καν μας ενημέρωσε γιατί αργεί και πόσο θα αργήσει. Η πρώτη εντύπωση μετράει πάρα πολύ να το θυμάστε. Δεν θα αναλύσω κάθε περίπτωση αλλά θα σας πω τί μας έκανε να απορρίψουμε τους 3 και τι μας άρεσε στον τελευταίο που κάναμε offer τελικά.
ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Το arrogance. Αυτό το στυλάκι ‘να και αν με πάρετε, να και αν δεν με πάρετε’. Δεν λέω οτι πρέπει να παρακαλάς στη συνέντευξη και να ‘γλύφεις’ αλλά λίγο ενδιαφέρον για τη θέση δεν βλάπτει.
- Το ‘πάρτε με γιατί δεν έχω άλλη επιλογή, δουλειά να ‘ναι και ότι να ‘ναι’ στυλ. Υπήρχε υποψήφιος που απλά ήθελε μια δουλειά, οποιαδήποτε δουλειά και απλά έτυχε να βρεθούμε εμείς στον δρόμο του. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό γιατί όλοι θέλουμε μια δουλειά και πολλές φορές δεν είμαστε σίγουροι για τις επιλογές μας αλλά είναι πολύ άσχημο όταν αυτό φαίνεται σε μια συνέντευξη. Πρέπει να δείχνεις -έστω και αν δεν είναι 100% αλήθεια- οτι έχεις ερευνήσει λίγο για την εταιρία, οτι ξέρεις ποιά θέση είναι και οτι θέλεις να δουλέψεις για εμάς. It’s all about appearances people!
- Διαβάστε, αφιερώστε μισή ώρα από τη ζωή σας για να μάθετε μερικά βασικά, 5 βασικά πράγματα για την εταιρία που θα πάτε για συνέντευξη. Δεν λεω να μάθετε τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού αλλά πχ αν πάτε για συνέντευξη σε εταιρία που φτιάχνει μπύρες, δεν γίνεται να πας και να λες δεν μου αρέσει η μπύρα -πες ψέμματα ρε γαμώτο- ή να μην ξέρεις μια, δυο μπύρες που φτιάχνει η εταιρία
ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Ή αλλιώς τί ήταν αυτό που μας έκανε να προσφέρουμε την θέση στον υποψήφιο νουμερο 3.
- Καταρχάς ήταν ευχάριστος! Χαμογελαστός, με χιούμορ, mirroring αυτό που κάναμε και εμείς που ήμασταν χαλαροί και φιλικοί.
- Ρωτώντας τον να μας περιγράψει τη μέχρι τώρα εργασιακή του πορεία, εστίαστε στα σημεία που είχαν σχέση με την προσφερόμενη θέση. Δεν έλεγε άσχετα πράγματα που ναι μεν ήταν εντυπωσιακά αλλά άσχετα! Απαντούσε με σαφήνεια και ειλικρίνεια ακόμα και αν δεν ήξερε κάτι. Κανείς δεν τα ξέρει ολα!
- Ήξερε τί γινόταν στην εταιρία μας και κάποια βασικά πράγματα για τα προϊόντα μας. Φαινόταν οτι είχε μελετήσει και αυτό μέτρησε πολύ.
- Το job description μπορεί να ήταν 2 σελίδες αλλά υπήρχαν μερικά keywords που εμφανίζονταν συχνά, κάποια applications και συστήματα που αναφέρονταν συνεχώς. Ε λοιπόν αυτο ήταν που έδωσε τη θέση κατά 70% στον υποψήφιο. Αναφέρθηκε σε αυτά ακριβώς τα σημεία και μας έδωσε παραδείγματα από την εργασιακή του εμπειρία που εστίαζαν σε αυτές τις εφαρμογές και αυτά τα συστήματα.
Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τα πας καλά σε ένα interview και το σημαντικότερα είναι η προετοιμασία αλλά και η πρώτη εντύπωση. Φυσικά θέλει τύχη και υπομονή οπότε μην απελπίζεστε αν παίρνει καιρό για να βρείτε και άλλο τόσο να σας καλέσουν για interview.
Καλή τύχη και τα παρακάτω σκετσάκια από το Oatmeal, never get old:
No Comment