Interview tips and tricks
Θα μπορούσα να σας αραδιάσω links και references από άλλα sites αλλά δεν θα το κάνω. Απλά θα γράψω μερικές συμβουλές που έχω αποκομίσει από την -είναι αλήθεια- εκτεταμένη εμπειρία μου στο τομέα των συνεντεύξεων. Πάντα από την μεριά του συνεντευξιαζόμενου (interviewee για συντομία) προφανώς.
Ας πιάσω καταρχάς τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Είτε με recruiter ή πιο σπάνια με εργοδότες. Συνήθως
όμως ο recruiter είναι αυτός που θα σου τηλεφωνήσει για μια θέση κάπου που ίσως ταιριάζει με το προφίλ σου. Θυμήσου οτι το πολύ να έχει ρίξει μια δίλεπτη ματιά στο βιογραφικό σου και συνήθως του χτύπησε καμπανάκι (alert) στον υπολογιστή επειδή μια από τις δουλειές στη βάση δεδομένων του ταιριάζει με ένα keyword στο CV σου. Μην του χαριστείς. Ναι σίγουρα μπορεί να σε βοηθήσει αλλά αν δεις οτι δεν έχει θέση ή ρωτάει άσχετα ή είναι απλά παπάρας τελείωσε στα γρήγορα την συνομιλία. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις 10 λεπτά σε έναν άχρηστο πόρο. Πες του τι ακριβώς ψάχνεις, ρώτα τον στα ίσια (ευγενικά μεν αλλά σοβαρά δε χωρίς παρακαλητά) αν έχει καμιά θέση “matching to your skills and experience” και αν έχει τότε μάθε περισσότερες λεπτομέρειες. Αν είναι γενικώς και αορίστως μην αναλωθείς σε εκτεταμένο interview με τον recruiter. Τις περισσότερες φορές σε ρωτάνε ένα σωρό γενικότητες και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίζουν το αντικείμενο σου όσο εσύ. Αν ήταν να ξέρει ο recruiter όλα τα skills για όλες τις δουλειές τότε οι εταιρίες θα προσλάμβαναν αυτόν και δεν θα έψαχναν μέσω αυτού.
Αν υπάρχει ενδιαφέρον πραγματικό και όντως η θέση που σου αναφέρει ο recruiter είναι καλή για σένα τότε μάθε περισσότερα πράγματα. Μάθε το όνομα της εταιρίας, τι ακριβώς θέλουν για το ρόλο, ζήτα να σου στείλει το job description, μάθε το μισθό και τα benefits. Ρώτα για τα next steps και αν μπορεί να προωθήσει το CV σου. Μετά από 2-3 μέρες κάνε follow up και μάθε για την εξέλιξη της αίτησης σου. Αν δεν ενδιαφερθείς εσύ μην περιμένεις να ενδιαφερθεί ο recruiter που μιλά με 30 άτομα καθημερινά. Γενικά το τηλεφωνικό είναι πολύ ψυχοφθόρο. Θέλει να μιλήσεις με πολλούς για να βρεις τους 1-2 καλούς που είναι καλοί επαγγελματίες και που όντως έχουν θέσεις για σένα. Οι περισσότεροι όμως δυστυχώς δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα οπότε μην αφήσεις να έχουν αυτοί το πάνω χέρι στη συζήτηση.
Πάμε τώρα στο face-to-face interview με τον εργοδότη. Είναι η τέλεια ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για το ρόλο, την εταιρία, τους πιθανούς μελλοντικούς συναδέλφους σου, για τη κουλτούρα της εταιρίας. Και για αυτούς να μάθουν για σένα, να σε δουν και να κρίνουν αν ταιριάζεις τόσο στο ρόλο όσο και στη κουλτούρα της εταιρίας. Καταρχάς μην το βλέπεις σαν ιερά εξέταση. Πίστεψε με ξέρω τι αγχωτική διαδικασία είναι. Πάντα παίρνω 2-3 βαθιές ανάσες πριν μπω στην εταιρία και πω “Hello I’m here for the interview with…”. Αλλά το μυστικό είναι να μην το δεις σαν συνέντευξη. Να το δεις σαν μια συζήτηση. Φυσικά θα σε ρωτήσουν αρκετά πράγματα αλλά ρώτα και εσύ. Δεν χρειάζεται να περιμένεις 40 λεπτά ανάκριση και μετά να ρωτήσεις τις κλασσικές ερωτήσεις που γράφουν όλα τα sites. Μέσω του χαλαρού και φιλικού (αν σε παίρνει) διαλόγου προσπάθησε να απαντήσεις με χαμόγελο όλες τις ερωτήσεις, επικεντρώσου στο να τονίζεις τα χαρακτηριστικά σου που ταιριάζουν με τη θέση αλλά ρώτα και εσύ. Μάθε και εσύ τα πάντα για την εταιρία και τη θέση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια να πας στη συνέντευξη διαβασμένος: να ξέρεις αρκετά για την εταιρία έτσι ώστε να ρωτήσεις πράγματα που θα τους δείξουν οτι ενδιαφέρεσαι πραγματικά (LinkedIn,google news και το web site της εταιρίας είναι εξαιρετικές πηγές).
Όπλα σε μια συνέντευξη είναι η σωστή προετοιμασία, η άνεση και το χαμόγελο. Η γλώσσα του σώματος (non-verbal communication) είναι το 70% στο communication. Γι’αυτό το τηλέφωνο, όσο και αν νομίζεις το αντίθετο, είναι δυσκολότερο από -τη σίγουρα αγχωτική- διαδικασία του face-to-face interview.
Για περισσότερες λεπτομέρειες δεχώμεθα και σχόλια/ερωτήσεις.
No Comment