Job experience
Είχα γράψει παλιότερα για το διαβόητο θέμα της UK experience (εδώ). Ψάχνοντας σε groups του facebook για Έλληνες μετανάστες στην Αγγλία βλέπω να διατυπώνονται πολλές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα. Δηλαδή έχω εμπειρία Ελλάδα αλλά εδώ την απορρίπτουν. Ή ακόμα, δεν έχω εμπειρία στην Ελλάδα αλλά έχω τα skills και την θέληση να δουλέψω σκληρά στην Αγγλία. Τί να κάνω για να με πάρουν στα σοβαρά; Ηρεμήστε. Θα προσπαθήσω να δώσω τις απαντήσεις που ψάχνετε εδώ! Και αν δεν τα καταφέρω τότε δεν πειράζει ψάχτε και αλλού. Αν και με μια πρώτη αναζήτηση στο google δυσκολεύομαι να βρώ κάτι που να απαντά αυτή την ερώτηση, αλλά anyway προχωράμε.
1. “Δεν έχω καθόλου εμπειρία γενικά ή καθόλου εμπειρία σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας που με ενδιαφέρει” : η περίπτωση αυτή είναι και η δυσκολότερη με τις περισσότερες απαιτήσεις. Ειδικά αν θέλεις να χτυπήσεις μια συγκεκριμένη θέση που σε ενδιαφέρει πολύ και νιώθεις οτι μπορείς να πετύχεις αλλά δεν έχεις εμπειρία με το αντικείμενο (αλλά έχεις εμπειρία σε άλλες θέσεις). Αν δεν έχεις καθόλου εμπειρία σε τίποτα, είσαι δηλαδή νέος και μόλις πχ τελείωσες μια σχολή τότε τα πράγματα είναι μεν δύσκολα αλλά όχι ακατόρθωτα. Εξάλλου όλοι από κάπου ξεκινάνε και αν δεν σου δώσει κανείς δουλειά πώς θα αποκτήσεις εμπειρία; Όπως γράφει και το monster.co.uk: “It’s a catch-22: You want a job to gain experience, but you can’t find a job because previous experience is required.”
Αν λοιπόν δεν έχεις εμπειρία τότε το CV σου θα πρέπει να δίνει έμφαση στα skills σου, στον χαρακτήρα σου και πώς όλα αυτά ταιριάζουν με την θέση. Να υπερτονίσεις μη-εργασιακές εμπειρίες (πχ από τη σχολή ή αλλού) που δείχνουν αυτά τα skills και πως ο χαρακτήρας σου και η νοοτροπία σου ταιριάζει με τις απαιτήσεις τις θέσεις. Θέλει εν ολίγοις σάλτσες! Πολλές! Οχι απαραίτητα ψέμματα αλλά πρέπει με το CV σου να εντυπωσιάσεις το recruiter. Φυσικά πρέπει να είσαι ρεαλιστής. Δεν γίνεται χωρίς εμπειρία να στέλνεις αιτήσεις για θέσεις manager. Ψάξε για entry-level δουλειές με μικρές απαιτήσεις. Αλλά δείξε στο CV και στην συνέντευξη οτι έχεις φιλοδοξίες και οτι είσαι trainable, δηλαδή θέλεις να εκπαιδευτείς και να εμπλουτίσεις την φαρέτρα των skills σου. Γράψε τί σε κάνει ξεχωριστό. ΟΚ δεν έχεις ακόμα εμπειρία αλλά ποιά είναι τα unique χαρακτηριστικά σου που σε ξεχωρίζουν από τον σωρό των άπειρων άλλων υποψηφίων. Φαντάσου οτι είσαι ένα νέο προιόν που τώρα βγαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δεν σε ξέρει κανείς. Εντυπωσίασε με την συσκευασία σου, πούλα σωστά τον εαυτό σου, κάνε το “προιόν” σου να ακουστεί παντού σε όλα τα job sites, forums, παντού! Δείξε οτι εσύ σε σχέση με τους άλλους είσαι κάτι το ξεχωριστό. Και αυτό ισχύει γενικά, ακόμα και αν είσαι ο πιό έμπειρος sales manager.
Αν τώρα έχεις εμπειρία μεν αλλά σε ενδιαφέρει μια τελείως άσχετη θέση, τότε τόνισε μεν στο CV την εμπειρία αλλά προσπάθησε να δείξεις μέσω αυτής της εμπειρίας τα skills και τις γνώσεις που απέκτησες και που θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στη νέα αυτή θέση. Όπως γράφει σωστά και αυτός ο κυριούλης υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι career change:
- Transferable skills: Δηλαδή όπως έγραψα παραπάνω, ποιά skills σου θα βρούν εφαρμογή στη νέα δουλειά
- Lateral thinking: Γράψε στο CV οτι μπορείς να σκεφτείς που δεν έχει σχέση με εμπειρία αλλά με μισθό, ηγετικές ικανότητες, εθελοντισμό, επαίνους που έχεις εισπράξει κτλ
- Being realistic: Να είσαι δηλαδή προετοιμασμένος για θυσίες, ακόμα και μισθολογικές! Μπορεί από sales manager με μισθό £90k να θέλεις να γίνεις μουσικός παραγωγός αλλά εκεί οι μισθοί να είναι το πολύ £40k οπότε να ξέρεις τί ζητάς και που πας
2. “Έχω εμπειρία στην Ελλάδα αλλά όχι στην Αγγλία”. Αυτό το έλεγα και εγώ. Και ακόμα το λέω αφού η εργασιακή εμπειρία μου στην Αγγλία είναι ακόμα μικρή σχετικά (2.5 χρόνια). Εδώ έρχεται το κόλλημα που έγραψα στο προηγούμενο post. Καταρχάς όταν διαβάζεις οποιαδήποτε αγγελία για μια θέση να έχεις στο μυαλό σου οτι πρόκειται κυρίως για μια wishlist της εταιρίας για τον ιδανικό υποψήφιο και δεν θα πρέπει να τα λαμβάνεις υπόψιν κατά γράμμα, όπως γράφει και στο lifehacker.com. Ακόμα και αν επιμένουν για UK-experience τόνισε στο CV σου οτι έχεις τόση μεγάλη εμπειρία, οτι είσαι ο ιδανικός υποψήφιος για την θέση που αν δεν σε πάρουν τότε θα χάσουν. Αν είναι αυτοσκοπός για μερικούς εργοδότες η uk experience τότε εντάξει ψάξε αλλού σε λιγότερο κολλημένους που σίγουρα είναι η πλειοψηφία. Μέσα από το CV πρέπει να περάσεις οτι έχεις γενικότερη εμπειρία και skills που βρίσκουν εφαρμογή ανεξαρτήτως χώρας, κουλτούρας κτλ. Ή και ακόμα αν έχεις εμπειρία από αλλη χώρα (πχ Ελλάδα) τότε θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις αυτό σαν προσόν και οχι σαν μειονέκτημα, δείχνοντας οτι ξέρεις να διαχειρίζεσαι multinational καταστάσεις. Επίσης, δείξε οτι οι γνώσεις σου και όλα αυτά που κουβαλάς από τις προηγούμενες θέσεις σου ουσιαστικά είναι προσόν για την θέση και μάλιστα είναι skills που δεν θα μπορούσες να αποκτήσεις από uk experience. Το θέμα όπως έγραψα πριν είναι να κάνεις το CV σου να ξεχωρίζει. Να προκαλέσεις τον άλλον να το διαβάσει για πάνω από 10 δευτερόλεπτα και να τον κάνεις να σε πάρει τηλέφωνο για μια συνέντευξη. Εκεί ήδη κέρδισες τη μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Αλλά τα πράγματα γίνονται ευκολότερα στο interview. Γιατί για να σε καλέσουν ήδη είδαν κάτι σε σένα που τους έκανε “κλικ”. Και πλέον είναι τελείως στο χέρι σου να τους εντυπωσιάσεις. Διάβασε και εδώ για τα 10 steps to get a job for which you are not really qualified.
Κανείς δεν λέει οτι είναι εύκολο. Αλλά με σωστή οργάνωση, εξάσκηση, προετοιμασία και κυρίως με θάρρος, θράσος και θετική σκέψη όλα γίνονται.
“The worse thing that can happen if you apply and aren’t a good fit is not getting an interview or the job. If you don’t apply? You definitely won’t”
Δείτε και τα παρακάτω που έχουν πλάκα και τα τσίμπησα από εδώ:
When an employer has too many applicants and you ask to drop off a resume in person
And the employer looks at you like:
When you hand in a resume and you’re perfect for the job
The employer’s reaction:
When you hand in a resume and you’re not-so-right for the job
The employer’s reaction:
When you show up to apply for a job and the person ahead of you gets it on the spot
Their reaction:
Your reaction:
When you and a friend drop off a resume somewhere and only one of you gets an interview
When you’re handing out resumes and you suddenly lose momentum
When you give out a whole stack of resumes and realize you got your phone number/email/own name wrong
Reality dawns on you like:
1 Comment
Ola kala me to cv ke to ptixio ke i proipiresia xriazonte gia na xtipisis tin porta gia to interview.
Ta soft skills ine omos poli pio simantika. Ego exo proslavi atoma apla ke mono logo xaraktira. An ke ali ipopsifii ixan kalitera ptixia ke perisoteri proipiresia. Auto pou skeftome (ke i perisoteri to idio kanun) kata tin diarkia tis sinenteuksis ine “would i like to go down the pub with this person”. Gia osus leo ne akoluthi ke job offer gramma. Apla na to thimaste auto otan pate gia sinenteuksi.