LinkedIn…a brief guide
Το post ν.99 δεν θα είναι γιορτινό όπως νόμιζα αλλά με αφορμή το post ενός πολύ καλού φίλου στο Facebook θα γράψω με απλές λέξεις μερικές χρησιμότατες οδηγίες για ένα online εργαλείο που οποίος αναζητά εργασία θα ήταν τουλάχιστον αφελής να μην το χρησιμοποιήσει. Το LinkedIn!Έχω ήδη αναφερθεί και στο Going2UK και στα wikis για την χρησιμότητα και το πόσο πολύτιμο εργαλείο είναι αλλά θα ήθελα σε μερικές απλές γραμμές να εξηγήσω πως μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί το εργαλείο αυτό προς αναζήτηση εργασίας. Δείτε το σαν ένα basic user guide με κάποια SOS ας πούμε tips. Ούτε ειδικός είμαι, ούτε ποσοστά παίρνω, δυο συμβουλές θα γράψω και ο καθένας ας κάνει ότι θέλει!
Να ξεκινήσω με το τι δεν είναι το LinkedIn. Δεν είναι ούτε facebook, ούτε myspace ούτε twitter, αν και social networking σίγουρα είναι. Είναι ένα εργαλείο για επαγγελματίες, όπου μπορείς να
συνδεθείς με ανθρώπους που έχεις δουλέψει στο παρελθόν, με άτομα που συνεργάζεσαι στο παρόν και με άτομα που θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον. Με αυτά τα links έχεις άμεσα πρόσβαση στις δικές τους συνδέσεις οπότε άμεσα αποκτάς πρόσβαση σε ένα δίκτυο ανθρώπων που δεν θα μπορούσες ποτέ αλλιώς στο παρελθόν να αποκτήσεις. Επίσης αποκτάς σύνδεση με εταιρίες, μπορείς να συμμετέχεις σε forum συνεργασίας, να ενημερωθείς για τον κλάδο σου, να ψάξεις για εργασία και το βασικότερο για έναν που αναζητά εργασία; Να σε βρούνε εύκολα εταιρίες που αναζητούν κάποιον με τα δικά σου skills και expertise. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες πάνω από το 90% των εταιριών αναζητά εργαζομένους στο LinkedIn (σίγουρα στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά με το ποσοστό αυτό ίσως να προσεγγίζει και το 0%).
Αρκετά με την εισαγωγή πάμε σε μερικά απλά βήματα για το πώς να στήσεις ένα account και πώς να το εκμεταλλευτείς καλύτερα:
- Πήγαινε εδώ και άνοιξε λογαριασμό. Το standard account είναι δωρεάν και για αρχή είναι μια χαρά και κάτι παραπάνω. Δημιουργώντας λογαριασμό μπορείς πλέον να διαμορφώσεις το προφίλ σου, να συμπληρώσεις κάτι σαν online CV (profile), να συμμετέχεις σε συζητήσεις (groups), να συνδεθείς με επαγγελματίες, να αναζητήσεις εταιρίες, εργασία, να διαβάσεις νέα που σε αφορούν επαγγελματικά, να συμμετέχεις στο Answers, ρωτώντας την γνώμη επαγγελματιών από όλο το κόσμο για διάφορα θέματα ή δίνοντας τις δικές σου απαντήσεις σε ερωτήσεις άλλων.
- Ο γενικός κανόνας είναι: Όσο περισσότερα-τόσο καλύτερα. Περισσότερες επαφές (δεν είναι facebook δεν χρειάζεται να είστε φίλοι αλλά αρκεί να έχετε κοινό τόπο αναφοράς πχ εργασία, group στο LinkedInκτλ), συμμετοχή σε πολλά groups, συμμετοχή στο Anwsers κτλ.
- Διαμορφώστε το προφίλ σας σωστά: Το προφίλ σας δείτε το σαν το online CV σας. Αν κάποιος ψάχνει κάποιον με τα skills σας και σας αναζητήσει σε μια έρευνα, θα θέλατε να προκαλέσετε εντύπωση αν τύχει και πέσει στη σελίδα σας έτσι δεν είναι; Οπότε βάζουμε μια σοβαρή φωτογραφία, ένα summary όπου θα λειτουργεί σαν το προφιλ του CV σας, περιγράφοντας ποιός είσαι, ένα μίνι ιστορικό σου, τί έχεις καταφέρει επαγγελματικά και ποιές οι φιλοδοξίες και κυρίως τα skills σου. Συμπλήρωσε το experience σου, πού έχεις δουλέψει, τί αρμοδιότητες είχες και τί κατάφερες. Βάλε τις γνώσεις και τις σπουδές σου. Τα πτυχία σου, τις πιστοποιήσεις σου, είπαμε όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Στο κομμάτι skills & expertise γράψε όλα μα όλα όσα ξέρεις να κάνεις. ΟΛΑ! Το LinkedIn έχει κάτι που λέγεται Profile Strength οπότε μπορεί να σε καθοδηγήσει και αυτό να συμπληρώσεις σωστά το profile σου μέχρι να γίνει All-Star (σαν το δικό μου χεχεχε).
- Για να γίνεις λοιπόν all-star και να βγαίνεις πιο ψηλά στις αναζητήσεις των recruiters (ω ναι!) πρέπει να συμπληρώσεις όλα τα παραπάνω αλλά και να έχεις κάποια recommendations: παλιοί ή νυν συνάδελφοι ή συνεργάτες να γράψουν κάτι καλό για σένα! Οπότε ζήτα από συναδέλφους να γράψουν κάτι για σένα και γιατί όχι γράψε και εσύ κάτι καλό για άτομα που πιστεύεις οτι το αξίζουν. Μετράει πολύ πιστέψτε με!
- Ψάξε groups που σε ενδιαφέρουν και γράψου συνδρομητής. Αυξάνεις έτσι τις πιθανότητες να συνδεθείς με τους σωστούς επαγγελματίες και τους σωστούς recruiters ενώ είναι ένας καλός τρόπος να συμμετέχεις σε συζητήσεις που θα σε βοηθήσουν! Πχ ψάξε για groups για εύρεση εργασίας στην Αγγλία ή groups Αγγλικών εταιριών recruiting. Όσο περισσότερα-τόσο το καλύτερο
- Δικτυώσου! Χρησιμοποίησε το People Search και ψάξε για άτομα που γνωρίζεις, που έχεις συνεργαστεί ή ακόμα που θα ήθελες να συνεργαστείς! Υπάρχουν 3 επίπεδα networking: 1ου βαθμού για άτομα που γνωρίσεις άμεσα, 2ου βαθμού για άτομα που είναι επαφές στις δικές σου επαφές 1ου βαθμού και 3ου βαθμού για για άτομα που είναι επαφές στις 2ου βαθμού επαφές σου. Οπότε καταλαβαίνεις οτι με μια και μόνο επαφή πχ μπορεί να αποκτήσεις πρόσβαση σε ένα τεράστιο βαθμό επαφών! Και μπορείς να επικοινωνήσεις με όλα αυτά τα άτομα μέσω του LinkedIn ενώ μπορείς και να δείς ποιός βλέπει την δική σου σελίδα. Υπέροχο ε;
- Ψάξε για εταιρίες που θα ήθελες να εργαστείς και κάνε follow, δες στατιστικά για τους εργαζόμενους της εταιρίας, ψάξε να βρεις πχ ποιός είναι αυτός που θα σου πάρει συνέντευξη ή με τί ανθρώπους πιθανον να εργαστείς στο μέλλον! Ενδιαφέρον δεν μπορείς να πεις
- Ψάξε για ΔΟΥΛΕΙΑ! Υπάρχει search εργασίας όπου βάζεις τα φίλτρα που θέλεις (χώρα, τομέας κτλ) και σου εμφανίζει αποτελέσματα και μάλιστα μπορείς μέσω LinkedIn να στείλεις και το CVμαζί με το cover letter σου. Και αν θέλεις να αυξήσεις κατά πάρα πάρα πολύ τις πιθανότητες σου, να πηγαίνει το CV σου με προτεραιότητα στις εταιρίες που το στέλνεις; Να βλέπεις όλους όσους μπήκαν στο προφίλ σου χωρίς περιορισμούς; Να μπορείς να βλέπεις salaries;Να εμφανίζεται πρώτο το προφίλ σου όταν κάποιος recruiter κάνει search για κάποιον με τα skills και τις γνώσεις σου; Τότε ο job seeker account είναι για σένα! Δεν κοστίζει πολλά και είναι μια από τις επενδύσεις που πιστέψτε με αξίζει το κόπο. Και εγώ το έκανα μέχρι να βρω δουλειά φυσικά και είχα δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα από recruiters που απλά βρήκαν το προφίλ μου στο LinkedIn. Υποψιάζομαι (γιατι ποτέ δεν έμαθα) οτι έτσι βρήκα και τη τωρινή δουλειά μου! Και δείχνει στον κόσμο οτι αναζητείς σοβαρά εργασία και επενδύεις σε αυτό. Γενικά είμαι ιδεολογικά αντίθετος στο να πληρώνεις για να βρεις δουλειά αλλά αυτό είναι σαν μια επένδυση για το μέλλον, σαν ένα καλό βιβλίο που θα αγοράσεις για να εφοδιαστείς καλύτερα. Αξίζει 100% το κόπο και το κόστος. Έτσι λέω εγώ τουλάχιστον.
- Αν τώρα δεν ψάχνεις δουλειά, δεν χρειάζεται κόστος και είναι ένα τέλειο επαγγελματικό εργαλείο. Μην το δεις σαν facebook για χαβαλέ γιατί θα έχεις χάσει το νόημα.
Είναι ένα εργαλείο. Ψάξε για αυτό και σε άλλες πηγές, ενημερώσου, εγώ απλώς ελπίζω να έδωσα το kick που χρειάζεται. Το profile είναι σαν το CV και θέλει…συντήρηση. Δικτυώσου, ψάξε, συμμετείχε, επένδυσε στο επαγγελματικό σου μέλλον. Και στη τελική αν είσαι άνεργος και ψάχνεσαι τί καλύτερο έχεις να κάνεις;;;
Μερικά χρήσιμα links που βρήκα στα πρόχειρα:
- http://linkedintelligence.com/smart-ways-to-use-linkedin/
- http://www.ere.net/2012/07/02/20-reasons-why-linkedin-will-be-the-1-recruiting-portal-of-the-future/
- http://www.grovo.com/linkedin
- http://jobsearch.about.com/od/networking/a/linkedin.htm
- http://www.mindtools.com/pages/article/linkedin.htm
- http://recruiting.jobvite.com/company/press-releases/2012/jobvite-social-recruiting-survey-2012/
- http://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/23454/The-Ultimate-Cheat-Sheet-for-Mastering-LinkedIn.aspx
- http://learn.linkedin.com/new-users/
Αυτά και το επόμενο post ν.100 θα είναι εορταστικό και χαρούμενο, το υπόσχομαι.
2 Comments
Αν και δε το εχω πολυκαταλαβει ακριβως πως λειτουργει(ειμαι χαζη?ισως…)πιστευω θα το βρω και με αυτο το post με βοηθησες αρκετα.!ευχαριστω!πολυ ωραια τα εορταστικα post αλλα αμα ψαχνεις δουλεια…παει να πει πως οι γιορτες ειναι “δυσκολες” και πως ευχεσαι να βρεις δουλεια για να περασεις καλητερα στις επομενες…
[…] αναζήτησης κάθε recruiter. Ανανέωσε το προφίλ
σου στο LinkedIn. Κάνε πολλά connections. Κυνήγα εσύ τους
recruiters. Στείλε […]