Περί μετακόμισης και σπιτιών
Συνεχίζοντας στο δρόμο της εμπειρικής γραφής (ουαου) και επειδή δεν θέλω στο blog αυτό απλώς να δίνω στεγνές απαντήσεις που σίγουρα δεν θα είναι υποκειμενικές, θα γράψω για την διαδικασία της μετακόμισης από Θεσσαλονίκη στην Αγγλία έτσι ώστε να αποτελέσει -ίσως- πηγή άντλησης πληροφοριών για κάποιον που ενδιαφέρεται για κάτι παρόμοιο.
Όλα άρχισαν φυσικά με την αναχώρηση μου για εργασία στο νησί πριν από 11 περίπου μήνες. Ενώ εγώ στην αρχή έμενα με ένα ζευγάρι στο Hersham μέσω της υπηρεσίας AirBnB όπου ναι μεν μου έφυγαν πολλά λεφτά (£40 τη βραδιά) αλλά ήταν πολύ-πολύ φτηνότερα από οποιοδήποτε ξενοδοχείο της περιοχής και εξάλλου βόλευε και η συγκοινωνία για τη νέα μου δουλειά! Η αλήθεια είναι οτι από τη μεριά της γυναίκας μου στη Θεσσαλονίκη, τους πρώτους 1-2 μήνες δεν έγιναν πολλές κινήσεις αφού θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι θα ‘στεριώσω’ στην Αγγλία και δεν θα ξαναγυρίσω πίσω τρέχοντας και φαντάζομαι αυτό ήταν και το λογικό που έπρεπε να γίνει. Καθώς λοιπόν άρχιζα να συνειδητοποιώ που βρίσκομαι άρχισα σιγά-σιγά να ψάχνω για κάτι πιό μόνιμο από το να μένω σε ένα δωμάτιο με -ευτυχώς- δύο ευγενέστατους και διακριτικότατους Άγγλους και κάτι που να ταιριάζει σε μένα -κοντά στη δουλειά- αλλά και στις ανάγκες της οικογένειας. Έκανα φιλίες λοιπόν με έναν ταξιτζή (γειά σου ρε Taan) και κάθε απόγευμα μετά τη δουλειά έδινα τα 20λιρα για να πηγαίνουμε και να βλέπω σπίτια (τότε ακόμα δεν είχα νοικιάσει αυτοκίνητο). Πού έβρισκα τα σπίτια; Υπάρχουν αρκετές πηγές βασικά και παραθέτω τα site που χρησιμοποιούσα εγώ:
- http://www.rightmove.co.uk/
- http://www.findaproperty.com/
- http://www.primelocation.com/
- http://www.zoopla.co.uk/
Η λογική σε όλα τα παραπάνω sites είναι η ίδια: έχεις διάφορα φίλτρα όπου βάζεις τη περιοχή που σε ενδιαφέρει (λογικά σε μια περίμετρο 8-10 μίλια από τη δουλειά σου εκτός αν για να έχεις φτηνό νοίκι δεν σε πειράζει να είσαι μια ώρα στο δρόμο), τα δωμάτια, τη τιμή κτλ και σου βγάζει αποτελέσματα. Θέλει προσοχή όμως στο είδος του σπιτιού, αν έχει σχολεία δίπλα και τί σχολεία, αν είναι πάνω στις ράγες του τρένου, τί περιοχή είναι γιατί τετράγωνο με τετράγωνο μπορεί να διαφέρει ως προς τη….’ποιότητα’ των κατοίκων ας πούμε. Γενικά τα σπίτια είναι παλιά εδώ πέρα. Και όταν λέμε παλιά, μπορεί και 100 ετών. Ξεχάστε πολυκατοικίες, μπαλκόνια κτλ. Εδώ η πολυκατοικία (block of flats) είναι κυρίως εργατικές κατοικίες και ίσως όχι ότι καλύτερο (μάλλον ότι χειρότερο). Μετά στην κλίματα είναι τα terraced houses, δηλαδή αυτά που είναι κολλητά το ένα στο άλλο και πανομοιότυπα. Μετά έχουμε τα semi-detached δηλαδή στην μια άκρη των terraced houses και ακόμα καλύτερα τα detached (δυο όροφοι συνήθως) και τα bungalows (ισόγειες μονοκατοικίες). Όσο πιο ‘μόνο’ του ένα σπίτι, όσο πιο καινούργιο-ανακαινισμένο, όσο καλύτερη η περιοχή, όσο μεγαλύτερος ο κήπος τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή. Φυσικά υπάρχουν και τα flats σε detached ή semi-detached houses όπως αυτό που μένουμε εμείς και εξαρτάται από τη περίπτωση. Το δικό μας είναι του 2008 και σε πολύ καλή κατάσταση και περιοχή. Αλλά ας περιγράψω πως έφτασα στο σπίτι αυτό και τί πρέπει να προσέχει κανείς.
Η αλήθεια είναι οτι δεν είδα και πάρα πολλά σπίτια, κυρίως λόγω κούρασης. Είδα σπίτια terraced και flats κυρίως αφού αυτά ήταν πιό προσιτά σε τιμές. Έψαχνα τουλάχιστον δυάρι σε καλή περιοχή για παιδιά και σε καλή κατάσταση. Τα πρώτα που είδα είτε ήταν σε χάλια περιοχές (πχ πρέπει να βλέπεις το κήπο των διπλανών αν είναι περιποιημένος, τί αυτοκίνητα υπάρχουν, να μην είναι council houses, κτλ), είτε σε άθλια κατάσταση με πολύ βρωμιά και άθλιους χώρους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, είναι το μέγεθος: τρύπες. Και πολύ σκάλα. Οπότε αν έχετε μικρά παιδιά θέλει προσοχή αν και οι Άγγλοι δεν φαίνεται να κολλάνε σε τέτοια. Ρωτήστε πόσο προκαταβολή θέλουν, τι αμοιβή παίρνει ο μεσίτης, πόσο είναι το deposit και αν αυτό είναι ασφαλισμένο. Δείτε και αυτά τα links για checklists και οδηγούς:
- http://www.primelocation.com/guides/renting/rental-property-viewing-checklist/
- http://www.primelocation.com/guides/renting/how-to-rent-a-house/
Εγώ κυρίως έψαχνα για flat κυρίως για οικονομικούς λόγους. Οι τιμές των σπιτιών διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και εδώ στο
Surrey οι τιμές είναι ‘Λονδίνου’ οπότε σπάνια έβλεπα αξιοπρεπή αγγελία για δυάρι κάτω από £1100-£1200. Ώσπου είδα μια αγγελία για ένα όμορφο flat, καινούργιο, κοντά στη δουλειά και ‘μόνο’ με £995. Τα συνολικά έξοδα όταν πρωτοκλείνεις ένα σπίτι είναι: Ένας μήνας μπροστά, το deposit και τα μεσιτικά. εμάς μας βγήκε περίπου £2500. Λεφτά που πρέπει να υπάρχουν άμεσα επαναλαμβάνω. Πήγα λοιπόν, το είδα μου άρεσε και αφού τηλεφώνησα στη Χριστίνα κουρασμένος έτσι όπως ήμουνα λέω το κλείνω και ας γίνει ότι θέλει. Και ευτυχώς της άρεσε όταν πρωτοήρθε να το δει αν και πριν μπει την έπιασε ένας πανικός αφού η τιμή ήταν ‘μικρή’ επειδή ακριβώς δίπλα υπάρχει ένας υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας με τεράστιους πυλώνες. Αλλά και δεν θα μείνουμε για πάντα εδώ και πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς όταν κάνεις μια τέτοια νέα αρχή. Και εξάλλου δεν υπάρχει και κανένας λόγος ανησυχίας (μιλάει ο Φυσικός τώρα). Και φυσικά το σπίτι δεν είναι μόνο το ξύλο (σχεδόν όλα είναι ξύλινες κατασκευές εδώ εξού και τα πολλά fire alarms) και τα τούβλα αλλά είναι και τί αγάπη θα του δώσεις και πώς θα το φτιάξεις. Οι Άγγλοι γενικά δεν νοικιάζουν αλλά αγοράζουν και όσοι νοικιάζουν είναι συνήθως νεαρής ηλικίας και δεν προσέχουν και πολύ τα σπίτια. Εμείς με άπειρες διαδρομές στο IKEA (Wembley & Croydon) το κάναμε κουκλί. Και μεταφέραμε και μερικά πράγματα από Ελλάδα. Που μας πάει σε νέα παράγραφο.
Ψάχνοντας λοιπόν εγώ σπίτι στην Αγγλία, στην Καλαμαριά, είχαν ήδη αρχίσει τα σόγια να πακετάρουν το σπίτι με συντονιστή την ΗΡΩΊΔΑ Χριστίνα! Μετά από αρκετό ψάξιμο καταλήξαμε στη μεταφορική που θα μετέφερε κάποια βασικά πράγματα στο νέο μας σπιτικό και όχι τα έπιπλα γιατί φοβηθήκαμε οτι θα μας στοιχίσει πάρα πολύ. Κάναμε λάθος γιατί δεν κοστίζει όσο φαντάζεστε και η χρέωση πάει με το χώρο που θα πιάσουν τα πράγματα στη νταλίκα και όχι με τον αριθμό των κουτών. 50 κούτες + ένα ποδήλατο μεταφέραμε και σε μια βδομάδα (!) ήταν Αγγλία μια νταλίκα με ελληνικές πινακίδες έξω από το σπίτι και εγώ με την αδερφή μου ξεφορτώναμε. Και η χαρά του να έχεις ξανά τα πράγματα σου δεν περιγράφεται! Ψάξτε καλά τις μεταφορικές πριν πακετάρετε, πάρτε προσφορές και παζαρέψτε τη τιμή. Και προσπαθήστε να κάνετε το νέο σας σπιτικό έτσι ώστε να νιώθετε άνετα και όμορφα και αν αυτό σημαίνει να δώσετε κάτι παραπάνω για να μεταφέρετε τα παλιά σας έπιπλα τότε να το κάνετε! Ειδικά στην αρχή, η μετανάστευση μπορεί να είναι πολύ μοναχική και είναι καλό να μην κόβουμε μαχαίρι τους συναισθηματικούς μας δεσμούς, όποιας μορφής και αν είναι αυτοί. Και επίσης, όσα πράγματα δεν χρειάζεστε χαρίστε τα σε τόσα και τόσα ιδρύματα που τα έχουν ανάγκη ή πουλήστε τα (φανταστική ιδέα στο site HelpUsLeave από ένα ζευγάρι νεο-μεταναστών).
Μην έχετε αυταπάτες δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Θέλει κόπο, χρήμα και θυσίες αλλά μιλάμε για το σπίτι που θα στεγάσει εσένα και την οικογένεια σου και μάλιστα σε μια ξένη χώρα. Όσο περισσότερο προετοιμασμένος είσαι, τόσο το καλύτερο. Πρέπει να ξέρεις τί θέλεις, πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις και τί συμβιβασμούς είσαι διατεθειμένος να κάνεις. Τα σπίτια και οι συγκοινωνίες είναι ίσως τα μεγαλύτερα έξοδα εδώ στην Αγγλία. Και το σπίτι επίσης έχει και άλλα έξοδα:
- Council tax (μπορείς από εδώ να πληροφορηθείς πόσα είναι περίπου για κάθε περιοχή)
- Ρεύμα
- Νερό
- Αέριο
- Τηλέφωνο,internet
- Τηλεόραση
και ίσως και άλλα ανάλογα με τις ανάγκες καθενός. Περισσότερα στο άρθρο μου εδώ για το κόστος ζωής στην Αγγλία.
Good luck!
;
15 Comments
Συνάδελφε φυσικέ καλά τα λες. Πολύ καλό και κατατοπιστικό το post.
Εύγε.
Πολλές ευχαριστίες για την κατατοπιστική δημοσίευση Δημήτρη, διευκρινίζει πολλές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες! Όπως και κάθε σχετικό ποστ σου μέχρι τώρα δίνει πληθώρα χρηστικών πληροφοριών για όσους ετοιμαζόμαστε να έρθουμε στο Λονδίνο.
Μια απορία μου είναι η εξής: αν δεις ένα σπίτι και σου αρέσει απλά ενημερώνεις το μεσίτη, του δίνεις τα χρήματα και τελειώνεις; Ή βλέπουν το σπίτι και άλλοι 10 υποψήφιοι ένοικοι και ο μεσίτης αποφασίζει ποιος θα το πάρει ανάλογα με το εισόδημα (ή άλλα κριτήρια);
Και εμένα μου φάνηκε πολύ περίεργο για τα σπίτια και το πως είναι φτιαγμένα αλλά έχει βάση στο γεγονός ότι δεν έχουν σεισμούς οπότε δεν χρειάζονται τόσα τούβλα και σιδεριές-δοκάρια και κολώνες.
Επίσης περίεργο μου είχε φανεί για την τηλεόραση που την πληρώνεις έξτρα αλλά στην Ελλάδα την πληρώνεις μέσω ΔΕΗ βλέπεις δεν βλέπεις. Εδώ απλά αν δεν πληρώνεις δεν βλέπεις που είναι λίγο πιο “δίκαιο”.
Φιλε Δήμο, καθώς είμαι σε σαφάρι να βρω σπίτι..η πληρης διαδικασία είναι ώς εξής:
-Οταν μιλάς με τον μεσίτη πρώτη φορά παίρνει τα στοιχεία σου, ποσα ατομα θα μείνουν, που ψάχνεις σπίτι, άν δουλεύεις, αν εχεις κατοικιδια, αν καπνίζεις κτλ
-Κανονίζεις να δείς το σπίτι καί αν είναι καλή ευκαιρία πολλοί υποψήφιοι ενοικιαστές ακόμα!
-Κάνεις προσφορά – όπως ίσως και άλλοι- πόσα μπορείς να δώσεις και δινεις κάποιες επιπλέον πληροφορίες (πόσα βγάζεις, πόσο καιρό θέλεις να κάνεις συμβόλαιο, ίσως ακόμα πού μενεις και πόσο καιρο)
-Ο ιδιοκτήτης συνήθως αποφασίζει σε ποιον θα νοικιάσει το σπίτι/ φαντάζομαι με την συμβουλή του μεσίτη. Παίζει πολύ ρόλο να είσαι τουλαχιστον κάποιους μήνες Αγγλία, να έχεις καλό εισόδημα και να πάς για μακροχρόνιο συμβόλαιο. Καπνίστες και κατοικιδια είναι συνήθως στο πυρ το εξώτερο..:)
-Πληρώνεις μεσιτικα (το ελάχιστο 100 λίρες + VAT ) + deposit συνήθως 6 εβδομάδες + το νοικι του πρώτου μήνα (οπως λεει και ο Δημητρης να υπολογίσεις γυρω στις 2500 λιρες για ενοικιο 1000 λιρων) και μετά πέφτουν οι υπογραφές και μπαίνεις στο σπιτι. Επίσης πολλοι μεσίτες κάνουν το λεγόμενο reference check – ελεγχουν δηλαδη το ιστορικό σου- που πολλές φορές το χρεώνουν εξτρα. Αν το σπίτι δεν είναι άμεσα διάθεσιμο πληρώνεις το λεγόμενο holding deposit ενα πόσο δηλαδή να κλείσει η συμφωνία, που είναι το νοίκι τουλάχιστον μιας εβδομαδας ( ανάλογα τι ζηταει ο κάθε ιδιοκτήτης) ,πέφτουν οι υπογραφές και τα υπόλοιπα όταν μπείς στο σπίτι. Καλή τύχη αν είσαι ήδη Αγγλία και ψάχνεις σπίτι!
Εγω θα ηθελα να σας ρωτησω αν ισχυει ο αστικος μυθος οτι στην Αγγλια οι ιδιοκτητες ακουν Ελληνες και τρεχουν μακρια, η ειναι απλα αλλος ενας μυθος μεσα στον οποιον ζουμε εμεις στο Γκριχλαντ.
!!! Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο και εννοείται δεν ισχύει!!! Ίσα ίσα που οι Έλληνες τα προσέχουμε τα σπίτια και δεν είμαστε κάφροι.
Δεν ισχύει!!!
Καλό ξεκίνημα με την οικογένεια σου! Η αρχή ίσως είναι λίγο δύσκολη αλλά μόλις τακτοποιηθείτε θα είναι όλα μια χαρά. Επιστρέψαμε και εμείς στη Βρετανία πριν από ένα χρόνο.
Σε ευχαριστώ αλλά εντάξει έχουμε τακτοποιηθεί πλέον (αν κ σε νοίκι) και όλα έχουν μπει σε μια σχετική σειρά. Θα μπώ τώρα να διαβάσω το blog σου. Φαίνεται ενδιαφέρον!
Στο οτι τα προσεχουμε δε διαφωνω, εχουμε πολλα ελαττωματα ως λαος αλλα ειμαστε πολυ καθαροτεροι απο τους Βορειοευρωπαιους τουλαχιστον στα σπιτια μας. Αλλα εστειλα το ποστ σας σε ενα ζευγαρι φοιτητων που ψαχνει σπιτι στην Σκωτια (τα παιδια ειναι ηδη εκει, και φιλοξενουνται απο φιλους ενω εχουν ηδη αρχισει τα μαθηματα) και μου ειπαν οτι στην περιπτωση τους δεν συνεβη τιποτε απο ολα αυτα τα ευχαριστα διοτι δεν τους δεχεται κανεις. Εκτος κι αν εχει διαφορα η διαθεσιμοτητα κατοικιας σε Αγγλια και Σκωτια.
Φαντάζομαι ότι ή διαθεσιμότητα είναι σίγουρα καλύτερη και η ζητηση σίγουρα μικρότερη, Σκωτία από ότι Λονδίνο. Αυτό που μπορώ να πώ εδώ και 3 βδομάδες που ψάχνω σπίτι είναι ότι εδώ οι ιδιοκτήτες σε τσεκάρουν κανονικά και διαλέγουν που θα νοικιάσουν το σπίτι. Από ότι κατάλαβα η προτίμηση τους είναι ζευγάρια εργάζομενοι και οι 2, ή εργαζόμενοι μόνοι που βγάζουν τουλάχιστον 1,5 φορα παραπάνω απο το ενοίκιο. Στην περίπτωση των φίλων σου θα έλεγα να βρούν κάτι μέσω του πανεπιστημίου σε στύλ shared house γιατι φαντάζομαι ότι επειδή δεν δουλεύουν τους ζητάνε κάποιον τρίτο για εγγυητή αν θέλουν να νοικιάσουν σπίτι μόνοι τους.
Δημητρη, ποια μεταφορική χρησιμοποιήσες θυμάσαι;
http://www.zografidis.gr/
Ευχαριστώ
Δοκιμασε http://www.metafores.co.uk/ . Μιλα με τοω
Πανο.
Πω Δημήτρη με συγκίνησες. Εγω μετακομίζω από Λονδίνο στην Κορνουάλη και ψάχνω σπίτι ενώ πρέπει να 3εκινησω δουλειά άμεσα (χημικός- ερευνητής του λόγου μου). Προσπαθώ να βρώ σπίτι για μένα και τον σύντροφό μου και μένω σε ξενοδοχείο. Πολύ κούραση και άγχος να τα στρώσεις όλα! Εδώ τα σπίτια είναι όλα ανεπίπλωτα και δεν έχει ούτε ΙΚΕΑ ούτε μπορώ να αγοράσω αμάξι ακόμα. Σκέφτομαι να στείλω λίγα έπιπλα από Θεσσαλονίκη. Λές να συμφέρει? Τι κάνεις τώρα με την οικογένειά σου βολευτήκατε?