Τσάι με δυο σταγόνες γάλα
Ξέρω ηλίθιος τίτλος. Δεν είναι οτι δεν έχω τίποτα να γράψω καλύτερο, είναι που τώρα απολαμβάνω την καινούργια απόλαυση που ανακάλυψα -ουαου!- και μου καρφώθηκε σαν τίτλος. Παλιά το σιχαινόμουνα σαν ιδέα. Τώρα το Earl Grey με λίγο γαλατάκι έχει γίνει καθημερινός θεσμός. Μάλλον με επηρεάζει το κλίμα της Αγγλίας δεν εξηγείται αλλιώς!
Το πρώτο wiki είναι έτοιμο! Η σελίδα Going2UK περιέχει πάλι τις αρχικές μ0υ σκέψεις για την μετανάστευση στην Αγγλία. Γενικές συμβουλές, εμπειρικές ως επί τω πλείστον και κυρίως πράγματα που θα ήθελα και εγώ να έχω ‘στο πιάτο μου’ όταν ψαχνόμουν πέρισυ τέτοιο καιρό περίπου. Θα ακολουθήσουν και άλλα, για το βιογραφικό, για την σωστή αναζήτηση εργασίας, για τη συνέντευξη, για τη ζωή στην Αγγλία και ότι άλλο θα ήθελα εγώ να διάβαζα όταν έψαχνα για δουλειά και δεν ήξερα που να τα βρώ όλα συγκεντρωμένα. Ελπίζω να φανεί χρήσιμο έστω και λίγο. Δεν είμαι τόσο αλτρουϊστής μη νομίζετε. Απλώς το ξαναγράφω, το blog αυτό για μένα είναι κάτι σαν παρέα και αν θέλετε ένα νήμα που με ενώνει με την πατρίδα.
Όμως άρχισα με το τσάι και λέω να συνεχίσω με μια μικρή, πρώτη αναφορά στο φαγητό εδώ στην Αγγλία (πρώτη γιατί είμαι σίγουρος οτι θα υπάρξουν και άλλες, φαγητό είναι αυτο!). Ομολογώ οτι πριν έρθω ήμουν αρκετά προκατειλημένος για το φαγητό στην Αγγλία. Και τον ένα χρόνο που έκατσα Γλασκόβη για το μεταπτυχιακό, ομολογώ οτι περισσότερο έτρωγα μακαρόνια, πίτσες και burger παρά έμπαινα στο κόπο να το ψάξω για το Αγγλικό φαγητό. Αλλά τί είναι το αγγλικό φαγητό; Η αγγλική κουζίνα έχει επηρεαστεί υπερβολικά από το multicultural χρώμα της χώρας και είναι δύσκολο να διακρίνεις τί είναι το καθαρά αγγλικό-βρετανικό φαγητό. Κλασικό ντόπιο φαγητό μπορείς να φας σε μια καλή pub με μια καλή ale. Fish & chips, ο σολωμός παίζει πολύ εδώ, burgers με λαχταριστό βοδινό και άπειρες σάλτσες (για να γλυστράει). Και μια και λέμε για βοδινό. Τέλεια τα ελληνικά κρέατα, αλλά και τα αγγλικά ρε παιδιά είναι απίστευτα! Λόγω βροχής και κλίματος έχει πολύ ιδιαίτερη βλάστηση με αποτέλεσμα τα βοοειδή εδώ να τρέφονται με εκλεκτό φαγητό και να δίνουν εκλεκτό κρέας. Οι φτηνιάρικες μπριζόλες του Tesco; Λουκούμι! Το αρνάκι; Τέλειο. Και από λουκάνικα; Μέχρι και με γεύσεις. Θα μου πείτε οτι η νόσος των τρελλών αγελάδων από εδώ ξεκίνησε. Και θα έχετε και δίκιο.
Μαθαίνεις πολλά και για τις διατροφικές συνήθειες των Βρετανών αν πάς μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε super market: 2-3 διάδρομοι λαχανικών, με κάποια που τρώμε εμείς πολύ ακριβά (πχ ντομάτες) και άλλα που υπάρχουν σε αφθονία και 10 ποικιλίες εδώ, τζάμπα (πατάτες). Μιλάμε για πολύ πατάτα όμως. Λαχανάκια βρυξελλών, φρέσκα μπαχαρικά σε γλάστρα (!) και γενικά πολύ χορταρικό. Τουλάχιστον 3-4 διάδρομοι με σοκολάτες-γλυκά-παγωτά-μπισκότα-κέηκ και γενικά οτιδήποτε σε γλυκό βάζει ο νους σου. Χαμός! 4-5 διάδρομοι με ετοιματζίδικα φαγητά και κατεψυγμένα που αποδεικνύει οτι γενικά είναι του ετοιματζίδικου εδώ. Ούτε μισός διάδρομος για όσπρια (!). Και φυσικά 3-4 διάδρομοι για ποτά και ειδικά μπύρες (πολύ μπύρα!). Δυστυχώς καλά τα κρέατα και οι μπύρες αλλά πρέπει να κάνω κράτει στο μαμ γιατί αρχίζουν τα παντελόνια να μην μου μπαίνουν…Είναι και αυτά τα σουφλέ της Χριστίνας……
Την επόμενη φορά που θα πάμε market θα γράψω τιμές και θα προσπαθήσω να τις συγκρίνω με Ελλάδα. Δυστυχώς νομίζω η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά Μ.Ο. Λοιπόν, καληνυχτώ και ελπίζω αύριο να ξεκινήσω την περιβόητη δίαιτα. Χμ…πρέπει να διαλέξω και τί συνταγή θα κάνω το ΣΚ….Κάτι ελαφρύ μάλλον, σε σούπα.
Καλό βράδυ και σας αφήνω με το αγαπημένο τραγούδι του Στέφανου (μιλάμε για πολύ χορό):
[youtube WnisBb2rVOg]
2 Comments
Κακά τα ψέμματα, στη Βρετανία υπάρχει πολύ και καλό φαγητό, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Και σε εστιατόρια και σε ποικιλία στο σούπερ μάρκετ αλλά κυρίως σε μικρές αγορές και σε οργανικά.
Κάνε μια σύγκριση τιμών στα βασικά (π.χ. ψωμί, γάλα κλπ) και θα πάθεις.
Συμφωνώ με τη θεία Σοφια. Oι τιμές στα βασικά δεν συγκρούονται. Best Wishes