To χαμένο Greek status
Έβλεπα χτες μια εκπομπή στον Alpha υποτίθεται για τους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό αλλά έδειχνε ένα Αμερικάνο δικηγόρο στην Αθήνα (!) και ένα διόλου αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μετανάστη: έναν Ελληνοαμερικάνο γκαρσόνι wannabe ηθοποιό στο LA. Μπράβο Σρόιτερ αυτοί έιναι οι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό. Α συγνώμη είχε και μια κυρία στην Βραζιλία και έναν συμπαθητικό νεαρό καρδιοχειρουργό που δουλεύει 20 ώρες τη μέρα για 950 ευρώ και ψάχνεται για εξωτερικό. Μετά το έκλεισα γιατί αγανάκτησα.
Αλλά η κυρία αυτή στη Βραζιλία αλλά και ο νεαρός καρδιοχειρουργός είπαν κάτι πολύ σωστό. Είπαν οτι λόγω της κρίσης και λόγω της φήμης που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες, έχει πέσει το ‘κασέ’ των Ελλήνων στο εξωτερικό αφού πλέον μας βλέπουν όπως βλέπαμε εμείς τους Αλβανούς πριν 15 χρόνια που θεωρούσαμε τους εαυτούς μας πλουσιότερους και καλύτερους. Όχι πως τώρα δεν νομίζουμε οτι είμαστε ο γαμιστερότερος λαός του κόσμου αλλά ειδικά τότε η έπαρση μας είχε ξεφύγει.
Και είναι αλήθεια. Η προσωπική μου εμπειρία δεν συνάδει βέβαια με αυτό το συμπέρασμα γιατί εκτός του Βρετανικού χιούμορ και τα χαζοαστειάκια για τους φτωχούς Έλληνες, μόνο συμπάθεια έχω εισπράξει (οι Άγγλοι απλά αδιαφορούν) αλλά από κόσμο που ξέρω στη Γερμανία, από ιστορίες που ακούω και διαβάζω στο ιντερνετ αλλά και το ίδιο μου το ένστικτο αν θέλετε υπαγορεύει οτι οι Έλληνες πλέον έχουμε χάσει -αν είχαμε ποτέ- τo status μας και πλέον θεωρούμαστε για τους ξένους ως απροσάρμοστοι, μικροαπατεώνες, τεμπέληδες και το χειρότερο: useless…ανίκανοι. ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ! ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ! Έκατσες ποτέ εσύ να ψάξεις να δεις αν οι Αλβανοί τότε ήταν καλοί-κακοί, τί προβλήματα αντιμετώπιζαν και μετανάστευαν, αν είναι εργατικοί κτλ; Φυσικά και οχι και ούτε και εγώ. Είναι ανθρώπινη φύση να φιλτράρουμε μόνο οτι μας ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα τα τσουβαλιάζουμε και έτσι ακριβώς μας τσουβαλιάζουν και οι υπόλοιποι λαοί. Βλέπουν τη προπαγάνδα από τα κανάλια τους, λίγο ράδιο αρβύλα (όχι την εκπομπή του ψευτοεπαναστάτη Κανάκη) και πολύ άγνοια και να το αποτέλεσμα: οι τεμπέληδες, φασαριόζοι Έλληνες.
Αποτέλεσμα της ισοπέδωσης αυτής (βέβαια και εμείς σαν κράτος δεν κάνουμε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ για να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα και πολλοί αξιόλογοι επιχειρηματίες, επιστήμονες όπως και πάρα πολλοί φιλότιμοι εργάτες τσουβαλιάζονται εξαιτίας του ανύπαρκτου κράτους και του σάπιου συστήματος) είναι οι Έλληνες που φεύγουμε στο εξωτερικό σε πολλές περιπτώσεις να πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν και με λίγα λεφτά αφού η προϋπηρεσία στην Ελλάδα θεωρείται ‘λίγη’ εφόσον η χώρα έχει πλέον τέτοια κακή φήμη . Σκέψου εσύ να σου έλεγε Αλβανός οτι είναι πχ IT Project Manager με 10 χρόνια προύπηρεσία σε μεγάλες επιχειρήσεις στα Τίρανα. Ε στα @@ σου θα έλεγες και έτσι λένε και οι ξένοι. Οπότε πρέπει να προσπαθήσεις να αποδείξεις οτι δεν είσαι ελέφαντας και να χαμηλώσεις τα στάνταρ σου, να σκύψεις το κεφάλι και να ξεκινήσεις αν όχι από το μηδέν σίγουρα από χαμηλότερα του αναμενόμενου. Το ίδιο ισχύει για το μισθό. Δεν σε περνάνε και για ζήτουλα αλλά ξέρουν οτι σαν μετανάστης σε ξένη χώρα ήρθες καταρχάς να δουλέψεις και θα κάτσεις και με λιγότερα του προβλεπόμενου που θα έπαιρνες πχ αν ήσουν Άγγλος ή Γερμανός. Αυτό δεν σημαίνει οτι ο μισθός είναι χαμηλότερος από Ελλάδα έτσι; Στην Ελλάδα έχουμε πλέον σχεδόν εθελοντική εργασία.
Για τους περισσότερους ξένους η Ελλάδα είναι δύο πράγματα: 1)Χώρα διακοπών με πολλά νησιά και 2) η Αρχαία Ελλάδα. Τίποτα άλλο. Και πλέον αυτά που ακούνε στις ειδήσεις και η προπαγάνδα. Δεν λέω οτι υπάρχει συνωμοσία εναντίον της Ελλάδας, αυτά είναι για αφελείς και για ΧΑυγίτες. Μαύρη προπαγάνδα όμως υπάρχει και σε αυτό φταίει κυρίως το ανύπαρκτο, διεφθαρμένο κράτος μας. Anyway. Επειδή ακριβώς ο Έλληνας μετανάστης πλέον έχει πολύ λίγα διαπραγματευτικά χαρτιά, πρέπει να δώσει τριπλάσια προσοχή στο CV, στο interview, στην γενικότερη προσπάθεια για να προσληφθεί. Και είναι δεδομένο πως οι Έλληνες σαν εργαζόμενοι -όταν πιάσουν δουλειά- είναι αναντικατάστατοι. Έχουμε το multitasking για πλάκα. Είμαστε εργατικοί και συνήθως φιλότιμοι και όταν λειτουργούμε σε ένα υγιές περιβάλλον τα πάμε περίφημα. Στην πατρίδα μας δυσκολευόμαστε. Απλώς πλέον έχει δυσκολέψει πάρα πολύ να βρεις δουλειά στο εξωτερικό και βάλτε και σε αυτό και οτι πολλές χώρες προορισμοί όπως πχ η Αγγλία αντιμετωπίζουν και αυτές κρίση.
Προσωπικά σαν Δημήτρης, σαν μετανάστης από την Ελλάδα σε μια ξένη χώρα νιώθω σαν εκπρόσωπος της χώρας μου και μέσω της δουλειάς μου προσπαθώ να δείξω οτι οι Έλληνες είμαστε κάτι άλλο από αυτό που νομίζουν. Άσε που το παίζω και ταξιδιωτικός πράκτορας και προσπαθώ να πείσω τους συναδέλφους να πάνε διακοπές Ελλάδα. Γίνε η αλλαγή κτλ κτλ…..
5 Comments
Σκέψου εσύ να σου έλεγε Αλβανός οτι είναι πχ IT Project Manager με 10 χρόνια προύπηρεσία σε μεγάλες επιχειρήσεις στα Τίρανα. Ε στα @@ σου θα έλεγες και έτσι λένε και οι ξένοι….
Ποιο σωστό παράδειγμα δεν εχω ακούσει … Στα πολλα cv που εχω στείλει σε αρκετές αγγελίες στην Αγγλία είμαι σχεδόν βέβαιος πλέον οτι αυτη ειναι η αντιμετώπιση που λαμβάνουμε .. Μετα απο 13 χρονια επιτυχημένης πορείας ΜΒΑ κλπ κλπ δυστυχώς όμως στην ΕΛΛΑΔΑ !!!
Και πλέον οταν μια φορα παρουσιάστηκε η ευκαιρία να διεκδικήσωοα θεση .. Φοβήθηκα ..
Όσα περιέγραψες Δημήτρη τα ζούμε τώρα. Έχουμε έρθει στην Αγγλία οικογενειακώς από τον Αύγουστο του 2012. Η αντιμετώπιση που έχουμε εμέις οι Έλληνες στον επαγγελματικό τομέα από τους Άγγλους, αλλά και απο πελάτες απ’όλο τον κόσμο, καθώς συνεργάζομαι μέσω ίντερνετ με όλο τον κόσμο, ήταν ακριβώς αυτή που περιγράφεις. Υπάρχει μια επιφύλαξη. Και με το δίκιο τους βέβαια. Όταν η μόνη εικόνα που έχει η παγκόσμια κοινώτητα απ’την ελληνική πραγματικότητα είναι αυτή που έχει παρουσιαστεί απ’τους εκάστοτε “Έλληνες” πολιτικούς και δημοσιογράφους. Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις γνωστού “Έλληνα” πολιτικού με χαρακτηρισμούς κατά των Ελλήνων πολιτών. Για να μη σχολιάσω την παθητική στάση των εκάστοτε ηγεσιών σε όλη την περίοδο της κρίσης. Είναι αναμενόμενο να μας αντιμετωπίζουν σαν ανεύθυνους, παθητικούς και άχρηστους.
Η σύζυγός μου που ψάχνει για δουλειά, εισπράττει αυτή την καχυποψία σε κάθε αίτηση που κάνει. Το παλεύει όμως… δεν το βάζει κάτω. Συνεχίζει να στέλνει αιτήσεις και να ελπίζει ότι θα της δωθεί η ευκαιρία που της αξίζει. Και τη θαυμάζω γι’αυτο.
Είναι δύσκολο να πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Και είναι άδικο να αντιμετωπίζονται σαν παρακατιανοί όσοι δεν βολεύτηκαν στον καναπέ τους. Όσοι, μεταξύ απάθειας και ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά τους, επέλεξαν το δεύτερο και μεταναστεύσανε. Επειδή κάποιοι πραγματικά άχρηστοι επέλεξαν να κάνουν την Ελλάδα τις Φιλιππίνες της Ευρώπης. Και επειδή οι περισσότεροι Έλληνες περιμένουν κάποιος άλλος να βγάλει το φίδι απ’την τρύπα.
Να κάνω μια ερώτηση? Πως είναι δυνατό να μιλάς για
επιφύλαξη απέναντι στον Έλληνα σε μια χώρα που είναι τίγκα στους
Αφγανούς, τους Πάκι, τους Ινδούς, τους Κινέζους και κάθε λογής
μαντήλα? Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει θέμα για τους Έλληνες
ειδικά Μάλλον το θέμα υπάρχει για όσους Έλληνες πιστεύουν ή
πίστεψαν πως είναι κάτι διαφορετικό ή καλύτερο από τους Πάκι,
Αφγάν, Τσαϊνα και κάθε λογής τριτοκοσμικούς μετανάστες που
πηγαίνουν για δουλειά στην Αγγλία ή οπουδήποτε Η μεγάλη ιδέα και το
παραφουσκωμένο εγώ του Έλληνα είναι δικό του πρόβλημα και δικό του
δημιούργημα και κυρίως δημιούργημα της ψεύτικης ευμάρειας με
δανεικά που τόσα χρόνια μας αποκοίμησε και μας κατάντησε
χαζοκοιμισμένους υπαλληλάκους σε κάθε επίπεδο χωρίς skills υγιούς
ανταγωνιστικότητας Εκτός από μερικούς κομπλεξικούς Άγγλους που
σίγουρα στραβώνουν με κάθε τι Ελληνικό για τους δικούς τους λόγους
και σίγουρα στραβώνουν και με κάθε ξένο μετανάστη που πάει για
δουλειά, δε νομίζω η πλειοψηφία να έχει κάποιο πρόβλημα με τους
Έλληνες συγκεκριμένα. Όσες φορές έχω πάει Αγγλία δεν έχω ξεχωρίσει
τον εαυτό μου από τους Άγγλους ούτε και με έχουν ξεχωρίσει οι
Άγγλοι από τον εαυτό τους. Χεσμένο με έχουν όπως τους έχω
χεσμένους, κατά βάθος Όμως αυτό το attitude είναι δικό μου πρόβλημα
όχι των Άγγλων Εγώ πάω να ζητήσω δουλειά. Υπάρχει country risk όταν
εμφανίζεται μπροστά σου άτομο που έφυγε από τη γεννέτειρα του και
μεταναστεύει σε μια Αγγλία για να ζήσει Και αυτό ακριβώς
αντιμετωπίζει ο κάθε νέος μετανάστης και όχι το γεγονός της
εθνικότητας. Σου λένε “για ποιό λόγο ζητάς εργασία στην Αγγλία?”.
Όχι ότι “α είσαι Έλληνας, είσαι βλάκας, είσαι ανίκανος”. Πως
γίνεται να έχουν μέριμνα ώστε να μην υπάρχει discrimination (ακόμα
και στα βιογραφικά που ζητούν δε γράφεις πάνω κάποιες πληροφορίες
που θα δώσουν “λαβή” για προκατειλημμένα σχόλια) και ταυτόχρονα να
λέτε πως υπάρχει discrimination γιατί εμείς είμαστε Έλληνες και μας
θεωρούν τεμπέληδες? Η έννοια της εθνικότητας στον εργασιακό τομέα
δεν υφίσταται Υφίσταται όμως η έννοια της προσωπικότητας και αυτό
αξιολογείται όπως και τα προσόντα
“Η προσωπική μου εμπειρία δεν συνάδει με αυτό το συμπέρασμα” γράφω κάπου και έτσι είναι. Εγώ από τους Άγγλους δεν έχω δει κάτι τέτοιο και συμφωνώ με αυτά που γράφεις αν και σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού τους ίσως η προπαγάνδα και οι εξελίξεις να τους έχουν επηρεάσει. Αλλά τέτοια ‘ράτσα΄ εδώ πάνω που όντως ‘χέστηκαν’ όπως γράφεις. Αλλά από φίλους πχ που είναι Γερμανία, η αντιμετώπιση που έχουν είναι κάτι σαν ζητιάνοι, ακόμα και από Έλληνες ΄λαζογερμανούς’ που τώρα το παίζουν μεγάλοι και τρανοί ξεχνόντας πως ήταν αυτοί όταν πήγαν Γερμανία το ’50 και το ’60.
Δεν υπάρχει discrimination στα χαρτιά αλλά ακόμα και στην ανεκτική Αγγλία, όταν τον πιθανό εργοδότη σου τον βομβαρδίζουν από το πρωι μέχρι το βράδυ με την εικόνα του τεμπέλη Έλληνα ε όπως και να το κάνουμε κάπως θα επηρεαστεί στην απόφαση του! Η έννοια της εθνικότητας φυσικά και υφίσταται και είναι λογικό αφού καθορίζει και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους καθενός μας. Καλό το discrimination και συμφωνώ μαζί σου αλλά τις συνεντεύξεις τις δίνεις σε ανθρώπους και οχι σε ρομπότ.
I aggli ine polites tu kosmu. Den ine San tus Alus laus!!!