5. Συνέντευξη
Μετά από πολύ αναμονή και πολύ προσπάθεια, ήρθε η ώρα της ανταπόκρισης. Σε κάλεσαν για συνέντευξη! Τέλεια! Συνήθως η πρώτη επαφή γίνεται τηλεφωνικά είτε με κάποιον recruiter, είτε με κάποιον από το HR της εταιρίας και μετά αν τους αρέσεις θα πας και για face-to-face interview. Εδώ θα καλύψω και τις δύο περιπτώσεις.
Συνήθως θα σε πάρουν τηλέφωνο οι recruiters και θα σε ρωτήσουν αν μπορείς να μιλήσεις και ότι είδαν κάπου το CV σου. Δεν σε παίρνουν για να μάθουν τα νέα σου, σε καλούν γιατί έχουν μια θέση που είδαν οτι ταιριάζουν τα skills σου και σε ξεχώρισαν από το σωρό. Συγχαρητήρια πέρασες το πρώτο στάδιο του recruiting. Αν δεν μπορείς να μιλήσεις εκείνη την ώρα παρακάλεσε τον Steve ή την Mary (πάντα μα πάντα απεθυνόμαστε σε όλους τους Άγγλους ακόμα και είναι τα αφεντικά μας με το μικρό τους όνομα, εκτός αν είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ ή ο Sir Sean Connery) να μιλήσετε μια άλλη ώρα που δεν θα αράζεις με το φραπέ στο χέρι ή που δεν θα κοιμάται το μωρό. Θα καταλάβουν, θα σου αφήσουν το τηλέφωνο τους να τους καλέσεις και θα μιλήσετε τελικά.
Στην διάρκεια του interview έχε μπροστά σου το CV σου, ένα σημειωματάριο για σημειώσεις και απόλυτη ησυχία στο σπίτι. Να θυμάσαι οτι θα μιλήσεις με ένα ατζέντη που αν σε συμπαθήσει και αν τον εντυπωσιάσεις θα προωθήσει το CV σου στο επόμενο στάδιο. Πρέπει να είσαι σοβαρός, αλλά όχι πολύ σοβαρός, να δείχνεις άνετος και ευδιάθετος και να απαντάς με σαφήνεια και ειλικρίνεια κάθε ερώτηση. Πρέπει να δείξεις -και αυτός είναι γενικότερος κανόνας- ότι και σε ενδιαφέρει η θέση αλλά και οτι είσαι σε θέση να προσφέρεις στην θέση αυτή. Τον recruiter ΔΕΝ τον νοιάζει αν σου αρέσει η περιοχή ή τα λεφτά, τον νοιάζει μόνο αν πάρει την απόφαση τελικά να σε προωθήσει να ΜΗΝ εκτεθεί.
Πέρασες το πρώτο interview και έκλεισες δεύτερο interview με την εταιρία που σε ενδιαφέρει; Τέλεια. Τώρα αρχίζει και σοβαρεύει το πράγμα. Πάει να πει οτι είσαι στο 10% των υποψηφίων που τελικά αρέσουν στην εταιρία. Τώρα είναι κατά 60% στο χέρι σου να τους εντυπωσιάσεις και να πάρεις την περιβόητη face-to-face interview. Ω ναι αγαπητέ μου φίλε, στην Αγγλία περνάς τουλάχιστον 2 με 3 interviews ενώ υπάρχουν και πολύ high-profile θέσεις όπου δίνεις εξετάσεις, ψυχομετρικά τεστ, γενικά της παναγιάς τα μάτια μιας και στην Αγγλία οι συνεντεύξεις δεν είναι όπως στην Ελλάδα όπου σε ρωτάει το αφεντικό: “Τί δουλειά κάνει ο πατέρας σου;” λες και θα προσλάβουν το πατέρα μου και όχι εμένα. Ορίστε λοιπόν κάποιοι απαράβατοι και ιεροί κανόνες σε κάθε interview:
- Ησυχία στο σπίτι και λες την αγχωμένη μάνα σου να μην σε παίρνει τρεις και λίγο τηλέφωνο (όπως έκανε η δική μου!)
- Λίγο χιούμορ ποτέ δεν έβλαψε κανέναν αλλά δεν είσαι και ο Bennie Hill. Χαλαρά, εκτός αν κάνεις interview για κωμικός.
- Ποτέ μα ποτέ μην αναφέρεις εσύ για λεφτά. Θα νομίσουν ότι μόνο αυτό σε νοιάζει και την πάτησες. Αν το αναφέρουν αυτοί πες τους περίπου πόσα θεωρείς οτι αξίζουν η γαμάτη εμπειρία σου και τα skills σου. Δεν είναι κακό να πουλήσεις τον εαυτό σου.
- Προετοιμάσου! Διάβασε για την εταιρία. Αφιέρωσε τουλάχιστον 6 ώρες πριν για να μπεις στο Internet (ξεκόλλα από το facebook), να ψάξεις την εταιρία να δείς την κουλτούρα και τις αξίες της, να δείς τα προϊόντα και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί, ψάξε τις ειδήσεις να δεις τι μπορείς να βρεις και επίσης μπες στο LinkedIn και προσπάθησε να βρεις αυτόν που θα σου πάρει το interview, όχι για να γίνετε φιλαράκια ρε (!) αλλά για να δεις τί τύπος είναι, πόσο χρονών, τί σπουδές έχει κτλ. Γιατί άλλο να ξέρεις οτι θα μιλήσεις με έναν 55χρονο επιστήμονα με 10 βραβεία και άλλο με έναν πιτσιρικά 25 χρονών από το HR της εταιρίας.
- Προετοίμασε κάποιες ερωτήσεις και ρώτα και εσύ! Η συνέντευξη δεν είναι ιερά εξέταση όπως φαντάζεσαι. Ρωτάς και εσύ για να μάθεις αν μπορείς να προσφέρεις και αν τελικά σου αρέσει ο ρόλος που σου προτείνουν. 5 ερωτήσεις αυτοί, τουλάχιστον 4 εσύ. Και είπαμε όχι για λεφτά! Ρώτα πχ πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα στην εταιρία. Πώς ο ρόλος αυτός βοηθά στην ανάπτυξη και στους στρατηγικούς στόχους, πώς θα γίνεται η αξιολόγηση σου κτλ.
- Ο βασικότερος κανόνας που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι πρέπει να τον πείσεις τον συνομιλητή σου όχι πως σου αρέσει εσένα η θέση απλώς αλλά το κυριότερο οτι μπορείς εσύ να δώσεις αξία στην θέση, οτι τα λεφτά που θα δαπανήσει ο άλλος για σένα, στη τελική θα πιάσουν τόπο.
- Ντύσιμο: Στη τηλεφωνική συνέντευξη δεν πείραζε να ήσουν και με το βρακί. Τώρα ξέχνα το. Δεν χρειάζεται να ντυθείς σαν λόρδος βέβαια και φυσικά αν πάς για interview σε μια εταιρία στυλ Google ή Facebook δεν θα πας ούτε καν με κοστούμι έτσι; Αν όμως πας σε μια εταιρία υπερ-σοβαρή κτλ τότε ναι βάλε ένα καλό κοστούμι. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα smart ντύσιμο είναι απαραίτητο που να εκπέμπει αυτοπεποίθηση και να σου τονώνει το image γιατί πάντα η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Θέλουμε να μας συμπαθήσουν άλλωστε έτσι; Οπότε καλό ντύσιμο, γυαλισμένα παπούτσια, όχι χτυπητά πράγματα και φύγαμε!
- Μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά: Να είσαι καθαρός, να μην βρωμάς (πείτε μου οτι δεν έχετε γνωρίσει ποτέ κανέναν που βρώμαγε ιδρωτίλα;), να έχεις καθαρή αναπνοή (πολύ σημαντικό) και πρόσεχε και τα νύχια σου γιατί δεν θέλεις με τη πρώτη χειραψία ο άλλος να ψάχνει betadin να καθαρίσει την γρατζουνιά έτσι; Η πρώτη εντύπωση είναι το 70% της επιτυχίας…τουλάχιστον.
- Είπαμε, πρέπει να είσαι φιλικός, χαμογελαστός (πάντα), να απαντάς με ευθύτητα και θράσος και να ρωτάς και εσύ. Ξέρω το άγχος είναι απίστευτο αλλά πρέπει να δείξεις οτι έχεις το θάρρος και την αυτοπεποίθηση που πάντα είναι κάτι που ο άλλος εκτιμά. Δείξε οτι σε ενδιαφέρει η δουλειά, η εταιρία και οτι εσύ είσαι αυτός που αξίζει να πάρει τη θέση. Πίστεψε με ξέρω πολύ καλά οτι δεν είναι εύκολο. Το άγχος και η πίεση είναι απίστευτη και μόνο μετά από 2-3 συνεντεύξεις νιώθεις αυτή την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να μην ιδρώνουν οι παλάμες σου και να μην κομπιάζει η γλώσσα σου.
- Όταν τελειώσει το interview ευχαρίστησε τον συνομιλητή σου, ρώτα πότε περίπου να περιμένεις απάντηση και επισήμανε οτι είσαι ξανά στην διάθεση του, για ερωτήσεις, βιογραφικά, συστατικές, κτλ. Φανερώνει επαγγελματισμό και ενδιαφέρον και κλείνεις το interview με έναν ωραίο τρόπο
- http://www.prospects.ac.uk/interview_tips.htm
- http://career-advice.monster.co.uk/job-interview/preparing-for-job-interviews/top-5-job-interview-tips/article.aspx
- http://www.totaljobs.com/careers-advice/interviews/interview-questions
- http://jobs.telegraph.co.uk/article/3886112/10-most-frequently-asked-interview-questions/
- http://www.ivillage.co.uk/10-key-interview-tips/83010
- http://www.careerbuilder.co.uk/Article/CB-80-Interviewing-10-tips-for-job-interview-success/
- http://www.impactfactory.com/gate/new_job_interview_skills_hints_and_tips/fungate_174-1103-91240.html