A sign of things to come

Στο Surrey θα έχουμε δημοψήφισμα. Οχι δεν κάνουν κάνα μεγάλο referendum όπως το Brexit. Αυτό είναι ένα που στην Ελλάδα δεν θα φτάσει ποτέ σαν είδηση αφού είναι τοπικά νέα ας το πούμε έτσι. Το Surrey County Council λοιπόν ανακοίνωσε οτι θα κάνει δημοψήφισμα για να ανέβουν τα ‘δημοτικά’ τέλη 15%  (!!!) για να χρηματοδοτηθεί το social care και δη η φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Όπου Surrey μια τεράστια περιοχή στα δυτικά του Λονδίνου, μια περιφέρεια ας το πούμε. Μια περιοχή αρκετά εύπορη θεωρητικά με κατοίκους μεγάλης ηλικίας, συντηρητικούς, μια περιοχή που ψηφίζει πάντα Torries, μια περιοχή στην οποία κατοικώ και εγώ.

Θα μου πείτε και τι έγινε που αυξάνονται τα τέλη; Λεφτά έχετε να πληρώσετε για να έχουν φροντίδα οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι στην περιοχή σας. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Καταρχάς, έπρεπε το council να είχε προϋπολογίσει τα χρήματα και να προβλέψει οποιαδήποτε κενά υπάρχουν για να τα καλύψει. Αντιθέτως οι κύριοι αποφάσισαν πέρσι να δώσουν έως 60% αύξηση στον εαυτό τους ενώ ο Council chief πληρώνεται £215k το χρόνο, δηλαδή καμιά £70k πάνω από το πρωθυπουργικό μισθό! Λαϊκίστικα επιχειρήματα συμφωνώ αλλά όταν έχει μια τρύπα £70 millions στο budget σου δεν κάνεις αυξήσεις στον εαυτό σου και μετά ζητάς από το κοσμάκη να πληρώσει τα σπασμένα. Και μάλιστα μέρος της εξοικονόμησης των χρημάτων θα έρθει από το να σβήνουν τις λάμπες στο δρόμο, το βράδυ! Τότε τι σκατά τις έχουν; Ας τις βγάλουν να ξεμπερδεύουμε.

Το χειρότερο είναι όμως η αδικία του όλου εγχειρήματος. Θα πληρώσει 15% παραπάνω αυτός που μένει σε σπίτι των 10 εκατομμυρίων και αυτός που μένει στη τρώγλη και δεν έχει να φάει. 15% είναι μια τεράστια αύξηση στο ετήσιο κόστος του council tax αν σκεφτεί κανείς οτι ο μέσος όρος του council tax στην Αγγλία είναι £1,500 τότε μιλάμε για £225 παραπάνω το χρόνο. Όμως για το council tax υπάρχουν bands. Ανάλογα με την αξία του σπιτιού, κάθε σπίτι ανήκει σε ένα band. Όσο μεγαλύτερη η αξία του σπιτιού τόσο πιό πολύ το council tax. Αλλά υπάρχει όριο! Στην ανώτατη κλίματα πχ στη δική μου περιοχή πληρώνεις £3,420. Αλλά το ίδιο ποσό πληρώνεις αν το σπίτι σου αξίζει πχ £500,000 ή £50,000,000! Ισονομία μηδέν. Και ειδικά στο Surrey υπάρχουν πολλοί εύποροι και με mansions οι οποίο χέστηκαν αν πληρώσουν £500 παραπάνω το χρόνο. Αλλά τα £200 παραπάνω σε κάποιον που τα βγάζει τσίμα-τσίμα είναι τεράστιο ποσό.

Είναι και αυτό ένα παράδειγμα και μια ένδειξη of days to come. Τι άλλο μας ξημερώνει σε αυτή τη χώρα που κάνει τόσα λάθη και έχει τάσεις αυτοκαταστροφής. Ήδη πολλά councils σε όλη τη χώρα για να εξοικονομήσουν λεφτά μαζεύουν τα σκουπίδια μια φορά το μήνα. Μια κρίση ελλοχεύει στον ορίζοντα και δεν ξέρω τα επόμενα δύο χρόνια της Brexit-διαπραγμάτευσης, τι θα μας φέρουν. Αρχίζω και ανησυχώ.

You may also like...

4 Responses

 1. Iris Zoula says:

  Μου θύμισες κάτι παραδείγματα από την Εθνική Τραπεζα όπου στο όργιο της σπατάλης σκέφτηκαν να έρχονται οι καθαριστριες 2-3 φορές την εβδ. Να βγάζουμε φωτοτυπίες 2 όψεων όχι μια μια.. Κανένας όμως δεν σκέφτηκε να περικόψει τα έξοδα “καλεσμένων” στο κάθε γραφείο, στο Διευθυντή ας πούμε ήταν 500€ την εβδ.. Ντροπή και αίσχος.. Τελικά δεν υπάρχει σωτηρία ούτε στην προοδευτική Βρετανία. Κρίμα!

 2. Kyriakos says:

  …Τουλαχιστον εδω σε ρωτανε….κατι ειναι και αυτο..

 3. Nassos says:

  Αχ, παλιές καλές εποχές Thathcer με το Poll Tax του 1990. Πάρ’τε μια ιδέα του πως θα πρέπει να διαμαρτυρηθείτε. 🙂

 4. Nassos says:

  Εντάξει τη γλυτώσατε προς το παρόν με μια προτεινόμενη αύξηση κατά 5%.

Leave a Reply