Κόστος ζωής Αγγλία 2012

Είμαι ακόμα στην προσπάθεια (και μάλλον θα είμαι για αρκετό καιρό ακόμα) να συνηθίσω την ζωή εδώ στη Αγγλία. Από όλες τις απόψεις. Δεν λέω οτί είναι καλά ή άσχημα αλλά όλοι οι άνθρωποι θέλουν το χρόνο τους να συνηθίσουν καινούργιες καταστάσεις, πόσο μάλλον όταν μετακομίζεις με την οικογένεια σου σαν οικονομικός μετανάστης σε άλλη χώρα! Και φυσικά προσπαθώ ακόμα να κοντρολάρω έσοδα-έξοδα, το οικογενειακό budget και όλα αυτά που φαντάζομαι όλοι οι άνθρωποι μετά από μια ηλικία τρώνε την περισσότερη ώρα τους και τους κοροϊδεύουν τα παιδιά τους όπως και εγώ μικρός που δεν μπορούσα να καταλάβω ποιός ο λόγος να ασχολούνται με τον οικονομικό προγραμματισμό οι γονείς μου αφού εγώ είχα το χαρτζηλίκι μου και αν τελείωνε υπήρχε και η τσέπη του μπαμπά (σορρυ πατέρα).

Σε προηγούμενο post είχα αναφερθεί στο κόστος του super market εδώ, συγκρίνοντας τιμές από συγκεκριμένο μαρκετ με ενδεικτικές τιμές από τα μαρκετ στην Ελλάδα. Και η αλήθεια είναι οτι κατά Μ.Ο. εδώ το μαρκετ μάλλον είναι φτηνότερο κατά 10%-20%. Για τα υπόλοιπα έξοδα τώρα, και πιστεύω οι παρακάτω εμπειρικές και ενδεικτικές πληροφορίες θα φανούν χρήσιμες σε όσους σκέφτονται να έρθουν να ζήσουν εδώ, υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις και φυσικά άλλα είναι φτηνότερα και άλλα ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε οτι εδώ είναι άλλη χώρα, με άλλους νόμους, με άλλη οργάνωση αγοράς και άλλη κουλτούρα έτσι;

Έχουμε και λέμε λοιπόν, ενδεικτικά έξοδα π0υ κατέγραψα εγώ μετά από 7 μήνες διαμονής στην Αγγλία:

 • Νοίκι: θα γράψω στο μέλλον και άλλο wiki σχετικά με το θέμα αυτό αλλά εδώ απλώς θα αναφέρω ενδεικτική τιμή τις £1000 για ένα δυάρι σε ‘καλή’ περιοχή. Βέβαια αυτό είναι σχετικό γιατί μπορεί πχ Δυτικό Λονδίνο οι £1000 για δυάρι να είναι δυάρι σε υπόγειο με ποντίκια και στο Μάντσεστερ να είναι σπίτι με κήπο και όλα τα κομφορ. Εξαρτάται από άπειρους παράγοντες που θα αναλυθούν αναλυτικότερα όταν βρω χρόνο να γράψω το αντίστοιχο wiki οπότε υπομονή! Αλλά for argument’s sake ας πούμε £1000.
 • Ηλεκτρικό ρεύμα: Υπάρχουν πολλές εταιρίες να διαλέξεις, γιατί εδώ ο ανταγωνισμός υπάρχει και λειτουργεί. Κάθε εταιρία έχει τις δικές τις ταρίφες, προσφορές και συνήθως αν επιλέξεις από την ίδια εταιρία και το gas (αέριο), τότε η σούμα σου έρχεται φτηνότερα. Με πρόχειρους υπολογισμούς είναι περίπου £35 το μήνα (ο λογαριασμός έρχεται κάθε δίμηνο)
 • Αέριο: ή gas όπως το λέμε εδώ πάνω. Πάλι αφθονες εταιρίες να διαλέξεις, υπολόγιζε περίπου £50 κατά Μ.Ο. Φυσικά το χειμώνα θα είναι περισσότερο αυξημένος ο λογαριασμός σε σχέση με το καλοκαίρι αλλά ο ΜΟ είναι περίπου εκεί. Προσωπικά, θεωρώ οτι είμαι τυχερός γιατί το σπίτι μας είναι flat, ζεσταίνεται από πάνω και κάτω, είναι καινούργιο με νέα κουφώματα και μέσα σε μισή ώρα που ανάβεις τα καλοριφέρ γίνεται φούρνος!
 • Νερό: Αυτό έρχεται κάθε 6μηνο σε εμάς (Veolia) και κατά ΜΟ είναι περίπου £20 το μήνα. Σημειωτέον, το νερό της βρύσης πίνεται κανονικά, εκτός αν σας πούνε κάτι άλλο για το δικό σας σπίτι.
 • Ιντερνετ,τηλέφωνο: Ένα σωρό εταιρίες να διαλέξεις, φτηνότερες και καλύτερες προσφορές μακράν από Ελλάδα (οτιδήποτε με σχέση τεχνολογία εδώ είναι πολύ φτηνότερο από Ελλάδα) και πολύ καλές υπηρεσίες! Για όλα μαζί και σου βάζω και απεριόριστες κλήσεις προς Ελλάδα δεν θα έλεγα πάνω από £30 το μήνα.
 • Κινητό: Πολλές προσφορές, όλοι κυκλοφορούν με ένα iPhone ή Blackberry (ΟΛΟΙ όμως) και σίγουρα μπορεί ο καθένας να βρεί αυτό που του ταιριάζει. Άντε ας πούμε max £30 λίρες για ένα γενναιώδορο πρόγραμμα με δωρεάν μηνύματα, πολύ free χρόνο και άφθονο 3G σήμα (από Νοέμβρη 2012 4G μόνο η ΕΕ (T-mobile & Orange)).
 • Τηλεόραση: Και εννοώ την άδεια όχι την συσκευή. Για όσους δεν γνωρίζουν, εδώ στην Αγγλία δεν πληρώνεις τέλη μέσω ΔΕΗ για την ‘ΕΡΤ’ αλλα την πληρώνεις ξεχωριστά κάθε χρόνο και πίστεψε με αν σεν το κάνεις έρχονται και σε ελέγχουν. Είναι £100 το χρόνο άρα περίπου £8 το μήνα.
 • Council Tax: ή αλλιώς δημοτικά τέλη. Δεν συμπεριλαμβάνονται στο ενοίκιο και είναι ο βραχνάς όλων των Άγγλων. Εξαρτάται από την περιοχή που μένεις και μπορείς να δείς εδώ τιμές ανά περιοχή. Ας βάλουμε περίπου £120 το μήνα, πιστεύω για ένα δυάρι σε νορμάλ περιοχή δεν πέφτουμε πολύ έξω. Επίσης σημείωση για να μην σας πιάσουν κορόιδα, αν μένεις μόνος δικαιούσαι 25% έκπτωση (single occupancy discount)
 • Αυτοκίνητο: Δεν υπολογίζω βενζίνες κτλ αλλά τέλη κυκλοφορίας και MOT (σαν να λέμε ΚΤΕΟ) όλοι έχουν μια φορά το χρόνο. Όπως και ασφάλεια αυτοκινήτου. Έχουμε και λέμε λοιπόν, για ΜΟΤ εξαρτάται από το συνεργείο αλλά το £50 δεν το γλυτώνεις. Τέλη κυκλοφορίας προχτες πλήρωσα (online παρακαλώ) £115 (=£9 το μήνα). Ασφάλεια; Εδώ είναι τα δύσκολα. Έχει πολλές εταιρίες και αρκετά συγκριτικά sites που μπορείς να βρείς την καλύτερη προσφορά αλλά δυστυχώς σαν Έλληνες και με μηδενικό ιστορικό οδήγησης στην Αγγλία, το πρώτο χρόνο θα πληρώσεις το μέγιστο ποσό (no bonus) οπότε περίμενε τουλάχιστον £700 (=£58 το μήνα). Κάθε χρονιά που δεν τρακάρεις και είσαι γενικά καλός οδηγός, παίρνεις no-claim bonus οπότε το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί αισθητά και μετά από 5-6 χρόνια να φτάσει πολύ χαμηλά ποσά.

Οπότε φίλοι μου έχουμε και λέμε για τα σταθερά έξοδα κάθε μήνα (στο περίπου) για μια οικογένεια σε ένα δυάρι σε μια νορμαλ καλή περιοχή. Σύνολο (χονρικά και προς τα πάνω υπολογισμένο): £1400

Βάλτε τώρα σε αυτό το ποσό και τα super market, τα ρούχα, τα εισητήρια Ελλάδα (γιατί μην μου πείτε οτι δεν θα πηγαίνετε Ελλάδα;),τα έκτακτα έξοδα και ότι άλλο μπορεί να έχει μια οικογένεια και τα φτάσατε πιστεύω χαλαρά τα £2500! Που αντιστοιχεί περίπου σε μισθό (μικτά το χρόνο) £43,000. Φαντάζομαι τώρα καταλαβαίνετε πού το πάω και τί πρέπει κανείς να σκεφτεί σχετικά με το οικονομικό κομμάτι μιας μετανάστευσης στην Αγγλία.  Να το ξαναπώ για χιλιοστή φορά, ούτε οικονομικός αναλυτής είμαι, ούτε ρεπόρτερ, ούτε τίποτα. Ούτε φυσικά διεκδικώ το αλάθητο. Εμπειρικά τα αναφέρω, υποκειμενικά γράφω και μακάρι να ακούσω και τις δικές σας εμπειρίες και παραδείγματα.

Και ρε γαμώτο έχει τόσους άπειρους πειρασμούς εδώ να ξοδέψεις τα λεφτά σου! Θέλει τρελό προγραμματισμό!

You may also like...

67 Responses

 1. Anon says:

  Kalispera file kai pragmatika efxaristw gia to arthro sou, skeftomaste me tin kopela mou molis teleiosoume tin doulia mas edw fetos (ksenodoxeio) na anevoume agglia (londino) me osa exoume masepsei. apo ola ta parapanw to mono pou me anisixise einai ekei pou grafeis gia council tax. 120lires to mina.. diladi extra kathe mina pagia eksoda 120 lires sin to noiki?? kathe mina???

  • dmoisidis says:

   Σε ευχαριστώ! 10 μήνες το χρόνο το council tax προστίθεται στο νοίκι σου. Όπως στην Ελλάδα που μέσω της ΔΕΗ πληρώνεις για το δήμο σου; Έ κάτι τέτοιο αλλά ακριβότερο. Σπίτια κ συγκοινωνίες είναι 4-5 φορές ακριβότερα από Ελλάδα δυστυχώς.

 2. morfo says:

  Καλησπέρα και απο μένα. Παρακολουθώ το μπλογκ σου εδω και κανα 2 μηνο και μου φαίνεται πολύ ανθρώπινο και με πιάνει πολύ… Σκεφτομαστε με τον αντρα μου να μετακομισουμε αγγλία σε περιοχές κοντα στο Λονδινο όπως π.χ Surrey κ.λ.π Για τα 2 πρώτα χρόνια σκεφτομαστε να δουλέψει μόνο ο άντρας μου μιας και εγω τώρα είμαι εγκυος και έχω και μια 2 χρονών κόρη.Αναρωτίεμαι γνωρίζοντας πως και η γυναίκα σου δεν εργάζεται και φροντίζει και τον γιο σας στο σπίτι, 1)αν την βγάζετε οικονομικά με την δική σου δουλεια μόνο 2) πως απασχολεί τον μικρό σας η γυναίκα σου σε ενα διαμέρισμα με ψοφόκρυο έξω τους περισσότερους μήνες και μην στελνοντάς το στον παιδικό που είναι πανάκριβος απο ότι διάβασα σε διαφορες στήλες σου και 3) αν η γυναίκα σου και το παιδί είναι ασφαλιστικά οκ- υγειονομική περίθαλψη κ.λ.π- απο την δική σου δουλεια. Οι απαντήσεις σου θα μας βοηθήσουν πολύ στον οικογενειακό μας προγραμματισμό και στην διαπραγμάτευση του ποσού με το οποίο θα κλήσει ο σύζηγος ετήσιο συμβόλαιο με την εταιρία.*Ενδεικτικα αναφερω πως για mechanical engineer(οχι senior θέσεις) οι εταιριες δίνουν ποσά απο 28.000-35.000 και δεν ξέρω αν εννοουν καθαρά ή μικτά.Με τα 42.000 μικτά που αναφέρεις φαίνεται να είναι απαγορευτική η σκέψη να ανέβουμε απο θεσσαλονίκη στο Surrey…καθε συμβουλή δεκτή..

  • dmoisidis says:

   Καλησπέρα! Με τη δική μου δουλειά ναι την βγάζουμε αλλά να έχεις υπόψιν οτι είναι ακριβή περιοχή το Surrey (τιμές Λονδίνου) όσον αφορά τα σπίτια κυρίως. Και τα βγάζουμε πέρα με ένα μισθό έπειδη είχα τη τυχη να έχω έναν ικανοποιητικό μισθό. Τους περισσότερους μήνες ΔΕΝ έχει ψοφόκρυο (στη Θεσσαλονίκη το χειμώνα έχει πιο πολύ κρύο) απλώς έχει υγρασία και πολλές μέρες (οχι όλες) βρέχει αρκετά. Τα σπίτια εδώ συνήθως έχουν φοβερές μονώσεις και είναι πολύ ζεστά οπότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το μικρό. Και αν έχει πολύ κρύο, όπως όλοι οι γονείς εδώ στη Αγγλία, τον ντύνουμε χοντρά και βγαίνουμε βολτίτσα και περνάμε υπέροχα. Με τη μαμά του στο σπίτι ο Στέφανος (κ η μαμά του) περνάνε υπέροχα και έχουν δεθεί απίστευτα. Εφόσον έχεις μόνιμη κατοικία στην Αγγλία, έχεις ασφάλιση από το NHS. Δεν έχει σχέση η δική μου ασφάλιση ή εργασία.

   Τα ποσά που αναφέρουν οι εργοδότες εδώ είναι όλα μικτά. Τα 28 με 35k που αναφέρεις ίσως και να φτάνουν για ένα διαμέρισμα ίσως όχι στην πιο ακριβή περιοχή του Surrey και με σωστό προγραμματισμό. Και εξάλλου θα είναι η αρχή αυτή. Με το καιρό ίσως δουλέψεις και εσύ και σίγουρα θα αυξηθούν τα έσοδα. Τα 42000 που ανέφερα ήταν για συγκεκριμένα έξοδα το μήνα αν διάβασες. Αν τα έξοδα αυτά μειωθούν τότε μειώνονται και τα απαραίτητα έσοδα! Και οι δαπάνες κάθε οικογένειας είναι κάτι τελείως υποκειμενικό (τρόπος ζωής κτλ).

   • froso says:

    Σ’ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.όλα τα έξοδα που εμφανισες μου φάνηκαν λογικά και τίποτα δεν εμφανίζεται περιττό πέρα από το αμάξι ίσως και τα έξοδα του.οπότε εμπιστεύομαι πλήρως την σούμα σου!!,Περί των 42 μικτών… Τώρα όπως ανέφερα αν έχω ένα νεογέννητο και ένα 2,5χρόνων παιδί σε ένα δυάρι σπίτι που χει μάθει σε αυλές και μπαλκόνια,αναρωτιέμαι πως θα την παλεψω 9-5 μόνη με όλα τα σχετικά που έχουν τα παιδιά γι’αυτό και αναρωτιόμουν αν έχει κάτι να μπορώ να απασχολησω την μεγάλη μου κόρη..σίγουρα κάθε αρχή και δύσκολη πάντως…και όπως ανέφερα η πρόθεση μου να βγω στην αγορά εργασίας είναι όταν το μικρό γίνει 2.. 2χρόνια δηλαδή πρέπει να βασιστούμε στην δουλειά του συζύγου.και πάλι ευχαριστώ.θα παρακολουθώ το μπλογκ σου για να μπω στο κλίμα ακόμη πιο πολύ…

 3. Konstantinos POLYMEROU says:

  Γεια´ σας παιδιά. Είναι απίστευτες οι ομοιότητες. Και εγώ πρόκειται να πάω για δουλειά από τον Νοέμβριο στη Βόρεια Ιρλανδία για δουλειά. Η γυναίκα μου- έχουμε και εμείς μια κόρη 2,5 χρονών και μένουμε Θεσσαλονίκη- δεν θέλει να έρθει, τουλάχιστον στην αρχή μαζί μου γιατί νοιώθει τρομερή ανασφάλεια σε ξένη χώρα με ένα μικρό παιδί, δεδομένου ό,τι θα λείπω αρκετές ώρες στη δουλειά. Μήπως υπάρχει καμια´ ιδέα για να περνά το χρόνο της-δραστηριότητες;Καμία ιδέα για το κόστος ζωής στη Βόρεια Ιρλανδία;Καλό βράδυ!!!

 4. sofia says:

  Παιδιά γειά σας και από μένα.
  Και μεις σκεφτόμαστε να μεταναστεύσουμε Αγγλία αλλά θα προτιμούσα κάποια πιο οικονομική περιοχή όσον αφορά στα ενοίκια.Γνωρίζει κανείς καμιά άλλη περιοχή?
  Επειδή όμως έχουμε και εμείς μωρό, με την εγκληματικότητα στην Αγγλία τι γίνεται?

  • dmoisidis says:

   Γεια σου και από μένα. Ο κανόνας είναι όσο πιό μακριά από London τόσο φτηνότερα. Τώρα για την εγκληματικότητα, υπάρχουν περιοχές που κοιμάσαι με τις πόρτες ανοιχτές και μέρη που φοβάσαι να βγεις από το σπίτι. Εξαρτάται. Αλλά μπορείς να πας στο παρακάτω site και να τσεκάρεις εγκληματικότητα ανά περιοχή: http://www.police.uk/ kai http://www.ukcrimestats.com/

 5. Mary says:

  Έχω ακούσει ότι το κόστος του παιδικού σταθμού είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αληθεύει;

 6. Γιάννης says:

  Καλησπέρα, συγχαρητήρια για το άρθρο. Πραγματικά αυτά που θέλει να μάθει κάποιος χωρίς περιττές ακατανόητες αναλύσεις.
  😉
  Είμαι εκπαιδευτικός ελεύθερος και σκέφτομαι για απόσπαση στην αγγλία. Απ’ότι διάβασα σ’αυτά που γράφεις ούτε να το σκεφτώ να επιλέξω απόσπαση χωρίς επιμίσθιο (γιατί αν δηλώσεις χωρίς επιμίσθιο προηγείσαι από τους υπόλοιπους). Ο μισθός μου εδώ είναι 865 ευρώ, ούτε ενοίκιο δεν πληρώνω εκεί ε? Με το επιμίσθιο των 1000 λιρών πιστεύεις τα βγάζεις πέρα; Έχεις κάποια επαφή με τα ελληνικά σχολεία; Βρίσκονται σε ακριβές περιοχές; Γνωρίζεις κάποιον που θα μπορούσα να επικοινωνήσω;
  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  • dmoisidis says:

   Καλημέρα και σε ευχαριστώ. Για το μισθό που αναφέρεις εξαρτάται πού θα μένεις κ το τρόπο ζωής αλλά για Λονδίνο είναι πολύ λίγα. Ελληνικό σχολείο ξέρω οτι έχει κάπου στο Δυτικό Λονδίνο αλλά η περιοχή είναι πανάκριβη (πάνω από £2000 νοίκι τη βδομάδα)

  • Thomas says:

   Φίλε και συνάδελφε Γιάννη το μοναδικό Ελληνικό (διευκρινίζω
   που υπάγεται απευθείας στο Υπ. Παιδείας) στο οποίο μπορούμε να
   αποσπαστούμε βρίσκεται στο Βόρειο Λονδίνο. εκτός αν είσαι δάσκαλος,
   οπότε σε ενδιαφέρει το δημοτικό που βρίσκεται στο Acton/ Ealing
   Broadway (ανατολικά και ακριβότερα). Δες ομως την εγκύκλιο
   αποσπάσεων, τους αξιολογικούς πίνακες και θα διαπιστώσεις ότι θέλει
   διδακτορικό και πολλά χρόνια προϋπηρεσία. Και φυσικά, αν είσαι
   πρώτος σε μόρια, πρέπει να υπάρχει και κενό στην ειδικότητά σου και
   αυτό να μην καλυφθεί από π.χ. σύζυγο στρατιωτικού της Πρεσβείας που
   δικαιούται την απόσπαση αυτοδικαίως.

 7. Γιάννης says:

  Έγραψες £2000 την ΕΒΔΟΜΑΔΑ; Μήπως είναι ορθογραφικό λάθος; Φωτιά μιλάμε… Μπορείς δηλ. να μένεις εκτός Λονδίνου και να μετακινήσε με ένα – σχετικά – φθηνό κόστος;

 8. dmoisidis says:

  Δες εδώ για το Acton. Έχει κ φτηνότερα αλλά για ένα καλό δυάρι τόσα περίπου θες. Άντε να πούμε £500 τη βδομάδα….πάλι πολλά είναι!!!!! http://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/find.html?locationIdentifier=REGION%5E85314&sortByPriceDescending=false&minPrice=1000&minBedrooms=2&radius=1.0

 9. Β. says:

  Καλησπέρα Δημήτρη. Θα ήθελα σε παρακαλώ να μου λύσεις μια απορία, που δεν έχω βρει μέχρι στιγμής σε σχετική σου ανάρτηση. Πώς λειτουργεί το ασφαλιστικό κομμάτι στην Αγγλία? Τι κρατήσεις γίνονται για ασφάλιση και πώς ασφαλίζεις και την οικογένειά σου, κυρίως το παιδί σου? Αυξάνονται οι κρατήσεις από το μισθό σου? Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

  • Ηλίας says:

   Πολλή ωραίο το άρθρο σου.Εγώ είμαι μόλις 18 χρονών και σκέφτομαι να πάω στην Αγγλία.Ξέρω ότι δν έχει καμία σχέση με τν Ελλάδα αλλά τι να κάνουμε.Ζούμε σε μια χώρα η οποία δν σε αφήνει να δεις πράγματα αισιόδοξα.Με το άρθρο σου βοηθήθηκα πολλή.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΛΗ.

   • dmoisidis says:

    Όσο μικρότερος τόσο καλύτερα αν σκέφτεσαι να φύγεις…αυτή τη συμβουλή θα δώσω μόνο

    • ελενη says:

     καλησπερα !! μενω με το φιλο μου θεσσαλονικη αλλα… ,
     εγω σπουδαζω αγγλικο δικαιο (νομικη 3 ετος) και θελω να ερθω λονδινο να κανω πρακτικη εξασκηση και να γινω solicitor
     ο φιλοσ μου ειναι μηχανικοσ αυτοματισμου, 30 ετων , και δουλευει εδω και θελει και αυτος να ερθει λονδινο .
     ξερεις πως μπορει να ψαξει δουλεια στην αγγλια και αν γενικα υπαρχουν πιθανοτητες να τον προσλαβουνε ? οποιαδηποτε πληροφορια συμβουλη καλοδεχουμενη ! ευχαριστω εκ των προτερων !! 🙂

     • dmoisidis says:

      Καλησπέρα! Ρίξε μια ματιά εδώ http://fromgr2uk.com/wikis/networking/ για αναζήτηση εργασίας.

      Για πιθανότητες πρόσληψης δεν μπορώ να σου πώ αλλά σίγουρα με σωστό ψάξιμο, οργάνωση και ρεαλιστικούς στόχους όλα γίνονται. Φυσικά το σημαντικότερο είναι η απόφαση και η θέληση!

 10. kostas says:

  Γεια σε ολους .
  Ειμαι 18.5 χρονων και για πολλους λογους περοσσοτερο προσωπικους αλλα και οικονομικους εδω και μισο χρωνο δηλαδη απο τοτε που αποφοιτησα θελω να παω και να ζησω σε μια αλλη χωρα της Ευρωπης. Λοιπον επειδη δεν σπουδαζω κατι και ουτε προκειται ωστε να παω για μια συγκεκριμενη δουλεια οταν μεγαλωσω λιγο θελω να μου πεις αν μπορω να βρω απο εδω μια δουλεια οποιαδηποτε και ενα σπιτι (μικρο) απο καποιο γραφειο. Γενικα να μου πεις τι μπορω να κανω

  • fromGR2UK says:

   Καλημέρα Κώστα. Δυστυχώς δεν μπορώ εγώ ούτε κανείς άλλος να σου πει τί να κάνεις. Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι εσύ τί θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, ποιο δρόμο θες να ακολουθήσεις και να εφοδιαστείς κατάλληλα για να το πετύχεις αυτό. Το να λέμε άιντε πάμε φεύγουμε για άλλη χώρα ακούγεται ρομαντικό και εύκολο αλλά είναι τρομερά δύσκολο σαν απόφαση και σαν πράξη. Θέλει χρήματα, προσπάθεια και πολύ κόπο. Αν αποφασίσεις να φύγεις από την Ελλάδα κάντο προγραμματισμένα, με πλάνο, στήριξη από κοντινά πρόσωπα. Δεν έχω άποψη για γραφεία στην Ελλάδα που κανονίζουν να βρεις δουλειά στο εξωτερικό οπότε και τίποτα να πώ για το θέμα αυτό. Η μοναδική συμβουλή μου είναι κράτα μικρό καλάθι και ΜΗΝ ΔΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ για να βρεις δουλειά. Η εργασία είναι δικαίωμα και όχι κάτι που αγοράζουμε.

   Φυσικά δεν εννοώ να μην δώσεις λεφτά για επιμόρφωση, για να προωθήσεις το CV σου στο LinkedIn κτλ. Άλλο αυτό και άλλο να πληρώσεις για να σου βρει ο άλλος δουλειά. Το θεωρώ μεγάλη ξεφτίλα προσωπικά.

 11. kostas says:

  Δεν εννοώ να μου πεις τι να κάνω γενικά αλλά να μου πεις ότι ξέρεις το οποίο πρέπει να κάνω για να φύγω. Δηλαδή πόσα λεφτά χρειάζονται για όλα τα απαραίτητα χαρτιά που πρέπει να βγάλω.Και για μένα το πιο σημαντικό από όλα είναι να μου πεις εάν εγώ όπως είμαι που δεν έχω κάποιο πτυχίο αν γίνεται να βρω μια δουλειά απλή πχ υπάλληλος σε ένα μαγαζί ή σερβιτόρος ,οτιδήποτε και να βρω και ένα διαμέρισμα απλώς για να φύγω καθώς δεν έχω τίποτα το οποίο να με κρατά εδώ.Οπότε αν κάνω μια τέτοια αίτηση για δουλειά θα υπάρχει κάνα αποτέλεσμα …

 12. Οδυσσέας says:

  Καλησπέρα, τα συγχαρητήρια μου για την πολύ καλή ενημέρωση !

  Ο προβληματισμός μου είναι κατά πόσο μπορώ να τα κατεφέρω να έχω μια αξιοπρεπείς διαβίωση μόνος στο Μαντσεστερ με έναν βασικό μισθό (24000). Άρχισα τωρα να κανώ την ερεύνα μου, από τι βλέπω φαίνεται να βγαίνουν οριακά. Οποιαδήποτε πληροφορία θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη.
  Ευχαριστώ εκ τον προτέρων !

 13. Eva says:

  Kalispera apo Athina! Molis diavasa to arthro sou, kai to vrika poly xrisimo. Vriskomai se arxiko stadio skepsis gia metanastefsi stin Agglia, me oli tin oikogeneia, dioti edo pia i katastasi einai eksofreniki. Tha ithela na se rotiso ta poly arxika kai vasika to start with, diladi xreiazomaste visa, adeia paramonis, anoigma logariasmou, or what? dose mou ta fota sou apo pou na ksekiniso

  • fromGR2UK says:

   Ούτε βίζα ούτε άδεια παραμονής ούτε τίποτα εφόσον είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες. Για άνοιγμα λογαριασμού θέλει proof of address δήλαδή να αποδείξεις οτι μένεις σε UK address. Αλλά αν στην αρχή δεν έχεις μόνιμη κατοικία μπορεί ο εργοδότης σου να εγγυηθεί για σένα.

 14. Dimitris says:

  ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 1000 ΛΙΡΩΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ? ΡΩΤΑΩ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 200 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ… ΔΗΛ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 200 ΛΙΡΕΣ… ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΚΑΙ EMAIL ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΑΝΑ ΜΗΝΑ… ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΛΕΕΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΩΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 200 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ 50 ΛΙΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ… ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ? ΚΑΙ ΠΑΛΙ 1000 ΛΙΡΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ? ΔΗΛ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

  • fromGR2UK says:

   200 ευρώ το μήνα είναι ή με συγκατοίκηση (μέρος δηλαδή του ενοικίου) ή κάποιο δωμάτιο που της χορηγεί το γηροκομείο με αυτή τη τιμή. Δυάρι σε νορμάλ κατάσταση στην νότια Αγγλία (πχ Λονδίνο ή Surrey κτλ) και με ενοίκιο κάτω των £900 να σου πώ, δεν υπάρχει. Πιό βόρεια είναι φτηνότερα αλλά σίγουρα πάνω από £600 – £700. Μπορείς να το επιβεβαιώσεις σε οποιοδήποτε site με real estate στην Αγγλία! Ο κατώτατος μισθός είναι γύρω στα £1200 χονδρικά το μήνα.

   • Dimitris says:

    ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CAMBRIDGE… ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ Η ΑΓΓΛΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ… ΓΕΝΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠ’ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΕ 600 ΛΙΡΕΣ… ΑΦΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ! ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΕΙΠΕΣ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 25%! ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΣΑ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΛΙΓΟ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ… ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΟΥΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΕΣΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΙΣ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ! ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ! ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

 15. Nikol says:

  Γεια σε όλους.Καταρχάς να πω οτι ξεκίνησα έρευνα για την Αγγλία και το blog σου με κάλυψε απίστευτα πάνω σε πολλά θέματα.Συγχαρητήρια λοιπον. Είμαι λοιπόν 17 χρονών,πηγαίνω γ λυκείου και το σκέφτομαι σοβαρά για αγγλική φιλολογία στην Αγγλία και έπειτα θέλω να ασχοληθώ και με την ζωγραφική . Μαζί μου θέλουν να έρθουν η μαμά μου και ο 13χρονος αδερφός μου που είναι από τις καλύτερες περιπτώσεις του αυτισμού και πηγαίνει σε κανονικό σχολείο. Η μαμα μου δεν έχει πτυχεία,έχει γαλακτοπολείο μονη της που σημαινει πάνω απο 16 ώρες εργασίας την ημέρα.Βοηθάω οσο μπορώ αλλα οσο να ναι πάω και γ λυκέιου…Είχε ξεκινήσει σπουδές στην Νότια Αφρική ως νοσοκόμα για 6 μήνες αλλα για προσωπικούς λόγους σταμάτησε και ήρθε στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι οτι θα ήθελε κάποτε να τις συνεχίσει βέβαια έπειτα από καλή επαγγελματική αποκατάσταση.Το καλό είναι ότι η μητέρα μου έχει γεννηθεί στην Αφρική και είναι 1/2 Αγγλίδα,οπότε έχει ως μητρική γλώσσα την Αγγλική και εγώ είμαι 1/4 αγγλίδα και ξέρω αρκετά καλά αγγλικά. Και έχουμε και κάποιους συγγενείς στην Αγγλία που ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν λίγο στην αρχή.Θά ήθελα πάντως εκτός από την δική τους γνώμη και την γνώμη ενός Έλληνα που μένει στην Αγγλία. Έχω όμως και μια απορία.Άκουσα από κάποιους οτι θα υπάρξει κρίση στην Αγγλία σε λίγο καιρό και φοβήθηκα λίγο.Το ξέρω οτι μπορεί να ναι και φήμη όμως οσο να ναι το βρίσκω τραγικό να φύγω απο μια χώρα που έχει οικονομική κρίση σε μια άλλη που θα έχει κρίση αργότερα..Εννοώ οτι αυτοί είναι οι λόγοι που θέλουμε να φύγουμε,πέρα από κάποιους προσωπικούς είναι κυρίως οικονομικοί καθώς το γαλακτοπωλέιο μας παίρνει και τον κατήφορο σιγά σιγά..Θα ήθελα λοιπόν να μου πέιτε αν όντως αληθεύει αυτό που ακούστηκε για κρίση στην Αγγλία ή αν πρόκειτα για βλακέιες που μου λένε προκειμένου να με αποτρέψουνε από το στόχο μου και γενικότερα την γνώμη σας σχετικά με το όλο θέμα.
  Ευχαριστώ πολύ.

  • fromGR2UK says:

   Κοίτα υπάρχει κρίση και στην Αγγλία αλλά διαφορετικά τα οικονομικά της Αγγλίας σε σχέση με την ανύπαρκτη οικονομία της Ελλάδας. Με λίγα λόγια άλλη η κρίση στην Ελλάδα και άλλη η κρίση στην Αγγλία. Είναι δύσκολα και εδώ; Σίγουρα και ίσως γίνουν δυσκολότερα (προσωπικά παρατηρώ 10% αύξηση των τιμών σε σχέση με πέρυσι) αλλά ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με Ελλάδα, με την ανεργία, την φτώχια την έλλειψη ευκαιριών. Ίσως η Αγγλία δεν είναι η καλύτερη χώρα για μετανάστευση αυτή τη στιγμή αλλά σε σχέση με την κατεστραμμένη Ελλάδα έχει σίγουρα πολλές ευκαιρίες να προσφέρει σε αυτούς που εργάζονται σκληρά.

 16. alexandra says:

  geias sas tha ithela na matho apo opoious gnorizoub tis
  istoselides pou mporis na mpis kai na vris thesis ergasias gia
  doulia i telos panton molis ftaso ekei ti prepi na paro apo
  efimerida as poume gia na arxiso na psaxno doulia i pios o tropos
  yparxoun kapoia grafia pou mporoun na sou vroyn doulia ennoo na
  plirosis fisika

 17. Stauros says:

  Καλησπερα. Θα ηθελα να ρωτησω για καποιες πληροφοριες για καποιον που ερχεται να δουλεψει Λονδινο και πιο συκεγκριμενα στο Canary Wharf. Θα ηθελα να μαθω σε ποια περιοχη θα ηταν καλα να μεινω για να πηγαινω καθημερινα στην δουλεια με συγκοινωνια 30-60 λεπτα, ποιο ειναι το κοστος για τις περιοχες και ποιες περιοχες ειναι σχετικα καλα απο αποψη ελλειψης εγκληματικοτητας και επιλογων διασκεδασης.Επισης ποιο ειναι το μεσο ορο στο κοστος μετακινησης στο Λονδινο και τι πρεπει να προσεξει καποιος που ερχεται πρωτη φορα για να μεινει εκει αλλα εχει καποια εμπειρια απο την ζωη στην Μ.Βρετανια.Με μισθο 3000 μικτα τον μηνα και σε σπιτι με συγκατοικο κατα ποσο εφικτο ειναι να μεινεις σχετικα ανετα στο Λονδινο?

 18. vagelis9 says:

  geia sas paidia,skeftomai kai egw na figw gia tin agglia,gia spoudes omws.eimai 18 xronwn kai tha paw monos mou teleiws,auto pou me kaiei einai i diamoni,kathws ta exoda gia fagito ta vriskw kai ta koumantarw,wstoso thelw na mou peite ean gnwrizete saits i gnkn piges pou na sou vriskoun spiti stin agglia i na sou protinoun kati vasei twn oikonomikwn pou exeis(pio pl g sigatoikisi psaxnw,gia pio fthina)…EKTOS LONDINOU fisika,gt einai kai pio fthina…
  elpizw na me voithisei kapoios me tis gnwseis tou..

 19. Βαγγελης says:

  Γεια σας. Θα ηθελα μια βοηθεια αν μπορειτε να μου πειτε ποιοες ειναι οι ποιο οικονομικες περιοχες για εναν οικογενιαρχη. με φτηνα νοικια και ελαχιστες καθημερινες δαπανες.Ευχαριστώ πολυ.

  • fromGR2UK says:

   Δυστυχώς είναι πολύ γενικό το ερώτημα και μόνο γενικά μπορώ να απαντήσω: Όσο πιο κοντά το Λονδίνο τόσο πιο ακριβά! Οι δαπάνες είναι κάτι το υποκειμενικό ενώ για σπίτια κτλ μπορείς να ψάξεις σε site με σπίτια στην Αγγλία για να δεις τί παίζει από τιμές!

 20. τασια says:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΜΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΟ CRANFIELD ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΜΕ 30000 ΛΙΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • fromGR2UK says:

   Δεν γνωρίζω αλλά μπορείς να ψάξεις εδώ: http://www.rightmove.co.uk Τώρα για το αν μπορείς με 30.000 λίρες το χρόνο (μικτά) να ζήσεις εξαρτάται από τόσους πολλούς και υποκειμενικούς παράγοντες που καταλαβαίνεις είναι αδύνατο να απαντήσω

 21. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ says:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑΣ , ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΛΥΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ.ΕΙΜΑΙ 25 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ. ΕΧΩ ΤΕΛΙΩΣΕΙ ΕΝΑ ΙΕΚ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (SECURITY) . ΕΧΩ ΜΠΕΙ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ SIA ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΩ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΒΡΩ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ? ΕΧΩ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ . ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ.. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΙΩΣΩ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΜΑΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟΣ, ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ Η ΝΑ ΚΑΤΣΩ ΕΔΩ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΓΙΑ 500Ε ΤΟΝ ΜΗΝΑ… ?ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΠΟΛΥ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ.

  • fromGR2UK says:

   Είναι τόσο ειδικό αυτό που με ρωτάς που πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω. Γενικά σίγουρα οι ευκαιρίες εδώ είναι πολλαπλάσιες από την Ελλάδα.

   • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ says:

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ , ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ!

 22. Nina says:

  Καλημέρα και από μένα. Πολύ χρήσιμα αυτά που διαβάζω, μιας και με πλησίασε μια εταιρία που προωθεί εργαζόμενους σε γηροκομία (μια ανάλογη φαντάζομαι όπως του φίλου παραπάνω που ανέφερε για τη μητέρα του). Εύχομαι να πάνε όλα καλά με τη συνέντευξή μου στης επόμενες εβδομάδες!!!! Και εμένα μου είπαν για 200 ευρώ το μήνα με συγκατήκηση με δύο άλλες κοπέλες (τουλάχιστον για δύο μήνες φαντάζομαι μέχρι να μάθω την πόλη) και μετά αν θέλω συνεχίζω να μένω εκεί ή νοικιάζω. Ευτυχώς δεν είναι στο Λονδίνο αλλά κοντά στο Μαντεστερ. Ισως εκεί να είναι φθηνότερα τα ενοίκια.

  Ηθελα να ρωτήσω τον φίλο που έχει τη μητέρα του εκεί. Πόσος είναι ο μισθός της; Δεν έχω διαπραγματευτή ακόμα αυτό το θέμα και θα ήθελα να γνωρίζω σχετικά (αν δεν είναι μεγάλος κόπος).

 23. Βασιλης Μανουσος, Γλασκωβη says:

  Καλησπερα

  Ενδιαφερον το blog σου και αρκετα κατατοπηστικο. Θα ηθελα να προσθεσω καποιες λεπτομεριες; Ολα οσα γραφεις αφορουν το Λονδινο που ειναι και πιο ακριβο. Αν καποιος ερθει σε μια αλλη πολη, Glasgow, Edinburgh, Manchester, Sheffield, το κοστος ειναι εντελως διαφορετικο. Ενα δυαρι το βρισκεις απο £350-400 και χωρις ποντικια. Τωρα μενω στην Glasgow, μπροστα μου εχω τους Βοτανικους κήπους (Ψαξε G20 8QN στο Google Maps) , στο ρετιρε, ψηλοταβανο, με πισω κηπο, με θεα τις κορυφες των δενδρων, με ησυχο δρομο και ενοικιο £690 . Επισης, ζω εδω 12 χρονια. Εδω ειναι ενα κρατος που δουλευει, που υπαρχει ανταποδοτικοτητα στους φορους σου. Οταν παιρνεις επιδοματα, τα παιρνεις καλα και για οσο καιρο χρειαστεις. Δωρεαν παιδεια και ΔΩΡΕΑΝ περιθαλψη. Στην δε Σκωτια δεν εχουμε καν μετρητες νερου. Πληρωνουμε παγιο στα δημοτικα τελη και χαλαμε οσο θελουμε !

  Αυτα !

 24. κατια says:

  βρηκα τυχαια το blog σου.οντως αρκετες οι πληροφοριες σου και χρησιμες.αυτο που θα ηθελα να προσθεσω ειναι οτι επειδη υπηρξα κι εγω φοιτητρια στη βρετανια πριν χρονια-σκωτια για την ακριβεια-οσο πιο μακρια απο το λονδινο τοσο πιο φθηνα αλλα και πιο ανθρωπινες οι συνθηκες-συμφωνω με τον φιλτατο βασιλη που ειναι στην γλασκωβη.φανταστειτε ο,τι ακριβως συμβαινει και στην ελλαδα.αλλο το κοστος ζωης και η καθημερινοτητα για καποιον που ζει στην αθηνα και αλλο για καποιον που μενει σε καποια πολη της περιφερειας,και δεν εννοω τωρα σε καιρο κρισης.μεγαλυτερες οι αποστασεις,μεγαλυτερο το κοστος μετακινησης,η ταλαιπωρια κτλ.για παραδειγμα το λονδινο χωριζεται σε ζωνες.οι ζωνες που πλησιαζουν προς το κεντρο της πολης εχουν πιο γρηγορη προσβαση στο κεντρο που συνηθως ειναι τα κολεγια και οι περισσοτερες δουλειες αλλα εχουν πιο ακριβα ενοικια.σε ζωνες πιο μακρια απο το κεντρο κατεβαινουν τα ενοικια,μην φανταστειτε οτι μιλαμε για ενοικια κατω απο 500 λιρες βεβαια,αλλα για την προσβαση στο κεντρο του λονδινου με το μετρο θα εχετε περιπου επιπλεον εξοδα γιατι το εισιτηριο του μετρο ειναι ακριβο σε σχεση με την ελλαδα.αν π.χ το εισιτηριο για να πας εχει 2.50 λιρες κι αλλες 2.50 για να γυρισεις θελεις 5 λιρες την ημερα μονο για να πας στην δουλεια η’ το κολεγιο για φοιτητες,συν τον παραπανω χρονο μετακινησης.αν υπολογισετε λοιπον τι ποσο βγαινει τον μηνα θα δειτε οτι μιλαμε για εκατο περιπου λιρες τον μηνα-χωρις τα σαββατοκυριακα- και υπολογιστε ποσο θα αυξηθει αν για οποιοδηποτε λογο χρειαστει να χρησιμοποιησετε το μετρο πανω απο τις δυο αυτες περιπτωσεις την ημερα.δεν λεω βεβαια οτι συγκρινεται με τα εξοδα για ενοκια προς το κεντρο που ξεφευγουν απο τα 1200+ λιρες,απλα λεω οτι επιλεξτε περιοχες αναλογα με τις αναγκες σας.το λεωφορειο η’ταξι και γενικοτερα η επιγεια μετακινηση δεν ενδεικνυται με την απιστευτη κινηση που εχει το λονδινο.παιζεται ποτε θα φτασεις στον προορισμο σου! προς θεου δεν τα γραφω ολα αυτα για να φοβησω τους υποψηφιους μεταναστες.αντιθετα προθεση μου ειναι να σας κανω να μην νιωσετε αντιμετωποι με ακομα μια εκπληξη.νομιζω οτι αυτο δινει θαρρος!αλλωστε σαν ελληνες δεν θα χαθειτε,παντου επιβιωνουμε και μεγαλουργουμε.κι επειτα η βρετανια ειναι μια ομορφη χωρα με ευγενικους ανθρωπους και παντα προθυμους να βοηθησουν.και βεβαια θα εχετε την νοσταλγια της ελλαδας αλλα θα με θυμηθειτε οταν θα δειτε ποσο θα βελτιωθει η καθημερινοτητα σας,θα δειτε τι θα πει ποιοητα ζωης απο τα πιο μικρα μεχρι τα πιο σημαντικα θεματα που μας απασχολουν καθημερινα.πιστεψτε με…ακομα αναρωτιεμαι γιατι γυρισα στην ελλαδα.κλεινω με μια συμβουλη.ψαξτε για δουλειες και σε αλλες πολεις της βρετανιας.βρετανια δεν ειναι μονο το λονδινο-κατα το ελλαδα δεν ειναι μονο η αθηνα!
  Υ.Γ ευτυχως υπαρχουν πολλα blogs στο ιντερνετ οπου μπορειτε να βρειτε παρα πολλεςπληροφοριες ειδικα απο ελληνες που ηδη ζουν εκει,οπως ο “οικοδεσποτης” αυτου του blog.και γιατι οχι ψαξτε και για χαρτη περιοχων-οδων της πολης για να ξερετε που θα βρισκετε η δουλεια σας,το σπιτι σας.
  καλη τυχη…

 25. Antonis says:

  Ενδιαφερομαι να μετακινηθω μονιμα στην Αγγλια. Θα παω να
  ψαξω για δουλεια. Τους πρωτους 3-4 μηνες σκεφτομαι να μεινω σε εναν
  καλο φιλο μου Αγγλο,μεχρι να βρω δουλεια να ξεκινησω και να
  ορθοποδησω. Απο χαρτουρα τι γινετε? Πρεπει να βγαλω κατι σαν αδεια
  παραμονης εκει? Πρεπει καπου να δηλωθω? Please,αν γνωριζει
  καποιος….

  • fromGR2UK says:

   Δεν χρειάζεται ούτε άδεια παραμονής ούτε τίποτα. Έρχεσαι με το διαβατήριο σου και μένεις. Απλώς για να έχεις εισόδημα, τραπεζικό λογαριασμό, ασφάλεια κτλ πρέπει να δηλώσεις μόνιμη κατοικία.

   • @Antonis Χρειαζεσαι να εχεις διευθυνση για να ανοιξεις λογαριασμο. Για να παρεις ΑΦΜ (National Insurance Number, ΝΙΝΟ) πας στο JobCentre Plus (τον αντιστοιχο ΟΑΕΔ) και ζητας να σου κλεισουν ραντεβου για να σου το βγαλουν. Αλλα μπορεις να δουλεψεις και χωρις NINO τον πρωτο χρονο. Ο εργοδοτης σου θα σου δημιουργησει εναν προσωρινο. Αν δεν εχεις προσωπικα εισοδηματα πλεον του μισθου σου, δεν θα κανεις ποτε δηλωση στην εφορια, την κανει ο εργοδοτης σου και σου δινει κατ ευθειαν το εκαθαρηστικο σου (P60). Καλα θα κανεις να μην φαινονται στο βρετανικο σου λογαριασμο μεγαλα εισοδηματα απο Ελλαδα, ωστε να μπορεις μετα απο 6 μηνες να ζητησεις επιδοματα.

    @Sakis τα παιδια σου δικαιουνται να παρακολουθησουν σχολειο φυσικα. Τα παιδια σου θα εχουν περισσοτερα δικαιωματα και παροχες στα εδω σχολεια απο οτι στην Ελλαδα και φυσικα οταν τελειωσουν σχολειο, θα εχουν δικαιωματα κατοικου ΜΒ σε υποτροφιες, σε πανεπιστημια κτλ.

    Ακομα καλυτερα για σχολεια και για αργοτερα σπουδες ειναι να μεινουν τα παιδια σου Σκωτια, που εχει περισσοτερες παροχες και δωρεαν (για την ωρα) πανεπιστημιακες σπουδες.

 26. sakis says:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩΕΓΩ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΜΕ , ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Η ΚΟΡΗ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΚΟΡΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ 8 ΚΑΙ 13 ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ? ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 27. vasia says:

  Γεια σας, ωραίο άρθρο, σκέφτομαι και εγώ να πάω στην Αγγλία για δουλειά, να πω σε όσους δεν το γνωρίζουν πως ο οαεδ έχει ειδικούς συμβούλους για δουλειά στην ευρωπαϊκή ένωση που βοηθάνε στην αναζήτηση εργασίας. Ακριβώς δεν ξέρω πως γιατί ακόμη δεν πήγα αλλά σε μερικές μέρες που θα πάω, σας λέω αν θέλετε ότι μου πουν. Αγαπητέ συντάκτη τώρα, ας πούμε πως έχω λύσει όλα τα υπόλοιπα θέματα (στέγασης κλπ) (κάτι που δεν ισχύει βέβαια αν κ βοηθάς αρκετά) με τα ποντίκια τι παίζει εκεί? μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά έχω φοβία σε σημείο λιποθυμίας από ποντίκι και έχω ακούσει τρομερές ιστορίες για ποντίκια και αγγλία…

  • fromGR2UK says:

   XAXA καλημέρα. Ποντίκια και αράχνες έχει σε αφθονία εδώ, ειδικά σε παλιά σπίτια.Αλλά υπάρχουν και πολλοί τρόποι αντιμετώπισης. Αλλά γενικά όσο πιο παλιό το σπίτι τόσο πιο επίφοβο

  • Vassilis Manoussos says:

   Vasia ποντικια υπαρχουν εδω οπως και σε καθε μεγαλη πολη. Εχω δει σε δρομους βραδυα και πολυ συχνα στον υπογειο αλλα μεχρι τωρα ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΠΙΤΙ !!!! Γενικα αν εισαι 1ο Οροφο και πανω ειναι ΟΚ. Τα ισογεια ειναι λιγο πιο επιφοβα. Οσο για τις αραχνες υπαρχουν πολλες αλλα ΚΑΜΙΑ επικυνδηνη ! Μην τρελλαινεσαι και μην ψαχνεις δικαιολογιες να μεινεις στην Ελλαδα !!!!

   • vasia says:

    Δεν ψάχνω δικαιολογία αλλά δουλεία για να μείνω στην Ελλάδα, αλλά τα ποντίκια πραγματικά είναι ένα μεγάλο θέμα για εμένα εφόσον όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όπως λέτε και εσείς έχω αρχίσει ήδη την αναζήτηση. ευχαριστώ πάντως!

 28. ΓΙΩΡΓΟΣ says:

  Καλησπέρα σας! Προσεχώς ετοιμαζόμαστε με τη σύζυγο μου και
  το 2χρονο παιδί μας να μεταβούμε μόνιμα Αγγλία. Ευτυχώς υπάρχει
  στον τομέα μου (ιατρός), τουλάχιστον για την ώρα, υπερπροσφορά.
  Έτσι προσπαθούμε να επιλέξουμε ένα μέρος, όχι απαραίτητα πόλη,
  ασφαλές και ανθρώπινο για όλους μας. Έχει κάποιος κάτι να
  προτείνει? Ευχαριστώ

  • Vassilis Manoussos says:

   @ΓΙΩΡΓΟΣ

   Η Σκωτια ειναι σε γενικες γραμμες καλυτερα απο την Αγγλια για να μεγαλωσεις παιδια. Επισης εχει διαφορετικο εκπαιδευτικο συστημα και συστημα υγειας. Πιστεω Γλασκωβη ή Εδινβουργο ειναι καλυτερα, με τη δυνατοτητα να μενεις στην εξοχη.

 29. argyris says:

  kalispera k apo mena kai ta sugxaritiria mou gia to arthro sou… thelw na se rwtisw 2 pragmata gia arxi… eimai 25 xronon k exw ptuxio ydravlikou kai pliroforikis… ta opoia duo epagelmata ta gnwrizw kala kai exw doulepsei… to mono mou provlima oti den kserw katholou aglika.. isa isa sunenooume k afto me to zori.. 1)posa lefta prepei na mazepsw gia na pw oti fevgw? kai na ta vgalw pera mexri na doulepsw ekei k na exw eisodima klp? 2)tha vrw efkola douleia xwris na kserw ti glwssa? kai ti douleia peripou?

  (oso gia perioxi to mono pou me noiazei na min exei megali eglimatikotita kai podikia.. 😛 )

  • Vassilis Manoussos says:

   Αργυρη αν δεν ξερεις Αγγλικα δεν θα βρεις δουλεια σε κανενα απο το αντικειμενο σου. Ακομα και για σκουπιδιαρης πρεπει να μιλας αγγλικα. Ισως να μαζευεις πατατες ή αλλα ζαρζαβατικα νοτια Αγγλια. Μην χασεις τον καιρο σου. Αν θελεις πραγματικα να ερθεις κανε μερικους μηνες εντατικα μαθηματα αγγλικων πριν ερθεις, αλλιως θα πρεπει (εκτος Λονδινου να εχεις λεφτα για ενα χρονο 12-15,000 λιρες για να ζεις οσο πας στο κολλεγιο να κανεις αγγλικα. Θα σου ερθει πιο φτηνα να κανεις τα μαθηματα πριν ερθεις, εντατικα.

  • Vassilis Manoussos says:

   Δες το απλα. Σαν κομπιουτερας εισαι χωρις καμια αξια στην αγορα. Μην το παρεις προσωπικα. Απλα δεν θελω να σου δωσω ψευδεις ελπιδες. Σαν υδραυλικος, πρεπει να εισαι ενημερωμενος και να εχεις καποιο χαρτι απο εδω για τα εδω στναταρντς. Επισης αν δεν μιλας αγγλικα πως θα καταλαβεις τους πελατες σου, πως θα τους εξηγησεις τι θα κανεις, πως θα ψωνησεις; Πρεπει να κανεις κατι για την γλωσσα αν θες να εχεις μελλον εδω.

   http://www.wras.co.uk/regulations_default.asp

   Διαβασε το παραπανω αρθρο. Αν δεν μπορεις να το καλαβεις σε ολες του τις λεπτομεριες, τοτε δεν μπορεις να δουλεψεις εδω.

   Φιλικα

   Βασιλης

  • Vassilis Manoussos says:

   Αργυρη με μια μικρη ερευνα, να τι χρειαζεσαι να κανεις για να παρεις αδεια σαν ελευθερος επαγγελματιας υδραυλικος

   http://www.cityandguilds.com/Courses-and-Qualifications/building-services-industry/plumbing/6189-plumbing-and-domestic-heating/level-3

 30. argyris says:

  de pareksigo! to kserw oti einai megalo meion ta aglika.. edw stin ellada oi ligostes douleies pou mporeis na vreis theloun aglika.. poso mallon stin agglia! 😛 apla rwtaw gt o kollitos mou einai sto londino (de ton exw rotisei perioxi klp.. kai doulevei me ena marago kai pernei 90 lires (107 evro) tin wra! kai lew mipws tin ekana etsi mexri na mathw ligo tin glwssa… na douleva px me kapoion mastora k egw apla na evgaza ti douleia xwris dimosies sxeseis! 😛 de mou apadises stin alli erwtisi! pes oti avrio lew oti fevgw px.. posa lefta prepei na exw stin akri gia eisitiria k genika gia ta prota eksoda mexri na mpw se mia sira ekei?

  • Vassilis Manoussos says:

   Argyri an mporeis na breis tetoia douleia kala tha einai, alla mporei na se parei kairo na breis kati tetoio. An ertheis Skotia i kapou Agglia opos Sheffield, Leeds, Manchester, theleis peripou 1000 lires to mina. An pas Londino na ypologiseis toulaxisto ta dipla to mina.

 31. yannis says:

  Αναφέρεις ως έξοδα 43,000 λίρες . Οι αγγελίες που κοιτάω ξεκινάνε από 27,000 -30,000.
  http://careers.stackoverflow.com/jobs/42987/ruby-on-rails-developer-yieldify?a=Qqu38LU4
  Σημαίνει ότι δε πρέπει να μπαίνω καθόλου στη διαδικασία;

  • fromGR2UK says:

   Αν διαβάσεις προσεκτικά θα δεις οτι γράφω για οικογένεια με παιδί κτλ. Και στη τελική τα έξοδα είναι υποκειμενικά. Μπορεί εγώ να είμαι πχ σπάταλος. Με 30000 αν είσαι μόνος έξω από το Λονδίνο είσαι μια χαρά πχ. Είναι τελείως υποκειμενικό. Εγώ τα γράφω εδώ σαν οδηγό από προσωπική εμπειρία. Ψάξε και κρίνε.

  • fromGR2UK says:

   Οχι φυσικά. Τα έξοδα που γράφω είναι τελείως υποκειμενικά και το Λονδίνο είναι πολύ ακριβότερο εξάλλου από άλλες περιοχές. Τα κόστη είναι ενδεικτικά για να έχεις μια εικόνα. Μπορείς και σπίτι να βρεις φτηνότερο και στο μαρκετ να δίνεις πολύ λιγότερα και να μην έχεις το ακριβότερο κινητό κτλ κτλ. Λύσεις υπάρχουν. Δεν μπορώ εγώ να σου πώ έλα ή μην έρχεσαι. Απλώς καταγράφω την δική μου πραγματικότητα

 32. alexis says:

  καλημερα διαβαζω τα αρθρα σου εδω και μερες και πραγματικα σε ευχαριστω παρα πολυ.. θελω μονο αν μπορεις και σου ειναι δυνατον να μου δωσεις λιγες πληροφοριες. εγω ( 23 ) και ο αδερφος μου ( 20 ) εδω και καιρο σκεφτομαστε πολυ σοβαρα να μεταναστευσουμε στην αγγλια για δουλεια και οι δυο ειμασταν τεμπέληδες στα νιατα μας και απολυτηριο λυκειου δεν πηραμε , απλα μας τα εφερε καλα η ζωη στην συνεχεια και εχω εγω 5 χρονια προυπηρεσια Hotel Reception Manager και F&B manager στην ροδο και αθηνα αντιστοιχα βεβαια εχω και το proficiency στα Αγγλικα και μιλαω πολυ καλα οπως γραφη και αναγνωση επισης, στα ιδια μεγεθη και ο αδερφος μου εκτος απο το proficiency ( lower αυτος ).. και τωρα στο κυριος θεμα, εχουμε κανει καποιες οικονομιες ( κοντα στα 4000 ευρω ) για να ερθουμε αγγλια ( cardiff λογο φιλων που μενουν εκει ) και ψαχνομαστε παρα πολυ εχουμε ακουσει πολλες ιδεες απλα αυτο που με αποσχολει περισσότερο ειναι η ευρεση εργασιας και το ποσο δυνατον ειναι για ενα ατομο με προϋπηρεσία και οχι χαρτι απο σχολη και επισης τι ποσα θα πληρωνουμε σε νοικη στο περιπου για ενα αξιοπρεπείς σπιτι για δυο ατομα με το council tax και ολους τους φορους μεσα? α ναι και κατι τελευταιο θα μας φτασουν 4000 pounds για αρχη?

  • alexis says:

   ορεξη για δουλεια εχουμε άπειρη αρκει να δουλεψουμε να ζησουμε σαν ανθρωποι, δουλεια να ειναι και οτι να ναι στην τελικη δεν θελουμε να γινουμε και πλουσιοι απλα να εχουμε μια εξιοπρεπεις ζωη

 33. αντωνης says:

  καλημέρα δημητρη.διαβαζουμε τα αρθρα σου και θα θελαμε να μας δωσεις καποιες πληροφοριες αν γνωρίζεις.ειμαστε 2 υδραυλικοι από το ηρακλειο κρητης με αρκετα χρονια προϋπηρεσία.θελουμε να μας πεις την γνωμη σου σχετικα με το αντικειμενο της δουλειας μας και πως μπορούμε να βρουμε δουλεια εκει?ευχαριστουμε πολλυ.κωστας-αντωνης

Leave a Reply