Αποτυχία (?)
Διαβάζω από πολλούς σε διάφορα emails και σχόλια που μου στέλνετε, για την απογοήτευση σας μετά από μια, δυο, δέκα ‘αποτυχημένες’ συνεντεύξεις. Και θέλω να σας γράψω δυο γραμμές οχι για να σας δώσω απλά κουράγιο αλλά γιατί πρέπει να αλλάξετε τρόπο σκέψης αν θέλετε να επιτύχετε τον στόχο σας! Λοιπόν καταρχάς ο όρος ‘αποτυχία’ δεν υφίσταται. Ή τουλάχιστον πρέπει να διαγραφεί από το λεξικό σου! Όλα είναι μέσα στο μυαλό και τελείως υποκειμενικά. Μια αποτυχία μπορεί με μια ελαφριά αλλαγή οπτικής να φανεί ως η μεγαλύτερη επιτυχία. Όχι μόνο στο interview αλλά στα πάντα. Αλλά για να μην το παίζω φιλόσοφος, θα εστιάσω μόνο στο συγκεκριμένο θέμα.
Επαναλαμβάνω λοιπόν: ξεκολλήστε το μυαλό σας και αρπάξτε την ευκαιρία να μετατρέψετε την ‘αποτυχία’ σε επιτυχία. Ξέρω και εγώ το συναίσθημα να τελειώνει ένα interview και να ξέρεις οτι τα σκάτωσες ή να σε παίρνει μετά από ημέρες αγωνίας ο recruiter και ενώ να είσαι σίγουρος οτι η θέση είναι δική σου να σου λένε οτι τελικά δεν κάνεις για την θέση. Στην αρχή και εγώ ήμουν να με κλαίνε οι ρέγγες. Ειδικά όταν κοιτούσα το αρχείο με CVs που είχα στείλει και είχανε φτάσει τα 100 και δεν είχα κλείσει στην αρχή ούτε μισό interview. Αλλά έπρεπε να αναθεωρήσω. Διάβασα, ξεκόλλησα και συνέχισα με μεγαλύτερη όρεξη προσπαθώντας να μάθω από τα λάθη μου. Είχα στείλει 100 βιογραφικά και δεν είχα λάβει απάντηση. Ανθρώπινο και λογικό να απογοητευτώ, αλλά έπρεπε κάτι να κάνω! Συνειδητοποίησα οτι είχα κάνει ένα βασικό λάθος: Είχα λάθος CV. Δηλαδή, δεν ήταν εστιασμένο στην κάθε θέση που απευθυνόμουν, μετά είδα οτι είχα πολλά λάθη (συντακτικά, γραμματικής κτλ). Με κάθε ‘αποτυχία’ το διόρθωνα και προσπαθούσα να το κάνω περισσότερο εστιασμένο και σωστό. Δεν έστελνα στην αρχή cover letters. Το διόρθωσα και προσπαθούσα να κάνω research για την κάθε θέση και την κάθε εταιρία. Πχ υπάρχει μια θέση τεχνικού τηλεοράσεων στην Sony η οποία μόλις ανακάλυψε μια νέα τεχνολογία κτλ. Γιατί να μην γράψεις στο CV οτι αυτή η ανακάλυψη ικανοποιεί τις φιλοδοξίες σου και οτι μπορείς να προσφέρεις με τα skills A,B,C σου στο κομμάτι 1,2,3 κοκ; Καταλαβαίνετε που το πάω έτσι;
Interview. Τα σκάτωσες ή τα πήγες τέλεια και σε απέρριψαν. Ξέρω πως πρέπει να νιώθεις. Απογοητευμένος και δέκα φορές πιο αγχωμένος. Δώσε 1 μέρα στον εαυτό σου να αναρρώσει και κατέγραψε σε ένα χαρτί τί μπορεί να πήγε στραβά και τί έμαθες από αυτή την εμπειρία. Μετέτρεψε την αποτυχία σε επιτυχία για την επόμενη φορά! Ακούγεται απλό και είναι απλό!!! Προσπάθησε να θυμηθείς πώς απαντούσες και διόρθωσε το συντακτικό σου, το ύφος σου. Προετοιμάσου με σενάρια, πλέον έχεις υλικό από τις συνεντεύξεις που ‘απέτυχες’. Κάνε καλύτερη έρευνα για την επόμενη θέση και το επόμενο interview. Με κάθε προσπάθεια η εμπειρία σου αυξάνεται με γεωμετρικό ρυθμό και θα γίνεσαι ολοένα και καλύτερος αρκεί να μπεις σε αυτό το state of mind. Κανείς φυσικά δεν σου εγγυάται οτι με χ αριθμό ‘αποτυχημένων’ συνεντεύξεων, στην χ+1 θα βρεις δουλειά. Αλλά σίγουρα στην χ+1 θα είσαι 10 φορές πιό έτοιμος και με 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις. Και αυτό έχει τεράστια σημασία.
Ρίξτε μια ματιά και σε αυτά τα wikis που δημιούργησα για συμβουλές πως να προετοιμαστείτε καλύτερα:
Είναι επίπονο, ψυχοφθόρο και φουλ αγχωτικό να προσπαθείς να αλλάξεις τη ζωή σου σε μια ξένη χώρα και να νιώθεις οτι κολλάς στα interviews και οτι δεν έχεις ανταπόκριση με το βιογραφικό σου. Μην τα παρατάτε όμως. Με κάθε ‘αποτυχία’ να γίνεστε καλύτεροι και αν πιστεύεις στο όνειρο σου, τότε θα γίνει πραγματικότητα γιατί είναι το ίδιο πράγμα. Απλώς δεν το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα (ρίξε μια ματιά εδώ-ίσως σου αλλάξει τη ζωή).
Καλή επιτυχία!
5 Comments
Δημήτρη θα συμφωνήσω 100% σε όσα γράφεις ιδιαίτερα δε στο θέμα προσαρμογή του CV στη δουλειά που σε ενδιαφέρει. Επίσης σημαντικός ο έλεγχος της εταιρείας στην οποία ζητάς να προσληφθείς. Χρησιμοποιήστε οτιδήποτε σχετικό από τα προσόντα σας που ταιριάζει με τις θέσεις – απαιτήσεις της νέας σας εργασίας.
Επίσης σημαντικό είναι να φαίνεται το Professional Development. Όχι έκανα ένα μεταπτυχιακό και καθάρισα!
Καλή επιτυχία
Έχεις απόλυτο δίκιο.
Θέλω να προσθέσω και εγώ ορισμένα σημεία για προβληματισμό.
1ον Στην Ελλάδα δεν σας έτυχε να πάτε σε 2-3-10 συνεντεύξεις πριν πιάσετε δουλειά?
2ον Υπάρχει περίπτωση κάποιος να είναι όντως καταλληλότερος από εσάς για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
3ον μπορεί να μην είναι καταλληλότερος από εσάς αλλά να τα πήγε όντως καλύτερα από εσάς στη συνέντευξη.
4ον μπορεί το job description να σας φαινόταν ότι ταίριαζε γάντι σε εσάς αλλά να μην ήταν έτσι και για αυτό να σας απέρριψαν.
Μετά από κάθε συνέντευξη κάντε έναν απολογισμό και ενδεχομένως αυτοκριτική, εντοπίστε τα λάθη σας ώστε να μην τα ξανακάνετε.
Αγαπητέ δεν διαφώνησω μαζί σου … Απλα οταν πριν απο
6μηνες πρώην συνάδελφος που έκανε προσπάθεια για θέσεις sales σε
φαρμακευτικές οι απαντήσεις ήταν ίδιες .. NHS portfolio &
ABPI επίσης μου ειπε οτι οι recruiters πλέον ειναι αρνητικοί με
τους έλληνες υποψήφιους .. Τωρα φταίω εγω που θα τον πιστέψω ; Οταν
οι 10+ προσπάθειες μου έστω για μια συνέντευξη έχουν το ίδιο
αποτέλεσμα .. “Despite your strong professional background we need
someone with UK experience ..” Ολες !! Σχεδόν copy paste .. Με cv
προσεγμένο .. 10 χρονια experience in multinational pharma
companies και μόλις τελείωσα το ΜΒΑ … Γενικά είμαι αισιόδοξος σαν
άνθρωπος και δεν τα παρατω … Αλλα Μήπως πρέπει ;
Νομιζω οτι οποιος περιμενει με ενα οποιο πτυχιο αντε και μεταπτυχιακο θα βρει δουλεια στην Αγγλια και μαλιστα ανταξια των προσδοκιων του (οικονομικων κυριως) μαλλον θα διαψευσθει οικτρα.
Δουλειες υπαρχουν οπου υπαρχουν αναγκες και μαλιστα πολλες ωστε να μπορει να γινει προσληψη και οχι εντελως native speaking ας το πουμε ετσι.
Εχω ενα πτυχιο Θεολογιας Αγγλικης Φιλολογιας η Γυμναστικης
και παω στην Αγγλια για να βρω δουλεια το μονο που θα αποφερει στον ενδιαφερομενο ειναι μερικες μηνες ασκοπης περιπλανησης στην Βρετανια.Και απογοητευσης φυσικα για την οποια ομως ευθυνεται αποκλειστικα ο ιδιος.
Η αληθεια ειναι οτι δεν βρισκουν οι περισσοτεροι δουλεια αλλα
ελαχιστοι και αυτοι ειναι “φορτωμενοι” πτυχια προυπηρεσια αλλα και προπαντων ωριμοτητα και ορεξη για να κανουν κατι προχειρο η ακομα και ταπεινο μεχρι το καλυτερο.Εαν δεν εισαι διατεθειμενος για κραξιμο και μαλιστα απο Αγγλο λογω της φουστανελας που φορας σαν νοοτροπια απο Ελλαδα you better leave it as it is.
Min ptoiste ke min pernete katakarda tin aporipsi. Tora pou vriskome stin apenanti karekla (interviewer) vlepo poso diskolo ine na vris Kalo fit idika Gia senior position (me proipiresia).