Μύθοι και αλήθειες περί μετανάστευσης
Λοιπόν, καταρχάς διαβάστε αν ενδιαφέρεστε τα παρακάτω άρθρα και μετά ελάτε ξανά εδώ για τα περαιτέρω:
https://fromgr2uk.com/2012/09/work_douleia_re/
https://fromgr2uk.com/2012/06/uk_women_work/
https://fromgr2uk.com/2012/08/work_mentality/
https://fromgr2uk.com/2012/03/cost_of_life/
Πήρα πρόσφατα ένα ενδιαφέρον email από έναν αναγνώστη όπου μου παρέθεσε διάφορες ιστορίες ‘γνωστών’ όπου ήρθαν Αγγλία και έφυγαν άρον-άρον, περιπτώσεις που άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν, περιπτώσεις που ήρθαν εδώ και νόμιζαν οτι γίνανε πλούσιοι και περιπτώσεις που δεν έβρισκαν δουλειά και έφυγαν ιδρωμένοι και καταχρεωμένοι. Αλλά και στις ειδήσεις πρόσφατα έβλεπα για περιπτώσεις μεταναστών στην Γερμανία που ούτε καν την γλώσσα ξέρουν, δεν έχουν καμία κατάρτιση απλώς πάνε στην Γερμανία και τελικά καταλήγουν άστεγοι να ζούνε από την Γερμανική Πρόνοια.
Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω μερικούς μύθους που ισχύουν για την μετανάστευση σε οποιαδήποτε χώρα: Αν φύγεις από τη χώρα σου για μια άλλη με σκοπό να γίνεις πλούσιος τότε παράτα τα, γύρνα πίσω και κάτσε στα αυγά σου φίλε. Αν νομίζεις οτι θα έρθεις Αγγλία και θα σε περιμένουν οι εργοδότες να σε γεμίσουν φράγκα και εσύ να αγοράζεις Jaguar και να τρέχεις στα Λονδίνα καθημερινά να τρως στου Gordon Ramsay τότε ξύπνα πριν να είναι αργά και καλύτερα κάτσε στα αυγά σου. Είναι ΔΥΣΚΟΛΗ η μετανάστευση! Πολύ δύσκολη και ΟΧΙ για όλους! Για να βρεις μια δουλειά στο εξωτερικό πρέπει να έχεις εξειδίκευση γιατί μη-εξειδικευμένους εργάτες έχουν και εδώ σε αφθονία και οι περισσότεροι άνεργοι εκ των πραγμάτων, είναι οι λιγότερο καταρτισμένοι. Παντού έτσι δεν είναι άλλωστε; (εκτός από Ελλάδα όπου δεν μετράει η μόρφωση και τα πτυχία αλλά τα ‘κονέ’).
Πρέπει να προσπαθήσεις σκληρά για να βρεις δουλειά, η οποία δεν θα είναι πάντα με μεγάλο μισθό αλλά και με μεγάλο μισθό να είναι, ναι σίγουρα για τα Ελληνικά δεδομένα πχ με £3,000 είσαι βασιλιάς αλλά εδώ είναι απλά καλά ειδικά αν ζεις σε ακριβή περιοχή με το νοίκι στο χιλιάρικο, το παιδικό σταθμό του παιδιού στο χιλιάρικο και το commuting πάνω από £300 το μήνα. Είναι ακριβή η ζωή στην Αγγλία και γενικά σε οποιαδήποτε χώρα, πριν πας ψάξε λίγο για το κόστος ζωής και δες αν σε παίρνει να ζήσεις εσύ και η οικογένεια σου. Εδώ για ταβέρνα θέλεις να πας και το ψάχνεις λίγο να δεις αν είναι καλή. Κοτζάμ χώρα αλλάζεις, αν δεν το ψάξεις και έρθεις στα κουτουρού και την πατήσεις ε τότε καλά να πάθεις ρε φίλε!
Μα και η ζωή η ίδια είναι διαφορετική. Αν είσαι του μπουζουκιού, της διασκέδασης καθημερινά, του 3ωρου φραπέ με την παρέα τότε ξανασκέψου πριν μεταναστεύσεις στον Βορρά της Ευρώπης. Μια χαρά διασκεδάζουν και οι άνθρωποι εδώ αλλά η κουλτούρα είναι πάρα πολύ διαφορετική σε σχέση με την Ελλάδα και γενικά οι άνθρωποι περισσότερο ‘κλειστοί’. Είναι μια ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ πώς να το κάνουμε. Η μετανάστευση δεν είναι για τύπους του στυλ: ‘Ελλαδάρα, εμείς όταν γράφαμε φιλοσοφία εσείς τρώγατε βαλανίδια‘ και άλλα τέτοια γραφικά. Καλό να έχεις τα δικά σου ήθη, έθιμα, πολιτισμικά χαρακτηριστικά αλλά όταν πηγαίνεις να ζήσεις σε άλλη χώρα θα πρέπει να σέβεσαι τους εκεί νόμους, κουλτούρα και πολιτισμό. Τέλος.
Το εξωτερικό, η μετανάστευση είναι μια τεράστια, απίστευτα δύσκολη απόφαση και πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Προτείνω τουλάχιστον 3 μήνες προετοιμασία και ψάξιμο πριν καν αρχίσεις να στέλνεις βιογραφικά. Δουλειές εδώ τουλάχιστον Αγγλία, για εξιδεικευμένο προσωπικό και σε σχέση με την Ελλάδα υπάρχουν πολλές. Εξαρτάται από τη θέση και όχι από τα κονέ ο μισθός. Εξαρτάται από την εξιδείκευση, τα skills, την εμπειρία, τη συνέντευξη η θέση αυτή άρα και ο μισθός. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Δεν είναι ο Παράδεισος η ξενιτιά, δεν σου εξασφαλίζει κανείς την επιτυχία ή τα λεφτά. Πρέπει να παλέψεις και να ματώσεις όπως θα μάτωνες και στην Ελλάδα και ίσως πιο σκληρά απλώς η διαφορά με την Ελλάδα είναι οτι εδώ ΙΣΩΣ υπάρχει μέλλον ενώ στην Ελλάδα, για ορισμένους από εμάς σίγουρα δεν έχει κανένα μέλλον.
Και μην σας παραμυθιάζει κανείς. Καλό να ακούς συμβουλές και να διαβάζεις γνώμες (όπως πχ αυτό εδώ το blog!) αλλά έξυπνοι άνθρωποι είστε και μπορείτε να τα φιλτράρετε όλα αυτά στο μυαλουδάκι σας και να πάρετε τις υποκειμενικές, προσωπικές σας αποφάσεις.
ΥΓ: Ξέχασα να γράψω κάτι και μου το υπενθύμισε ένας αναγνώστης: Αν δεν ξέρεις την γλώσσα τότε άστο καλύτερα. Δεν χρειάζεται να μιλάς σαν καθηγητής πανεπιστημίου αλλά να συνεννοείσαι και να είσαι καλός στην δουλειά σου. Αν δεν μπορείς τότε άστο καλύτερα.
Good luck.
12 Comments
Στα οσα αναφερει ο φιλος παραπανω εχει δικιο οπως σχεδον σε ολα τα αρθρα του.Εχοντας ζησει στην Αγγλια θελω να πω επειδη ακουω πολλους να λενε οτι θα μεταναστευσουν εκει ας προσεξουν τι λεει παραπανω ο συντακτης.Επιπλεον εαν εχεις απολυτηριο λυκειου ΙΕΚ η ακομα ΤΕΙ και σκεφτεσαι να βρεις καποια εργασια βασιζομενοι σε αυτα μαλλον θα πρεπει να το ξανασκεφτεις διοτι η αγορα εκει απλα δεν τα αναγνωριζει αυτα.Επισης η πολυ καλη γνωση αγγλικης και σιγουρα η κατοχη καποιου τιτλου απο πανεπιστημιο εκει ειναι τα αρχικα εφοδια για οποια μεταναστευση.
Φυσικα θεωρω οτι πρεπει να εχεις την οικονομικη ανεση για τουλαχιστον 1 χρονο για ψαξιμο και να εισαι ετοιμος να κανεις και δουλειες που ισως στην Ελλαδα δεν το σκεφτοσουν καν.
Σωστός για τα αγγλικά θα το προσθέσω στο άρθρο σαν υποσημείωση! Ευχαριστώ!
Τα ΤΕI αναγνωρίζονται μια χαρά. Εγώ είμαι κοινωνική
λειτουργός από ΤΕΙ και αναγνωρίζεται στην Αγγλία χωρίς τίποτε άλλο
να χρειάζεται. Απλά παίζει μεγάλο ρόλο η προυπηρεσία. Παρακαλώ αν
κάποιος δε γνωρίζει να μην ποστάρει λάθος πληροφορίες.
Φίλε ΜΚ για τα ΤΕΙ λάθος τα λες. Εγώ είμαι με πτυχίο ΤΕΙ
στην Αγγλία και δουλεύω κανονικά. Επίσης αναγνωρίζεται κανονικά αν
θες να κάνεις μεταπτυχιακό, εννοείται βέβαια πως παίζει ρόλο και ο
βαθμός του πτυχίου. Μόνο στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται τα
ΤΕΙ.
paromoiws me ptyxio TEI metafrasmeno ap to British Council kai ola mia xara.
Kala ta les aderfe. Isws ligo pio dramatika se sxesh m ayta pou travane sthn Ellada twra. Programmatismos kai prospatheia kai sigoura kapoia lefta sthn akrh. Ayto me th Germania mallon den exei prohgoymeno. Kapoioi nomizoun oti eimaste akomh sto 50.
A to allo to akouses? Eimaste prodotes pou afhsame th xwra se tetoious kairous! 😀
Mavrh petra!
Ωραία τα είπες! 🙂 Τροφή για σκέψη για όσους σκέφτονται να φύγουν από την Ελλάδα και να εργαστούν σε άλλη χώρα.
Να προσθέσω μόνο στο post για το «γυναίκες και εργασία» ότι πια σε αρκετές εταιρίες υπάρχει πρόβλεψη για ευέλικτη εργασία αν τη ζητήσει ο εργαζόμενος λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες. Για παράδειγμα πέρσι εργαζόμουν σε ένα ερευνητικό κέντρο στο Coventry – 4 μέρες από το σπίτι και μία φορά την εβδομάδα από το γραφείο. Έπρεπε όμως να είμαι στα meeting που έπεφταν τις μέρες που δούλευα από το σπίτι. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου πριν 8 χρόνια είχα ζητήσει να εργάζομαι 4 μέρες την εβδομάδα για να έχω full Παρασκευή – Σαββατο – Κυριακή μαζί της.
Spot on ακόμα μια φορά, Δημήτρη, μπράβο !!!
Δύο σημεία έχω να προσθέσω μόνο: Όποιος ψάχνει για δουλειά στην Αγγλία, καλό είναι να μην περιορίζεται μόνο στο Λονδίνο, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος (π.χ. φιλικό η οικογενειακό πρόσωπο που δουλεύει ήδη εκεί). Ναι, στο Λονδίνο η ποικιλία και ο αριθμός των δουλειών είναι μεγαλύτερα, αλλά και η ζωή – όπως το είπες κι εσύ – είναι κατά πολύ ακριβότερη. Σε γενικές γραμμές, όσο βορειότερα πας, τόσο φθηνότερη είναι η ζωή.
Δεύτερον, να επιβεβαιώσω όσα λέει η Αναστασία για το flexible working και το work-life balance. Αν είσαι γονιός – είτε μητέρα είτε πατέρας – έχεις δικαίωμα να ζητήσεις να δουλεύεις με τρόπο που να βολεύει την οικογενειακή σου ζωή. Το να δουλεύεις από το σπίτι – είτε σε σταθερή βάση είτε περιστασιακά (όταν αρρωσταίνει το παιδί σου π.χ.) – είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική
Μπράβο Δημήτρη, για άλλη μια φορά είσαι 100% σωστός.
Εξαιρετικο! Εχοντας εμπειρια απο σπουδες στη Γαλλια αλλα και παμπολλες συζητησεις με διαφορων κοινωνικοοικονομικομορφωτικων επιπεδων Ελληνες για το συγκεκριμενο θεμα, θεωρω οτι αυτο το αρθρο πρεπει να το διαβασει πολυς κοσμος. Και για αυτους που ειναι υπερ και για αυτους που ειναι κατα της μετοικησης.
Κάποιος που ξέρει και μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τους αποφοίτους ΤΕΙ???ευχαριστω πολύ εκ των προτέρων.
Μεταφράζεις το πτυχίο σου (στο british council) και την αναλυτική σου, και έχεις πτυχίο ισότιμο με Bachelor, οπότε μπορείς να δουλεέψεις και να κάνεις master (και διδακτορικό μετά από αυτό).
Πως είμαστε οι ΤΕΙτζήδες στην Ελλάδα, καμία όμως σχέση.