Clock’s ticking!
Είχα τελειώσει το τελευταίο μου post με τη προειδοποίηση σε υποψήφιους μετανάστες στην Βρετανία να βιαστούν. Θα εξηγήσω γιατί. Την εβδομάδα αυτή η αγαπημένη μας μη-εκλεγμένη υποκρίτρια πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 που θα βάλει τη χώρα και επίσημα στη μεγαλύτερη περιπέτεια της μεταπολεμικής ιστορίας της, τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ. Έτσι λέει τουλάχιστον. Έλεγε οτι μέχρι τέλη Μαρτίου θα το κάνει και όλες οι εφημερίδες γράφουν οτι μπορεί και αύριο Τρίτη να το ενεργοποιήσει. Βιάζονται. Πλάνο μπορεί να μην έχουν αλλά βιάζονται να ικανοποιήσουν την λαϊκή βούληση. Δείτε το παρακάτω βιντεάκι να καταλάβετε γιατί ‘The British people have NOT spoken’.
Ε και τί έγινε αν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50? Τίποτα ίσως. Αλλά όλα δείχνουν οτι η κύρια May θα χρησιμοποιήσει τους EU κατοίκους στην Μ. Βρετανία as a bargaining chip. Θα εκβιάσει τους Ευρωπαίους για καλύτερο deal με απειλές για το status μας εδώ πέρα. Και ενώ αυτοί που είναι ήδη εδώ σαν και εμένα δεν κινδυνεύουν, όλα δείχνουν οτι για αυτούς που θέλουν να μεταναστεύσουν στο νησί για εργασία τα πράγματα μπορεί να γίνουν από δύσκολα έως αδύνατα. Τι ακούγεται οτι θα κάνει; Θα πεί τέλος η μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία εκτός αν ισχύουν ένα σωρό προϋποθέσεις που θα το καθιστούν αυτό πολύ δύσκολο. Και φυσικά θα δημιουργηθεί ένα κλίμα στην αγορά εργασίας που δεν θα ευνοεί την αναζήτηση υπαλλήλων από την ΕΕ αφού αυτό μπορεί να εμπεριέχει ένα ρίσκο για τις εταιρία αφού κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τελικά.
Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ούτε μάλλον και η ίδια η κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι πως επικρατεί απίστευτη αβεβαιότητα και αν το σκέφτεσαι φίλε μου μετανάστη να έρθεις στην Βρετανία για εργασία τότε κάνε το τώρα. Αν έχεις οργανωθεί, σκεφτεί, αποφασίσει να έρθεις και απλώς σκεφτόσουν το πότε, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή. Προσοχή! Δεν ξέρω ούτε ισχυρίζομαι οτι θα αλλάξει κάτι. Μπορεί να μην αλλάξει και τίποτα. Αλλά το κλίμα έχει σίγουρα αλλάξει στην Αγγλία αυτή τη στιγμή και όλα δείχνουν οτι έρχονται αλλαγές στο καθεστώς των EU citizens. Μπορεί να χρειάζεται περισσότερη χαρτούρα, μπορεί να κλείσουν τα σύνορα για νέους μετανάστες μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση, μπορεί να μην γίνει και τίποτα. Δεν ξέρω. Αυτή η αβεβαιότητα από μόνη της είναι ικανή να φέρει πολλές αλλαγές από το τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν οι εργοδότες μέχρι το πως αντιμετωπίζονται οι μετανάστες από την κοινωνία και κυριότερα από τη κυβέρνηση. Οπότε αν είσαι φίλε μου μετανάστη στο να έρθω ή να μην έρθω ίσως χρειάζεται να οργανωθείς περισσότερο και να πάρεις τις αποφάσεις σου πιό γρήγορα.
Επί προσωπικού ταλαιπωρούμαι με το permanent residency card application το οποίο το θέλω για το βρετανικό διαβατήριο που θέλω να κάνω αίτηση του χρόνου. Μαζί με μένα και χιλιάδες άλλοι EU πολίτες αφού η διαδικασία είναι πολύπλοκη και είναι….δημόσιο! Όλα manual, απορώ πως δεν ζήτησαν σφραγίδες ακόμα. Κατά τα άλλα δεν έχω νιώσει κάποια άλλη διαφορά ούτε προσωπικά κάτι άλλο να έχει αλλάξει στο πως με αντιμετωπίζουν στην δουλειά ή πχ στο σχολείο του μικρού. Η Βρετανία έχει μπει σε μια περιπέτεια και αναρωτιέμαι πως θα τελειώσει αυτή η βαβούρα. Έφυγα από την Ελλάδα της αβεβαιότητας και της κρίσης και μάλλον είμαι γκαντέμης αφού τα ίδια ζω και εδώ πλέον.
3 Comments
Γεια σου Δημήτρη, εγώ κα ο Νιλ λέγαμε να περάσουμε την κουλούρα το καλοκαιρι που θα παμε στην Ελλάδα, αλλα ετσι πως πανε τα πραγματα μάλλον θα κανουμε εναν πολιτικό εδώ εμεις η μαμα του και μια καλή μας φιλη ως μάρτυρες, διοτι δεν ξερω ποσο γρηγορα θα αλλαξουν τα πραγματα πχ να αρχίσουν να ζητούν βίζα παραμονής, βίζα εργασιας κλπ. Αυτη η αβεβαιότητα , σκοτώνει…
Καλησπέρα, ελπίζω να πάνε όλα καλα με την permanent residency card. Μην αισθάνεσαι γκαντέμης για το γεγονός ότι θα βιώσουμε (γιατί και εγώ αγγλία μένω εδω και ένα χρόνο και θα ήθελα να μείνω και αρκετά περισσότερο) αλλά αυτό ήταν μαθηματικά βέβαιο ακομά και για Αγγλία όπως και γενικά και ευρώπη αλλά και δυτικό κόσμο. Το εαν συμφαίρει τους βρετανούς ένα brexit (εγώ πιστευώ πως ναι) είναι καθαρά δικό τους θέμα και ότι και εάν αποφασίσουν πρέπει όλοι εμείς να το σεβαστούμε. Πως να το κάνουμε είναι η δική τους χώρα. Οτι τους απομένει δηλαδη…
Έχεις πετύχει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια για εσένα και την οικογένεια σου και μπράβο σου. Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Σε ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες που ανεβάζεις τόσα χρόνια και ελπίζω να συνεχίσεις να το κάνεις.
Γειά σου Δημήτρη. Είμαι εδώ ένα χρόνο τώρα ερχόμενος από Αθήνα και έχω την τύχη μα δουλεύω ως μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρία στο Derby. Θέλω να πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι δεν θα έχουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά κουβαλόντας ακόμα τις ελληνικές γνωστές προκαταλήψεις δεν αντέχω να μην θυμώσω με αυτούς εδώ. Να εξηγήσω: να κατανοήσω ότι η Βρεατανία δεν αισθάνθηκε ποτέ ευρωπαική χώρα αλλά μάλλον μιά χώρα κομμάτι της γης με όση επιρροή μπορεί να έχει ένεκα των αποικιών ανά τον κόσμο. Τόσες δεκαετίες μάζεψαν εδώ στο νησί, λαούς απ όλες τις χώρες της κοινοπολιτείας, οπότε ιστορικά δεν αισθάνονται πιό πολύ ευρωπαίοι. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως ήρθαν άνθρωποι από περιοχές με τρομακτικά διαφορετική κουλτούρα από την δυτική : βλέπω μουσουλμάνους φανταμενταλιστές από Αφγανιστάν/Πακιστάν με αμφίεση σχεδόν τζιχαντιστή και καταλαβαίνει κανείς ότι αν μη τι άλλο οι άνθρωποι αυτοί αδυνατούν ή μάλλον αρνούνται να προσαρμοστούν στο ελάχιστο στην εδώ κουλτούρα και είμαι βέβαιος ότι περιφρονούν μάλλον την ντόπια κατάσταση. Και ρωτώ τους βρετανούς, έχετε υποδεχθεί τέτοιους ανθρώπους εδώ και τώρα ξαφνικά θα δημιουργήσετε εμπόδια στον ευρωπαίο. ? Γιά να μη πούμε γιά τη μεγάλη υποκρισία της ανοχής στην άνετη κυκλοφορία των γυναικών τους με μπούρκα σε μιά χώρα που υποτίθεται ότι κατ εξοχήν θέλει την γυναίκα ισότιμή, πού είναι ο βρετανικός νόμος που θα επιβάλλει στους ανθρώπους αυτούς την προσαρμογή στις ιδέες της ισοτιμίας ?
Σ ευχαριστώ.