British food
Με αφορμή ένα ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα στο Oneman, θα μου επιτρέψετε να γράψω και εγώ την άποψη μου για το British food το οποίο όντως είναι παρεξηγημένο ειδικά από πολλούς -ξέρω και έχω άποψη για τα πάντα- Έλληνες. Πάντα λάτρευα το φαγητό και τη μαγειρική αλλά τώρα με την ‘ξενιτιά’ το έχω πάρει ζεστά το θέμα και με οδηγό κυρίως συνταγές από τα βιβλία του Jamie Oliver (θεός) αλλά και το μεράκι μου (τσ-τσ-τσ) προσπαθώ κάθε ΣΚ τουλάχιστον να ξεκουράζω τη Χριστίνα (φανταστική μαγείρισα btw) από τη κουζίνα και να δημιουργώ κατά βάση αγγλικές συνταγές μιας και ζούμε εδώ πλέον. Και όπου αγγλική συνταγή εννοείται με τις άπειρες επιρροές της από Καραϊβική μέχρι Ασία αν και με τα πικάντικα ασιατικά (Ινδικά κτλ) δεν τα πάμε και πολύ καλά και πάντα όταν τρώμε βαριά φαγητά έχουμε καβάτζα δίπλα 2-3 Zantac.
Και ξεκινάμε από τα υλικά, δηλαδή βασικά από μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ. Και ποιές οι διαφορές με τα γνωστά μας Ελληνικά σούπερ μάρκετ. Καταρχάς είναι το βασίλειο της σαβουροφαγίας η Αγγλία και αυτό αποτυπώνεται στα ράφια τους. 10 διάδρομοι με ετοιματζίδικο φαγητό, με σοκολάτες, μπισκότα και λοιπά σαβουροειδή. Μακριά! Από λαχανικά και φρούτα, υπάρχουν σχεδόν τα πάντα από όλο το κόσμο αλλά για τα λαχανικά που τρώμε στην Ελλάδα (πχ ντομάτα) ξεχάστε την σούπερ ποιότητα εκτός αν αγοράσετε organic που τότε αξίζει. Αυτά που έχει συνηθίσει ο Έλληνας να τρώει δεν είναι κατ’ανάγκη τα ίδια που τρώει ο Βρετανός έτσι; Αλλά έχει υπέροχα και φρεσκότατα λαχανικά σε μεγάλες ποικιλίες γιατί μην ξεχνάτε με τόσες βροχές εδώ, το έδαφος βγάζει καλά πράγματα. Τοπ για μένα οι πατάτες (ένα σωρό ποικιλίες), τα μπρόκολα και γενικά κάθε είδους πρασινάδα (ειδικά κάτι ρόκες, watercress κτλ!). Και πάμε στα κρέατα. Εδώ γίνεται χαμός και επιτρέψτε μου να πω οτι ναι μεν στην Ελλάδα έχουμε φοβερά κρέατα αλλά και εδώ είναι πάρα πολύ καλά λόγω πάλι κλίματος και ποιότητας τροφών (παραβλέπω το γεγονός οτι από εδώ ξεκίνησε η νόσος των τρελών αγελάδων και συνεχίζω). Το βοδινό (beef) και το αρνάκι τους (δοκιμάστε Ουαλίας) είναι εξαιρετικά εδέσματα και στο μάρκετ θα βρείτε απίστευτες επιλογές και καλές τιμές. Εγώ προτιμώ όσο μπορώ να αγοράζω organic λόγω ποιότητας και γεύσης και κάτι beef joint κάτι lamb legs κτλ κάθε ΣΚ τα τιμάμε ιδιαιτέρως. Ψάρια: Δεν έχει δυστυχώς την ποικιλία της Ελλάδας, σας προτείνω να αποφύγετε τα προσυσκευασμένα και από τον ψαρά του μάρκετ αγοράστε σολωμό (εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει), αγοράστε cod ή haddock ή ακόμα και μύδια Σκωτίας. Με μια ωραία σαλτσούλα και έχετε το τέλειο πιάτο.
Υπάρχουν φυσικά μεγάλοι διάδρομοι με κινέζικα-ρώσικα-πολωνικά-ινδικά φαγητά (ζούνε πολλοί μετανάστες εδώ πάνω λέμε) και φυσικά όλο και κάποιο stand με Ελληνικά προϊόντα θα βρείτε (στο δικό μας Tesco έχουμε και τις φακές μας τις Agrino, ελληνικό καφεδάκι Λουμίδης και τη πορτοκαλάδα Λουξ άμα λάχει). Πολλά μπαχαρικά, πολλά ‘αξεσουάρ’ φαγητού για όλα τα γούστα αν και να πω την αλήθεια δεν βρήκα πουθενά μπαχάρι! Για πρώτες ύλες λοιπόν δεν θα έχεις πρόβλημα αν και για μερικά παραδοσιακά Ελληνικά πιάτα ίσως δυσκολευτείς αλλά με φαντασία και εναλλακτικές επιλογές όλα γίνονται. Το σημαντικότερο είναι οι πρώτες ύλες να είναι καλής ποιότητας και αυτό μπορείς να το βρεις εδώ σε αφθονία και φυσικά πρέπει και η τσέπη να έχει αφθονία. Για τους Άγγλους το φαγητό είναι κάτι σαν αγγαρεία και δεν υπάρχει καν το ισοδύναμο του ΄Καλή όρεξη’ που λέμε οι Έλληνες, που εμείς το φαγητό το αγαπάμε και το έχουμε παράδοση μας. Και αυτό εγώ δεν το αλλάζω.
Οπότε σαν γνήσιος Έλληνας που όμως υιοθετεί νέες κουλτούρες προσπαθώ να μαγειρεύω ‘αγγλικά’ φαγητά και με οδηγό τα βιβλία συνταγών του Jamie Oliver (http://www.jamieoliver.com/books/jamies-great-britain & http://www.jamieoliver.com/tv-books/jamies-30-minute-meals ) προς το παρόν, κακομαθαίνω την οικογένεια και τους καλεσμένους. Jamaican chicken, το Sunday roast με βοδινό ή αρνάκι, homemade pizza, lamb with shredded Brussell sprouts, brocolli pasta και πολλές ακόμα φανταστικές συνταγές και ακόμα δεν έχω φανταστεί!
Το Βρετανικό φαγητό είναι παρεξηγημένο γιατί είναι άγνωστο σε εμάς καταρχάς και γιατί η αλήθεια είναι οτι μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί το φαινόμενο αυτό με τους celebrity Βρετανούς σεφ, τα καλά εστιατόρια κτλ. Μπορείς όμως να φας πραγματικά πολύ καλά φαγητά και στις pub και σε πολλά εστιατόρια. Χρησιμοποίησε το tripadvisor ή άλλες εφαρμογές που έχουν και προσφορές (συνήθως Κυριακή με Παρασκευή οι αλυσίδες έχουν καλές εκπτώσεις) και απόλαυσε τα κλασσικά fish & chips, λαχταριστά burgers, bangers and mash (με τα λουκάνικα οι Άγγλοι έχουν ιδιαίτερη σχέση αν και σαν το Ελληνικό το χωριάτικο δεν έχει), ινδικά, κινέζικα, ταϊλανδέζικα, ιταλικά , πίτες, πουτίγκες, ales. Ουφ μου άνοιξε η όρεξη.
Αν με ρωτούσες τώρα βέβαια τι θα διάλεγα ανάμεσα σε ένα πίτα γύρο και ένα fish & chips, ανάμεσα σε μια σπανακοτυρόπιτα και ένα kindey pie πιστεύω ξέρεις την απάντηση αγαπητέ αναγνώστη.
Καλή όρεξη
7 Comments
Δημήτρη, έχετε Waitrose εκεί κοντά σας ; Αν ναι, να το επισκεφτείς πάραυτα. Θα βρεις ντομάτες Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ε-Σ !!!
Όσο για τα ψάρια, ψαξ’ το λίγο. Στο σούπερ μάρκετ έχει συνήθως ωραιότατες σαρδέλλες (sardines), λαβράκι (sea-bass), τσιπούρα (sea bream), πέστροφα (trout, εμάς μας αρέσει ιδιαίτερα το rainbow trout), σκουμπρί (mackerel), μπαρμπούνια (red mullets), καπνιστή ρέγγα (herring) που πάει καταπληκτικά με την φασολάδα (btw, αν μαγειρεύετε φασολάδα, χρησιμοποιήστε τα harricot beans. Μου πήρε χρόνια να βρω τα σωστά φασόλια !!!), μεγάλες και ζουμερές γαρίδες και άλλα πολλά. Αν έχεις την τύχη να έχεις τοπική ψαραγορά κοντά σου, εκεί πάλι θα βρεις πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών και θαλασσινών.
Άντε και μ’ άνοιξες την όρεξη !!! 🙂
Πολύ καλό το Αγγλικό φαγητό αλλά πάντα σαν κάτι να του λείπει…
Βέβαια αν δεν είχαν εμφανιστεί οι Jamie Oliver, Gordon Ramsay και λοιποί σεφ, η κουζίνα τους θα ήταν πολύ πίσω.
Πάντως μπορώ να σου πω με απόλυτη σιγουριά, λόγω δουλειάς, ότι 8 στα 10 εστιατόρια που ανοίγουν έχουν κατά βάση ξένη κουζίνα.
Εγώ θα πρότεινα Tesco, Waitrose μόνο για τα βασικά, και για κρέατα και ψάρια, μόνο σε independent fishmongers και butchers, ποτέ σε σουπερ μαρκετ. Έχουν και καλύτερη ποιότητα και καλύτερη τιμή. Άσε που δε θες να ξέρεις πώς μεγαλώνουν τα ζώα που καταλήγουν στα ράφια του σουπερ μαρκετ.
Όσον αφορά τον Jamie Oliver, γούστα είναι αυτά, πάντως η άποψή μου είναι ότι έχει μείνει πάρα πάρα πολύ πίσω. Προ δεκαετίας ήταν καινοτόμος και φρέσκος, τώρα όχι. Και οι τελευταίες του εκπομπές δε βλέπονται, πώς να το κάνουμε.
Βρήκες φακές agrino; Μπράβο! Μου πήρε καιρό να βρω φακές που να μπορώ να μαγειρέψω και να τρώγονται (για τα δικά μου τα γούστα τουλάχιστον). Τελικά κατέληξα στα green lentils, που όταν μαγειρεύονται γίνονται καφέ…
Δοκίμασε και τις Puy lentils, Αναστασία, αν δεν τις έχεις δοκιμάσει ήδη.
Θα τις δοκιμάσω την Τετάρτη! 🙂
Βασικά ο Jamie έχει πολλές επιρροές στη κουζίνα του. Ειδικά Ιταλικές. Οπότε δεν είναι κλασική Βρετανική κουζίνα.