References
Κάτι για το οποίο δεν έχω γράψει είναι τα references ή αλλιώς συστατικές επιστολές. Δεν έγραφα τόσο καιρό για αυτό γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό μου καν για το πώς πρέπει το όλο θέμα να προσεγγιστεί. Για παράδειγμα υπάρχει η ‘σχολή’ που λέει οτι στο CV να γράφεις τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των references σου, υπάρχει η ‘σχολή’ που λέει απλά γράφουμε “References available upon request” και υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος (προσωπικά αυτόν ακουλουθώ) που λέει οτι δεν βάζεις τίποτα απολύτως στο CV γιατί εννοείται οτι αν σου ζητήσουν references θα τους τα δείξεις.
Και λέω ‘αν’ γιατί πχ στη πρώτη μου δουλειά στην Αγγλία έγιναν όλα τόσο γρήγορα που ούτε χαρτιά μου ζήτησαν, ούτε references, ούτε τίποτα. Αντιθέτως τώρα στη νέα δουλειά, αφού μου έγινε το offer και μετά, μια τρίτη εταιρία ανέλαβε να κάνει online όλα τα reference checks. Έπρεπε λοιπόν να συνδεθώ στο site τους, να καταγράψω όλες τις σπουδές μου αναλυτικά, το που έμενα, την εργασιακή μου εμπειρία και φυσικά references από παλιές δουλειές (2 τουλάχιστον) αλλά και ένα reference που να μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός οτι πχ από Ιούνη μέχρι Σεπτέμβρη του 2011 ήμουν άνεργος!!! Ευτυχώς είχα τί να βάλω και με βοήθησαν πάρα πολύ και τους είμαι ευγνώμων. Και αυτό είναι το point που θέλω να καταφέρω με αυτό το post.
Don’t burn your bridges. Όσο χολωμένος και αν είσαι με τη προηγούμενη δουλειά, τα αφεντικά σου, τους συναδέλφους κτλ, όσο και αν βαριέσαι ίσως ή όσο κλειστός και αν είσαι πίεσε τον εαυτό σου και φέρσου σαν σοβαρός ενήλικας άνθρωπος και επαγγελματίας. Κράτα καλές σχέσεις με όλους. Δεν λέω να είσαι φίλος ή
απαραίτητα να έχεις στενές επαφές. Δεν γίνεται να τα πάμε καλά με όλους και εννοείται πως στην εργασιακή μας εμπειρία θα συναντήσουμε άτομα που γουστάρουμε και θαυμάζουμε, αφεντικά ξηγημένα, εργοδότες παπάρες, συναδέλφους που πρέπει να πεθάνουν ταπεινωτικά αλλά πάντα πρέπει να φέρεσαι διπλωματικά. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να χρειαστείς τον άλλο (και ο άλλος εσένα, αυτές οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν).
Έτσι όταν θα σου ζητήσουν από τη νέα σου δουλειά ένα-δυο references θα μπορέσεις να κάνεις ένα τηλέφωνο στο πρωην αφεντικό σου και με ευγένεια και πάρα πολλά ευχαριστώ να σου γράψει μια συστατική επιστολή ή αν του τηλεφωνήσουν να έχει να πεί έστω ένα τυπικό καλό λόγο για σένα. Δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει! Οπότε είναι καλό να έχει από σένα μια θετική ανάμνηση (επαγγελματική πρώτα αλλά και η προσωπικότητα σίγουρα μετράει). Επίσης όχι όλα τα references είναι ίσης αξίας ή μπορούν να σε βοηθήσουν. Σκέψου προσεκτικά ποιοί πραγματικά μπορούν να πουν κάτι καλό για σένα, κάτι σχετικό με τη θέση που ψάχνεις. Κάτι που θα λειτουργήσει θετικά και οχι απλά ουδέτερα. Choose wisely.
Προσωπικά ήμουν πολύ τυχερός γιατί εργάστηκα σε καλές εταιρίες στο παρελθόν και μπορεί να μην τα πήγαινα καλά με όλους ή να υπήρχαν δύσκολες (εως τραγικές) καταστάσεις αλλά πάντα προσπάθησα να φέρομαι επαγγελματικά, φιλικά και να έχω ένα minimum καλών σχέσεων. Μόνο από το στρατό δεν κράτησα επαφές γιατί πλην 1-2 ατόμων όλοι οι υπόλοιποι ήταν σκατόψυχοι αγράμματοι χωριάτες και η όλη εμπειρία ήταν ίσως η χειρότερη της ζωής μου (άσχετο αλλά ήθελα να το βγάλω από μέσα μου).
ΥΓ: Τα εισιτήρια κλείστηκαν: Ελλαδάρα για γιορτές. Παρακαλούνται οι κατά τόπο ψησταριές, ουζερί κτλ να προνοήσουν για την επάρκεια στοκ. Ευχαριστώ.
2 Comments
Δημήτρη πολύ σωστά αυτά που γράφεις, ποτέ δεν κόβεις τις γέφυρες γιατί ποτέ δε ξέρεις πότε θα χρειαστείς ανθρώπους που συνεργάστηκες στο παρελθόν. Εκεί που έχω μια διαφωνία είναι στο ότι ο προηγούμενος εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει reference. Στο UK όλοι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν reference αν τους ζητηθεί, απλώς κανείς δεν εγγυάται αν το reference θα είναι θετικό ή αρνητικό.
Γεια σου καταπληκτικε Δημήτρη! Τι γίνεται αν ήσουν ελεύθερος επαγγελματίας πριν σε ΑΕ? Από που θα ήταν χρήσιμο να έχεις references?