UK vs Greek…crisis
Με ρωτάτε πολλοί αν έχει και εδώ κρίση κτλ. Ευκαιρία να απαντήσω με τη μικρή εμπειρία μου από τη ζωή εδώ και το τί διαβάζω στις εφημερίδες και βλέπω και στις ειδήσεις. Φυσικά δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη αφού είμαι μόλις 13 μήνες κάτοικος UK αλλά θα γράψω για αυτά που βλέπω. Για την Ελληνική κρίση θεωρώ τον εαυτό μου θύμα της αφενός και αφετέρου ενημερώνομαι καθημερινά αλλά και η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι μου ζούνε ακόμα στην Ελλάδα και επηρεάζομαι και εγώ έμμεσα – μα και άμεσα. Αλλά στο θέμα μας:
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Bank of England, η Μ.Βρετανία έχει βγει από το recession (!). Αυτό δεν σημαίνει πως τελείωσε η κρίση στην πραγματική οικονομία βέβαια αλλά οτι θεωρητικά σε οικονομικό επίπεδο, οι αριθμοί δείχνουν άνοδο του GDP (ΑΕΠ) κατά 1% για αυτό το τρίμηνο και οι προβλέψεις δείχνουν οτι η Βρετανική οικονομία είναι στο δρόμο της ανόδου πλέον. Σε συνδυασμό και με την παράλληλη πτώση της ανεργίας στο νησί, δείχνουν ένα φως στο τέλος του τούνελ για μια ισχυρότατη μεν αλλά και -ίσως μέχρι τώρα- νοσούσα οικονομία. Το δημόσιο έλλειμμα ανέρχεται περίπου στο £1τρις που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ και απλά για σύγκριση γιατί μόνο οικονομολόγος δεν είμαι, το έλλειμμα της Ελλάδας είναι πάνω από 160% και φυσικά η Ελλάδα ούτε παραγωγή έχει, ούτε νόμισμα δικό της και γενικά βρίσκεται υπό άλλο καθεστώς. Long story short που λένε και εδώ πάνω, η οικονομία της Βρετανίας φαίνεται να ανακάμπτει αν και βρίσκεται εν μέσω άσχημης οικονομικής θύελλας και γι’αυτό άλλωστε πληθαίνουν οι φωνές για αποχώρηση από την ΕΕ αλλά κάτι τέτοιο προσωπικά δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι. Γενικά οι Άγγλοι δεν αισθάνονται και πολύ μέλη της ΕΕ και αυτό φαίνεται.
Στα πρακτικά τώρα, έχω ήδη γράψει πως το κόστος της ζωής εδώ σε σχέση με τα αγαθά πρώτης ανάγκης είναι μάλλον φτηνότερο από την Ελλάδα και αναλογικά μάλιστα με τους μισθούς που έχουν εδώ. Ωστόσο επαναλαμβάνω τα σπίτια είναι πανάκριβα και μάλιστα παρά τη κρίση και την καθίζηση κυρίως -και εδώ- της οικοδομικής δραστηριότητας οι τιμές παρουσίασαν άνοδο και κυρίως στο Νότο όπου υπάρχει περισσότερη ζήτηση. Επίσης υπάρχει μονοπώλιο στην ενέργεια παρά τις πολλές εταιρίες που υπάρχουν και υπάρχουν σχετικές καταγγελίες για αυτό. Μάλιστα πρόσφατα όλες οι εταιρίες μαζί αύξησαν τις ταρίφες τους τουλάχιστον κατά 6%. Η τιμή της βενζίνης παραμένει κάτω από το £1,40 εδώ και ένα χρόνο αλλά θα αυξηθεί και αυτή. Οι τιμές στις συγκοινωνίες αυξάνονται αν και ήδη είναι πανάκριβες (ιδιωτικοποιημένες γαρ), τα κοινωνικά επιδόματα κόβονται, η υγεία ιδιωτικοποιείται.
Γενικά η κυβέρνηση Cameron ψάχνει να βουλώσει τρύπες και βάζει νέους φόρους ενώ μειώνει επιδόματα και φυσικά βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητας της να μειώνονται καθημερινά. Ακολουθείται γενικώς μια συντηρητικότατη συνταγής λιτότητας με περιορισμό του κοινωνικού κράτους και προσωπικά βλέπω και εγώ οτι σε ένα μόλις μήνα μου αυξήθηκε με το έτσι θέλω το τηλέφωνο (SKY αύξηση του παγίου) και η ενέργεια (British Gas και EDF). Παράλληλα άλλαξε και η φορολόγηση για το 2012-2013 κάτι που θα επιφέρει αλλαγές στις κλίμακες, στο αφορολόγητο, στις συντάξεις και σας προτείνω να ακολουθήσετε αυτό τον οδηγό του BBC για να δείτε τις αλλαγές στο νέο budget: http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-17449501 (χμμμ εμένα με έβγαλε better off-καλό αυτό).
Συμπέρασμα; Η κρίση στην Ελλάδα δεν συγκρίνεται με την κρίση στην Αγγλία. Δεν έχουν ιδέα τί θα πει κρίση εδώ αν θεωρηθεί κρίση της Ελλάδας. Ή μάλλον ας το γράψω διαφορετικά: Εδώ έχει οικονομική κρίση με μέτρα και αυξήσεις και γενικά ο μέσος πολίτης γίνεται φτωχότερος αλλά η οικονομία φαίνεται να δείχνει αχνά σημάδια ανάκαμψης , η ανεργία να πέφτει ελαφρά και ίσως κάτι να καλυτερέψει στο μακρινό μέλλον. Στην Ελλάδα δεν έχει κρίση, έχει οικονομική καταστροφή που τείνει να γίνει ανθρωπιστική.
10 Comments
Ας μην παίζουμε με τις λέξεις! Στην Ελλάδα δεν υπάρχει οικονομική κρίση, στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχει οικονομική κρίση.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει οικονομία για να έχει κρίση.
χεχε σωστός!
£169 Better off
Ξεχνάς και έναν πολύ σημαντικό παράγοντα. Εδώ δεν είχε ΔΝΤ. Επίσης είναι και στην κουλτούρα τους να αντιμετωπίζουν τα πράγματα με ψυχραιμία, οπότε ναι μεν είχαν κρίση αλλά δεν πήραν πολύ σκληρά μέτρα.
Καλημέρα, Δημήτρη.
Έχεις γράψει μια πάρα πολύ καλή περίληψη της κατάστασης εδώ στο ΗΒ. Σε γενικές γραμμές είναι έτσι όπως τα γράφεις, απλά θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι λίγο διαφορετική η Αγγλική “κρίση” στο Λονδίνο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.
Εκτός Λονδίνου – κι όσο πιο Βόρεια ανεβαίνεις – έχεις μεγαλύτερες επιλογές για να μειώσεις το κόστος ζωής σου (μικρότερες αποστάσεις, χαμηλότερες τιμές σπιτιών, τοπικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών κτλ.).
Επίσης, όταν αναφέρεις ότι κόβονται τα επιδόματα, πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν παίρνουν ΟΛΟΙ οι εγαζόμενοι εδώ επιδόματα -όπως παίρνουν στην Ελλάδα – κι ούτε είναι πολλά κι ούτε και τίποτα τεράστια ποσά, οπότε δεν είναι βασικό μέρος του ποσού που παίρνει κάποιος στο σπίτι. Με λίγα λόγια, ο μισθός του μέσου εργαζόμενου δεν επηρρεάζεται ιδιαίτερα.
Κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Όταν ξέσπασε η “κρίση” (χρησιμοποιώ τα εισαγωγικά γιατί δεν έγινε τόσο αισθητή στον πολύ κόσμο) 2 χρόνια πριν, η Τράπεζα της Αγγλίας κατέβασε τα επιτόκια στο 0.1% και τα κρατάει ακόμα χαμηλά (τώρα είναι στο 0.5% νομίζω). Αυτό σημαίνει πως οι δόσεις των στεγαστικών δανείων – που είναι το μεγαλύτερο έξοδο ενός νοικοκυριού – μειώθηκαν στο ελάχιστο (εμάς η δόση του δανείου κατέβηκε στο 1/3 απ’ ό,τι πληρώναμε προ “κρίσης”), πράγμα που βοήθησε το χρήμα να συνεχίσει να ρέει στην αγορά και να μην σταματήσει εντελώς η ανάπτυξη.
Πολύ σωστές παρατηρήσεις και σωστά αναφέρεις για τα επιδόματα. Δεν έχω μεγάλη γνώση για το τί συμβαίνει εκτός Λονδίνου πάντως εδώ South East οι τιμές των σπιτιών παρουσιάζουν ελαφρά άνοδο (δυστυχώς)
Αν μπορει ενας νεος να βρει δουλεια, θεωρω οτι τα υπολοιπα αντιμετωπιζονται. Μου εχει λειψει τοσο το να ακους γυρω σου ανθρωπους να βρηκαν δουλεια αυτην την περιοδο! Ειναι πραγματικος γολγοθας για οποιον ξεκινα τωρα στην Ελλαδα, και μαλιστα στην Αθηνα οπου υποτιθεται συγκεντρωνονται ολες οι υπηρεσιες! Ακομα κι εγω, που αυτην την περιοδο κυριολεκτικα πνιγομαι απο δουλεια, φοβαμαι οτι ανα πασα στιγμη θα μεινω ανεργη.
Δημήτρη γεια,
“Ρούφηξα” με μιας όλες σου τις αναρτήσεις. Ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσες μιας και ανήκω και εγώ στην ομάδα αυτών που ετοιμάζονται να μεταναστέψουν κατά Αγγλία μεριά. Σε κάποια αναρτηση σου αναφέρεις ότι χρησιμοποίησες καποια εταιρία μεταφορών. Μήπως θα μπορούσες να γράψεις περισσότερες λεπτομέρειες κυρίως για το κόστος
Σε ευχαριστώ
Mary
Η μεταφορική που χρησιμοποίησα ήταν η http://www.zografidis.gr/ και ήταν πολύ καλή τιμή αν και δεν είχα πολλά πράγματα (500ευρώ). Το σημαντικότερο ήταν οτι τα έφεραν στη πόρτα μου και αυτό είναι πολύ βασικό γιατί οι περισσότερες εταιρίες τα πάνε σε αποθήκες στο Λονδίνο και μετά σου λένε κόψε το λαιμό σου.
Σε ευχαριστώ πολύ…