Πρώτες βοήθειες
Έρχεσαι Αγγλία; Τότε αυτό το post με τίτλο ‘Πρώτες Βοήθειες’ θα σου χρειαστεί; Crash course οδηγός για το τί πρέπει να κάνεις, τί πρέπει να έχεις, πού, πώς, πότε και τα πάντα όλα για τις πρώτες ημέρες πριν ανέβεις στο αεροπλάνο και τις πρώτες ημέρες αφού κατέβεις στο νησί. Ίσως έρχεστε για να ψάξετε δουλειά, ίσως έχετε βρει δουλειά και ήρθε η πραγματικότητα, σας χτύπησε τη πόρτα και αρχίζετε να συνειδητοποιείτε οτι πρέπει να ξεχάσετε οτι ξέρατε και να αλλάξετε ζωή βασικά. Ήρθε η στιγμή του πανικού; Όχι βέβαια; Παρά το οτι προσπάθησα σε αυτό το blog από την αρχή να γράψω πολλές συμβουλές για την μετανάστευση ήρθε η ώρα για τις πρώτες βοήθειες, το νοητό βαλιτσάκι κάθε φοβισμένου, πανικοβλημένου μετανάστη που δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα και τί να πρωτοκάνει μόλις συνέλθει από το σοκ της απόφασης για φυγή. Φυσικά το θέμα αυτό δεν απευθύνεται σε αυτούς τους αντιπαθητικούς πραγματικά cool τύπους που δεν αγχώνονται με τίποτα και που πολύ θα ήθελα να μοιάσω αλλά ποτέ δεν κατάφερα. Αν είστε σαν και εμένα αγχωτικοί, τότε βάλτε αυτή στη σελίδα στα ‘Αγαπημένα Μου’ .
ΠΡΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ
- Διαβατήριο: Δεν έχεις ακόμα; Βγάλε τώρα! Ναι ΟΚ μπορείς να έρθεις και με ταυτότητα (με λατινικούς χαρακτήρες και οχι τις παλιές που έχουν οι παππούδες μας, τις “σπασμένες”) αλλά αν θέλεις να μην σε κοιτάνε περίεργα στους ελέγχους στα αεροδρόμια, να μπορέσεις να βγάλεις National Insurance Number (το Αγγλικό ΑΦΜ) και γενικά να παρουσιάζεις ένα έγγραφο ταυτοποίησης που είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο και δεν θα σπαζοκεφαλιάζει ο κάθε Άγγλος (από τον εργοδότη μέχρι τον αστυνομικό) να καταλάβει τί είναι αυτό το μπλέ ορθογώνιο με τους περίεργους χαρακτήρες, τότε βγάλε διαβατήριο!
- Δίπλωμα οδήγησης: Ίσως δεν είναι από τα απολύτως απαραίτητα και από έγκυρες πληροφορίες που έχω μπορείς να οδηγήσεις και με το παλιό δίπλωμα οδήγησης αλλά όπως και με το διαβατήριο, αν θέλεις να έχεις ένα σωστό Ευρωπαϊκό δίπλωμα, αναγνωρίσιμο από τους πάντες τότε βγάλε και ένα ρημάδι δίπλωμα. Κοστίζει δεν λέω αλλά με τόσα έξοδα που έχει η μετανάστευση αυτό είναι το λιγότερο και ξέρεις οτι αν σε σταματήσει Άγγλος τροχονόμος δεν θα ξύνει το κεφάλι του με απορία για τό ροζ πραγματάκι που κρατά στα χέρια του!
- Εφορία: Αν φύγεις από Ελλάδα τότε θα πρέπει να αλλάξεις και ΔΟΥ! Πλέον θα είσαι κάτοικος εξωτερικού και υπάρχουν ΔΟΥ για τους κατοίκους εξωτερικού! Πήγαινε στην εφορία σου, στήσου υπομονετικά για τελευταία φορά στην ουρά (εδώ δεν έχει “ΔΟΥ” και δεν μου λείπουν καθόλου) και κάνε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αλλάξεις φορολογική κατάσταση και να γλυτώσεις όλα τα Ελληνικά χαράτσια made in EU. Επίσης στην εφορία θα πρέπει να δηλώσεις και έναν αντίκλητο, ποιός δηλαδή θα είναι ο εν Ελλάδι αντιπρόσωπος σου για τις συναλλαγές και που να στέλνουν οποιοδήποτε έγγραφο.
- Ταμεία ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΜΕΔΕ- ΚΤΛ: Όπως ισχύει και με την εφορία, πήγαινε στήσου ευλαβικά στην ουρά του ταμείου σου και ενημερώσου για τί χρειάζεται να κάνεις σε περίπτωση μετανάστευσης .
- Εξουσιοδοτήσεις από συμβολαιογράφο: Για να κάνεις όλα τα παραπάνω ακόμα και αν δεν είσαι φυσικά παρόν (να τρέχει άλλος για σένα δηλαδή -τι χαρά) τότε πρέπει να κάνεις την απαραίτητη εξουσιοδότηση-πληρεξούσιο σε συμβολαιογράφο. Δεν κοστίζει πολλά αλλά είναι υπερπολύτιμο έγγραφο για να διεκπεραιώνεις κάθε είδους συναλλαγή με το υπέροχο Ελληνικό κράτος και όχι μόνο. Μπορείς να το δηλώσεις οτι είναι για εφορίες, ταμεία κτλ αλλά και για τις συναλλαγές με τη ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ. Χαρτί χρυσάφι που πρέπει να έχεις!
- Συστατικές επιστολές: Θα σου χρειαστούν για τη νέα σου δουλειά φίλε! Κράτα καλές σχέσεις με τον πρωην εργοδότη σου ασχέτως αν σε απέλυσε στα ψυχρά μια μέρα σαν σκυλί γιατί ακόμα ίσως χρειάζεσαι την καλή του μαρτυρία. Τουλάχιστον τρείς συστατικές επιστολές θα έλεγα, στα Αγγλικά εννοείται και ΔΕΝ χρειάζεται ούτε μετάφραση, ούτε επικύρωση από κανένα British Council. Το ίδιο ισχύει για τα πτυχία σου. Αν και μόνο αν στο ζητήσει ο εργοδότης σου τότε πράττεις αναλόγως!
- Εισιτήρια: Όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο εκτός αν θέλεις να πληρώσεις το Αθήνα-Λονδίνο όσο και το Αθήνα-Αβάνα με υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο και τα πούρα κερασμένα. Εγώ όταν ήρθα με τόσο short notice (5 μέρες) έκλεισα με Aegean με ενδιάμεση στάση Φρανκφούρτη από Θεσ/νίκη για Λονδίνο, μόνο το πήγαινε 500€ οπότε προσοχή! Έμαθες οτι φεύγεις; Κλείσε εισιτήρια! Και προσοχή στη RyanAir. Μπορεί να φαίνεται η φτηνότερη αλλά και από service είναι για τ’ανάθεμα και έχει κρυφές χρεώσεις (βαλίτσες, φόροι κτλ) και στο Λονδίνο πηγαίνει στο Stansted που είναι το χειρότερο αεροδρόμιο του Λονδίνου και στου διαόλου τη μάνα.
- Που θα μείνεις; ΟΚ έρχεσαι Αγγλία. Έχεις πουθενά να μείνεις ή θα σε μαζεύουν από τα παγκάκια (πω-πω υπερβολές!). Χωρίς πλάκα τώρα, το θέμα του σπιτιού είναι ίσως το σημαντικότερο και πιό δαπανηρό οπότε πρέπει να προνοήσεις από πριν. Έχεις κάποιον γνωστό ή συγγενή; Ρώτα αν μπορεί να σε φιλοξενήσει τουλάχιστον για αρχή και αν μπορεί βασικά (λίγη ευγένεια δεν βλάπτει). Αλλά και πάλι πρέπει κάπου να μείνεις μόνος σου. Ψάξε για shared flats ή rent rooms στην αρχή εκτός αν είσαι ματσό οπότε μείνε στο ξενοδοχείο. Αλλά αν είσαι ματσό τότε γιατί φεύγεις από Ελλάδα; Anyway. Προτείνω τα εξής sites για αναζήτηση προσωρινής στέγης:
- Πρώτα έξοδα: Σπίτι-διατροφή-μετακινήσεις. Όλα αυτά δεν είναι τζάμπα στο νησί. Έχεις προγραμματίσει τα έξοδα σου; Έχεις κάποια λεφτά στην άκρη ή έχεις κάποιο πλάνο πώς θα τα καταφέρεις το πρώτο έστω μήνα μέχρι να πληρωθείς; Έχεις περιθώρια στις κάρτες σου; Αν όχι τότε τί περιμένεις;
- Έγγραφα: Μου το ρωτάτε πολλοί τί έγγραφα χρειάζεται κτλ. Τίποτα! Διαβατήριο μόνο και ούτε να δηλώσετε την άφιξη σας πουθενά, ούτε τίποτα. Με ένα διαβατήριο ή ταυτότητα μετακινείσαι ελεύθερα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. End of story!
- Ξεφορτώσου: Έπιπλα, ρούχα, συσκευές που πλέον στην Ελλάδα θα μαζεύουν σκόνες και αράχνες. Αν έχεις αχρείαστα πλέον πράγματα τότε ή χάρισε τα σε συγγενείς, γνωστούς που τα έχουν ανάγκη ή δώρισε τα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή αν θες λεφτά πούλα τα! Εμπνεύσου από αυτούς εδώ πχ. και προχώρα!
ΜΕΤΑ ΑΦΙΞΗΣ
Έφτασες στο νησί; Συγχαρητήρια! Τα εύκολα πέρασαν. Τώρα βαθιά ανάσα και αφού ελπίζω να έχεις ήδη συνειδητοποιήσει οτι δεν ήρθες σε μια χώρα για να κάθεσαι και να σε πληρώνουν αλλά με αξιοκρατία και με τον ιδρώτα σου να καταφέρεις να κερδίσεις αυτά που στην Ελλάδα θα πρέπει να έχεις 10 μέσα και ατσάλινα νεύρα για να κατορθώσεις απλά να επιβιώσεις, τότε κράτα σημειώσεις από τα βασικότερα tips για τις πρώτες ημέρες/ώρες/κτλ:
- National Insurance Number: Τα έχω ξαναγράψει. Δεν χρειάζεται να το έχεις άμεσα αφού ο εργοδότης σου θα σου δώσει αυτόματα ένα urgent ΝΙΝ αλλά πρέπει να βγάλεις. Κλείνεις ραντεβού με το JobCentrePlus και σε 2-3 εβδομάδες το έχεις στα χέρια σου. Οπότε και φορολογείσαι αναλόγως
- NHS: Βρήκες σπίτι; Τέλεια. Τώρα που έχεις μόνιμη κατοικία και γραπτή απόδειξη για αυτό (πχ. ενοικιαστήριο) πηγαίνεις στο τοπικό NHS γραφείο σου και γράφεσαι και εκεί ΔΩΡΕΑΝ! Από εδώ και πέρα οτιδήποτε και αν πάθεις (χτύπα ξύλο) έχεις δωρεάν περίθαλψη. Πρώτα πας στον GP σου (ο τοπικός γιατρός) και αυτός μετά σε παραπέμπει αν χρειαστεί σε άλλον γιατρό. Εκτός φυσικά αν πρόκειται για κάτι έκτακτο οπότε υπάρχουν και τα νοσοκομεία ή τα walk-in-centres.
- Bank account: Πού θα μπαίνει ο μισθός; Πού θα μεταφέρεις τα λεφτά από Ελλάδα; Μετά το σπίτι, παίρνεις ένα proof of address (λογαριασμό, ενοικιαστήριο, κτλ) και πηγαίνεις στη τράπεζα που θες (δες εδώγια επιτόκια κάθε τράπεζας κτλ) και που σε συμφέρει και ανοίγεις έναν current account και έναν savings account. Για πιστωτική κάρτα πρέπει να περιμένεις κάνα τρίμηνο τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσεις credit history.
- Προσανατολίσου: Αγόρασε ένα χάρτη της περιοχής που θα μένεις, ψάξε στο ίντερνετ για την περιοχή, μάθε τους δρόμους, τα τρένα, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Θα σου χρειαστεί trust me. Ακόμα θυμάμαι τη πρώτη μέρα για δουλειά που έψαχνα μισή ώρα να βρώ το σταθμό του τρένου.
Αυτά τα τέσσερα βασικά είναι που πρέπει να κάνεις τις πρώτες ημέρες. Αλλά η βασικότερη συμβουλή που έχω να σου δώσω φίλε συνταξιδιώτη-μετανάστη είναι να κουβαλάς πάντα μαζί σου ένα μπλοκάκι για σημειώσεις. Να καταγράφεις τα έξοδα σου, τα ψώνια σου, να σημειώνεις χρήσιμα ονόματα και διευθύνσεις, υπενθυμίσεις κτλ. Αν είσαι της τεχνολογίας κράτα τις σημειώσεις στο iPhone ή στη πατάτα της Samsung δεν έχει σημασία. Πίστεψε με αυτές οι σημειώσεις θα σου φανούν κάποια στιγμή υπερπολύτιμες!
Και βασικά θέλει θάρρος, θράσος και υπομονή. Και ανθρώπους να σε στηρίζουν και σε αυτό εγώ χρωστάω πάρα πολλά στην οικογένεια μου. Αν δεν σας στηρίζουν τότε γυρίστε τους εσείς την πλάτη και κάποια στιγμή θα καταλάβουν το λάθος τους. Η μετανάστευση είναι απίστευτα δύσκολη απόφαση και δρόμος. Απόφαση αλλαγής ζωής. Δεν είναι κάτι απλό, ούτε κάτι εύκολο. Αλλά με τη σωστή προετοιμασία και αντιμετώπιση είναι κάτι που μπορείς να τα καταφέρεις φίλε άνεργε-απελπισμένε-αγανακτισμένε μετανάστη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
15 Comments
Ωραίος.
Ένα tip για το NIN. Αν πείτε ότι σας έχουν δεχτεί σε δουλειά και περιμένετε να βγάλετε ΝΙΝ για να ξεκινήσετε τότε θα σας έρθει νωρίτερα. Εμένα έκανε μια βδομάδα ΑΛΛΆ το ραντεβού που θα κλείσετε θα είναι σε 3-4 εβδομάδες.
Και μια απορία.
Το site που δίνεις για το NHS έχει μόνο GPs και όχι γραφεία NHS. (Μην με κράξεις που δεν έχω γραφτεί ακόμα μετά από δύο μήνες εδώ, δεν τους πάω τους γιατρούς με τίποτα). Τα γραφεία NHS που τα βρίσκω? Ή μήπως πάω κατευθείαν στον GP και γράφομαι?
Κατευθείαν στον GP!
Αρχικά να σημειώσω την διαφωνία μου περί Ryanair. Αν κλείσεις εισιτήριο νωρίς και δεν ταξιδευεις με όλη σου την προίκα είναι η φθηνότερη λύση για να φτάσεις Λονδίνο απο Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση που κουβαλας και έξτρα βαλίτσα (πέραν της χειραποσκευης 10 κιλών που είναι δωρεάν-προσοχή στις διαστάσεις) μπορείς να την πληρώσεις κατα την έκδοση του εισιτηρίου (25£ έξτρα).σε περίπτωση που εμφανίσεις με πιο βαριά βαλίτσα, τότε καλύτερα ξεκινά να φοράς τα επιπλεον γιατι θα τσουξει παρα πολυ! Απο το stansted μπορείς ευκολοτατα να φτάσεις στο Stratford (όπου μπορείς να πάρεις κόκκινη, γκρι γραμμή μετρο και dlr) μονο με 5£ βγάζοντας εισιτήριο λεοφωρειου on line απο πχ national express. Σε 50′ έχεις φτάσει. Μονο λίγο προσοχή στον υπολογισμό του χρόνου που θα χρειαστείς να παραλαβεις βαλίτσα και να πας στη σωστή στάση λεοφωρειου.
Σχετικά με το NIN, εγω δεν πηγα ποτέ να κάνω αίτηση..το ανέλαβε κατευθειαν η εταιρεία που δούλευα κι έλαβα τον αριθμο μετα απο περίπου 1 μήνα στη διεύθυνση της εταιρείας(αλλα μάλλον δεν είναι αυτός ο κανόνας)
Τελος σας συμβούλευω να κάνετε έγγραφη στον κοντινό σας gp( μπορείς να δεις κι αξιολογήσεις του κάθε γραφείου ώστε να επιλεξεις), διότι συνήθως ο πόνος δεν σου κλείνει προκαθορισμένο ραντεβού. Εγω την ωτιτιδα την πλήρωσα ακριβά στο walkin centre, δεν ηταν αποτελεσματικοι και gp για άμεση έγγραφη όταν ο πόνος χτυπούσε limit up δεν μπορούσα να βρω.
Καλη συνέχεια!
Cheers. Σε κανένα δίμηνο θα πάω.
etoimazomai na erthw oikogeniakos(2 paidia).poso kairo eisia ekei?piges me paidia?h isoun apo prin?
Θα μπω στο πειρασμό να σου πώ να διαβάσεις από την αρχή το blog για να απαντηθούν όλες οι απορίες σου όπως και το about me στα δεξιά της σελίδας. Anyway είμαι 13 μήνες πλέον με τη γυναίκα και τον 2.5 ετών γιό μου.
πρωτον,σε ευχαριστω που μου απαντησες.ειμαι λιγο ασχετη με τα blogs οποτε με βοηθησες.
δευτερον σκεφτομαι το πολυ σε ενα χρονο να μετακομισω κι εγω με τα παιδια μου στην Αγγλια.ελπιζω να κανω καλη επιλογη.υπαρχει καποιοσ τροποσ εκτος απο το blog -εννοω πιο αμεσως- να ρωτουσα καποια πραγματα εκει?fb ας πουμε?
Αν θέλεις στείλε μου email fromgr2uk@gmail.com
se ekana add sto FB Mag Gr to diko mou
Ωραίο blog. Μου θυμίζει τη δικιά μου μετανάστευση στη δεκαετία του ΄80 στην Αγγλία για σπουδές και από εκεί μετά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Να και μιά ερώτηση: η κόρη μου θα έρθει από τις ΗΠΑ στην Αγγλία για ένα εξάμηνο σπουδών σε Αγγλικό πανεπιστήμιο. Έχει δυό υπηκοότητες: Ελληνική και ΗΠΑ. Υπάρχουν είδικές διαδικασίες για να εγγραφεί στο NHS; Επίσης, άδεια οδηγήσεως από τις ΗΠΑ έχει, αλλά υποθέτω καλού κακού να βγάλει και ένα διεθνές.
Καλησπέρα. Η διαδικασία για το NHS είναι πάρα πολύ απλή απλά θέλει διαβατήριο και Proof of UK address. Για δίπλωμα ναι καλό θα είναι να έχει ένα διεθνές.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, Δημήτρη. Είμαι και εγώ στη διασπορά από το 1980 και διαβάζω σε αρκετά blogs και ιστοσελίδες την ανάγκη, αγωνία, φόβο αλλά και μερικές φορές, συναρπασμό για την επικείμενη μετανάστευση. Εγώ δεν τα κατάφερα να μείνω στην Αγγλία μετά το πρώτο πτυχίο και μιά συγκυρία με έφερε από την άλλη μερία της μεγάλης λίμνης για να τελειώσω με το διδακτορικό. Τα σχέδιά μου ήταν, όπως και τόσων άλλων, να γυρίσω πίσω μετά τις σπουδές, αλλά όταν είδα με τι περιφρόνηση με αντιμετώπισαν στην Ελλάδα όταν ήμουν ακόμα φοιτητής και όταν βρήκα δουλεία, μόλις τελείωσα, αποφάσισα να μείνω. Και το μεγάλο δίλημμα ήταν τα παιδιά: τι είδους συνείδησης θα αποκτούσαν, και πως θα μας φαινόταν να γίνουν Ελληνες πρώτης γενεάς. Ευτυχώς, μιλώντας μόνο ΕΛληνικά στο σπίτι και προσπαθώντας να τους δώσουμε τα στοιχειώδη για την ιστορία και τη Ελλάδα, απέκτησαν κάποια Ελληνική συνείδηση, ευτυχώς όχι του Ελληναρά. Δυστυχώς, το πληρώσαμε με το γνωστό παραγκωνισμό από τους συγγενείς στην Ελλάδα, αλλά δε πειράζει, κάναμε αυτό που θεωρήσαμε σωστό για την οικογένεια.
Ειλικρινά εύχομαι κάθε επιτυχία σε όσους αποφασίσουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους για να πετύχουν κάτι καλύτερο για το πυρήνα, την οικογένειά τους, είτε είνα Αγγλία, είτε Αμερική είτε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.
Καλησπέρα, απίστευτα χρήσιμο το blog! Λοιπόν, εγώ έχω μια ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες. Σε λίγες μέρες φεύγω κι εγώ για Αγγλία και αναρωτιέμαι τι πρέπει να κάνω για να ανοίξω ένα τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο θα μπορώ και μέσω internet να στέλνω κάποια λεφτά εδώ στην Ελλάδα (εμείς μπορεί να φεύγουμε αλλά οι εκκρεμότητες μένουν!) και με σχετικά χαμηλό κόστος. Πρέπει να ανοίξω λογαριασμό σε κάποια ελληνική τράπεζα που να έχει θυγατρική εκεί; Έκανα ένα googlάρισμα αλλά δεν έβγαλα και πολλή άκρη, και με τα τραπεζικά δεν το έχω… Ευχαριστώ προκαταβολικά για όποια βοήθεια!
Καλημερα. Για να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό πρέπει να προσκομίσεις διαβατήριο και proof of address. Δηλαδή κάτι που να αποδεικνύει οτι έχεις σταθερή διεύθυνση στην Αγγλία. Για να μεταφέρεις λεφτά από Αγγλία-Ελλάδα ο πιο συμφέρον τρόπος είναι η υπηρεσία transferwise (για την οποία θα γράψω και σχετική ανάρτηση). Αν τα στείλεις από τράπεζα σε τράπεζα θα σε χρεώσουν τουλ 20% παραπάνω
Ευχαριστώ! Ήδη τσέκαρα λίγο το transferwise και μου φαίνεται όντως αρκετά συμφέρον.
Χαίρετε,
Πώς μπορώ να βγάλω Α.Φ.Μ στο Λονδίνο;;;