Μια δυσάρεστη αλήθεια
Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Δεν μπορώ να πω οτι όλα όσα λένε οι Brexiteers είναι λάθος. Χτες η May είπε ακόμα ένα τεράστιο ψέμα στην εκδήλωση του CBI . Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε οτι πλεον δεν θα έχουν προτεραιότητα οι EU πολίτες αλλά θα φέρνουν λέει skilled workers και από την Ινδία και την Αυστραλία. Και είναι ψέμα γιατί υπάρχει δυνατότητα αν είσαι στην Αγγλία για 3 μήνες χωρίς εργασία, να έρθει το κράτος και να σε επαναπατρίσει. Αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε κάτι τέτοιο. Και φυσικά θα έρθουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες χωρίς skills και χωρίς καν να ξέρουν Αγγλικά αλλά πόσο να αντέξουν σε μια ακριβή χώρα όπως η Αγγλία χωρίς εισόδημα; Τα παραμύθια για benefits ξεχάστε τα. Δεν παίρνεις τόσο εύκολα benefits και εννοείται δεν ζεις από αυτά ακόμα και αν τα πάρεις. Αλλά σαν μετανάστης δεν δικαιούσαι σχεδόν τίποτα. Άρα εκ των πραγμάτων το 90% των EU μεταναστών στην Αγγλία που έρχονται και μένουν είναι γιατί τους έχει ανάγκη το εργασιακό περιβάλλον της χώρας και δουλεύουν, πληρώνουν (πολλούς) φόρους και συνεισφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία. Η Ινδία και η Αυστραλία που υμνεί η May είναι μέλη της κοινοπολιτείας. Και σαν μέλη της κοινοπολιτείας έχουν ακόμα περισσότερα δικαιώματα από τους Ευρωπαίους πολίτες σε αυτή τη χώρα. Ενδεικτικά να αναφέρω οτι υπάρχουν περίπου 400,000 Αυστραλοί στην UK και 1.4 εκατομμύριο Ινδοί ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι περίπου 3.8 εκατομμύρια. Σίγουρα είμαστε περισσότεροι και λογικό αφού υπάρχει εδώ και 30 χρόνια ελεύθερη μετακίνηση. Αλλά όλοι αυτοί δουλεύουν σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και τι θα γίνει δηλαδή; Θα τους διώξεις για να πάρεις φθηνότερους Ινδούς; Μετά δεν θα τους πειράζει το immigration; Δηλαδή ο Ευρωπαίος είναι το πρόβλημα; Ή μήπως δεν γουστάρουν τον Ρουμάνο ή Πολωνό ή Βούλγαρο εργάτη αλλά ΟΚ ο Γάλλος μπορεί να μείνει; Μου βρωμάει λίγο ρατσισμός εσάς; Και για να μιλήσουμε με FACTS, το net migration των EU είναι 189,000 ενώ αυτό των non-EU 227,000. Δηλαδή μας δουλεύουν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες (οι Ανατολικοί οχι οι ‘καλοί’ Γάλλοι ή Ιταλοί ή Γερμανοί) πρέπει να φύγουμε γιατί…έτσι αλλά ας έρθουν οι Ινδοί και οι Μπαγκλαντεσιανοί. Η εξήγηση απλή; Εκμεταλλεύονται τις φοβίες και υποθάλπουν το ρατσισμό για να μειώσουν το εργατικό κόστος. Τα δεδομένα για το migration εδώ. Και πάμε στο θέμα μας.
Θα στεναχωρήσω αρκετούς συμπατριώτες μου με αυτά που θα γράψω αλλά δεν κρατιέμαι άλλο και εδώ κολλάει το ‘Δεν μπορώ να πω οτι όλα όσα λένε οι Brexiteers είναι λάθος‘. Έχω γραφτεί σε αρκετά groups ‘Ελλήνων στην Αγγλία’ στο facebook. Και απορώ γιατί. Νιώθω οτι πραγματικά με την πλειοψηφία (αυτών που γράφουν τουλάχιστον) δεν έχω κανένα κοινό. Το 90% των αναρτήσεων αφορούν ‘τραγουδιστές’ που έρχονται από την Ελλάδα για να παίξουν στα τοπικά ‘μπουζούκια’ αλλά και αναρτήσεις για την εκκλησία, για το πόσο γαμάτη είναι η Ελλάδα, πόσο ανώτεροι είμαστε από όλους κτλ κτλ. Υπάρχει και μια κατηγορία όμως ανθρώπων που φαντάζομαι υπάρχει σε κάθε εθνικότητα. Υπάρχει ο ‘ήρθα Αγγλία αλλά δεν ξέρω τη γλώσσα και δεν έχω ούτε μισό skill αλλά πείτε μου αν ξέρετε καμιά δουλειά‘. Ε πραγματικά τέτοιες περιπτώσεις θα βλέπουν οι Brexiteers και θα τους δίνουμε δικαιώματα. Πείτε μου οτι θέλετε -οτι είμαι βολεμένος, οτι τί με νοιάζει, οτι μιλάω εκ του ασφαλούς- δεν με ενδιαφέρει. Δεν είναι δυνατόν να φεύγεις από την χώρα σου και να μεταναστεύεις έτσι στα κουτουρού χωρίς προετοιμασία και πλάνο, χωρίς καν να ξέρεις την γλώσσα και να έχεις την αφέλεια να περιμένεις να βρεις δουλειά επειδή το πόσταρες στο facebook. Είναι τόσο εξωφρενικό αλλά το χειρότερο είναι οτι για πολλούς δεν είναι εξωφρενικό! Που πας ρε Καραμήτρο σε μια χώρα μετανάστης χωρίς να μιλάς καν τη γλώσσα; Εσένα περιμένει ο Άγγλος εργοδότης νομίζεις; Ή ακόμα και αν ξέρεις Αγγλικά και έχεις εκατό πτυχία τί περιμένεις πρώτη δουλειά να γίνεις CEO γαμώ τα millenials μου μέσα; Μπορώ να φανταστώ την απελπισία αρκετών στην Ελλάδα με χρόνια ανεργίας και χωρίς μέλλον ή ελπίδα. Αλήθεια το καταλαβαίνω γιατί το έζησα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει άιντε σηκώνομαι ένα πρωί και φεύγω σε μια χώρα απλά επειδή ξέρω ένα ‘Hello’ και ένα ‘How do you do’. Δεν έχει νόημα. Είναι καλύτερο να μην πας πουθενά τότε. Προγραμματισμός κύριοι. Οργάνωση και πλάνο και στόχος. Αλλιώς δεν γίνεται. Δεν πρόκειται ΚΑΝΕΙΣ να σε βοηθήσει εκτός από την οικογένεια σου. ΚΑΝΕΙΣ. Ακούγεται σκληρό και κυνικό αλλά είναι η αλήθεια.
1 Comment
Καλησπέρα,
(Δεν θυμάμαι καλά, νομίζω ότι είμαστε συνονόματοι).
Γιά το πρώτο κομμάτι θα ήθελα περισσότερο να μιλήσω. Χαίρομαι που έβαλες και νούμερα μετανάστευσης, είναι πολύ χρήσιμα. Είμαι κι εγώ θυμωμένος με αυτή την υποκρισία, αλλά εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να καταλάβουμε ένα σημαντικό στοιχείο από την βρετανική ιστορία. Στα βάθη των αιώνων οι βρετανοί δεν αισθάνθηκαν ποτέ Ευρωπαίοι, το αντίθετο έβλεπαν ανταγωνιστικά τους Γεμανούς τους Γάλλους ακόμα και τους Ισπανούς εάν το δεις κατά εποχές στην ιστορία. Ακόμα και γιά τις αποικίες υπήρχε τρομερός ανταγωνισμός με τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Το ότι είναι τόσο κοντά και γεωγραφικά μέσα στην Ευρώπη εμάς τους υπόλοιπους μας μπερδεύει αλλά αυτοί δεν αισθάνονται ιδιαίτερο δέσιμο ούτε καν κοινωνικα με τους ευρωπαίους. Το άλλο στοιχείο είναι ότι οι διάφορες εθνότητες που πλέον είναι πολλές δεκαετίες εδώ και έχουν πλέον οργανωμένα συμφέροντα π.χ. οι Ινδοί και οι άραβες, βρήκαν την ευκαιρία συντεταγμένα να επιτύχουν μέσω του δημοψηφίσματος (του φοβερού 51% !!) αλλά και με χρηματοδότηση (προφανώς) όσων ΡΜs μπορούσαν τον περιορισμό των ευρωπαίων. Το ερώτημα είναι πώς οι αυτόχθονες Αγγλοι συνφιλιώνονται με την αντίφαση να υποδέχονται τον Μωχάμαντ από τα βάθη του Πακιστάν/Αφγανιστάν που δεν θέλει να ενταχθεί στον εδώ πολιτισμό και να αρνούνται τον Πολωνό, τον Ιταλό, τον Ισπανό κλπ. Μάλλον όμως και οι Αγγλοι έχουν χωνέψει την ιδέα ότι η χώρα πιά είναι ουδέτερη εθνολογικά, δεν μπορούν να επηρεάσουν πιά και κλείνονται και στο κλειστό μικρό κύκλο τους. Τουλάχιστον να ρέει η μπύρα ελεύθερα.
Σ ευχαριστώ.