Case study
Πηγαίνεις σε συνεντεύξεις, έχει περάσει το πρώτο, δεύτερο, τρίτο στάδιο και ξαφνικά σε ενημερώνουν οτι μας αρέσεις πολύ αλλά θα πρέπει να κάνουμε και ένα case study! Τί είναι αυτό; Πώς γένεν αυτό που έλεγε και ο θρυλικός Πάτρικ Ογκουνσότο.
Είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο ειδικά αν πρόκειται για θέσεις (οτιδήποτε θέσεις) σε τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή γενικά σε σχέση με finance και φυσικά σε consultancies. Η εταιρία με αυτό το τρόπο θέλει να δεί πως σκέφτεσαι σε qualitative και quantitative επίπεδο. Δηλαδή:
- Qualitative=Ποιοτικά. Υπάρχει ένα θέμα. Άσχετο με την εταιρία ή την θέση. Είσαι πχ ο CEO μιας εταιρίας κρουαζιερόπλοιων και πχ τον τελευταίο χρόνο έπεσε ο τζίρος. Γιατί; Τί μπορεί να επηρεάζει το τζίρο; Τί ερωτήσεις πρέπει να κάνεις εσύ σαν CEO στους υποτιθέμενους υφισταμένους σου για να πάρεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα; Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη κατάσταση. Δείτε εδώ αυτό το παράδειγμα:
- Quantitative=Ποσοτικά. Δηλαδή πράξεις. Απλές μαθηματικές πράξεις στο context του case study για να δούνε οχι αν ξέρεις πράξεις (καλά μια διαίρεση ας μπορείς να τη κάνεις!) αλλά να δούνε ξανά τον συλλογισμό σου, το αν μπορείς να λύνεις προβλήματα και μάλιστα με τη πίεσηχρόνου και το άγχος της συνέντευξης. Παράδειγμα: Αν πέρσι πουλήσαμε 100 πίτσες και φέτος μειώσουμε τη τιμή μας κατά 20%, τί ποσοστό πελατών πρέπει να διατηρήσουμε έτσι ώστε να έχουμε τον ίδιο τζίρο. Αν παρατηρήσετε θα διαπιστώσετε οτι δεν μπορείτε να λύσετε τη παραπάνω εξίσωση αν δεν ρωτήσετε τον interviewer για παραπάνω στοιχεία, κάτι το οποίο όχι μόνο επιτρέπετεται αλλά είναι και απαραίτητο!
Ο τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτές τις καταστάσεις είναι καταρχάς χαρτί και μολύβι. Πάρτε 2 λεπτά να οργανώσετε τη σκέψη σας, γράψτε κάτω τα βασικά στοιχεία του case και πάντα μα πάντα θα υπάρχουν στοιχεία που επίτηδες ο εξεταστής άφησε κρυφά. Σκεφτείτε τί λείπει και τι πρέπει να ρωτήσετε τον εξεταστή. Πχ θα σας δώσει ένα case όπου πουλάτε πίτσες σε πελάτες και αν αργήσετε μισή ώρα πρέπει να τη δώσετε δωρεάν. Καλή ερώτηση θα ήταν το ποσοστό επιτυχημένο delivery/late delivery. Επίσης να θυμάστε οτι εκείνη την ώρα ο εξεταστής θέλει να δει πως σκέφτεστε υπό πίεση. Σκεφτόμαστε φωναχτά, ρωτάμε, επαναλαμβάνουμε και λύνουμε με ορθολογισμό και προσοχή στις πράξεις. Δεν πρόκειται να σας ρωτήσει για την ιδιοστροφορμή του μ-μεσονίου (!) αλλά κάτι πολύ απλό που απλά θέλει να δει πόσο σας κόβει!
Ξέρω είναι τρομερά διαφορετικό να το περιγράφεις από το να το ζεις αλλά αν είχα να δώσω μία μόνο συμβουλή σε κάποιον που παει να δώσει case study είναι: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ!
Κάποια σχετικά links:
- http://www.mckinsey.com/careers/join_us/interview_prep
- http://marakon.com/join-our-team/case-studies
- https://www.wikijob.co.uk/wiki/investment-banking-interview-questions-example-case-study-questions
- http://www.lse.ac.uk/intranet/CareersAndVacancies/careersService/IntsAssessPsych/CaseInterviews/Resources.aspx
2 Comments
Πόσο άγχος ακόμα?
Μέσα στο στρες όλη την ώρα με ή χωρίς δουλειά.. να πως μειώνεται ο μέσος όρος ζωής..
Ερώτηση: Πειράζει αν σκέφτομαι φωναχτά στα ελληνικά? 🙂
[…] Εφτά (7) στο σύνολο συμπεριλαμβανομένου ενός case study. Από τις πιο ψυχοφθόρες αλλά και επιμορφωτικές […]